O meni

Zdravo, moje ime je Tajka! Moje raziskovanje sveta kozmetike se je začelo med dodiplomskim študijem kozmetologije na Fakulteti za farmacijo. Svoje znanje sem dopolnjevala še magistrskem študiju industrijske farmacije. Svoje poslanstvo – razbijati zakoreninjene mite o kozmetiki, znanstvena dejstva predstavljati na poljuden način in delovati kot protiutež številnim nepravilnim informacijam kozmetičnih marketinških lobijev, pa sem se več kot 4 leta nazaj odločila deliti tukaj z vami na blogu Cosmedoc.si ter na istoimenskih profilih na družbenih omrežjih (Instagram, Facebook).

Blog Cosmedoc.si je prvi slovenski strokovni blog o kozmetiki in negi kože. Je vse prej kot običajen blog, saj so v njem predstavljena dejstva in ozadje delovanja kozmetičnih izdelkov, mehanizmi delovanja kozmetično aktivnih sestavinah in njihova uporaba, ter vsesplošno uporabne informacije o negi kože, podprte z najnovejšimi znanstvenimi dognanji.

Na idejo za ustanovitev bloga sem prišla med študijem kozmetologije in sicer med opravljanjem študentskega dela – pri promocijah kozmetike. Ob delu z ljudmi sem opazila, da je svet kozmetike in nege kože zelo slabo razumljen in da večina izdelke še zmeraj kupuje na podlagi marketinških obljub.

V zadnjih letih se sicer dviguje zavednost potrošnikov, da bodo v poplavi kozmetičnih izdelkov na trgu zgolj z opismenjevanjem in pridobivanjem verodostojnih informacij, lahko izbrali za svojo kožo najboljši izdelek. Edini problem – kje najti poučna, laiku razumljiva in jedrnata »navodila« ter kako ločiti neresnice od dejstev? No, to vrzel sem se odločila zapolniti jaz.

Informacije o sestavinah in negi želim združiti na enem mestu, razbijati mite, znanstvena dejstva pa predstavljati na poljuden način. Kajti – ni najtežje iz strokovne literature povzeti dolgovezne povedi, opremljene z ogromno tujkami in strokovnimi izrazi …, da zveniš učeno; umetnost je zahtevna znanstvena dognanja pojasniti na enostaven in vsakomur razumljiv način.

Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

O Cosmedocu

Moje vsebine, ki so nepristranske in podprte z najnovejšimi znanstvenimi dognanji, delujejo kot protiutež številnim zakoreninjenimi »fake news« informacijam v interesu močnih marketinških lobijev. 

Usmerjene so v vse kožne problematike, katerim sem se odločila posvetiti velik del svojega raziskovanja. Namreč sama sem se z dermatološkimi težavami prvič soočila v otroštvu – v obliki atopijskega dermatitisa, kasneje pa v odrasli dobi – v obliki aken. Ob soočanju s temi problematikami sem sklenila, da želim v življenju pomagati vsem, ki se srečujejo s podobnimi težavami, kot sem se jaz.

Več o mojem delu in poslanstvu lahko spoznate skozi številne bolj ali manj strokovne intervjuje v medijih:

Priložnost sem se imela predstaviti tudi v podcastih in video vsebinah:

Sedaj pa želim prijetno branje in upam, da bodo moji članki tako poučni kot zabavni, nasveti pa uporabni v vsakdanjem življenju.