O meni

Kdo se skriva za Cosmedoc?

Pozdravljen/-a!

Blog Cosmedoc.si je vse prej kot običajen blog o kozmetiki, saj so v njem predstavljena dejstva o kozmetično aktivnih sestavinah in njihovi uporabi. Njegova avtorica je angažirana kozmetologinja Tajka Selan, ki izkazuje entuziazem za laboratorijske poskuse, navdušenje nad kemijskimi formulami in ljubezen do kozmetike. Zanima me ogromno stvari in zadevi, ki se je lotim, želim zmeraj priti do dna.

Na idejo za ustanovitev bloga sem prišla med opravljanjem študentskega dela – pri promocijah za naravno kozmetiko. Številne stranke so imele vprašanja v zvezi s sestavinami izdelkov in z veseljem sem z njimi delila znanje, pridobljeno tekom študija. 

Kot kaže se dandanes dviguje zavednost potrošnikov, da bodo v poplavi kozmetičnih izdelkov na trgu zgolj z opismenjevanjem in pridobivanjem verodostojnih informacij, lahko izbrali za svoje zdravje in ugodje najboljši izdelek. 

Edini problem – kje najti poučna, laiku razumljiva in jedrnata »navodila« ter kako ločiti neresnice od dejstev? No, to vrzel sem se odločila zapolniti jaz.

Informacije o sestavinah in negi želim združiti na enem mestu, razbijati mite, znanstvena dejstva pa predstavljati na poljuden način. Kajti – ni najtežje iz strokovne literature povzeti dolgovezne povedi, opremljene z ogromno tujkami in strokovnimi izrazi …, da zveniš učeno; umetnost je zahtevna znanstvena dognanja pojasniti na enostaven in vsakomur razumljiv način.

Tajka Selan - avtorica bloga Cosmedoc.si (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)

Ob tem želim širši javnosti predstaviti svoj študij – študij kozmetologije. Ne, ne gre za kozmetično šolo. Gre za univerzitetni študijski program Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Moj predmetnik je obsegal vse od celične biologije z genetiko in mikrobiologije, do toksikologije in imunologije kože z imunokemijo … toliko, samo za pokušino.

Pa da ne dolgovezim – tukaj so že prva dejstva:

  • Cosmedoc je včasih zabavno, zmeraj pa poljudno napisan pol-strokovni blog o negi kože in kozmetičnih izdelkih.
  • Cosmedoc deluje kot protiutež številnim zakoreninjenimi »fake news« informacijam v interesu močnih marketinških lobijev;
  • Cosmedoc širi zanesljive in z znanstvenimi dejstvi ter verodostojnimi študijami podprte informacije.
  • Cosmedoc je v času svojega delovanja sodeloval že z številnimi slovenskimi in tujimi podjetji, za katere je pripravljal strokovne vsebine na njihovih blogih.
  • Avtorica širi svoje znanje tudi v obliki predavanj na raznih tečajih in simpozijih.
  • Tajka je soavtorica prvega, popolnoma slovenskega vodiča po sodobni kozmetiki in negi kože – Živjo, lepa koža.

Sedaj pa … želim prijetno branje in upam, da bodo moji članki zate tako poučni kot zabavni, nasveti pa uporabni v vsakdanjem življenju.

Tajka Selan