Sanacija brazgotin po aknah

Brazgotine so problematika, ki pesti večino, ki so se v preteklosti borili z aknami. Možnosti za sanacijo le-teh je ogromno, a za katero metodo sanacije se odločiti in kakšne rezultate ob tem pričakovati, je verjetno vsem znana dilema. V objavi s strokovnjakinjo za kozmetične tretmaje naslovim najpogostejša vprašanja na temo sanacije brazgotin.

V namen priprave te objave sem se povezala s strokovnjakinjo, kateri sem tudi sama zaupala proces sanacije brazgotin po aknah. Zgodovina mojih aken sega že v leto 2017, a tisti najhuši izbruh me je pospremil v leto 2020, ko sem akne začela zdraviti z zdravilom Roaccutane. Svojo izkušnjo z zdravljenjem sem delila v objavi Zdravljenje aken z zdravilom Roaccutane – moja izkušnja. Po prenehanju zdravljenja so na obrazu ostale le še brazgotine, a k sreči ne v hujši obliki. Od takrat naprej sem bolj ali manj neredno poskušala z občasnimi tretmaji microneedlinga in površinskih kislinskih pilingov izboljšati stanje kože, a to ni obrodilo sadov. Zato sem se lani pozno jeseni odločila, da se želim procesa sanacije lotiti bolj resno in se pri tem odločila za diplomirano kozmetičarko, spec. mediestetike in lastnico estetskega centra Barbeeleen, Barbaro Kolar.

Barbara ima več kot 10 let izkušenj na področju kozmetičnih tretmajev in je ena izmed naprednejših izvajalk obraznih neg. Na kožo vsakega posameznika gleda celostno, hkrati pa je zavezana k stalnemu izobraževanju in širjenju obzorij z novimi, naprednejšimi tehnikami sanacij in pomlajevalnih tretmajev. Trenutno zaključuje tudi program NutrioDermatology, ki proučuje pristop k koži iz vidika nutricionistike. Mene je prepričala s svojo proofesionalnostjo, razgledanostjo in hkrati skrbnim pristopom. Skupaj sva od novembra opravili 1 samostojen Cosmopeel, 3 microneedlinge in 1 kombinacijo microneedlinga ter Cosmopeela.

Ker so sami postopki sanacije brazgotin lahko na prvi pogled brezno brez dna, v katerem se je težko odločiti za le en tretma, sem se odločila, da Barbaro pocukam za rokav in da skupaj pripraviva prispevek, ki vam bo pomagal pri navigiranju med različnimi metodami sanacije brazgotin.

Kateri kozmetični tretmaji se uporabljajo za sanacijo brazgotin?

Barbara: Pri naslavljanju brazgotin je najbolj pomembno, da delujemo na področju dermisa, saj si želimo vzpodbuditi sintezo kolagena. Za sanacijo brazgotin se zato kot najuspešnejši izkažejo tretmaji microneedlinga in kislinskih pilingov, saj lahko s temi delujemo v globjih plasteh kože. Te tretmaje lahko izvajamo posamično ali jih združimo za boljše in hitrejše učinke. Glede na stanje kože, vrste brazgotin ter pridružene problematike, se določi katere kisline ali kombinacija le-teh bi bila smiselna. V Estetiki Barbeeleen največkrat kombiniramo tretmaja microneedlinga in Cosmopeela (pilinga s 15% trikloroocetno (TCA) kislino).

Zelo uspešen je tudi microneedling v kombinaciji z radiofrekvenco (RF microneedling). Za podporno terapijo in dodatno stimulacijo kolagena pa je smiselna tudi LED terapija (tako direktno po tretmaju, kot tudi med posamičnimi tretmaji).

Velikokrat lahko med predlogi metod za sanacijo brazgotin zasledimo tudi Hydrafacial (Aquapeel), mikrodermabrazijo,.. a te terapije ne zadoščajo prvemu pomembnemu pogoju za sanacijo brazgotin – ne delujejo na področju dermisa. Ti tretmaji delujejo zgolj na povrhnjico, kar pomeni da so bolj primerni kot priprava na microneedling, ne pa tudi kot rešitev za brazgotine.

Kaj je pomembno pri sanaciji brazgotin (kaj mora metoda nuditi)?

Barbara: Pri sanaciji brazgotin je pomembno, da aktiviramo in delujemo na prvo plast dermisa (papilarno plast). Po domače, naredimo nadzorovano poškodbo kože, ki spodbudi celjenje in aktivira izločanje rastnih dejavnikov. S tem se brazgotina omehča in se ji omogoči nov proces pravilnega celjenja in sinteza kolagena.

Kaj pomeni nadzorovana poškodba kože? Najlažje je razložiti na primeru microneedlinga – z njim povzročimo poškodbo v dermisu tako, da med postopkom ustvarjamo mikrokanale, ki nato sprožijo migracijo celic in rastnih dejavnikov na področje poškodbe, kar spodbudi proces celjenja.

Katere tretmaje priporočaš za posamično vrsto brazgotin - boxcar, rolling, icepick, keloidi, hipertrofične brazgotine?

Barbara: V obzir je potrebno vzeti do kakšne mere je koža zabrazgotinjena ter kakšne brazgotine so prisotne. Poznamo atrofične, hipertrofične in keloidne brazgotine.

Keloidne in hipertrofične brazgotine niso primerne za kozmetične vrste tretmajev, zato stranko zmeraj preusmerim na dermatologa. Je pa iz naše strani potrebno poznavanje vrst brazgotin, da znamo takšno vrsto brazgotin prepoznati in stranke usmeriti v pravo smer.

Po aknah so običajne atrofične brazgotine – poznamo rolling, boxcar in icepick brazgotine. Le redko je prisotna samo ena vrsta brazgotin – običajno je kombinacija večih vrst. Pri odločanju za tretma je zato potrebno določiti prevladujočo vrsto brazgotin – to naredite skupaj z ustrezno usposobljenim strokovnjakom.

Rolling brazgotine – najbolj učinkovit je tretma microneedlinga oz. RF microneedlinga. Pri teh brazgotinah so rezultati tretmaja najhitreje opazni, velikokrat pa jih uspemo sanirati v celoti.
Boxcar brazgotine – za najbolj uspešno metodo sanacije se izkaže microneedling v kombinaciji s kislinskimi pilingi. V Estetiki Barbeeleen ga kombiniramo z TCA 15%. Za sanacijo te vrste brazgotin je potrebnih več tretmajev, obnova zabrazgotinjenega dela pa traja dalj časa. Običajno jih ne uspemo razrešiti v celoti, se pa izrazito izboljša njihov videz in zmanjša globina brazgotine.
Ice pick brazgotine – so v večini neodzivne na microneedling, čeprav v številnih znanstvenih publikacijah lahko zasledimo tudi microneedling kot eno izmed metod za njihovo sanacijo. Gre za zelo globoke brazgotine, katerih globina presega dovoljene ''zmožnosti'' kozmetičnih tretmajev. Po mojih izkušnjah, ki jih imam s sanacijo brazgotin, sicer opažam, da kadar kombiniramo microneedling s Cosmo peel-om (15 % TCA), se tudi icepick brazgotine omehčajo, posledično pa se izboljša njihov videz. Je pa dejstvo, da bodo še zmeraj prisotne – predvsem odvisno je od globine icepick brazgotin.Sicer pa v primeru, da so icepick brazgotine prevladujoča vrsta brazgotin poaknah, svetujem laser.

Prav tako se lahko za sanacijo brazgotin obrnemo na laserske terapije, PRP, radiofekvenco ter kombinacija različnih vrst naštetih terapij. Vse je odvisno od vrste brazgotin in stanja kože.

Ali se dajo vse oblike brazgotin sanirati?

Barbara: Pri uspešnosti sanacije brazgotin obstaja veliko dejavnikov. Ena izmed najpomembnejših sta globina brazgotine in njena starost. ”Mlade” brazgotine je bistveno lažje sanirati, kot starejše brazgotine. Veliko vlogo igra tudi posameznikov življenjski stil – na primer pri kadilcih je proces celjenja daljši, posledično pa sinteza kolagena poteka počasneje. Pri kadilcih so rezultati sanacije slabši v primerjavi z nekadilci.

Najbolj uspešni pri sanaciji brazgotin od aken smo, če se tega lotimo v pravem časovnem obdobju – čimprej. Ko zaključimo zdravljenje/sanacijo aken in je stanje aken v mirovanju, je najbolj primeren čas za začetek naslavljanja brazgotin

Kako se kozmetične metode sanacije brazgotin razlikujejo od dermatoloških tretmajev? Kaj so podobnosti in kaj razlike? Kakšne omejitve so na strani kozmetičnih tretmajev in zakaj jih vseeno priporočaš?

Barbara: Dejstvo je, da se kozmetične metode od dermatoloških razlikujejo predvsem po jakosti. To ne velja za vse tretmaje, je pa najbolj očitno predvsem pri laserskih metodah, pa tudi nekaterih kislinah – recimo TCA pilingi so za kozmetično rabo dovoljeni v koncentracijah do 15 %, za dermatološko rabo pa tudi do 100 %. Ti tretmaji segajo v globje plasti kože, posledično pa je okrevanje daljše in zahteva nadzor dermatologa. Te metode so primerne predvsem za močneje zabrazgotinjena tkiva.

Moja želja na tem področju je, da bi se ustrezno usposobljeni izvajalci iz obeh področij povezovali in med seboj sodelovali. Sama velikokrat preusmerim stranke oziroma jim priporočam še obisk dermatologa. Moj pristop k sanaciji tovrstnih problematik je celosten, kar pomeni, da poleg obravnave same problematike, s katero se stranka spopada, želim upoštevati še njen življenjski stil, prehrano, svetujem pa jim tudi glede pravilne nege kože doma in prehranskih dopolnil, ki lahko podprejo proces sanacije in celjenja. Zelo pomembno pa je, da se vsak izvajalec zaveda svojih omejitev, torej do katere mere lahko pomaga s sanacijo problematike in kje neke problematike že presegajo njegove sposobnosti in kompetence. Konec koncev se gre tukaj za dobro stranke.

Sama močno v ospredje postavljam znanje in izobraževanje glede poznavanja in odzivanja kože in to loči izvajalce med seboj. Če podam primer na microneedlingu – ni vsak microneedling, samo zato, ker je, tudi kakovosten. Ni vsak izvajalec microneedlinga zanj tudi ustrezno izobražen. Sama kozmetična izobrazba prav tako ne zagotavlja, da izvajalec dodobra pozna mehanizme delovanja kože, celjenja, a hkrati tudi odgovornosti, ki jo nosi z izvajanjem tovrstnih tretmajev. Nima vsak kakovostne iglične naprave za microneedling. Ni vsaka naprava ista. Kakovost tretmaja in tudi sam rezultat z microneedlingom sta odvisna od številka iglic, njihove debeline in hitrosti prodiranja v kožo, kvalitete aparature, sterilnih mezoserumov, ki se uporabljalo in omogočajo še boljše rezultate. Na kvaliteto storitve torej vpliva ogromno dejavnikov, zato je izredno pomembno, da se dobro seznanite z izvajalcem storitve, preden za zanj odločite.

V primeru, da ne veste za kateri tretma se odločiti svetujem, da se posvetujete z različnimi izvajalci in se dodobra informirate o njihovem delu – na tak način vam bo lažje presoditi ali je neka storitev in navsezadnje izvajalec primerna za vas.

Ali je laser bolj učinkovit v primerjavi z navedenimi tretmaji? Kdaj se odločiti za laser in kdaj za kozmetično sanacijo?

Barbara: Medicinski laserji so zelo uspešni pri naslavljanju številnih problematik kože, saj imajo močnejše in globje delovanje v primerjavi z microneedlingom. Tako, kot svojim strankam, svetujem, kadar gre za globje brazgotine ali zabrazgotinjenost celotnega obraza, da se odločite (tudi) za lasersko terapijo. Ali kombinacijo kozmetičnih in dermatoloških tretmajev.

Je potrebno izbrati le eno metodo sanacije ali se lahko te med seboj kombinirajo za boljše učinke? Katere kombinacije se v praksi najbolje obnesejo?

Barbara: Definitivno kombinacija metod prinaša boljše in hitrejše rezultate. Najbolj se glede na moje izkušnje obnese microneedling v kombinacije s TCA kislino (15%) in sterilnimi mezoserumi. Kot dodatna podporna terapija je odlična tudi LED fototerapija za sintezo kolagena. V času  po tretmajih pa izredno pomembna tudi nega kože, ki jo izvajate doma in tudi prehransko dodatki igrajo tuki vlogo pri pravilnem celjenju in sintezi kolagena.

Kaj je realno mogoče pričakovati od posamičnega tretmaja ter kakšno je izboljšanje kože po posamičnih tretmajih?

Med posamičnimi tretmaji je mogoče pričakovati izboljšan videz kože z vidika izboljšane teksture, večje elastičnosti in sijočega videza. Vendar ti rezultati med tretmaji pridejo seveda z zamikom – nekaj dni po intenzivnejših posegih v kožo je talahko razdražena, pordela, luščeča in izsušena.

Na tretma se stanje brazgotin izboljša med 10 % in 15 % – odvisno od stanja brazgotin. Običajno je potrebnih med 5 in 8 tretmajev za sanacijo. Če pa se za tretmaje odločimo iz preventivnega vidika (antiage, pa se priporoča zaporedno 4-6 tretmajev.

Kdaj se lotiti sanacije brazgotin po aknah in v katerem delu leta se jih lahko odpravlja?

Barbara: Priporočam, da se sanacije brazgotin lotite čimprej – ko se akutno stanje aken umiri. Seveda je začetek odvisen od tega ali še uporabljate zdravila / predpisano terapijo. V teh primerih se je o primernosti sanacije brazgotin potrebno pogovoriti z lečečim zdravnikom.

Najbolj idealno obdobje za kozmetične tretmaje je novembrom in marcem. V tem času je možnost za UV poškodbe bistveno manjša, zato ta del leta velja izkoristiti za intenzivnejše posege v kožo. Terapije se lahko sicer izvaja tudi s pomladno-poletnem času, a je takrat s strani stranke potrebno zavedanje, da je treba zelo paziti na kožo.

Kako ob aktivnih aknah sanirati brazgotine? Kaj svetuješ?

Barbara: V prvi vrsti je potrebno naslavljati problematiko aktivnih aken, šele nato pa se lahko lotimo naslavljanja brazgotin. Če so aktivne akne še zmeraj prisotne, obstaja verjetnost za brazgotinjenje kože. V takšnih primerih je potrebno pristopiti celostno – najti vzrok za nastanek aken, pravilno negovati kožo doma, urediti prehrano ter obiskati relevantne strokovnjake, ki bodo svetovali ustrezne tretmaje / terapijo z zdravili.

V času aktivnih aken je pomembno predvsem protivnetno delovanje, saj s tem izboljšamo možnost celjenja kože. Sprotno saniranje in pravilen pristop k aknam v salonih, v kombinaciji s pravilno rutino nego ter zdravljenjem, lahko zelo zmanjša nastanek brazgotin.

Tukaj vam polagam na srce, da poiščete ustrezno kompetentnega strokovnjaka, ki se spozna na problematiko aken in širino le te – da to niso samo globinske čistilne nege, ki jih poskušamo v nedogled reševati s tretmaji. Kot že večkrat omejeno je potrebno sodelovanje tudi z dermatologom, kozmetologom,.. predvsem pa ustrezne usmeritve.

Problematika aken je ena najtežjih, ker tudi vpliva na mentalno zdravje in samopodobo. Zahteva veliko mero potrpežljivosti, razumevanja, a hkrati tudi zaupanja. Vse to je dosti lažje, če se obrnete na osebo, ki vas čez to vodi.

Najbolj pomembno je, da aken ne stiskamo, ker s tem povečamo verjetnost za nastanek brazgotin. Zaščitna krema pred UV sevanjem pa mora biti naša najboljša prijateljica, da ne pride do ševečje razgradnje kolagena in poslabšanja vnetnega procesa zaradi UVA žarkov 😊

Kakšno je tveganje za stranske učinke (npr. nastanek granulomov) po microneedlingu?

Barbara: Ob pravilni izvedbi, poznavanju izdelkov in storitev, izobraževanju ter pogovoru s stranko je tveganje minimalno. Še vedno pa je verjetnost, da pride do zapletov – zato je tukaj predvsem pomembno, da se izbere ustrezno usposobljenega izvajalca storitev. Tudi stranka mora biti ob odločitvi za tovrstne tretmaje iskrena in razkriti določena zdravstvena stanja (kot so herpesi, predhodni zapleti pri kakšni drugi storitvi na obrazu, alergije,…), da lahko izvajalec presodi ali je storitev primerna za vas. Microneedling ni primeren za vsakogar.

Če ste se prebili čez najin (precej obsežen) intervju verjamem, da vam je veliko več jasno o pristopih sanacije brazgotin. V primeru, da imate še kakršnakoli vprašanja se lahko obrnete name ali direktno na Barbaro. Zahvaljujem se Barbari za pomoč pri pripravi tega prispevka in za vso strokovnost, ki sem je deležna ob vsakem obisku njenega estetskega centra.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar