Upam, da se je zima uradno končala. S koncem zimskih mesecev, nizkih temperatur, centralnega ogrevanja se malenkost spremeni tudi naša koža in njene potrebe, zato je potrebno, da to upoštevamo in nego ustrezno prilagodimo prehodu v nov letni čas.

Akne so vnetna bolezen, ki prizadene pilosebacealno enoto. Čeprav je še vedno zakoreninjeno mišljenje, da se akne pojavijo le pri mladostnikih, je dejstvo, da to stanje prizadene tudi mnoge ljudi v kasnejših starostnih obdobjih. Akne niso pogojene s starostjo, vendar predvsem z notranjimi dejavniki, pri čemer zelo pomembno vlogo igrajo hormoni.

Ko sem se vrnila s potovanja po Portugalskem je bila moja koža v katastrofalnem stanju. Imela sem težave z izbruhom aken, ki so se po ustrezni negi doma delno umirile. Še vedno pa sem po licih in ob straneh brade imela ogromno malih zaprtih komedonov, pa tudi tekstura kože ni bila ravno na vrhuncu. Iz tega razloga sem se odločila, da se poslužim nege z globinskim čiščenjem kože v salonu, katerega sem že večkrat obiskala in vedno odšla zadovoljna. Vendar tokrat sem iz salona odšla z opeklino na licu.

V objavi ”Imam poškodovano kožno bariero?” smo pogledali kako izgleda kožna bariera, kako deluje in kaj pomeni, da je bariera poškodovana. Omenili pa smo tudi, da kožna lahko zmerne poškodbe odpravi kar sama. Tokrat bomo pogledali kakšne popravljalne mehanizme uporablja naša koža, kako popraviti poškodovano kožno bariero, katere sestavine so pri tem najbolj učinkovite in kako jih uporabljati za optimalen učinek.

Naša koža je, ne glede na to kakšne vse zunanje dejavnike prenaša, zelo občutljiva in je z njo potrebno ravnati previdno. Zaradi nepravilnega čiščenja ali prekomerne uporabe aktivnih sestavin lahko poškodujemo kožo. Poškodovana kožna bariera pa s seboj prinese cel kup težav.

Poletje se je končno prevesilo v jesen. Končno? Tajka, kaj si ti normalna? Pa kdo te ne mara poletja? No meni ohladitev že prav paše, čeprav sem bolj zmrznjen tip poletje ni moj najljubši del leta. Vendar koža ni preveč navdušena nad prehodom v hladnejše mesece, tako da poglejmo kako koži čim bolj olajšamo prehod v nov letni čas s tem, da malenkost prilagodimo našo nego.

Pri vsaki negi kože naj bi bil prvi korak ustrezno čiščenje kože. V zadnjem času je veliko govora o “dvojnem čiščenju” kože. Veš, kaj je namen dvojnega čiščenja in zakaj večina uporablja to metodo? Kako deluje micelarna vodica in kako delujejo mila?

Zagotovo si že kdaj razmišljal/a ali na morju moraš negovati kožo kako drugače kot običajno. Koža na morju potrebuje več nege, saj smo izpostavljeni soncu, ki nas lahko opeče ter morski soli, ki izsušuje kožo. Torej kako negovati kožo na morju? Kako ravnati v primeru, da nas je opeklo? Kako negovati kožo, da ohranimo ten, ki smo ga pridobili?

Celulit, nadloga skoraj vsake ženske. Po podatkih se s celulitom spopada več kot 80% vseh žensk! No, če ga imamo skoraj vse, zakaj se potem v bistvu sekiramo? Lepe smo, takšne kot smo!

Po 25. letu starosti se naša koža začne starati, pa ne samo koža, ampak celo telo. Groza!! Niti na polovici življenja še nismo, pa se že staramo. Proces staranja je zelo kompleksen. Sami ga pa lahko upočasnimo ali pospešimo. Ste zato, da ga upočasnimo, ne?

Je občutljiva koža tip kože ali samo trenutno stanje? Za občutljivo kožo nimamo točne definicije, ki bi opisala, kaj to sploh je. Veš tisto, ko te vse srbi, peče, zbada – ja, občutljiva koža.

Velikokrat sva že slišali, da diamantni piling dela čudeže, pa je kasneje vse potihnilo. Potem pa je bil spet bum s tem kozmetičnim postopkom. Ali je res tako dober ali so hvalospevi zaman?

Ne samo, da me zebe v roke, še suho in razpokano kožo imam, si rečem skoraj vsako zimo. Ampak zakaj pride do tega?

Kot obljubljeno tokratno objavo posvečava negi aknaste kože. V prejšnji objavi sva razložili patofiziologijo aken in s katerimi zdravili ali kozmetično aktivnimi sestavinami lahko lajšamo ali preprečimo nastanek le-teh. Ampak preden posegamo po zdravilnih učinkovinah, lahko poskusimo izboljšati stanje s pravilno nego kože.

Danes sva tukaj s prvo objavo o negi kože. Govorili bova o problematiki, s katero se sooča kar 80-90% populacije med 13 in 24 letom, pa tudi vedno večji odstotek odraslih. In to so akne.