Večerna rutina nege kože

Kako se pravilno lotiti večerne rutine nege kože, da bo obsegala vse potrebne korake in hkrati naslavljala željene problematike?

Ste se kdaj zavzeli, da se zjutraj običajno zbudite z drugačno, lepšo kožo? Zvečer je koža na videz bolj utrujena, prisotnih je lahko več vidnih vnetnih procesov, znaki dehidracije kože (drobne gubice) so bolj vidni. Po več urah izpostavljenosti zunanjim dejavnikom je koža ‘utrujena’ in z večerno rutino nege jo lahko podpremo pri regeneraciji tekom noči.

Rutino nege je sicer potrebno izvajati tako zjutraj, kot zvečer, za doseganje optimalnih rezultatov. O tem, kako pravilno zasnovati jutranjo rutino nege kože sem že pisala, tokratna objava pa bo posvečena temu kako zasnovati večerno.

Vsaka rutina nege ni nujno, da bo delovala tudi za našo kožo, zato je ob izbiri korakov in izdelkov potrebno imeti v mislih, da jo je potrebno zasnovati glede na:

  • Tip kože, ki je sicer najmanj pomemben faktor pri izbiri korakov, a igra nekaj vloge pri teksturah izdelkov,
  • Pridružene problematike (razlika je med rutino za nego aknaste kože in za antiage)

Vaša rutina je lahko osnovna (čiščenje, vlaženje) ali naprednejša (osnovna koraka + aktivne učinkovine). Pomembno je upoštevati tudi pravilen redosled nanosa izdelkov.

Kako si sestaviti večerno rutino nege?

1. korak: Čiščenje kože

Čiščenje kože je najbolj osnoven korak, ki ni pomemben samo iz estetskega vidika, pač tudi iz higienskega. S čiščenjem s kože odstranimo sebum, prašne delce, mikroorganizme in druge tujke, ki jih z dnevnim migriranjem in dotikanjem obraza prenesemo na kožo. Tako, kot nam je povsem naravno, da za čiščenje telesa uporabljamo gel za prhanje, bi nam moralo biti, da za čiščenje obraza uporabimo temu prilagojeno čistilo.

V večerni rutini je čiščenje obvezno, tudi, če ne uporabljate ličil ali zaščitne kreme. Čiščenje z vodo preprosto ni dovolj, da bi odstranilo nečistoče iz kože, kar lahko vodi v razdraženost, akne ali celo pospešene znake staranja kože.

V primeru, da ne uporabljate ličil

Če na dnevni ravni ne uporabljate ličil, se lahko poslužujete metode enojnega čiščenja. To pomeni, da za čiščenje kože uporabite čistilo na vodni osnovi (peno, gel, micelarno vodico - če jo izperete).

V primeru, da uporabljate ličila in/ali zaščitne kreme

Če uporabljate ličila ali zaščitno kremo, boste morda potrebovali temeljitejše čiščenje. V tem primeru svetujem metodo dvojnega čiščenja, s katero bolj temeljito oddstranimo nečistoče iz kože. Pri tej metodi čiščenja najprej uporabimo čistilo na oljni osnovi, s katerim raztopimo oljetopne nečistoče in jih privzdignemo, nato pa še čistilo na vodni osnovi s katerim raztopimo ostanke oljnega čistila in odstranimo še preostale nečistoče.

Tip kože

Priporočilo za vrsto čistila

Suha koža

oljni čistilni balzam + kremni čistilni gel

Normalna koža

oljni čistilni balzam ali oljno čistilo + čistilni gel ali pena

Mešana koža

oljno čistilo + čistilni gel ali pena

Mastna koža

oljno čistilo + čistilni gel ali pena

Izdelke izbiramo glede na tip kože in navsezadnje tudi lastne preference. Pri suhi koži so bolj smiselni izdelki, ki na koži puščajo več filma (oljni balzami za prvo fazo, kremna čistila za drugo fazo), ki bo preprečil izgubo vode, ni pa nujno, da vsakomur to ustreza.

Če vam oljna čistila ne ustrezajo, lahko kožo temeljito očistite tudi z zaporedno uporabo čistila na vodni osnovi ali s kombinacijo dveh čistil na vodni osnovi.

2. korak: Aktivne učinkovine

Nega z aktivnimi učinkovinami je naprednejša in vsekakor ne nujna. Po čiščenju lahko na kožo nanesemo aktivne učinkovine, lahko pa nadaljujemo z nevtralno rutino in aktivne učinkovine nanesemo na koncu, odvisno od metode plastenja, ki jo prakticiramo.

Pri kozmetiki je le malo pravil kako pravilno plastiti izdelke. Lahko se poslužujemo treh metod:

  • Plastenje po konsistenci: izdelke nanašamo glede na teksturo, od najlažjega, do najbogatejšeg,
  • Plastenje po aktivnosti: izdelek z aktivno učinkovino nanesemo najprej, ne glede na konsistenco izdelka, z namenom, da jo čim manj ‘razredčimo” s predhodnimi plastmi.
  • ‘Sendvič’ metoda: najprej nanesemo bogatejši izdelek, da na koži naredimo film, nato nanesemo aktivno učinkovino, na koncu pa še en bogatejši izdelek – ta metoda je primerna za občutljivo kožo, saj pomaga ‘razdredčiti’ aktiv in zmanjša stranske učinke

Aktivne učinkovine zmeraj izbiramo glede na pridružene problematike kože in glede na to kaj si želimo z nego kože doseči. Uporabljamo jih z namenom doseganja bolj potentnih, a hkrati tudi bolj targetiranih učinkov na koži.

V večerni rutini nege lahko uporabimo katerokoli aktivno učinkovino. Predvsem je smiselno uporabljati tiste, ki so občutljive na svetlobo in jih posledično ne moremo uporrabljati zjutraj. Pri izbiri aktiva za večerno rutino glede na naše problematike si lahko pomagate s to tabelo:

Pridružena problematika

Primerne aktivne učinkovine

Znaki staranja kože (namen: antiage)

retinoidi (retinol, retinal), alfahidroksi kisline, peptidi, polihidroksi kisline, antioksidanti (vitamin C, niacinamid, SOD, glutation, astaksantin, EGCG,..)

Hiperpigmentacije, neenoten ten (namen: poenotenje tena, posvetlitev hiperpigmentacij)

retinoidi (retinol, retinal), alfahidroksi kisline, vitamin C, azelaična kislina, traneksaminska kislina, arbutin, thiamidol, kojična kislina, niacinamid

Akne (namen: sanacija in posvetlitev postinflamatornih eritemov)

retinoidi (retinol, retinal), azelaična kislina, salicilna kislina, polihidroksi kisline, niacinamid, benzoil peroksid

Občutljiva koža z rdečico

polihidroksi kisline, peptidi, niacinamid, azeloglicin

Aktivne učinkovine je potrebno izbrati previdno, predvsem pa za začetek le eno naenkrat. V primeru, da ste vešči uporabe lahko kombinirate tudi več aktivnih učinkovin hkrati.

3. korak: Krepitev bariere + vlaženje

V večerni rutini se lahko dodatno poslužujemo tudi koraka krepitve bariere. To ni nujno, da je ločen korak od vlaženja, saj lahko tudi vlažilna ali negovalna krema vsebujeta sestavine, ki poskrbijo za zadostno navlažitev in krepitev kožne bariere. Za nekatere je krema samostojno popolnoma dovolj, spet drugi potrebujejo nekaj več podpore barieri.

Barierni serum?

Barierni serum sledi čiščenju oz. nanosu aktivnih učinkovin. Vsebuje sestavine, kot so ceramidi, omega-3 maščobne kisline, holesterol, pantenol, fitosfingozin, C. Asiatico, niacinamid, peptide. Gre v osnovi za serum, ki sestoji iz nevtralnih učinkovin, ki pomirjajo kožo in delujejo protivnetno. Seveda pa lahko vse te učinkovine najdemo tudi v kremi, ki bo za večino zadosten vir vlaženja in lipidov (maščob).

Vsaka koža ne potrebuje nujno vlažilne kreme (predvsem kakšna zelo mastna), a je zvečer po čiščenju njen nanos vseeno zaželjen, z namenom preprečevanja izgube vode. Ustrezno pa lahko prilagodimo teksturo izdelka, ki ga iščemo:

  • Bogatejše, negovalnejše kreme, ki jih po potrebi obogatimo z oljem (za suho, normalno kožo)
  • Lažje, vlažilne kreme (za vse tipe kože)

Primeri večernih rutin

Pozor! Rutine so zgolj informativne narave in niso namenjene posnemanju – služijo zgolj kot primeri kako si lahko zastavite rutino nege kože, je pa potrebno pri tem zmeraj upoštevati individualne specifike kože.

Suha koža, občutljiva

Čistilni balzam

Čistilni gel

Serum s peptidi in C. Asiatico

Negovalna krema

Normalna koža, akne

Čistilno olje + čistilni gel s PHA

Retinol ali

Mešanica AHA, BHA, PHA

Vlažilna krema

Mešana koža, antiage

Čistilno olje

Čistilni gel

Retinol

Krema s peptidi

Mastna koža, neenoten ten

Čistilno olje

Čistilna pena

Serum za posvetlitev s thiamidolom

Krema z vitaminom C

V primer, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

Objava je nastala v sodelovanju z Notino.si. Povezave do izdelkov niso affiliate.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če iščete celosten pristop k negi kože, ki bo ustrezno naslovil vaše problematike, pri tem pa se želite izogniti ugibanju ali eksperimentiranju, dobrodošli v Cosmedoc svetovalnico. Individualna obravnava omogoča, da problematike kože, bodisi so to akne, poškodovana kožna bariera, dermatitis, naslavljanje hiperpigmentacij in starostnih sprememb, dosežemo celostno in hitreje, kot če se poskusov sanacije lotevamo sami.

Individualno, posebej vam prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščemo pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Zanimivo? Deli vsebino!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar