Jutranja rutina nege kože

Kako naj izgleda jutranja rutina nege kože obraza, da bo ohranjala zdravo in mladostno kožo? So čiščenje, vlaženje in UV zaščita vsi obvezni koraki?

Pravilna rutina nege kože obraza, ki jo redno in dosledno izvajamo v jutranjem in večernem času je nujna za ohranjanje lepe, zdrave in mladostne kože. Ob brskanju na spletu lahko sicer zasledimo (pre)kompleksne rutine nege kože, a dejstvo je, da je lahko nega kože razmeroma enostavna in še zmeraj zelo učinkovita.

Jutranja nega kože je tista, ki našo kožo pripravi na dan pred nami in jo hkrati zaščiti pred zunanjimi dejavniki, ki bi ji lahko škodovali – med te dejavnike sodijo prašni delci in druga okoljska onesnažila, predvsem pa UV sevanje, ki ima največ negativnega vpliva na našo kožo. Jutranja rutina ne rabi biti kompleksna. Pomembno je, da sestoji iz osnovnih korakov, ki naši koži zagotavljajo vse, kar potrebuje – da je čista, navlažena in zaščitena pred UV sevanjem. Najbolj ključno pri negi kože pa je, da jo izvajamo v pravilnem sosledju, saj lahko le tako maksimalno izkoristimo vse uporabljene izdelke.

Kako si sestaviti jutranjo rutino nege?

1. korak - Čiščenje kože

Čiščenje je osnoven korak v negi kože, s katerim s površine kože odstranimo nečistoče, kot so ličila, zaščitne kreme, pa tudi prašne delce in bakterije. Ko govorimo o čiščenju, zmeraj govorimo o uporabi čistilnih sredstev, kot so micelarne vodice, olja, mleka, geli ali pene. Čiščenje z vodo pravzaprav ni čiščenje in ni zadostno za odstranitev prej naštetih nečistoč. Ta korak je iz vidika odstranjevanja tovrstnih nečistoč najbolj ključen zvečer.

Verjetno se sprašujete zakaj bi zjutraj čistili kožo, ko pa ni umazana. In vprašanje je povsem na mestu – koža se tekom noči ne umaže, lahko pa vseeno zjutraj na njeni površini najdemo še zaostanke izdelkov od večerne rutine, sebum ali prašne delce. Za jutranje čiščenje bi torej zadostovala samo uporaba vode, je pa odvisno od tipa kože in pridruženih problematik ali je potrebno zjutraj poseči tudi po kakšnem čistilnem sredstvu.

Kako izvajati jutranje čiščenje? Zjutraj kožo očistimo z uporabo mlačne vode ali čistilnega gela oz. pena po potrebi.

Tip kože / problematike

Priporočeno čiščenje

Suha koža

Uporaba mlačne vode (po potrebi oz. želji se uporabi čistilni gel)

Mešana koža

Uporaba mlačne vode ali uporaba čistilnega gela (če je zjutraj koža mastna ali obtežena)

Mastna koža

Uporaba mlačne vode ali uporaba čistilnega gela (če je zjutraj koža mastna ali obtežena)

Problematična (aknasta) koža

Uporaba aktivnega čistilnega gela ali pene (z dodanimi aktivnimi učinkovinami), v primeru, da je koža suha s pridruženo problematiko občutljivosti pa čiščenje z mlačno vodo.

2. korak - Aktivne učinkovine

Po čiščenju lahko na kožo nanesemo aktivne učinkovine. Ta korak nege več ne sodi med osnovne, pač pa med naprednejše korake, zato ga v začetku brez slabe vesti izpustite. Aktivne učinkovine v jutranji rutini izbiramo glede na pridružene problematike kože in glede na to kaj si želimo z nego kože doseči. Uporabljamo jih z namenom doseganja bolj potentnih, a hkrati tudi bolj targetiranih učinkov na koži.

V jutranji rutini nege lahko uporabimo katerokoli aktivno učinkovino, z izjemo retinoidov. V splošnem si lahko pri jutranji izbiri aktiva pomagamo s spodnjim plonkcem:

Pridružene problematike / želje

Priporočene aktivne učinkovine

Antiage

Antioksidanti (vitamin C, niacinamid, SOD, glutation, astaksantin, EGCG,..) / polihidroksi kisline / peptidi

Pigmentni madeži (hiperpigmentacije) / poenoten ten kože, posvetljevanje

Vitamin C / niacinamid / mandelična kislina / azelaična kislina

Problematična (aknasta) koža

Azelaična kislina / salicilna kislina / niacinamid

Občutljiva koža

Azeloglicin / peptidi / C. Asiatica

3. korak - Vlaženje

Ustrezna navlaženost je osnova za zdravo in sijočo kožo. Za vlaženje kože poskrbimo na zelo enostaven način – z uporabo kreme. Kreme so izdelki, ki vsebujejo vlažila in glede na razmerje vlažil v kremi lahko izbiramo med izdelki za suho kožo (bogatejše, hranilnejše teksture), normalno do mešano kožo (emolientne kreme), mastno kožo (lažje, fluidne teksture). V osnovi so za jutranjo rutino primernejše lažje kreme, je pa seveda zmeraj odvisno od potreb kože.

Uporaba vlažiilne kreme zjutraj ni nujen korak in zanj velja enako, kot pri čiščenju – tovrstni izdelki se uporabljajo po potrebi. Suhi do mešani koži običajno ustreza dodatna plast med serumi (aktivnimi učinkovinami) in kremo z zaščitnim faktorjem, mastni koži pa ne vedno. Občasno je ta korak v negi potrebno prilagoditi letnemu času.

Kako navlažiti kožo? Zjutraj kožo navlažimo z uporabo vlažilne kreme, izbrane glede na potrebe kože.

4. korak - Zaščita pred UV sevanjem

Če je potrebno izbrati le en korak nege, ki je nujen v jutranji rutini, je to uporaba kreme z zaščitnim faktorjem. Tudi, če izpustimo vse druge korake, naredimo ”manj škode”, kot če izpustimo ta korak. Redna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem je nujna za ohranjanje lepe, mladostne, predvsem pa zdrave kože.

Kako se zaščititi pred UV sevanjem?Jutranjo rutino zaključi z nanosom zaščitne kreme s faktorjem SPF30 ali več. Pri tem ne pozabi, da jo moraš nanesti v pravilni količini 1/4 čajne žličke za obraz.

Pri izbiri zaščitne kreme se lahko prav tako orientiramo glede na tip kože – za suh tip kože pridejo bolj v poštev bogatejše ali pa bolj vlažilne teksture, pa meešano do mastno kožo pa fluidi. Ne pozabi, da šele po nanosu zaščitne kreme lahko naneseš ličila.

Primeri jutranjih rutin

Pozor! Rutine so zgolj informativne narave in niso namenjene posnemanju – služijo zgolj kot primeri kako si lahko zastavite rutino nege kože, je pa potrebno pri tem zmeraj upoštevati individualne specifike kože.

Suha koža

Aktivna učinkovina – serum s polihidroksi kislinami (vlaži, naslavlja problematike vnetja, zagotavlja antioksidativno zaščito)

Vlaženje – nevtralna krema bogatejše teksture

Zaščita pred UV sevanjem – krema z zaščitnim faktorjem

Normalna do mešana koža

Čiščenje – čistilni gel na vodni osnovi (po potrebi, če je koža obtežena ali mastna)

Aktivna učinkovina – niacinamid (naslavlja problematike vnetja, poškodovane bariere, neenotnega tena, zagotavlja antioksidativno zaščito)

Vlaženje – nevtralna vlažilna krema (po potrebi)

Zaščita pred UV sevanjem – krema z zaščitnim faktorjem

Mastna koža

Čiščenje – čistilni gel na vodni osnovi (po potrebi, če je koža obtežena ali mastna)

Aktivna učinkovina – serum z niacinamidom / azelaična kislina (regulira izločanje sebuma, gladi teksturo kože,..)

Zaščita pred UV sevanjem – krema z zaščitnim faktorjem

Upoštevaj, da so to le primeru rutin in da si niso namenjeni posnemanju. Vsaki koži je potrebno prilagoditi rutino nege glede na njene potrebe in pridružene problematike. V osnovi pa samo z osnovno nego že narediš veliko več, kot si misliš. Tudi, če zjutraj le obraz splahneš z vodo in uporabiš zaščitno kremo – s tem v 80 % doprineseš k antiage negi.

Objava je nastala v sodelovanju z Notino Slovenija. Povezave do izdelkov niso affiliate.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če iščete celosten pristop k negi kože, ki bo ustrezno naslovil vaše problematike, pri tem pa se želite izogniti ugibanju ali eksperimentiranju, dobrodošli v Cosmedoc svetovalnico. Individualna obravnava omogoča, da problematike kože, bodisi so to akne, poškodovana kožna bariera, dermatitis, naslavljanje hiperpigmentacij in starostnih sprememb, dosežemo celostno in hitreje, kot če se poskusov sanacije lotevamo sami.

Individualno, posebej vam prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščemo pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Zanimivo? Deli vsebino!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar