Nega las: s proteini ali vlaženjem?

Je za optimalno nego las nujno potrebno identificirati ali lasje potrebujejo proteinske ali vlažilne izdelke?

Družbena omrežja poganjajo vse večje zanimanje za nego las, ki postaja za uporabnika vse bolj kompleksna. Da bi lahko vzpostavili ustrezno rutino nege las, bi morali uporabniki znaki identificirati kakšne potrebe ima naš las in temu prilagoditi izbiro izdelkov. Zadnji trend je indentificirati ali naši lasje potrebujejo proteinske nege ali vlaženje (hidracijo), na podlagi stopnje uničenosti las in temu pridruženih znakov lomljenja in frizza.

Ali je vprašanje ali lasje potrebujejo proteine ali vlago sploh na mestu?

Proteini za nego las

Proteini so popularni za nego las, ker so naši lasje sestavljeni iz proteinov (v glavnem keratina).

Vsaka toplotna obdelava, beljenje oz. barvanje in trajno ravnanje ali kodranje, poškoduje beljakovine v naših laseh. Poškodbe, ki jih povzročata toplotna in kemična obdelava niso površinske (na nivoju kutikule), ampak segajo do sredice (korteksa) las, ki ga je izjemno težko obnoviti, ker večina sestavin za nego las do njega ne bo mogla prodreti.

Vseeno bi iz tega logično sklepali, da torej vsi poškodovani lasje potrebujejo proteinsko nego, ampak temu ni nujno tako. Poškodovane proteine v laseh je izjemno težko nadomestiti zaradi njihove edinstvene sestave.

Če želimo, da sestavina prodre v las (in s tem pripomore tudi k obnovi korteksa), mora imeti afiniteto z lasmi. To lahko doseže z elektrostatičnimi interakcijami (las je negativno nabit, zato se lahko enostavno veže na nekaj, kar jima pozitiven naboj) ali s podobno kemično strukturo (kot proteini). Ne glede na podobno kemično strukturo pa ni zagotovila, da se bo protein vezal na las. Afiniteta proteina s keratinom v laseh mora biti dovolj močna, da se dejansko veže na lase.

To je odvisno od njegove molekulske strukture in sestave, zato v osnovi ločimo dva tipa proteinov glede na njihove funkcije pri negi las:

  • Visokomolekularni (veliki) proteini: ne morejo prodreti v korteks las in se lahko pritrdijo le na površino. Adsorbirajo se na površino las in tvorijo zaščitni film ter zgladijo lasno steblo. Na tak način delujejo tudi druge negovalne sestavine za lase.

Predstavniki: keratin, kolagen

  • Nizkomolekularni (majhni) proteini: gre za manjše segmente proteinov, ki lahko potencialno prodrejo v lasno steblo in s tem okrepijo lase.

Predstavniki: hidrolizirani pšenični, mlečni ali sojini proteini, aminokisline

Visokomolekularni proteini delujejo popolnoma enako, kot druge negovalne sestavine in tvorijo zaščitni film okoli lasne povrhnjice. Hidrolizirane beljakovine so bolj obetavne glede izboljšanja moči las.

Ali protein-overload obstaja?

Za obnovo zelo poškodovanega lasu je zatorej zelo težko poskrbeti. Fokus nege poškodovanih las mora biti na popravljanju površine las. To lahko omogočijo negovalne sestavine, ki tvorijo zaščitni film na površini las. Negovalne sestavine iz balzamov in mask delujejo tako, da se pritrdijo na površino las, zapolnijo odprte prostorčke v lasni povrhnjici in jo zgladijo tako, da okoli nje tvorijo zaščitni film.

Pri tem lahko uporabljate izdelke, ki vsebujejo proteine, a predvsem hidrolizirani proteini niso najboljši tvorilci filma. Zaradi slabše afinitete na našim lasem lastni keratin je njihova vezava na las slabša, posledično pa je las manj regeneriran, saj je na njem manj zaščitnega filma. To je lahko tudi razlog, da po uporabi negovalnih izdelkov, ki vsebujejo izključno proteine opazite, da so vaši lasje bolj suhi in krhki.

Suhost in krhkost NI posledica protein-overloada oz. prekomernega nalaganja proteinov v lase. Ravno zaradi slabše afinitete za las je verjetnost, da bi se proteini nalagali v laseh izjemno majhna. Izdelkom za nego las, ki vsebujejo le proteine kot negovalne sestavine, lahko primanjkujejo preostale negovalne sestavine, ki bi lahko tvorile film na površini lasu, posledično pa po uporabi lasje niso dobro negovani in bolj nagnjeni k suhosti in lomljivosti.

Vlaženje las (hydration)

Naša povrhnja plast las je narejena tako, da odbija vodo (temu se reče, da je hidrofobna). To omogoča, da lasje ne absorbirajo preveč vode, saj prisotnost vode v laseh le-te oslabi in lahko privede do lomljenja. Na laseh, ki jih pregrobo ali preveč češemo, jih kemično obdelujemo z barvanjem ali toplotno obdelavo, lahko oslabimo oz. odstranimo hidrofobno plast. Takšni lasje bodo lažje absorbirali vodo (kar ni želeno).

Torej, ideja o dodajanju vode v nego las nima smisla. Vlaženje oz. hidracijo napačno interpretiramo kot dejanje dodajanja (ali vezave) vode oz. močenja las. Ko govorimo o vlažilnih sestavinah v kozmetiki običajno apeliramo prav na mehanizem vezave vode iz okolja, z namenom dviga odstotka vode v koži. Tak mehanizem je pri negi las nezaželjen. Močenje las ni koristno za lase, ker voda povzroča nabrekanje las, kar lahko povzroči poškodbe. Seveda je voda do neke mere potrebna, da lahko uporabljamo šampone in negovalne izdelke, a vsakodnevno močenje las v prepričanju, da jih bo to navlažilo, pa le povzroča škodo na laseh.

Mokri lasje so bolj dovzetni za poškodbe in lasje, ki vsebujejo večji odstotek vode (bolj poškodovani lase) bodo bolj suhi, grobi in krhki, medtem, ko so zdravi lasje v nižjo vsebnostjo vodo bolj gladki.

Hidracija pomeni nego, ne močenja las!

Tisto, kar si želimo z nego las doseči je okrepitev hidrofobnega sloja na laseh. To lahko dosežemo tudi z izdelki, ki se oglašujejo kot ‘hydrating’. Ti izdelki vsebujejo negovalne sestavine, ki delujejo kot tvorilci filma. Najpogosteje so te sestavine kationske površinsko aktivne snovi (npr. behentrimonijev klorid, cetrimonijev klorid), silikoni, maščobne kisline ali polikvaterniumi. Te sestavine na površini las tvorijo zaščitni film, ki zgladi las. Ti izdelki ne dodajo vode na tvoje lase, dajejo pa tvojim lasem občutek hidriranosti, vendar je to bolj občutek negovanih las.

Ko izdelek trdi, da vlaži oz. hidrira, je dejansko mišljeno, da neguje lase.

Proteini ali vlaženje?

Če pogledamo pod črto, je celoten koncept iskanja odgovora ali lasje potrebujejo proteine ali vlaženje nesmiselen. Naučili smo se, da vlažilni izdelki ne dodajajo vode lasem, ampak lase negujejo. Proteini so le ena vrsta vlažilnih (oz. negovalnih) sredstev. Vsak tip lasu pa potrebuje negovalne sestavine, da se zmanjša trenje med lasmi in da se las po umivanju zapre in še naprej opravlja funkcijo odbijanja vode.

Voda ponastavi strukturo naših las, saj preoblikuje vodikove vezi, vendar močenje las, brez da pri tem nanesemo negovalne sestavine, ne naredi las močnejših oz. bolj zdravih.

Z besedo vlaženje zmeraj mislimo na nego in ko nekdo reče, da lasje potrebujejo vlago, večinoma mislina negovalne sestavine, ki bodo zaprle lasno povrhnjico. To so lahko tudi proteini, lahko pa drge vrste negovalnih sestavin.

Če ob uporabi negovalnih izdelkov s proteini opaziš, da so tvoji lasje zelo krhki in se zlahka lomijo, to ni zato, ker imaš protein-overload, ampak zato, ker. niso dovolj regenerirani in negovani, kar pa je pri poškodovanih laseh še toliko težje doseči. Uporabljajte zelo bogate maske in balzame, da zadostno zaprete las in jih poskušajte čim manj toplotno in kemično oblikovati.

Najboljši način, da najdete ustrezne izdelke za nego pa je, da preizkusite različne izdelke in vidite kateri kateri najbolje deluje na vaših laseh.

V primeru, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

Objava je nastala v sodelovanju z Notino.si
V objavi so najdete povezave, ki vodijo v spletno trgovino Notino.si in niso affiliate.
  • Aita Y, Nonomura Y. Friction and Surface Temperature of Wet Hair Containing Water, Oil, or Oil-in-Water Emulsion. J Oleo Sci. 2016;65(6):493-498.
  • Christian P, Winsey N, Whatmough M, Cornwell PA. The effects of water on heat-styling damage. J Cosmet Sci. 2011;62(1):15-27.
  • Fernandes C, Medronho B, Alves L, Rasteiro MG. On Hair Care Physicochemistry: From Structure and Degradation to Novel Biobased Conditioning Agents. Polymers (Basel). 2023;15(3):608. Published 2023 Jan 24.
  • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. 
  • Harrison S, Sinclair R. Hair colouring, permanent styling and hair structure. J Cosmet Dermatol. 2003;2(3-4):180-185.
  • Malinauskyte E, Shrestha R, Cornwell PA, Gourion-Arsiquaud S, Hindley M. Penetration of different molecular weight hydrolysed keratins into hair fibres and their effects on the physical properties of textured hair. Int J Cosmet Sci. 2021;43(1):26-37.
  • Scibisz M, Arct J, Pytkowska K. Hydrolysed proteins in cosmetic production, part II. SOFW Journal Polish Edition. 2008; 1. 12-16.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar