Imam poškodovano kožno bariero?

Naša koža je, ne glede na to kakšne vse zunanje dejavnike prenaša, zelo občutljiva in je z njo potrebno ravnati previdno. Zaradi nepravilnega čiščenja ali prekomerne uporabe aktivnih sestavin lahko poškodujemo kožo. Poškodovana kožna bariera pa s seboj prinese cel kup težav.

Naša koža je, ne glede na to kakšne vse zunanje dejavnike prenaša, zelo občutljiva in je z njo potrebno ravnati previdno. Zaradi nepravilnega čiščenja ali prekomerne uporabe aktivnih sestavin lahko poškodujemo kožo. Poškodovana kožna bariera pa s seboj prinese cel kup težav.

Švinglc (plonk listek) o strukturi kože

Koža je največji organ v telesu in pokriva celotno zunanjo površino telesa. Koža je sestavljena iz treh slojev in sicer povrhnjice, dermisa in podkožja, ki se po svoji anatomiji in delovanju močno razlikujejo. Struktura kože je sestavljena iz zapletene mreže, ki telesu zagotavlja primarno obrambno linijo pred patogeni, UV svetlobo in kemikalijami ter mehanskimi poškodbami. Prav tako uravnava temperaturo in količino vode, ki se sprošča v okolje.

Kaj je kožna bariera in kako deluje?

Struktura stratum corneum je kot opečna stena, v kateri so korneociti ali „opeke“ obdani z medceličnimi lipidi, ki delujejo kot „malta“ za ohranjanje barierne funkcije kože. Dokler se opeke in malta držijo tesno skupaj je integriteta kože normalna. Prehajanje vode v in iz kože je kontrolirano tako, da se v vrhnji plasti kože ohranja približno 13 % vlažnost, patogeni iz okolja ne morejo prehajati v kožo, koža ima lastne zaščitne mehanizme pred UV svetlobo.

Protimikrobna zaščita je povezana z rahlo kislim pH-jem in protimikrobnimi peptidi. Hidratacija kože je ključnega pomena tudi za vzdrževanje homeostaze kožne pregrade.

Prikaz opek in malte na primeru kože. Vir: Rosso, James Del et al. “Understanding the Epidermal Barrier in Healthy and Compromised Skin: Clinically Relevant Information for the Dermatology Practitioner: Proceedings of an Expert Panel Roundtable Meeting.” The Journal of clinical and aesthetic dermatology vol. 9,4 Suppl 1 (2016): S2-S8.

Kaj je poškodovana kožna bariera?

Poškodba bariere je pojav, pri katerem se naše opeke in malta več ne držijo tako trdno skupaj. Ko se med seboj razmaknejo med opekami in malto ostanejo prazni prostori. Do tega pojava običajno pride zaradi zunanjih dejavnikov, kot so nepravilna nega kože, čiščenje kože z neustreznimi čistilnimi sredstvi, izpostavljenost raznim dražilnim snovem, prekomerna uporaba kozmetično aktivnih sestavin ali nizka vlažnost okolja.

Zunanji dejavniki so tisti, ki lahko spremenijo barierno funkcijo kože in na tak način povečajo transepidermalno izgubo vode, povzročijo spremembe beljakovin in lipidov v stratum corneum, kar postopoma lahko vodi do nastanka občutljive kože.

Če integritete bariere koža sama z lastnimi popravljalnimi mehanizmi ne more obnoviti, postane celotna situacija na koži zelo napeta. Torej nenehno izgubljate vlago iz kože, sestava lipidov se popolnoma spremeni oziroma jih je sčasoma vedno manj, koža zaradi pomanjkanja vlage izgubi na elastičnosti. Torej najprej pride do poškodbe bariere zaradi česar koža postane razdražena, če dalj časa ne ukrepamo pa koža že na splošno postane bolj občutljiva.

Koža predstavlja mehansko bariero, ki prepreči izgubo vode in škodljive učinke UV sevanja. Vir: Lee, Seung Hun et al. “An update of the defensive barrier function of skin.” Yonsei medical journal vol. 47,3 (2006): 293-306.

Zakaj pH vpliva na integriteto kožne bariere?

Najbolj pogost vzrok za poškodovano bariero je uporaba kozmetičnih izdelkov z neustreznim pH. pH kože je namreč bistven regulator kožne bariere. pH kože se pri osebah z normalno barierno funkcijo giblje nekje med 4,5 in 6. Pogosto in dolgotrajno zviševanje pH povzroči, da se malta in opeke več ne držijo skupaj in zaradi tega pride do zgoraj naštetih težav s kožo.

Kako določim ali je moja kožna bariera poškodovana?

  • Koža je suha – koža je suha, ko ji primanjkuje lipidov, kar vidimo predvsem kot luščenje in rdečico in je posledica spremenjene sestave oziroma pomanjkanja lipidov.
  • Koža je dehidrirana – koža je dehidrirana, ko odstotek vlažnosti pade pod 13 %. Kožo zaradi pomanjkanja vlažnosti zateguje, izgleda bolj pusto, pojavlja se lahko srbečica. Dehidrirana koža je posledica povečane transepidermalne izgube vode.
  • Koža se lušči – to sem sicer že omenila kot posledico suhe kože, vendar je pojav luščenja kože povezan s spremembo pH. V naši koži so encimi, ki sodelujejo pri obnavljanju kože in delujejo pri točno določenem pH. Sprememba pH lahko povzroči nenormalno luščenje kože in nastanek luskaste kože.
  • Prihaja lahko do pojava mozoljev ali izbruha aken – kisel pH naše kože omejuje kolonizacijo patogenih bakterij in spodbuja obstoj normalne mikroflore. V primeru dviga lahko pride do kolonizacije bakterij, ki pri normalnem pH kože ”spijo” in lahko naredijo štalo v obliki nastanka aken.

Ali se poškodovano bariero da pozdraviti?

Seveda, le izbrati moramo pravilne izdelke in si dati čas. Kožna bariera si ne bo opomogla takoj, zato si ne belite las, če učinek ne bo viden v enem tednu. Čas obnavljanja bariere je odvisen od razsežnosti poškodbe in pa od vztrajnosti s pravilnimi izdelki.

Ker je koža izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom, ki lahko privedejo do okvare barierne funkcije, je stratum corneum nenehno aktiven pri vzdrževanju normalnega fiziološkega stanja z uporabo različnih samopopravljalnih mehanizmov. Na podlagi mehanizmov, ki jih koža uporablja za obnavljanje bariere se zgledujemo tudi, ko koži lasten mehanizem odpove in je potrebno bariero pozdraviti s topikalnimi učinkovinami.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar