Kako popraviti poškodovano kožno bariero?

V objavi ''Imam poškodovano kožno bariero?'' smo pogledali kako izgleda kožna bariera, kako deluje in kaj pomeni, da je bariera poškodovana. Omenili pa smo tudi, da kožna lahko zmerne poškodbe odpravi kar sama. Tokrat bomo pogledali kakšne popravljalne mehanizme uporablja naša koža, kako popraviti poškodovano kožno bariero, katere sestavine so pri tem najbolj učinkovite in kako jih uporabljati za optimalen učinek.

V objavi Imam poškodovano kožno bariero? smo pogledali kako izgleda kožna bariera, kako deluje in kaj pomeni, da je bariera poškodovana. Omenili pa smo tudi, da koža lahko zmerne poškodbe odpravi kar sama. Tokrat bomo pogledali kakšne popravljalne mehanizme uporablja naša koža, kako popraviti poškodovano kožno bariero, katere sestavine so pri tem najbolj učinkovite in kako jih uporabljati za optimalen učinek.

Kakšne popravljalne mehanizme uporablja naša koža?

Ko se transepidermalna izguba poveča, se znotraj stratum corneum sproži več samopopravljalnih mehanizmov. Popravljalni mehanizmi, ki jih uporablja naša koža so:

  • Takojšnje sproščanje lipidnih prekurzorjev (pred-oblika lipidov) v stratum corneum, ki se takoj pretvorijo v fiziološke lipide (kot so ceramidi), kar zagotavlja približno 20 % obnovo celotne barierne funkcije.
  • Povečanje sinteze prekurzorjev lipidov in pretvorba v ustrezne lipide, ki so malta in zapolnijo prazne prostore skozi katere se izgublja voda.
  • Povečana razgradnja beljakovine filagrin v komponente naravnega vlažilnega faktorja (NMF). Komponente NMF, predvsem aminokisline, ohranjajo normalen nivo vlažnosti kože, kar zmanjšuje transepidermalno izgubo vode.
  • Povečana izguba vode sproži vnetni proces v koži. Vnetni proces spodbudi povečano proizvodnjo keratinocitov, saj se tako poveča debelina povrhnjice in se posledično zmanjša izguba vode.

Kako torej pozdraviti poškodovano kožno bariero?

Pri obnavljanju kožne bariere se je potrebno zgledovati po lastnih popravljalnih mehanizmih kože, saj na tak način dobimo informacije kaj sploh koža potrebuje, da se obnovi.

Ustrezno čiščenje je prvi korak pri obnavljanju barierne funkcije

Najprej je potrebno, da kožo ustrezno očistimo s čistilnimi sredstvi, ki so prilagojena za občutljivo kožo. Čistilna sredstva naj ne vsebujejo agresivnih površinsko aktivnih snovi, kot sta natrijev lavril in lavret sulfat in naj imajo pH prilagojen naravnemu pH kože (med 4,5-6). Koža se naj ne čisti prepogosto, saj to lahko še bolj poškoduje bariero. V primeru, da ne uporabljate težkih sončnih krem dvojno čiščenje ni potrebno, saj lahko še bolj razdraži kožo.

Povečanje navlaženosti kože

Priporoča se tudi uporaba tonika, saj ta ponovno vzpostavi pH kože po spiranju obraza z vodo, hkrati pa doprinese k dodatnemu vlaženju kože.

Potrebno je poskrbeti, da nadomestimo vlago, ki jo izgubljamo s prekomerno transepidermalno izgubo vode. Zgledujemo se lahko kar po koži, ki sama razgradi določene proteine za pridobivanje naravnih vlažilnih faktorjev (NMF). Tako lahko tudi mi nanašamo serume, ki vsebujejo komponente NMF. Da bi vedeli kakšen izdelek izbrati, pa moramo najprej pogledati sestavo NMF.

NMF je sestavljen primarno iz aminokislin, ki predstavljajo kar 40-odstotni delež celotnega NMF. Temu sledijo laktat, pirolidonska kislina, sladkorji, peptidi, urea in tako naprej. Najmanjši delež, torej približno 0,5 % predstavljata glicerol in hialuronska kislina. Zato trditev, da je vlaženje s hialuronsko kislino najbolj učinkovito ne drži popolnoma. Najboljši način za povečanje vlage s koži poznanimi snovmi, je uporaba serumov, ki vsebujejo aminokisline.

Vsi The Ordinary in NIOD izdelki so na voljo v spletni trgovini Beautyology.eu. S kodo COSMEDOC10 pa imaš še 10 % popust ob nakupu kateregakoli izdelka.

Protivnetno delovanje

Običajno poškodbo bariere spremlja tudi vnetni proces. Vnetje v koži lahko vodi tudi do razgradnje kolagena in elastina. V času poškodovane bariere je potrebno, da s protivnetnimi učinkovinami pomirjamo vnetje v koži. Zelo pomembno je, da v času, ko je bariera poškodovana ne uporabljate nobenih kozmetično aktivnih sestavin, saj lahko te še dodatno spodbudijo vnetje.

Edina aktivna učinkovina, ki jo lahko uporabljate je niacinamid ali vitamin B3. Niacinamid je in vitro v študijah dokazano povečal sintezo predhodnikov ceramidov ter prostih maščobnih kislin. Lokalna uporaba niacinamida pri osebah s kserotično kožo (prekomerno suha koža) je pokazala povečanje ceramidov, ki so neposredno povezani z zmanjševanjem transepidermalne izgube vode. Deluje pa tudi protivnetno.

Uporaba emolientov/okluzivov

Kljub temu, da vlago dodajate v obliki vlažilnih serumov, je izguba vode še vedno velika, zato je potrebno poskrbeti, da vlago zaklenete v kožo z uporabo emolientov ali okluzivov. Mnogokrat se za občutljivo kožo priporočajo predvsem mineralno olje ali pa vazelin, saj so popolnoma nealergeni in učinkovito preprečijo izgubo vode tako, da jo zaklenejo v kožo. Vendar razen nealergenosti na kožo ne izkazujejo drastičnih učinkov in prav tako ne pripomorejo k obnavljanju bariere.

Tako, kot koža stremi k temu, da v primeru poškodbe proizvaja večjo količino ceramidov, morajo osebe s poškodovano bariero prav tako stremeti k uporabi ceramidov. Ceramidi so namreč snovi, ki so naravna lipidna komponenta kožne bariere in predstavljajo celo do 40 % vseh lipidov v koži. Namreč predstavljajo malto, ki ohranja zdravo barierno funkcijo in zato je za obnovitev bariere nujno nadomeščanje ceramidnih komponent.

Rastlinska olja za obnovo kožne bariere?

Študija, objavljena v International Journal of Molecular Sciences je leta 2017 preučevala različna rastlinska olja in njihovo protivnetno, protimikrobno delovanje ter učinek na obnavljanje kožne bariere.

Rastlinsko olje lahko deluje kot okluziv in sicer tako, da tvori zaščitno plast na koži. Tvorba zaščitne plasti omogoča, da koža zadrži vlago, zaradi česar se zmanjša transepidermalna izguba vode. V študiji so ugotovili, da bi lahko k obnavljanju barierne funkcije kože pripomogla sončnično, kokosovo, arganovo, sojino, borečevo, jojobino ter ovseno olje.

Sončično olje: Linolenska kislina v sončničnem olju sproži biološki odziv na receptorju alfa, kar povečuje sintezo lipidov. To posledično poveča obnavljanje barierne funkcije.

Arganovo olje: Izkazalo se je tudi, da vsakodnevna topikalna uporaba arganovega olja izboljšuje elastičnost kože in hidratacijo kože, tako da obnavlja barierno funkcijo in vzdržuje sposobnost zadrževanja vode.

Sojino olje: Pokazalo se je, da lokalna uporaba ekstraktov sojinega olja zmanjšuje transepidermalno izgubo vode. Ta lastnost je povezana s prisotnostjo fitosterolov, ki so pokazali pozitiven učinek na obnavljanje kožne bariere.

Borečevo olje: Linolenska kislina v borečevem olju prispeva k njegovemu terapevtskemu učinku pri bolnikih z atopijskim dermatitis. Topikalno nanešeno borečevo olje je pri dojenčkih in otrocih s seboroičnim dermatitisom ali atopijskim dermatitisom dokazano normaliziral delovanje barierne funkcije kože.

Zaščita pred UV sevanjem

Ko je barierna funkcija kože oslabljena je oslabljena tudi sposobnost kože, da nas ščiti pred škodljivimi učinki UV svetlobe. Naša koža ima sicer lastne antioksidativne mehanizme, ki pa ni nujno, da delujejo tudi, ko je bariera poškodovana. Pomembno je, da se vsakodnevno zaščitimo s sončno kremo in da uporabljamo izdelke, ki vsebujejo dodane antioksidante. Antioksidanti namreč kožo ščitijo pred škodljivimi učinki reaktivnih kisikovih radikalov in izničijo njihove negativne učinke (npr. vnetje). Negativni učinki radikalov so v koži prisotni še vsaj 8 ur po zadnji izpostavitvi UV sevanju, tako da je zaželjeno da imajo tudi nočne kreme dodane antioksidante.

Viri:

  • Rosso, J. D., Zeichner, J., Alexis, A., Cohen, D., & Berson, D. (2016). Understanding the Epidermal Barrier in Healthy and Compromised Skin: Clinically Relevant Information for the Dermatology Practitioner: Proceedings of an Expert Panel Roundtable Meeting. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(4 Suppl 1), S2–S8.
  • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International journal of molecular sciences, 19(1), 70.
  • Elias P. M. (2008). Skin barrier function. Current allergy and asthma reports, 8(4), 299–305.
  • Denda, M. (2002). New strategies to improve skin barrier homeostasis. Advanced Drug Delivery Reviews, 54, S123–S130.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar