Kako prepoznati svoj tip kože?

Ob raziskovanju kozmetičnega trga in iskanju ustreznih izdelkov za nego naše kože lahko naletimo na izdelke, ki se oglašujejo kot primerni za določen tip kože. Posledično, če sami nismo prepričani kakšen tip kože imamo, to predstavlja težavo pri izbiri izdelkov za nego. Ampak ali je tip kože resnično nekaj na podlagi česar moramo izbirati izdelke za nego kože?

Ob raziskovanju kozmetičnega trga in iskanju ustreznih izdelkov za nego naše kože lahko naletimo na izdelke, ki se oglašujejo kot primerni za določen tip kože. Posledično, če sami nismo prepričani kakšen tip kože imamo, to predstavlja težavo pri izbiri izdelkov za nego. Mnogim pa se seveda poraja tudi vprašanje ali lahko nekdo z mastno kožo vzame izdelek za suho kožo oz. obratno. Ampak ali je tip kože resnično nekaj na podlagi česar moramo izbirati izdelke za nego kože?

Klasifikacija tipov kože

Se je prvič pojavila v prejšnjem stoletju, s strani kozmetične industrije. Pojavila se ni, da bi ljudem pomagala pri optimizaciji izbire izdelkov za nego, pač pa z namenom marketinga. V tistem času je klasifikacija obsegala tri tipe kože: mastno, suho in normalno.

Baummanova klasifikacija

Leta kasneje je dr. Leslie Baumman klasifikacijo posodobila in jo dvignila na višjo, bistveno kompleksnejšo raven, ki pa obega kar 16 tipov. Njena klasifikacija temelji na štirih parametrih:

  • Mastnost ali suhost kože (O/D – oily/dry)
  • Rezistentnost ali občutljivost (R/S – resistent/sensitive)
  • Pigmentirana ali nepigmentirana (P/N – pigmented/non-pigmented)
  • Nagnjena h gubanju ali čvrsta (W/T – wrinkle-prone/tight)

 

Klasifikacija tipov kože po Baummanu

Tipi kož

Normalen tip

Normalno kožo generalno opisujemo kot zelo nezahtevno, neproblematično kožo, ki ne izkazuje nobenih posebnosti z vidika mastenja ali suhosti. Medtem, ko seveda je mogoče, da vaša koža sodi v normalen tip, je mogoče, da se to tudi precej hitro spremeni. V nadaljevanju se bomo dotaknili tudi vpliva okolja (notranjega in zunanjega) na naš tip kože, kjer bomo ugotovili, da se lahko tudi normalen tip kože relativno hitro spremeni.

Suh/masten tip kože

Suhost oziroma mastnost kože ni odvisna od stopnje navlaženosti kože, pač pa od količine sebuma in lipidov! Lipidi predstavljajo ključno obrambo kože pred zunanjimi dejavniki. So glavni sestavni element modela ”opečnate stene”, kakor radi plastično opišemo najbolj povrhnjo plast kože. Opečnata stena sestoji iz opek (kožnih celic) in malte (lipidov) in zagotavlja, da je koža zaščitena pred zunanjimi dejavniki, a hkrati izgubo vode. Manj, kot je koži lastnih lipidov, bolj je koža suha in tudi izpostavljena zunanjim dejavnikom.

Za mastno kožo je značilno tudi, da ima bolj aktivne žleze lojnice, ki na površino kože izločajo večje količine sebuma. Sebum pripomore k mastnemu videzu kože. Ker gre za voskasto snov, tako običajno tudi izgleda mastna koža. Sijoča, voskasta ter mastna na otip.

Pomanjkanje vlage v koži, s čimer običajno napačno povezujemo suho kožo, pa se lahko pojavi tudi pri mastni koži, zato je pri obeh tipih kože ključno, da poskrbimo za ustrezno vlaženje.

Mešan tip

Za mešan tip kože je značilno, da sta na obrazu prisotni dve coni – mastna in suha. Na določenih predelih obraza so žleze lojnice bolj aktivne, kar rezultira v večjem mastenju kože na tem predelu. Ti predeli se pri vsakem posamezniku pojavljajo drugače, najbolj značilne cone mastenja pa so:

  • T-cona: čelo je mastno na predelu nad obrvi, masti se predel nosu
  • O-cona: mastna koža se pojavlja na celotnem predelu okoli ust (nos, del ličnic, brada)
  • U-cona: mastna koža na spodnjem delu ličnic, bradi in čeljusti.

Na predelih, kjer je manjša gostota žlez lojnic, je koža običajno suha.

Občutljiva koža ni tip kože, je pridružena problematika!

Mnogokrat na izdelkih zasledimo trditev ”For sensitive skin”. Na podlagi tega se je razvilo prepričanje, da je občutljiva koža pravzaprav tip kože. Ne glede na to, da tudi Baumannova klasifikacija razvršča naš tip kože glede na rezistentnost oz. občutljivost, moramo vedeti, da gre pravzaprav za pridruženo problematiko.

Sicer je Baumannova klasifikacija občutljivosti zanimiva, saj kot občutljivost kože šteje naslednje dejavnike:

  • Akne
  • Rozaceo
  • Pekoč občutek/zategovanje
  • Alergijsko reakcijo.

Občutljivo kožo povezuje z vnetnimi procesi, za katere pa vemo, da dolgoročno nimajo pozitivnega vpliva.

Kako zanesljiv je tip kože?

Zagotovo so določene predispozicije za tip kože zapisane v genih (na primer aktivnost žlez lojnic, aktivnost encimov v koži, vlažnost kože), a se pod vplivom zunanjega in notranjega okolja stalno spreminjajo. Koža je organ, ki se dnevno spreminja, na te spremembe pa vplivajo zunanji (na primer letni čas, temperatura, vlažnost) in notranji dejavniki (na primer starost, hormoni).

Vpliv okolja

Zunanje okolje, predvsem pa sezonske spremembe lahko bistveno vplivajo na obnašanje kože (najbolj intenzivno na izločanje sebuma, hidracijo kože).

 

Hormonske spremembe

Hormonske spremembe bodo največ doprinesle k spremembi v delovanju žlez lojnic, kar lahko rezultira v povečanem izločanju sebuma in posledično mastnejši koži ali zmanjšanem izločanju sebuma in posledično bolj suhi koži.

 

Stres

Stres lahko vpliva tudi na povečano transepidermalno izgubo vode ali pojav znakov občutljivosti kože.

 

Staranje

Staranje v celoti spreminja lastnosti in delovanje kože, zato se naš ”tip” kože s staranjem vsekakor bistveno spremeni.

 

Kako si urediti nego glede na tip kože?

Medtem, ko tip kože sicer lahko služi kot ustrezna referenca za sestavljanje rutine nege kože, pa vsekakor ni edini dejavnik, kateremu moramo posvečati pozornost. Bolj, kot sam tip kože, je pomembno katere problematike želimo z nego nasloviti – so to akne, rdečica, hiperpigmentacije, občutljiva koža, gube? Vsaka izmed teh problematik bo zahtevala svojevrstno rutino, zato je kategorizacija negovalnih izdelkov samo glede na tip kože običajno bistveno preosnovna.

Kategorizacija izdelkov glede na tip kože, za katerega so primerni, vam lahko služi bolj kot referenca za samo teksturo in finish izdelka, kar je vsekakor v veliko pomoč. Tudi, če je nek izdelek primeren za suho kožo pa še ne pomeni, da ne bo ustrezal tudi mastni koži in obratno. Če je nek izdelek kategoriziran za mastno kožo, še ne pomeni, da ne bo ustrezal komu s suho. Zato pomemben del v negi kože predstavlja prav to, da se ne poskušamo preveč omejevati z netočnimi kategorizacijami, ampak da preprosto preizkušamo izdelke in vidimo, kaj naši koži najbolj ustreza.

Splošna priporočila

MASTNA KOŽA
MEŠAN TIP
SUHA KOŽA

Čiščenje

Čistilne pene ali geli, micelne vodice

Čistilne pene ali geli, micelne vodice ali kremni čistilni geli ali mleka (odvisno ali prednjači mastenje ali suhost kože)

Kremni čistilni geli ali mleka

Vlaženje

Več plasti lažjih vlažilnih esenc ali serumov, fluidi, losjoni, gel kreme

Poleti lahko več plasti lažjih vlažilnih esenc ali serumov, fluidi, losjoni, gel kreme, pozimi običajno nevtralne vlažilne ali negovalnejše kreme

Bogatejše, negovalne kreme z dodanimi emolienti in okluzivi

Kreme z zaščitnim faktorjem

Fluidi, zaščitne kreme brez dodanih rastlinskih olj, matirajoče kreme

Odvisno ali prednjači mastenje ali suhost kože izbiramo med matirajočimi, lažjimi fluidi ali bogatejšimi, negovalnejšimi kremami

Bogatejše, negovalne zaščitne kreme s sijočim finishem

Splošna priporočila za nego suhe kože

Čiščenje kože

Suha koža ne potrebuje veliko čiščenja z vidika odstranjevanja odvečnega sebuma na površuni kože, potrebuje pa enako, kot ostali vsi tipi kože – temeljito čiščenje v večernem času.

Zjutraj
Zjutraj suha koža čiščenja običajno ne potrebuje, je pa vse odvisno od pridruženih problematik in preferenc posameznika. Za čiščenje se lahko uporabi nežno kremno čistilo na vodni osnovi.
Zvečer
Tako, kot vse kože, tudi suha potrebuje večerno metodo dvojnega čiščenja z uporabo ustreznih čistil na oljni osnovi in ustreznih čistil na vodni osnovi.
Priporočila za čistila

CeraVe Hydrating Cleanser

Rilastil Xerolact čistilni gel

Rilastil Aqua čistilna emulzija

Cetaphil Cleansers čistilni losjon

La Roche-Posay Effaclar čistilna krema

Vlaženje

Nega suhe kože je lahko iz vidika vlaženja kompleksna, saj suha koža običajno potrebuje precejšen dodatek lipidov v obliki emolientov in okluzivov, a hkrati potrebuje tudi humektante, ki vežejo vodo v kožo. Običajno sta potrebna dva pristopa: dodatno vlaženje (z uporabo esenc, serumov) in uporaba bogatejših emolientnih ter okluzivnih krem, ki ščitijo kožo pred izgubo vode.

Priporočila za vlaženje

Neostrata Restore Bionic Face Cream

Eucerin Atopicontrol

CeraVe Moisturizing Cream

La Roche-Posay Toleriane Dermallergo

Bioderma Cicabio Créme

Splošna priporočila za nego mastne kože​

Čiščenje kože

Mastna koža v primerjavi s suho potrebuje nekaj več čiščenja, je pa seveda frekvenca uporabe čistil odvisna od pridruženih stanj kože. V kolikor je koža občutljiva, s pridruženimi vnetnimi stanju, se lahko pri čiščenju ravnate popolnoma enako kot pri suhi koži.

Zjutraj
Zjutraj v kolikor se zbudite z mastno kožo, lahko le-to nežno očistite z uporabo čistilnega gela ali pene.
Zvečer
Zvečer se poslužujemo metode dvojnega čiščenja z uporabo ustreznih čistil na oljni osnovi in ustreznih čistil na vodni osnovi.
Priporočila za čistila

Generalno se sicer po mojem mnenju mastno kožo pri čiščenju preveč izsušuje in večina čistilnih pen ali gelov, namenjenih čiščenju mastne kože, je preagresivnih. Mnoga so tudi namenjena čiščenju problematične kože, kar pa ni nujno seveda zmeraj pridruženo stanje mastne kože. Zato lahko posežete tudi po zadnjih treh priporočilih za čiščenje suhe kože ali po sledečih:

CeraVe Foaming Cleanser

CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser

La Roche-Posay Effaclar čistilni gel

Vlaženje

Vse prevečkrat mastno kožo samo izsušujemo, kar vodi v pridruženo stanje dehidrirane kože, ki je pri mastnem tipu precej neugodna. Zaželjeno je, da stalno skrbimo za ustrezno vlaženje kože z nevtralnimi vlažilnimi pripravki, bodisi palstenjem lažjih esenc, bodisi z ustrezno izbrano vlažilno kremo.

Priporočila za vlaženje

CeraVe Facial Moisturizing Lotion

La Roche-Posay Toleriane Sensitive Cream

Rilastil Aqua Intense 72H

Clinique Moisture Surge 100H

SVR Hydraliare Légere

Pri zaščitnih kremah je vse stvar lastnih preferenc pri teksturi in finishu ter dejstvu, da se vsaka zaščitna krema pri vsakem posamezniku obnaša drugače. Na svojem Instagram profilu redno objavljam detaljne ocene zaščitnih krem, ki jih testiram, tako da sem prepričana, da boste več željenih informacij o posamičnih našli tam.

Objava je sponzorirana s strani podjetja Notino.si. V objavi se nahajajo povezave do omenjenih izdelkov, ki vas vodijo v njihovo spletno trgovino. Povezave niso affiliate.

Vse objave na Cosmedoc blogu so podprte s strokovnimi viri.

  1. Baumann L. (2008). Understanding and treating various skin types: the Baumann Skin Type Indicator. Dermatologic clinics26(3), 359–vi.
  2. Chen, Y., & Lyga, J. (2014). Brain-skin connection: stress, inflammation and skin aging. Inflammation & allergy drug targets13(3), 177–190.
  3. Do, L., Azizi, N., & Maibach, H. (2020). Sensitive Skin Syndrome: An Update. American journal of clinical dermatology21(3), 401–409.
  4. Roberts W. E. (2009). Skin type classification systems old and new. Dermatologic clinics27(4), 529–viii.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar