Silikoni v negovalni, lasni in dekorativni kozmetiki: 5 najpogostejših mitov

Ker o silikonih v kozmetiki kroži množica mitov, ki ustvarjajo napačne predstave, le-ti pogosto zasenčijo znanstvena dejstva. Z namenom, da bi vam približala tematiko uporabe silikonov v negovalnih izdelkih, lasni kozmetiki in ličilih, sem se povezala s strokovnjakinjo s področja kozmetike Nino Glamuzino Krajnc.

Silikoni so pomožne kozmetične sestavine, ki so na določen način revolucionirale formuliranje negovalnih izdelkov, izdelkov za lase in ličil. Imajo nekaj res edinstvenih lastnosti, ki jih druge sestavine enostavno nimajo.

Ampak če so silikoni tako izjemni, zakaj potem veljajo za ‘demona’ v kozmetičnih izdelkih? Ker o silikonih v kozmetiki kroži množica mitov, ki ustvarjajo napačne predstave, le-ti pogosto zasenčijo znanstvena dejstva. Njihova varnost, uporaba v kozmetičnih izdelkih in učinki na kožo so mnogokrat predmet različnih »šank« razprav. Vsi miti o silikonih temeljijo bodisi na nerazumevanju njihovih lastnosti in delovanja, bodisi na fear-mongeringu. Zato je pri razlagi in razbijanju mitov ključen znanstven pristop in opiranje na raziskave, ki temeljijo na dokazih, saj lahko le tako, ločimo dejstva od fikcije.

Z namenom, da bi vam približala tematiko uporabe silikonov v negovalnih izdelkih, lasni kozmetiki in ličilih, sem se povezala s strokovnjakinjo s področja kozmetike in ustanoviteljico blagovne znamke Aikon, Nino Glamuzino Krajnc.

Kaj so silikoni?

Silikoni so sintezne spojine, sestavljene iz izmeničnih verig silicija in kisika, ki so vezane na ogljik. Glavni gradnik silikonov je silicij (Si), ki je drugi najpogostejši element v zemeljski skorji in tretji najpogostejši element v sledovih v človeškem telesu.

Izraz »silikon«, ki se pogosto uporablja v kozmetični industriji, se nanaša na veliko in raznoliko skupino sestavin, ki imajo različne lastnosti in uporabnosti.

Kemijska formula najpogosteje zastopanega silikona v kozmetiki - dimetikona (vir: www.thecosmeticchemist.com)

Predstavniki silikonov v kozmetičnih izdelkih in njihove funkcije

 • Dimetikon: izraz dimetikon ne označuje ene spojine, ampak spojine različnih molekulskih mas, ki imajo različne aplikativnosti v kozmetičnih izdelkih. Najpogosteje se uporabljajo v negovalni in dekorativni kozmetiki zaradi izboljšanja drsljivosti kozmetike, pa tudi učinkov vlaženja kože (v kozmetičnih izdelkih ga boste na seznamu sestavin prepoznali po končnici -cone).

 • Silanoli: primer dimetikonol, ki se pogosto uporablja v lasni kozmetiki za ‘zapiranje’ odprtih in poškodovanih las (v kozmetičnih izdelkih jih boste na seznamu sestavin prepoznali po končnici -conol).

 • Ciklometikoni: v kozmetičnih izdelkih opravljajo podobne funkcije kot dimetikon, a za razliko od njega hitreje izhlapijo, kar je idealno za izdelke, pri katerih si želimo dobro mazljivost in odsotnost ‘filma’ (v kozmetičnih izdelkih jih boste na seznamu sestavin prepoznali po končnici -siloxane).

Zakaj se silikoni tako pogosto uporabljajo v kozmetiki?

Razlog, da se silikoni tako pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih je, ker so kot sestavina izjemno neproblematični. Gre namreč za hipoalergene spojine, kar pomeni, da ne povzročajo reakcij na koži, k čemur pripomore tudi dejstvo, da se ne morejo absorbirati skozi kožo. Na koži tvorijo zaščiten film, ki je neprepusten za bakterije in omogoča, da koža ni pod vplivom okluzije, kar pomeni, da voda in zrak še zmeraj krožita.

Silikoni v negovalni kozmetiki

Silikoni so zaradi zgoraj naštetih lastnosti popularna izbira za formuliranje tako leave-on, kot wash-off izdelkov za nego obraza in telesa. Silikoni v negovalnih izdelkih delujejo emolientno, kar pomeni, da mehčajo kožo, posedujejo izjemne vlažilne lastnosti in hkrati tvorijo ‘alternativno’ bariero, kar je predvsem ugodno za kože, ki imajo pridružena stanja poškodbe bariere. Silikoni ne zadušijo kože, ker na koži tvorijo plast, ki ‘diha’, kar pomeni, da omogoča prehajanje kisika in vodne pare. Glavna prednost uporabe silikonov kot emolientov je, da na koži ne puščajo mastnega in obtežujočega občutka.

Druge pomembne prednosti pa predstavljajo predvsem na področju formuliranja, ker izboljšajo senzorično izkušnjo s kozmetičnim izdelkom, ki za uporabnika velja za eno izmed najpomembnejših. Formulacije, ki vsebujejo silikone so običajno bolj mazljive, manj lepljive na koži pa pustijo bolj svilnat in  “eleganten” občutek, kot primerljive formulacije brez silikonov.

Silikoni predstavljajo nepogrešljiv del krem z zaščitnim faktorjem, ker zmanjšujejo mastnost formulacij in dajejo lahek, nemasten svilnat občutek. Prav tako lahko izboljšajo vodoodpornost formulacij, kar je ugodno za podaljšanje zanesljivosti zaščitne sposobnosti kreme.

Predstavniki silikonov v kozmetičnih izdelkih in njihove funkcije

Silikoni zaradi svoje edinstvene molekularne strukture izkazujejo odlično termično stabilnost. To pomeni, da ohranijo svoje lastnosti in učinkovitost v širokem razponu temperatur. Pri nizkih temperaturah ne zmrznejo kot voda in je manj verjetno, da bodo pri visokih temperaturah izhlapeli tako kot voda.

Zakaj je to za kožo pomembno? Temperaturne spremembe še posebej negativno vplivajo na občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici.  Zato so ne glede na letni čas, za takšno kožo bolj priporočljivi izdelki na silikonski osnovi, kot na vodni, saj izdelki na silikonski osnovi zaradi termične stabilnosti kožo bolj zaščitijo pred temperaturnimi spremembami. S tem postane koža manj reaktivna na  temperaturne spremembe v okolju.

Silikoni v lasni kozmetiki

Če sva prej omenjali, da je uporaba silikonov v negovalnih izdelkih slabo razumljena, se še nisva dotaknili lasne kozmetike. Silikoni so izjemna sestavina za nego las, tako v šamponih, kot v izdelkih za regeneracijo in nego.

Silikoni v lasni kozmetiki:

 • Delujejo kot tvorilci filma, kar poenostavljeno povedano pomeni, da na površini lasu tvorijo tanek film, ki zapolni oz. zapre lasno povrhnjico. To prispeva k bolj gladkim lasem, med katerimi ne prihaja do trenja (in posledično odbijanja, ki ga vidimo kot ‘frizz’).
 • Povečajo sijaj las z odbijanjem svetlobe,
 • Lase zaščitijo pred termičnimi poškodbami, ki jih povzroča toplotna obdelava.

V lasni kozmetiki se uporablja ogromno različnih silikonov, ki se razlikujejo po učinkih, nanosu in oprijemu na lase ter sposobnosti izpiranja, kar omogoča formuliranje izdelkov za različne potrebe las (tudi za kodraste lase). Če se vaši lasje ne odzovejo dobro na en izdelek s silikoni še ne pomeni, da vam ne bo ustrezal drug izdelek, ki vsebuje druge vrste silikonov.

Silikoni v dekorativni kozmetiki

Uporaba silikonov v dekorativni kozmetiki je omogočila tudi ogromen preskok iz težko mazljivih in teksturno težkih podlag v enostavno mazljive, lahkotne podlage, ki ne zadušijo kože in omogočajo enakomerno distribucijo pigmentov.

Silikoni v dekorativni kozmetiki pripomorejo k:

 • Izboljšanju mazljivosti izdelkov,
 • Podaljšanju obstojnosti dekorativne kozmetike (podlag in šmink),
 • Izboljšanemu izgledu podlage in šmink, saj pomagajo zgladiti kožo in zapolniti površinske vrzeli v koži ali ustnicah.

Zmotna prepričanja o silikonih

Silikoni so, zaradi svojih koristnih lastnosti, kot so stabilnost in inertnost itd., postali sestavni del mnogih formulacij kozmetičnih izdelkov. Hkrati so se z njihovo razširjenostjo in kljub dokazanim dermatološkim koristim, pojavili tudi miti, ki namigujejo na negativne vplive silikonov v povezavi z zdravjem kože in okoljem ter dvomi v njihovo kozmetično učinkovitost.

Številne znanstvene študije s preučevanjem kemijske strukture, interakcije s kožo in okoljskih vidikov nudijo dragocen vpogled v lastnosti in uporabo silikonov. Z znanstvenim vpogledom pridobimo ne samo jasnejšo in natančnejšo sliko o silikonih ter razumevanje njihove vloge v kozmetiki in negi, temveč tudi dejansko protiutež mitom.  

Varnost silikonov

Evropska komisija (EK) nadzoruje regulacijo kozmetičnih izdelkov v Evropski uniji. Eden od ključnih vidikov te regulacije je varnostna ocena kozmetičnih sestavin. To velja tudi za silikone.

Vsaka sestavina prisotna na trgu Evropske unije, mora imeti varnostni list (SDS), da zadosti zakonskim potrebam. Vse sestavine, ki dokazano negativno vplivajo na okolje in/ali zdravje človeka so v EU bodisi prepovedane, bodisi omejene. To velja tudi za silikone, če bi se izkazalo, da škodujejo zdravju človeka ali okolju.

Najpogostejši miti in njihove protiuteži

Ne drži: Silikoni prepuščajo zrak in vlago. Prepustnost omogoča molekularna struktura silikonov, kar pomeni, da silikoni na koži ne ustvarjajo okluzivne pregrade – ne delujejo okluzivno.

Ne drži: Silikoni sami po sebi ne mašijo por, zaradi zgoraj omenjene prepustnosti. Izsledki raziskav poudarjajo, da so silikoni zaradi dokazanih prepustnih, hipoalergenih in nedražilnih lastnosti, priporočljiva sestavina v izdelkih za nego aknaste in mastne kože. Ne povzročajo izbruhov mozoljev ter blokad v izločanju sebuma. 

Ne drži: Sintetičnost ne gre enačiti s toksičnostjo. Čeprav so silikoni res sintetični, to, da jih je ustvaril človek, še ne pomeni, da je snov sama po sebi strupena oz. toksična. Toksičnost snovi je odvisna od njene specifične kemijske strukture in lastnosti, ne le od tega, ali je naravna ali sintetična. Številne sintetične snovi, vključno s silikoni, so zasnovane tako, da so varne in učinkovite v skladu s predvideno uporabo.

Ne drži: Biološki pH kože je rahlo kisel in se običajno giblje med 4,5 do 5,5. Da bi lahko silikoni vplivali na pH kože, bi morali sproščati kisle ali bazične komponente. Silikoni zaradi svoje stabilne in inertne (neaktivne) narave ne disocirajo na ione ali molekule, ki bi lahko spremenile pH kože.

Ne drži: Silikoni imajo močno in zelo stabilno siloksansko vez, zaradi česar so ne-toksični, ne-kancerogeni in hipoalergeni. Silikoni, zahvaljujoč svojim nespornim teksturnim in senzoričnim prednostim ter pozitivnemu vplivu na fizikalno-kemijske lastnosti izdelkov v katerih so prisotni, omogočajo formuliranje nežnih izdelkov za kožo. Ti izdelki se enostavno razmažejo, so lahkotni in ne mašijo por, zato so še posebej primerni za občutljivo kožo. 

Pomembno se je zavedati, da je izbira in ustreznost kateregakoli izdelka za nego kože, vključno s silikonskimi, odvisna od posameznikovega tipa in stanja kože. Kar nekomu ustreza, morda ni najboljša izbira za drugega. Vedno je priporočljivo, da izberete izdelke glede na specifične potrebe vaše kože in osebne želje.

V primeru, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

 • Aliyar H, Schalau G 2nd. Recent developments in silicones for topical and transdermal drug delivery. Ther Deliv. 2015;6(7):827-839.
 • Bains P, Kaur S. Silicone in Dermatology: An Update. J Cutan Aesthet Surg. 2023;16(1):14-20.
 • European Commission, CosIng – Cosmetics Ingredients, https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/
 • Fernandes C, Medronho B, Alves L, Rasteiro MG. On Hair Care Physicochemistry: From Structure and Degradation to Novel Biobased Conditioning Agents. Polymers (Basel). 2023;15(3):608. Published 2023 Jan 24.
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15.
 • Kostic A. Silicones in cosmetics and their impact on the environment. Cos ACTIVE J. 2021;1:34–39
 • Kuah H., Loh X. Silicones: The Future for Beauty and Everyday Care: Polymers for Personal Care Products and Cosmetics. 2016;135-153.
 • Lidiane A de A, Flavia A, Patrícia MB, Gonçalves MC. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy 2016;May-Jun;91(3):331-5.
 • Mancuso A, Tarsitano M, Udongo BP, et al. A comparison between silicone-free and silicone-based emulsions: Technological features and in vivo evaluation. Int J Cosmet Sci. 2022;44(5):514-529.
 • Olejnik A, Sztorch B, Brząkalski D, Przekop RE. Silsesquioxanes in the Cosmetics Industry-Applications and Perspectives. Materials (Basel). 2022;15(3):1126. Published 2022 Jan 31.
 • Wilbur Johnson, Jr, Wilma F. Bergfeld, Donald V. Belsito, Ronald A. Hill, Curtis D. Klaassen, Daniel C. Liebler, James G. Marks, Jr, Ronald C. Shank, Thomas J. Slaga, Paul W. Snyder, and F. Alan Andersen. Safety Assessment of Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, and Cycloheptasiloxane Volume 30; Issue 6_supp;First published online January 13, 2012.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če iščete celosten pristop k negi kože, ki bo ustrezno naslovil vaše problematike, pri tem pa se želite izogniti ugibanju ali eksperimentiranju, dobrodošli v Cosmedoc svetovalnico. Individualna obravnava omogoča, da problematike kože, bodisi so to akne, poškodovana kožna bariera, dermatitis, naslavljanje hiperpigmentacij in starostnih sprememb, dosežemo celostno in hitreje, kot če se poskusov sanacije lotevamo sami.

Individualno, posebej vam prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščemo pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Zanimivo? Deli vsebino!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar