Rešitev za mastne lase

Če imate mastno lasišče verjamem, da vam je znano, da že drugi dan po umivanju lasje več ne izgledajo čisti. Po letih eksperimentiranja na lastnem mastnem lasišču sem končno našla način, da še 3. dan po umivanju moji lasje izgledajo popolnoma dostojno in celo obdržijo volumen in v tej objavi vam ga predstavim.
Objava je nastala v sodelovanju z notino.si (oglas)
V objavi so najdete povezave, ki vodijo v spletno trgovino notino.si.

Če imate mastno lasišče verjamem, da vam je znano, da že drugi dan po umivanju lasje več ne izgledajo čisti. Po letih eksperimentiranja na lastnem mastnem lasišču sem končno našla način, da še 3. dan po umivanju moji lasje izgledajo popolnoma dostojno in celo obdržijo volumen. To sem dosegla z ustrezno nego lasišča. Zdravo lasišče je namreč osnova za zmanjšanje mastenja in posledično boljši izgled las.

To so štirje načini, s katerimi sem omejila mastenje lasišča in zaradi katerih sedaj brez problema lasišče zdrži 3 do 4 dni brez vmesnega umivanja:

Ustrezna izbira šampona, ki je prilagojena potrebam mastnega lasišča,
Eksfoliacija lasišča (uporaba pilingov na lasišču),
Uporaba leave-in serumov za lasišče s sestavinami, ki delujejo sebostatično (omejujejo izločanje sebuma),
Oljenje lasišča (ne glede na to, da zveni kontradiktorno, preberite do konca, verjamem, da boste spremenili pogled na uporabo olj na lasišču).

Izbira šampona za mastno lasišče

Glavni razlog, da se lasišče prehitro po umivanju ponovno zmasti, je da ga neustrezno očistimo. To obsega tako napačno tehniko umivanja, kot napačno izbiro šampona. Večinoma šampon izbiramo na podlagi potreb las – npr. ‘šampon za blond lase’, ‘šampon za suhe konice’, ‘šampon za poškodovane lase’. To vsekakor zveni kot dobra izbira, če je tudi naša dolžina las takšna, a tovrsten šampon na mastnem lasišču ne bo dobro opravil svoje primarne funkcije – čiščenja. Tovrstni šamponi vsebujejo kopico negovalnih sestavin, ki se med umivanjem odlagajo na lasišče in lase. Po uporabi tovrstnih izdelkov imamo po čiščenju občutek, da so lasje mehki in sijoči, a to ni namen šampona. Namen šampona je temeljito in globinsko čiščenje, ki ga tovrstni izdelki le redko nudijo, ker so bolj osretočeni na funkcijo vlaženja in nege.

Da ne bo pomote, to so še zmeraj šamponi in jasno, da vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki odstranjujejo sebum in nečistoče iz lasišča, a je čistilen učinek zaradi sočasnega odlaganja sestavin na lasišče slabši. Posledično lahko že takoj po umivanju opazimo, da lasišče ni popolnoma čisto oz. se že naslednji dan po umivanju lasje začnejo sprijemati med seboj.

Izbiro šampona zato zmeraj prilagajamo potrebam lasišča. Za barvano dolžino las ali suhe konice bomo poskrbeli z nanosom balzamov in mask, na lasišču pa se moramo osredotočiti na čiščenje. Za mastno lasišče je torej potrebno izbirati čistilne šampone (’cleansing shampoo’), katerih primarna funkcija je temeljito čiščenje lasišča, saj ne vsebujejo negovalnih sestavin. Po uporabi tovrstnih šamponov je normalno, da imate občutek, da so lasje rahlo izsušeni in ‘škripajoči’.

Izbira ustreznega (čistilnega) šampona

Vsi šamponi za mastne lase niso čistilni, zato bodite pozorni pred nakupom. Številni še zmeraj vsebujejo negovalne sestavine, kar lahko prepoznate po tipično belkasti, opalescentni barvi šampona.

Se pa tudi čistilni šamponi med seboj razlikujejo po površinsko aktivnih snoveh, ki jih vsebujejo in posledično tudi po moči čiščenja. V grobem ločimo globinsko čistilne šampone (‘deep cleansing shampoo’) in nežnejše čistilne šampone.

Globinsko čistilni šamponi so namenjeni temeljitemu razmaščevanju lasišča in odstranjevanju vseh nečistoč iz lasišča. Običajno vsebujejo anionske površinsko aktivne snovi (sulfate), ni pa nujno, saj jo lahko tudi šamponi z sulfati nežnejši čistilci (vse je odvisno od sestave). Po uporabi tovrstnih šamponov so lasje običajno bolj suhi, slamnati, krepasti, lahko se tudi vozlajo (a to kasneje naslovimo z uporabo balzamov in mask na dolžini las). Uporabo te oblike šampona svetujem tistim z zelo mastnim in problematičnim lasiščem, za umivanje maksimalno 1-krat tedensko.

Nežnejši čistilni šamponi so še zmeraj namenjeni razmaščevanju lasišča in odstranjevanju nečistoč, a so pri tem malenkost nežnejši, še zmeraj pa ne odlagajo negovalnih sestavin na lase in lasišče. Lahko se uporabljajo tudi za vsakodnevno umivanje, saj v osnovi manj razmastijo lasišče in las in s tem tudi manj izsušijo las. Primerni so za tiste z manj mastnim lasiščem ali za tiste, ki si lase umivate pogosteje.

Izbira ustrezne vrste čistilnega šampona je zelo pomembna, saj lahko prekomerno agresiven šampon na mastnem lasišču sproži ravno obratno reakcujo, kot jo želimo doseči. Prekomerno izsuševanje lasišča lahko vodi v še povečano mastenje, saj je to obrambna reakcija lasišča. Zato ne gre pretiravati niti z uporabo globinsko čistilnih šamponov (npr. pri umivanju vsak drug dan), niti pri eksfoliaciji.

Za lažjo predstavo, jaz svoje zmerno mastno lasišče umivam 2-krat tedensko, običajno enkrat uporabim globinsko čistilni šampon, drugič v tednu pa nežnejši čistilni šampon.

Ali je lase potrebno šamponirati dvakrat zaporedoma?

Odgovor na vprašanje kolikkrat je potrebno šamponirati lasišče je precej kompleksen. Ali vam bo zadostovalo eno šamponiranje ali potrebujete še drugo šamponiranje je odvisno od:

 • tehnike umivanja las,
 • izbranega šampona,
 • uporabe leave-in stilirnih izdelkov med umivanji,
 • intenzivnosti mastenja lasišča.

V osnovi bi svetovala, da se ravnate glede na izgled lasišča, če lase šamponirate samo enkrat. Če takoj po sušenju opazite, da je lasišče že rahlo sijoče ali da so lasje malenkost sijoči, bo zelo verjetno potrebno šamponirati dvakrat.

Tehnika umivanja las

Tehnika umivanja las je ključnega pomena pri. zmanjšanu mastenja lasišča. Namreč večina ne zna ustrezno umiti lasišča, s tem pa nezadostno odstrani bodisi sebum, bodisi šampon iz lasišča.

Pravilna tehnika umivanja lasišča:

 1. Lase in lasišče dobro zmočimo,
 2. Na dlan nanesemo za 1 kovanec šampona in ga med dlanmi dobro emulgiramo,
 3. Šampon najprej vmasiramo v zadnji del lasišča, nato ob straneh, šele na koncu na vrh,
 4. Ko šampon enakomerno razporedimo pričnemo z masiranjem šampona v lasišče – to počnemo z blazinicami prstov in postopek masaže izvajamo vsaj 2 minuti.
 5. Lasišče nato po sekcijah izpiramo vsaj 2 minuti.

Pogledate lahko tudi prikazan postopek pravilne tehnike umivanja lasišča.

Njapogostejši napaki pri čiščenju lasišča sta namreč, da šampon vmasiramo samo v vrh lasišča, ostali predeli pa ostanejo neumiti, ali pa da šampon nezadostno izperemo iz lasišča. Prvo rezultira v tem, da so lasje kmalu po umivanju ponovno mastni, ker vsega sebuma sploh nismo odstranili. Drugo je pa lahko posledica prekomerne uporabe šampona, neustrezne razporeditve šampona po lasišču ali neustreznega izpiranja, kar rezultira lahko v raazdraženem lasišču, ki se pretirano masti, da se ‘ubrani’ pred škodljivimi učinki površinsko aktivnih snovi, ki so ostale na lasišču.

S slabo tehniko umivanja je torej zagotovo bolj smiselno izvajati dvojno šamponiranje, saj je večja verjetnost, da vse nečistoče odstranimo iz lasišča.

Uporaba leave-in stilirnih izdelkov

Vsakodnevna uporaba stilirnih izdelkov, kot so laki za lase, lahko privede do build-upa na laseh in lasisšču, ki se trdno oprijema las in se težko odstrani. Za odstranjevanje build-upa je potrebno uporabljati globinsko čistilne šampone, sicer ostaja verjetnost, da določen del snovi še zmeraj ostane na laseh in rezultira v njihovi obteženosti in mastnem izgledu.

Ob vsakodnevni uporabi stilirnih izdelkov in občutnem build-upu na laseh je lasišče smiselmo šamponirati dvakrat.

Intenzivnost mastenja lasišča

Blago do zmerno mastna lasišča bodo lahko razliko videla samo ob ustrezni izbiri šampona. Pri uporabi globinsko čistilnega šampona bi teoretično zadostovalo samo eno šamponiranje, pri uporabi nežnejšega čistilnega šampona pa dvojno.

Zelo mastna lasišča bodo kandidat za dvakratno šamponiranje.

Eksfoliacija lasišča

Občasna eksfoliacija lasišča je lahko izjemno koristna za vzdrževanje zdravega lasišča in spodbujanje zdrave rasti las. Z eksfoliacijo namreč odstranimo odmrle kožne celice, ki se na lasišču sicer obnavljajo drugače, kot na drugih delih telesa. Spodbudimo tudi mikrocirkulacijo, ki omogoča bolj zdravo rast las. Pilingi so lahko še posebej koristni, če imate poleg mastenja težave s prhljajem ali seboroičnim dermatitisom, saj pomagajo odstraniti odmrle kožne celice. Za lasišče uporabljamo pilinge, ki so prilagojeni uporabi na lasišču in skladno s tem vsebujejo tudi primerne sestavine. Večina pilingov vsebuje salicilno kislino, ki prodira globje v dele bogate s sebumom in odstrani nabrale odmrle kožne celice in sebum, sočasno pa deluje sebostatično, kar pomeni, da zavira izločanje sebuma.

Izbiramo lahko med mehansko-kemičnimi ali kemičnimi pilingi. Pomembno je, da z nobeno obliko pilinga ne pretiravamo, saj lahko si lahko tudi na lasišču pridelamo poškodovano bariero, ki rezultira še v povečanem mastenju.

Uporabo pilingov svetujem enkrat na 10 do 14 dni, pred umivanjem las.

Leave-in serumi za lasišče

Kot že omenjeno, je nega lasišča ključna za uspešno zmanjšanje mastenja lasišča in v ta segment sodi tudi uporaba serumov za lasišče. Ti serumi so na vodni osnovi, zato ni strahu, da bi še dodatno zmastili lasišče, vsebujejo pa sestavine, ki na lasišču lahko:

 • Spodbujajo obnovo kožnih celic,
 • Raztapljajo sebum,
 • Delujejo sebostatično in protibakterijsko.

V ta namen so v serumih za obvladovanje mastnega lasišča dodani nežnejši eksfolianti (salicilna kislina, glukonolakton, encimi), sebostatične sestavine (niacinamid, cink) in številni rastlinski izvlečki (eterično olje čajevca), ki še dodatno zagotavljajo sebostatičen in protibakterijski učinek. Vsi ti mehanizmi delovanja dolgoročno prispevajo k bolj zdravi aktivnosti žlez lojnic in izboljšanju mikrobioma na lasišču, kar vsekakor vpliva tudi na izgled lasišča.

Uporaba tovrstnih serumov ne zagotavlja takojšnjih učinkov – enako, kot na koži od seruma ne moremo pričakovati učinkov naslednji dan, jih ne moremo tudi tukaj. Lasišče je navsezadnje koža, ki potrebuje čas, da se odzove na spremembe. Jaz sem pozitivno spremembo na lasišču ob uporabi serumov začela opažati po nekaj mesecih. Sedaj generalno serume uporabljam na mokrem lasišču takoj po umivanju in na 3. dan po umivanju, da še za kak dan podaljšam dostojen izgled lasišča.

Serumi za lasišče torej niso hitra rešitev za mastno lasišče, zato si generalno še zmeraj lahko pomagate z uporabo suhih šamponov. Suhi šampon vsebuje škrob, ki veže sebum. Ko lase in lasišče nato počešete, odstranite na te delce škroba vezan sebum, zato lasišče vizualno odeluje bolj čisto, čeprav se zavedajte, da uporaba suhega šampona ni nadomestilo za umivanje lasišča. Previdno tudi s količino uporabe – po maksimalno dveh uporabah je zaželjeno, da mokro umijete lasišče.

Oljenje lasišča

Za na konec se dotaknimo še najbolj kontradiktorne tematike – oljenja mastnega lasišča. Ne glede na to, da zveni, da ta kombinacija nikoli ne bi funkcionirala, za številne mastnolaske odlično funkcionira in poročajo, da si samo z oljenjem uspejo podaljšati čas med umvanji. Olja ne samo, da delujejo kot vlažilci, ampak tudi pomagajo zmehčati odmrle kožne celice, (nekatera) posedujejo tudi sebostatične in protibakterijske učinke, ki lahko prispevajo k zmanjšanemu izločanju sebuma in uravnoteženju mikrobioma na koži lasišča.

Olja, ki so lahko koristna za lasišče: kokosovo olje, ricinusovo olje, arganovo olje, olje črne kumine, sploh če imajo dodatek eteričnega olja rožmarina, čajevca ali mete. Več informacij o oljenju lahko preberete v objavi Oljenje las in lasišča.

Pogoj za oljenje lasišča je seveda ustrezno čiščenje lasišča, da ostanki olja zaradi neustrezne tehnike čiščenja ali neustrezno izbranega šampona ne ostajajo na lasišču.

Dodatni nasveti za obvladovanje mastenja

Poleg naštetih ukrepov, za katere verjamem, da vam bodo pomagali dolgoročno obvladati mastenje lasišča, pa upoštevajte še sledeče nasvete, da ne izničite svojih prizadevanj k zmanjšanju mastenja lasišča:

 • Redno čistite krtače in glavnike za lase, sicer boste na čisto lasišče ponovno prenesli kopico nečistoč in sebuma, ki bodo pospešeno prispevali k bolj mastenju lasišču.
 • Negovalnih izdelkov, kot so balzami in maske, nikoli ne nanašajte na lasišče, ampak najdlje do ušes.
 • Ne pretiravajte z uporabo stilirnih izdelkov in pazite, da jih ne nanašate preblizu lasišču, saj lahko to povzroči build-up.

V primeru, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29.
 • Mysore V, Arghya A. Hair Oils: Indigenous Knowledge Revisited. Int J Trichology. 2022;14(3):84-90.
 • Phong C, Lee V, Yale K, Sung C, Mesinkovska N. Coconut, Castor, and Argan Oil for Hair in Skin of Color Patients: A Systematic Review. J Drugs Dermatol. 2022;21(7):751-757. 
 • Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003;54(2):175-192.
 • Ruetsch SB, Kamath YK, Rele AS, Mohile RB. Secondary ion mass spectrometric investigation of penetration of coconut and mineral oils into human hair fibers: relevance to hair damage. J Cosmet Sci. 2001;52(3):169-184.
 • Saxena R, Mittal P, Clavaud C, et al. Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals. Sci Rep. 2021;11(1):7220. Published 2021 Mar 31.
 • Tosti A, Schwartz JR. Role of scalp health in achieving optimal hair growth and retention. Int J Cosmet Sci. 2021;43 Suppl 1:S1-S8.
 • Trüeb RM, Henry JP, Davis MG, Schwartz JR. Scalp Condition Impacts Hair Growth and Retention via Oxidative Stress. Int J Trichology. 2018;10(6):262-270. doi:10.4103/ijt.ijt_57_18

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če iščete celosten pristop k negi kože, ki bo ustrezno naslovil vaše problematike, pri tem pa se želite izogniti ugibanju ali eksperimentiranju, dobrodošli v Cosmedoc svetovalnico. Individualna obravnava omogoča, da problematike kože, bodisi so to akne, poškodovana kožna bariera, dermatitis, naslavljanje hiperpigmentacij in starostnih sprememb, dosežemo celostno in hitreje, kot če se poskusov sanacije lotevamo sami.

Individualno, posebej vam prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščemo pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Zanimivo? Deli vsebino!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar