Vodič po sestavinah za zdravo kožno bariero

Za kožno bariero je potrebno skrbeti predvsem, ko le-ta ni poškodovana. Pri tem si lahko pomagamo s sestavinami, ki krepijo naravno zaščito kože, zadržujejo vodo in delujejo protivnetno.

Zdrava kožna bariera je temelj za lepo in zadovoljno kožo. Za zdravje kožne bariere je potrebno skrbeti tudi (oziroma predvsem) takrat, ko le-ta ni poškodovana. S tem gradimo temelj, da bo koža bolj odporna na zunanje spremembe in naše eksperimente z rutino nege. Za vzdrževanje zdrave kožne bariere vsekakor svetujem predvsem ustrezno ravnanje s kožo, kar pomeni, da se izogibamo pretiranemu in agresivnemu čiščenju, pretiravanju z aktivnimi sestavinami in namernemu nezaščitenemu izpostavljanju UV sevanju.

Več o tem kaj kožna bariera sploh je, zakaj je pomembna in kako prepoznati ali je poškodovana si lahko preberete v prispevku Imam poškodovano kožno bariero?

Skrb za zdravo kožno bariero

V primeru, da kožna bariera ni poškodovana, nam rutine nege ni potrebno v celoti prilagajati krepitvi bariere – ”you don’t have to fix what isn’t broken”. Vsekakor pa je zmeraj v rutini smiselno imeti sestavine, ki brez naših posebnih vložkov krepijo barierno funkcijo kože. Te sestavine ne rabijo biti v obliki posebnih aktivnih sestavin, ampak so lahko le del naših nevtralnih (ali pa tudi aktivnih) izdelkov. Za večino bo tovrsten pristop k negi popolnoma zadosten, da bo ohranjal intaktno kožno bariero in s tem tudi neproblematično kožo.

Zakaj si želimo zdravo in intaktno kožno bariero?

 • Zaščita telesa pred zunanjimi dejavniki: manjša verjetnost za vstop patogenov ali trdnih delcev iz okolja v kožo.
 • Omejitev izgube vode iz kože: kožna bariera omejuje iizgubo vode iz kože in s tem ohranja normalen nivo navlaženosti kože, ki doprinese levji delež k sijočemu in zdravemu izgledu kože.
 • Manj razdraženosti in občutljivosti: poškodovana bariera je bolj dovzetna za spremembe okolja, pri čemer rada nestrinjanje pokaže z objektivnimi simptomi, kot so zategovanje, pekočina rdečica in luščenje.
 • Antiage vidik: povečana izguba vode iz kože in vnetni procesi pospešujejo naravne prrocese staranja kože.

Sestavine, ki podpirajo zdravje bariere

Prekurzorji lipidov (ceramidi, holesterol, sfingozin)

Lipidi (maščobe) so pomemben sestavni del najbolj povrhnje plasti kože – rožene plasti. Rožena plast sestoji iz lipidov in korneocitov (odmrlih kožnih celic), sestavljenih po modelu opečnate stene. Manj, kot je lipidov v roženi plasti, manj tesna je struktura, kar pomeni, da je omogočena povečana izguba vode in povečan vstop tujkov v telo.

Prekuzorji lipidov so poenostavljeno povedano pred-molekule za koži lastne lipide. Ti se v koži pretvorijo v lipide, ki jih koža potrebuje za vgradnjo med kožne celice, z namenom, da bi omejila izgubo vode iz kože in vstop potencialno škodljivim tujkom. Te sestavine delujejo emolientno (mehčajo kožo in zmanjšajo izgubo vode), a hkrati kožo spodbujajo v sintezo lastnih lipidov. Še posebej koristne so pri zmanjšanju vnetntih procesov v primeru ekcema.

Uporaba negovalnih izdelkov, ki vsebujejo katerokoli vrsto ceramidov (idealno več različnih), holesterol, holesterolne estre ali holesterol sulfat bo:

 • povečala toleranco kože na zunanje spremembe in uporabo aktivnih učinkovin,
 • zmanjšala transepidermalno izgubo vode,
 • kožo zmehčala in na splošno prispevala k zdravju bariere.

Svetujem, da posegate po izdelkih, ki vsebujejo sintezne oblike teh sestavin, ne po naravnih surovinah (kot je npr. zadnje čase oglaševan goveji loj, ki naj bi imel sestavo lipidov najbolj podobno naši koži), saj je v naravnih surovinah količina aktivnih komponent nekontrolirana in variabilna.

Urea

Urea ali sečnina je koži lastna molekula, ki je del naravnega vlažilnega faktorja kože (NMF). Je higroskopna molekula, kar pomeni, da je sposobna absorbirati vodo. Če koža ni sposobna absorbirati vode, lahko pride do povečane transepidermalne izgube vode (TEWL) in negativno vpliva na proces zorenja kožnih celic, kar lahko povzroči zadebelitev povrhnje plasti kože in srbečico.

Urea je tako bistvenega pomena za ustrezno hidracijo in celovitost rožene plasti kože. Uporaba kozmetičnih izdelkov z ureo:

 • Zmanjša transepidermalno izgubo vode iz kože in poveča navlaženost kože,
 • Izboljša protimikrobno obrambno kože tako, da poveča proizvodnjo protimikrobnih pepttidov,
 • Spodbuja sintezo lipidov,
 • Uravnava cikel nastajanja kožnih celic.

Urea se v različnih koncentracijah uporablja za različne indikacije – za krepitiev kožne bariere in učinke vlaženja bo optimalna v kocentracijah med 2 in 10 %. Srednje koncentracije (10-30 %) se uporabljajo za vlaženje in keratolitičen učinek, visoke koncentracije ( ≥ 30%) pa običajno samo še za keratolitičen učinek.

Pantenol

Pantotenska kislina (vitamin B5) je nujna za normalno delovanje kožne bariere. Dekspantenol (ali pantenol) je analog pantotenske kisline, ki se uporablja v kozmetičnih izdelkih z namenom protivnetnega delovanja in pospeševanja celjenja kože.

Pantenol je izjemna učinkovina za nego poškodovane in vnete kože, saj aktivira fibroblaste (celice, ki so odgovorne za sintezo klagena) in direktno pospeši proces obnove kožne bariere, kar znatno prispeva k:

 • Zmanjšanju transepidermalne izgube vode in povečanju navlaženosti kože,
 • Zmanjšanju vnetnih procesov,
 • Povečanju elastičnosti in mehkobe kože (pantenol je emolient).

Pripravki, ki vsebujejo pantenol, se velikokrat svetujejo tudi za nego kože, poškodovane s strani sonca, saj zmanjšajo vnetje povzročeno s strani UVB žarkov.

Niacinamid

Niacinamid (vitamin B3) je izjemno multifunkcionalna kozmetično aktivna sestavina, ki je kot ena izmed redkih na seznamu dovoljenih za uporabo tudi v primeru poškodovane kožne bariere!

Na kožno bariero pozitivno vpliva preko večih mehanizmov delovanja:

 • Povečuje protimikrobno zaščito kože s protibakterijskim učinkom,
 • Poveča sintezo proteinov in lipidov (ceramidov), kar zmanjša transepidermalno izgubo vode,
 • Vpliva na pravilno zorjenje kožnih celic,
 • Deluje protivnetno in antioksidativno (dodatno ščiti kožo pred vnetnimi procesi).

Niacinamid se v kozmetičnih izdelkih v različnih koncentracijah uporablja za različne indikacije – v splošnem je učinkovit že v koncentraciji od 2 % naprej, pri čemer v koncentraciji do 10 % služi svojemu namenu krepitve kožne bariere in zmanšanju vnetnih procesov. Višje koncentracije (> 10%) se uporabljajo za posvetljevanje kože.

Dolgotrajna uporaba niacinamida, ne glede na tip kože, utira pot novim kožnim celicam, zaradi česar je koža bolj zdrava, sijoča in navlažena.

Centella Asiatica

Centella Asiatica (gotu kola ali azijski vodni popnjak) je ena izmed najpopularneših rastlin v azijski kozmetiki. Izvleček Centelle Asiatice je namreč bogat vir naravnih bioaktivnih snovi, ki delujejo antioksidativno, protivnetno in vlažilno, kar ugodno vpliva na stanje kožne bariere.

Izvleček Centelle Asiatice naj bi stimuliral fibroblaste in tako povečal sintezo kolagena pri poškodovani koži. Na stanje kožne bariere vpliva z:

 • Zmanjšanjem vnetja v koži neposredno in posredno z antioksidativnim učinkom,
 • Povečanjem navlaženosti kože.

Peptidi (in rastni faktorji)

Peptidi so kratke verige aminokislin, ki se naravno pojavljajo v človeškem telesu. So še ena izmed redkih sestavin na seznamu dovoljenih aktivov za uporabo pri poškodovani kožni barieri – ne samo, da bodo pozitivno vplivali na vnetne procese in obnovo kožne bariere, ampak bodo v času obnove bariere poskrbeli tudi za antiage učinek.

Različne vrste peptidov imajo različne učinke na kožno bariero:

 • Signalni peptidi: stimulirajo fibroblaste kar vodi do povečane proizvodnje kolagena in elastičnih vlaken, kar je še posebej ugodno pri poškodovani koži saj pospeši proces celjenja kože.
 • Nosilni peptidi: dostavljajo pomembne elemente v sledovih (kot sta baker in mangan), potrebne za celjenje ran in encimske procese, s čimer se pospeši proces celjenja kože, ojača antioksidativna zaščita in normalizira cikel nastajanja kožnih celic, zaradi česar koža poseduje izboljšano sposobnost zadrževanja vode.
 • Encimatski peptidi: delujejo kot zaviralci encimov, saj neposredno ali posredno zavirajo encim, povezan z določenim procesom – v veliki meri so ti encimi povezani z nastankom vnetja in razgradnje ključnih komponent kože, potrebnih za zaščito kože pred zunanjimi dejavniki.
 • Nevrotransmiterski peptidi: delujejo kot zaviralci nevrotransmiterjev na živčno-mišičnem stiku, s čimer zmanjšajo mišično aktivnost (‘botox-like’ učinek), a v osnovi vplivajo tudi na proces sinteze kolagena, kar ponovno pospeši proces celjenja kože.
 • Rastni faktorji: imajo protivneten učinek in pospešujej procese celjenja kože, kar je ponovno ugodno za okrepitev bariierne funkcije.

Skrb za zdravo kožno bariero

Katerakoli izmed navedenih sestavin vam v rutini lahko koristi pri krepitvi kožne bariere, a hkrati tudi pri sanaciji poškodovane. Kožne bariere ne krepimo le z namenom, da bi preprečili njeno poškodbo, ampak za vsesplošno izboljšanje tolerantnosti (na aktivne učinkovine, okoljske spremembe) in izgleda kože (bolj, kot bo zdrava bariera, bolj bo koža navlažena, sijoča, elastična). V rutini nam ni potrebno imeti vseh navedenih sestavin za zdravo bariero, vsekakor pa je smiselno ob naslednjem nakupu nevtralnih izdelkov za nego kože preveriti ali vsebujejo eno izmed njih.

V primeru, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

Objava je nastala v sodelovanju z Notino.si
V objavi so najdete povezave, ki vodijo v spletno trgovino Notino.si in niso affiliate.
 • Ebner F, Heller A, Rippke F, Tausch I. Topical use of dexpanthenol in skin disorders. Am J Clin Dermatol. 2002;3(6):427-433.
 • Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020;8:572923. Published 2020 Oct 30.
 • Frédéric Bonté. Skin lipids : Their origin and function. Recent research development in lipid research, pp.43-62, 1999.
 • Gehring W. Nicotinic acid/niacinamide and the skin. J Cosmet Dermatol. 2004;3(2):88-93.
 • Grether-Beck S, Felsner I, Brenden H, et al. Urea uptake enhances barrier function and antimicrobial defense in humans by regulating epidermal gene expression. J Invest Dermatol. 2012;132(6):1561-1572.
 • Lima TN, Pedriali Moraes CA. Bioactive Peptides: Applications and Relevance for Cosmeceuticals. Cosmetics. 2018; 5(1):21.
 • Piquero-Casals, J., Morgado-Carrasco, D., Granger, C., Trullàs, C., Jesús-Silva, A., & Krutmann, J. (2021). Urea in Dermatology: A Review of its Emollient, Moisturizing, Keratolytic, Skin Barrier Enhancing and Antimicrobial Properties. Dermatology and therapy11(6), 1905–1915.
 • Proksch, E., de Bony, R., Trapp, S., & Boudon, S. (2017). Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article. Journal of Dermatological Treatment, 28(8), 766–773.
 • Tessema EN, Gebre-Mariam T, Neubert RHH, Wohlrab J. Potential Applications of Phyto-Derived Ceramides in Improving Epidermal Barrier Function. Skin Pharmacol Physiol. 2017;30(3):115-138.
 • Zhang L, Falla TJ. Cosmeceuticals and peptides. Clin Dermatol. 2009;27(5):485-494.
 • Wohlrab J, Kreft D. Niacinamide – mechanisms of action and its topical use in dermatology. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):311-315.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če iščete celosten pristop k negi kože, ki bo ustrezno naslovil vaše problematike, pri tem pa se želite izogniti ugibanju ali eksperimentiranju, dobrodošli v Cosmedoc svetovalnico. Individualna obravnava omogoča, da problematike kože, bodisi so to akne, poškodovana kožna bariera, dermatitis, naslavljanje hiperpigmentacij in starostnih sprememb, dosežemo celostno in hitreje, kot če se poskusov sanacije lotevamo sami.

Individualno, posebej vam prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščemo pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Zanimivo? Deli vsebino!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar