Prehranska dopolnila za kožo: Kolagen, ceramidi, vitamini

V želji po vse lepši koži in mladostnem videzu, potrošnikom niso dovolj le izdelki, s katerimi vplivamo na kožo od zunaj, ampak si želimo tudi izdelke, s katerimi bi podprli zdravje kože od znotraj. Tukaj nastopijo prehranska dopolnila, kot so kolagen, ceramidi ter razni vitaminski pripravki. Ali so dejansko učinkoviti?

V zadnjih nekaj letih poleg kozmetične industrije raste tudi industrija prehranskih dodatkov. V želji po vse lepši koži in mladostnem videzu, potrošnikom niso dovolj le izdelki, s katerimi vplivamo na kožo od zunaj, ampak si želijo tudi izdelke, s katerimi bi podprli zdravje kože, las in nohtov od znotraj. In seveda se je tukaj industrija prehranskih dopolnil hitro ponudila z inovativnimi izdelki, med katerimi so zagotovo najbolj znani kolagen, ceramidi, hialuronska kislina ter ”vitamini za kožo”.

Tako, kot kozmetični izdelki, tudi marsikatera prehranska dopolnila obljubljajo čudeže. A ne glede na to, da marketinške obljube veliko obetajo, si je pri prehranskih dopolnilih potrebno še toliko bolj postaviti realna pričakovanja. Ob uživanju prehranskih dopolnil moramo namreč v zakup vzeti, da te izdelke vnašamo v telo, pričakujemo pa učinke na kožo, lase ali nohte. Ob tovrstnih eksprementih je potrebno vedeti, da se ljudje med seboj zelo razlikujemo in lahko individualne razlike v absorpciji in distribuciji po telesu naredijo veliko razliko v končnem učinku zaužitega prehranskega dopolnila.

Seveda pa so nekatera prehranska dopolnila za kožo, lase in nohte bistveno bolj podprta z znanstvenimi študijami, kot druga. Pa poglejmo, katera so vredna denarja.

Kolagen

Kaj je kolagen?

Kolagen zagotovo sodi med najbolje prodajana lepotna prehranska dopolnila. Je namreč izredno multiopravilna, telesu lastna beljakovina.

Predstavlja glavni gradnik kože, sklepov in vseh vezivnih tkiv v telesu. To pomeni, da z uživanjem kolagena ne vplivamo le na kožo, pač pa tudi na druga tkiva, v katerih se nahaja. Kolagen se v polni kapaciteti v telesu tvori do približno 20. leta starosti, nato pa njegova količina počasi prične upadati. Ta upad znaša približno 1 % na letni ravni.

Ali zaužit kolagen deluje na našo kožo?

Poglejmo naprej osnove. Kolagen je beljakovina in je tako, kot vse beljakovine, sestavljen iz najmanj 50 zaporedno povezanih aminokislin. Po zaužitju beljakovin, se te v telesu razgradijo na posamične aminokisline, da jih telo lahko porabi. Aminokisline se v telesu razpošljejo na različna mesta, kjer so na voljo za izgradnjo drugih, novih molekul.

Čez popolnoma enak proces gre v telesu tudi zaužit kolagen. Aminokisline, na katere se razgradi, se lahko razpošljejo v različne dele telesa – lahko v kožo, sklepe ali vezivna tkiva. To pravzaprav pomeni, da zagotovila, da se bo zaužit kolagen zares porabil za izgradnjo novih molekul kolagena v koži ni. Lahko, da telo gradnike potrebuje na drugih mestih in posledično se bo tam porabljalo več zaužitih aminokislin.

Predvidevam, da se sedaj po zgoraj prebranem sprašujete, kako lahko imajo določene blagovne znamke kolagena (npr. Peptan, Naticol,..) študije, ki dokazujejo učinke na koži. Izmerjeni učinki na koži so seveda realni – po uživanju določene količine kolagena v daljšem časovnem obdobju se poveča elastičnost kože, njena navlaženost itd. Ni pa nujno, da bodo ti učinki vidni tudi s prostim očesom, kar je lahko vir frustracije za uporabnika.

Ali je prehransko dopolnilo s kolagenom vredno denarja?

Odvisno kakšne učinke pričakujete od uživanja. Vsekakor je potrebno ob uživanju prehranskih dopolnil s kolagenom imeti realna pričakovanja. Prehransko dopolnilo tako, kot kozmetika ne bo brisalo gub, ne delalo čudežev. Lahko pa deluje kot podpora celotnemu sistemu nege kože in zdravemu načinu življenja. Kot pri vsem ostalem, bodo tudi pri prehanskih dopolnilih s kolagenom osebe, ki bodo navdušene nad učinki in osebe, ki ne bodo videle učinkov na koži.

Potrebno se je namreč tudi odločiti ali si želite prehransko dopolnilo s kolagenom, ki imajo dodane še druge vitamine in minerale ali želite jemati čisti kolagen v prahu. Namreč, ko je govora o prehranskih dopolnilih s kolagenom, ki imajo dodane še druge vitamine in minerale, se cena običajno dvigne in pomeni na mesečni ravni višji strošek. V nekaterih primerih so določeni dodatki smotrni, v drugih spet ne.

Dopolnila, ki vsebujejo le kolagen in so v obliki prahu, so lahko občutno cenejša, prav tako pa imajo še eno pomembno prednosti – odmerek lahko prilagajate svojim potrebam. Sama že leta sicer kombiniram občasno kolagen z dodatki, a večinoma uživam 5-10 g ribjega kolagena v prahu na dnevni ravni, bolj, kot podporo kožo (in črevesju), ne toliko zaradi drastičnih ”lepotnih oz. antiage” učinkov.

Prehranska dopolnila s ceramidi

Kaj so ceramidi?

Ceramidi so še ena vzhajajoča zvezda na trgu lepotnih prehranskih dopolnil, a menim, da z dobrim razlogom. Kemijsko gledano so lipidi oz. maščobe in predstavljajo glavni sestavni del celičnih membran v naši koži. Posledično so ključni gradniki kožne bariere (strukture, odgovorne za ohranjanje zdrave, navlažene kože, ki se dobro ščiti pred zunanjimi dejavniki) – v strukturi opečnate stene predstavljajo malto, ki drži kožne celice skupaj.

Pomanjkanje ceramidov je običajno prisotno pri osebah s kožnimi boleznimi (atopijski dermatitis, akne), lahko je pa tudi povzročeno s strani zunanjih dejavnikov (pretiranega čiščenja, pretirane uporabe aktivnih učinkovin, ki vodi v poškodbo kožne bariere). Pomanjkanje ceramidov se lahko kaže na več načinov: koža je suha ali dehidrirana, pojavlja se drobno luščenje, prisotna je razdraženost kože, srbečica, občutek zategovanja,..

Ali zaužiti ceramidi delujejo na našo kožo?

Ceramidi so izredno učinkoviti, v kolikor jih uporabljamo v obliki topikalnih pripravkov (serumov, krem). Vemo, da uporaba izdelka s ceramidi na koži pomaga ponovno vzpostaviti bolj zdravo kožno bariero. V zadnjih letih pa je na voljo vse več znanstvenih študij, v sklopu katerih se proučuje tudi vpliv ceramidov v obliki prehranskih dopolnil. Ugotovili so, da lahko tudi dodajanje ceramidov v tej obliki pripomore k obnovi kožne povrhnjice in povečanju navlaženosti kože.

Ceramidi se namreč po zaužitju lahko direktno absorbirajo, če so ustrezno obdelani in imajo dodane še spodbujevalce absorpcije, kot je DGDG. Po absorpciji lahko dosežejo kožo, kjer delujejo na več načinov:

  • Spodbudijo nastajanje koži lastnih ceramidov,
  • Direktno pomagajo pri obnovi povrhnjice, upočasnijo izhlapevanje vode ter izboljšajo vlažnost in elastičnost kože.

Ali je prehransko dopolnilo s ceramidi vredno denarja?

Skoraj z gotovostjo bi si upala trditi, da večina po uživanju prehranskih dopolnil s ceramidi vidi željene učinke na koži. Po uživanju ceramidov uporabniki poročajo o bolj tolerantni, navlaženi koži, ki ni tako grobe teksture. Seveda je obseg učinkov odvisen od prvotnega stanja kože – zagotovo bo boljše učinke videl nekdo, ki ima kožo nagnjeno k pomanjkanju ceramidov, kot nekdo, ki ima sicer zdravo in tolerantno kožo.

Sama kot atopik in nekdo, ki je nagnjen k aknam, s prehranskim dopolnilom Amazing You Hair Skin Nails eksperimentiram že več kot 2 leti in si ne znam predstavljati rutine jemanja prehranskih dopolnil brez tega dodatka. Na mojo kožo odlično vpliva, odkar jih uporabljam je koža na splošno bolj tolerantna, a predvsem bistveno boljše teksture, bolj navlažena in sijoča.

Amazing You Hair Skin Nails sicer še zdaleč niso samo ceramidi – gre za izredno kompleksno prehransko dopolnilo, ki poleg fitoceramidov iz riža (za katerimi stojijo številne znanstvene raziskave) vsebuje še antioksidante, adaptogene, vitamine in minerale. Fitoceramidi iz riža so eni izmed najbolj optimalnih, saj v primerjavi s fitoceramidi iz pšenice bistveno bolje vplivajo na navlaženost kože.

Prehransko dopolnilo Hair Skin Nails pa je primerno za vse, ki imajo težave s/z:

Suho, pusto kožo brez sijaja,
Poškodovano kožno bariero – znaki poškodbe bariere so povečana občutljivost, drobno luščenje, občutek zategovanja ali pekočine, srbečica,
Problematično kožo – kot že omenjeno, so kožne bolezni velikokrat povezane s pomanjkanjem ceramidov, zato je koristno za tiste, ki imate težave z atopijo, kserozo in aknami.

Res je, da ceramidi sodijo med dražja prehranska dopolnila, a med vsemi lepotnimi dopolnili na podlagi študij in pa seveda pričevanj uporabnic, največ pokažejo. Ob nakupu Amazing You Hair Skin Nails ali Skin Glow lahko koristite 10 % popust s kodo TAJKA10 (koda je affiliate).

Vitamini za kožo

Vitamini za kožo sodijo med zadnje inovacije industrije prehranskih dopolnil. Pozicionirajo se za praktično vse kožne problematike, bolj specifično pa običajno za antiaging ali akne. Ta prehranska dopolnila običajno niso nič drugega, kot multivitaminski pripravki. Večinoma vsebujejo vitamine A, B-kompleks, C, D, E, pa minerale, kot so cink, selen, baker,.. Takšna prehranska dopolnila imajo zelo omejen obseg delovanja na kožo. Edino, kar jim daje možnost oglaševanja kot prehranska dopolnila za kožo je dodatek posameznih vitaminov in mineralov v zadostni količini, da lahko uporabijo trditve za oglaševanje.

Težava prehranskih dopolnil za kožo, lase in nohte (sploh takšnih multivitaminov) je, da vsebujejo izredno visoke koncentracije biotina in MSM. Medtem, ko ti dve spojini sicer lahko ugodno vplivata na lase in nohte, pa lahko v visokih koncentracijah povzročata nastajanje aken. Generalno pa nimata dokazanih pozitivnih učinkov na katerokoli kožno problematiko z vidika tarčnega delovanja. Praktično se po uživanju lahko izboljša stanje kože, las in nohtov, ker ste dodajali za telo potrebne vitamine in minerale, v kolikor jih niste dovolj zaužili s hrano.

Ali so ''vitamini za kožo'' vredni denarja?

Običajno ne, ker gre le za dražje različice običajnim multivitaminskim izdelkom, prav tako pa s temi izdelki zelo na pamet dodajamo visoke koncentracije tudi maščobotopnih vitaminov in mineralov, za kar pa je potrebna ustrezna zdravstvena indikacija. Ta prehranska dopolnila niso nič posebnega in lahko pri večini tudi povzročajo dodatne težave z aknami, vsekakor pa niso rešitev za nobeno kožno problematiko.

Ali nujno potrebuješ prehranska dopolnila za kožo?

Ne glede na to, kaj obljubljajo prehranska dopolnila in kakšne učinke imajo uporabniki od njihovega uživanja morate vedeti, da v nobenem primeru niso nuja. So kvečjemu luksuz, v kolikor si želite poeksperimentirati tudi s tem segmentom, poleg ustrezne nege kože.

Mnogi računajo, da bodo prehranska dopolnila nadoknadila na tistih področjih, pri katerih jim pri negi kože zmanjka. Žal ni tako, ker tudi prehranska dopolnila ne morejo delati čudežev.

Navsezadnje bo lepa in zdrava koža zmeraj plod prizadevanja iz večih različnih smeri: ustrezne prehrane, regulacije stresa, ustrezne nege kože. Prehranska dopolnila so lahko poleg vsega tega le še pika na i.

Imaš izkušnjo s katerim izmed navedenih prehranskih dopolnil? Deli jo z nami!

Objava je nastala v sodelovanju z AmazingYou. Povezave do izdelkov niso affiliate.
  1. Butawan, M., Benjamin, R. L., & Bloomer, R. J. (2017). Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients9(3), 290.
  2. Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology : JDD18(1), 9–16.
  3. Coderch, Luisa et al. “Ceramides and skin function.” American journal of clinical dermatology vol. 4,2 (2003): 107-29.
  4. de Miranda, R. B., Weimer, P., & Rossi, R. C. (2021). Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. International journal of dermatology60(12), 1449–1461.
  5. Dhaliwal, S., Nguyen, M., Vaughn, A. R., Notay, M., Chambers, C. J., & Sivamani, R. K. (2020). Effects of Zinc Supplementation on Inflammatory Skin Diseases: A Systematic Review of the Clinical Evidence. American journal of clinical dermatology21(1), 21–39.
  6. Goldstein, Adrian M, and William Abramovits. “Ceramides and the stratum corneum: structure, function, and new methods to promote repair.” International journal of dermatology vol. 42,4 (2003): 256-9.
  7. Guillou, S., Ghabri, S., Jannot, C., Gaillard, E., Lamour, I., & Boisnic, S. (2011). The moisturizing effect of a wheat extract food supplement on women’s skin: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. International journal of cosmetic science33(2), 138–143. 
  8. Leo, T. K., Tan, E. S. S., Amini, F., Rehman, N., Ng, E. S. C., & Tan, C. K. (2022). Effect of Rice (Oryza sativa L.) Ceramides Supplementation on Improving Skin Barrier Functions and Depigmentation: An Open-Label Prospective Study. Nutrients14(13), 2737.
  9. Li, Qingyang et al. “The role of ceramides in skin homeostasis and inflammatory skin diseases.” Journal of dermatological science vol. 97,1 (2020): 2-8.
  10. Lipner, S. R. (2018). Rethinking biotin therapy for hair, nail, and skin disorders. Journal of the American Academy of Dermatology, 78(6), 1236–1238.
  11. Mobasheri, A., Mahmoudian, A., Kalvaityte, U., Uzieliene, I., Larder, C. E., Iskandar, M. M., Kubow, S., Hamdan, P. C., de Almeida, C. S., Jr, Favazzo, L. J., van Loon, L. J. C., Emans, P. J., Plapler, P. G., & Zuscik, M. J. (2021). A White Paper on Collagen Hydrolyzates and Ultrahydrolyzates: Potential Supplements to Support Joint Health in Osteoarthritis?. Current rheumatology reports23(11), 78.
  12. Rustad, A. M., Nickles, M. A., McKenney, J. E., Bilimoria, S. N., & Lio, P. A. (2022). Myths and media in oral collagen supplementation for the skin, nails, and hair: A review. Journal of cosmetic dermatology21(2), 438–443.
  13. Tessema, Efrem N et al. “Potential Applications of Phyto-Derived Ceramides in Improving Epidermal Barrier Function.” Skin pharmacology and physiology vol. 30,3 (2017): 115-138.
  14. Thompson, K. G., & Kim, N. (2021). Dietary supplements in dermatology: A review of the evidence for zinc, biotin, vitamin D, nicotinamide, and Polypodium. Journal of the American Academy of Dermatology84(4), 1042–1050.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar