Kako delujejo izdelki za čiščenje kože?

Pri vsaki negi kože naj bi bil prvi korak ustrezno čiščenje kože. V zadnjem času je veliko govora o "dvojnem čiščenju" kože. Veš, kaj je namen dvojnega čiščenja in zakaj večina uporablja to metodo? Kako deluje micelarna vodica in kako delujejo mila?

Pri vsaki negi kože naj bi bil prvi korak ustrezno čiščenje kože. V zadnjem času je veliko govora o “dvojnem čiščenju” kože. Veš, kaj je namen dvojnega čiščenja in zakaj večina uporablja to metodo? Kako deluje micelarna vodica in kako delujejo mila?

Kaj je namen čiščenja kože?

Čez dan smo izpostavljeni svojim kozmetičnim izdelkom in različnim okoljskim onesnažilom. Z rokami se dotikamo obraza, pozimi je veliko smoga in vse to se nabira na površini naše kože in v naših porah. Kožo je zaradi vseh nečistoč, ki se nabirajo potrebno očistiti z namenom, da jo ohranimo zdravo. Zaradi vseh onesnažili se namreč pore zamašijo in to se lahko odraža kot povečano izločanje sebuma ali nastanek komedonov.

Kožo pa je potrebno očistiti tudi zjutraj. Zjutraj je z obraza potrebno sprati kozmetične izdelke, ki smo jih nanesli zvečer. Hkrati je na našem vzglavniku prah, ki se prav tako prenese na naš obraz. Tako da, preden naslednjič pričneš nanašati jutranjo nego, najprej očisti kožo.

 

 

 

Kako delujejo čistilna sredstva?

Površinsko aktivne snovi

Ja, to so dokaj poznani˝surfaktanti˝, v slovenščini pa je pravilen izraz površinsko aktivne snovi. Vemo, da se voda in olje ne marata. Olje je lažje od vode in bo zato vedno plavalo nad vodo, sami od sebe pa se ti dve snovi ne bosta združili. Razlog za to je prevelika medfazna napetost med njima. Za stabilizacijo (da se znovi zmešata) pa potrebujemo snov, ki bo zmanjšala medfazno napetost in to so površinsko aktivne snovi.

Eno najbolj značilnih delovanj za površinsko aktivne snovi je čiščenje. Površinsko aktivne snovi so ključne sestavine kozmetičnih izdelkov kot so mila, čistilni geli, šamponi in peneče kopeli.

Površinsko aktivne snovi so snovi, ki se zaradi svoje kemijske strukture porazdeljujejo na meji med dvema fazama. Značilnost površinsko aktivnih snovi je prisotnost hidrofilnega in hidrofobnega dela v kemijski strukturi. Površinsko aktivne snovi vplivajo na raztapljanje snovi z različnimi mehanizmi.

Solubilizacija

Solubilizacija pomeni povečanje topnosti slabo vodotopne snovi s površinsko aktivnimi snovmi. Mehanizem vključuje “ulovitev” (adsorbirano ali raztopljeno) molekul v micele.

Čistilna sredstva delujejo na principu solubilizacije. S solubiliziranjem snovi povečujemo topnost in hitrost raztapljanja snovi. Širše pomeni solubilizacija tudi uporabo drugih metod povečevanja topnosti, kot je npr. uporaba sotopil.

Kako delujejo micelarne⁄micelne vodice?

Glavni sestavini micelarnih⁄micelnih vodic sta voda in ena ali več površinsko aktivnih snovi.

Micele si lahko zamišljamo kot list, ki je zložen nazaj v sebe. Na kakšen način se zloži, je odvisno od medija, ki ga obdaja. V vodnem mediju ima micel hidrofobne repke na notranji strani in polarne glave na zunanji strani. Če je medij organsko topilo, potem so komponente micela obrnjene – polarne glave navznoter, hidrofobne verige pa navzven.

Z naraščanjem količine površinsko aktivne snovi v vodni raztopini, pada površinska napetost. Pri določeni koncentraciji se površine med vodo in oljem nasitijo in površinsko aktivne snovi se pričnejo združevati in tvoriti agregate, ki jih imenujemo miceli. Koncentracijo pri katerih se pričnejo tvoriti miceli imenujemo kritična micelska koncentracija.

Ko nanesemo micelarno ali micelno vodico na obraz, miceli ujamejo oljne komponente v svojo notranjost. To se zgodi zato, ker se na vati organizirajo tako, da lipofilni (hidrofobni) repki gledajo navzen, kamor se nato ujamejo olje in druge nečistoče.

 

 

Zakaj je potrebno micelarno vodico spirati?

Zagotovo ste že slišali, da je micelarno vodico potrebno spirati. Micelarna vodica vsebuje površinsko aktivne snovi, ki lahko negativno vplivajo na kožo. Površinsko aktivne snovi se sicer razlikujejo, nekatere so nežne (npr. sindeti), nekatere pa so bolj agresivne (natrijev lavril sulfat).

Znano je, da stalna uporaba površinsko aktivnih snovi za čiščenje negativno vpliva na kožo. Že desetletja so znanstveniki menili, da je mehanizem za poškodovano kožno bariero odstranitev lipidov iz poroženele plasti. Iz nedavnih študij je razvidno, da površinsko aktivne snovi povzročijo tudi denaturalizacijo kožnih beljakovin in interagirajo s keratinom. Hkrati pa povzročajo, da kolagenska vlakna in celice otekajo zaradi česar lahko pride do lize (uničenja celic). Če torej ustrezno ne speremo čistilnih sredstev lahko pride do izsuševanja kože in do uničenja kožne bariere.

Vrste čistilnih sredstev

Mila

Mila so splošen izraz, ki se uporablja za pripravke, ki vsebujejo alkalne (bazične) soli iz večinoma trdnih maščobnih kislin. Klasična mila so najbolj alkalne formulacije, ki imajo pH vrednost med 9 in 10.

Glicerinske ploščice so izdelane iz glicerola in naravnih olj glicerina. Glicerin je vlažilec, ki se pogosto uporablja za vlaženje in zaščito kože. To pomaga nevtralizirati učinek sušenja alkalij.

Superfatirana mila: vsebujejo glicerin, vendar tudi široko paleto lipidov, ki pomagajo obnoviti lipidni sloj v koži (trigliceridi, naravna olja in maščobe).

Antibakterijska mila vključujejo antibakterijske snovi kot so karbanil in triklosan.

Mila s sindeti

Izdelana so iz površinsko aktivnih snovi, kot so estri žveplove kisline in izotionati maščobnih kislin. Ta mila imajo pH od 5 do 6. Vendar pa vsebujejo sintetične komponente.

Tekoča čistilna sredstva

Lahko vsebujejo več naravnih in sintetičnih površinsko aktivnih snovi ter različne vlažilce in lipide. 

Čistilna sredstva brez olj

So bogata z maščobnimi alkoholi, ki omogočajo čiščenje kože brez potrebe po vodi. Te formulacije se hitro sušijo in vključujejo vlažilna sredstva za preprečevanje možnega draženja.

Čistilne kreme

Te formulacije so mešanica površinsko aktivnih snovi, lipidov in voskov. Te so se tradicionalno uporabljale za zdravljenje bolnikov z atopičnim dermatitisom zaradi visoke vsebnosti maščob, ki lahko tvorijo zaščitno pregrado na koži.

Izdelke The Ordinary in NIOD lahko kupite v spletni trgovini Beautyology.eu s kodo COSMEDOC10

Dvojno čiščenje kože

Dvojno čiščenje je metoda, pri kateri uporabimo dve različni vrsti čistilnih sredstev, enega za drugo. Pri dvojem čiščenju si obraz najprej očistimo s čistim oljem, tekočim čistilnim sredstvom na oljni osnovi ali čistilnim mlekom. Nato sledi čiščenje z vodotopno kremo, gelom ali peno. Čiščenje z izdelkom na osnovi olja pomaga pri raztopljanju ličil in vodoodpornih sočnih krem. V primerjavi s čistimi olji, pa sodobna čistilna olja vsebujejo emulgatorje kar omogoča, da se olje premeša z vodo in oblikuje mlečno emulzijo. To olajša izpiranje s kože.

Kako pravilno očistiti sončno kremo z obraza?

Sončno kremo, ki ni vodoodporna, lahko izperemo s čistilnim gelom ali oljem, vodoodporno kremo za sončenje pa očisti le čistilno olje. Izdelek za zaščito pred soncem se lahko delno odstrani z vodo, vendar je to manj učinkovit način, v primerjavi s čistilnim gelom in oljem. Poleg tega lahko olje za čiščenje, v primerjavi s čistilnim gelom, manj draži kožo in jo manj izsuši.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar