Zdravljenje aken z Roaccutane – moja izkušnja

V Sloveniji zaenkrat ni dostopnih veliko informacij iz prve roke o zdravljenju z Roaccutanom. Moja zgodba z aknami me je novembra 2020 pripeljala do srečanja z njim. Takrat sem se odločila, da želim z vami deliti še lastno, osebno izkušnjo z zdravljenjem, ki jo boste spoznali v tej objavi.

Zdravilo Roaccutane se uporablja za zdravljenje hujših oblik aken, ki se ne odzivajo na lokalno zdravljenje. Po spletu o zdravljenju z Roaccutanom krožijo tako pozitivne, kot negativne izkušnje. Medtem, ko je v tujini to zdravilo lažje dostopno in tudi manj nadzorovano, se posledično pojavlja več negativnih izkušenj, ki pa na koncu prestrašijo tudi tiste, ki bi to zdravilo potrebovali. Ste vedeli, da moramo za eno prebrano slabo izkušnjo prebrati kar sedem dobrih, da bomo prepričani, da bo zadeva dobra?

Kot vsako zdravilo ima seveda tudi Roaccutane obsežen seznam stranskih učinkov, med katerimi v očmi najbolj bodejo depresija, okvare ploda, težave z jetri, težave s presnovo maščob in suha koža. Ravno zato je Roaccutane eno izmed najstrožje nadzorovanih zdravil pri nas (strog nadzor predpisovanja, redni obiski dermatologa, redna testiranja krvi).

V Sloveniji zaenkrat ni dostopnih veliko informacij iz prve roke o zdravljenju s tem zdravilom. Moja zgodba z aknami me je novembra 2020 pripeljala do srečanja z zdravilom Roaccutane. Takrat sem se odločila, da želim z vami deliti še lastno, osebno izkušnjo z zdravljenjem. Stranske učinke sem si zapisovala sproti, po tednih, prav tako pa sem beležila stanje kože v obliki fotografij na vsaka dva tedna. Na blogu Cosmedoc je že objavljen zapis Zdravljenje z zdravilom Roaccutane – osebna izkušnja, v katerem je svojo izkušnjo delila kolegica Tajda, ki se je s tem zdravilom srečala pred mano.

Disclaimer

Namen te objave ni promocija zdravljenja z zdravilom Roaccutane. Gre za delitev osebne izkušnje, v katero sem poskušala zajeti celotno dogajanje tekom svojega zdravljenja in vam čim bolj realno prikazati dogajanje tekom prvih nekaj mesecev jemanja.

Začetek moje zgodbe z aknami, ki me je pripeljal do zdravila Roaccutane

November 2020..že tretje leto, ko se nadaljuje moja borba z aknami. Kot sem že pisala v blogu Moja izkušnja s hormonsko kontracepcijo, so se moje težave z vnetnimi aknami pričele nekaj let po začetku jemanja kontracepcijskih tabletk. Med jemanjem sem dobivala izbruhe vnetnih aken na bradi, ki so z menjavo oblike hormonske kontracepcije izzvenele. A žal le začasno.

Leta 2018 sem se odločila, da kontracepcijske tabletke zamenjam za vaginalni obroček. Po menjavi oblike kontracepcije se je zdelo, da se je koža končno umirila, a 8 mesecev kasneje so se pričele pojavljati milie na predelu ličnic in ponovno vnetne akne na predelu brade. V tistem trenutku sem se odločila, da opustim hormonsko kontracepcijo.

Po opustitvi uporabe hormonske kontracepcije je stanje kože nihalo, zmeraj pa so bile prisotne milie in vsaj nekaj vnetnih aken. V tem obdobju sem redno hodila na neablativne laserske tretmaje, da sem pomirjala vnetje, redno uporabljala Skinoren in retinoide, krajše obdobje tudi klindamicin. Kljub vsemu temu se je dobro leto po prenehanju uporabe kontracepcije stanje izredno poslabšalo. V roku enega meseca se je pojavil velik izbruh papul in pustul na obeh licih, po čeljusti in ob straneh brade. V tistem času sem se zaradi diagnosticiranega leaky gut sindroma držala stroge diete brez glutena, mlečnih izdelkov, kvasa, jajc, a se je stanje aken vztrajno slabšalo. Zavedam se, da marsikomu na tej točki sistemsko zdravilo Roaccutane še zmeraj ne bi bilo prva izbira, a glede na vso preizkušeno topikalno zdravljenje in diagnozo leaky gut sindroma, antibiotično zdravljenje z Doksivibro zame ni prišlo v poštev.

Novembra 2020 prejmem prvi recept za zdravilo Roaccutane.

Dnevnik jemanja zdravila Roaccutane

1. in 2. teden

Pri uporabi topikalnih ali sistemskih pripravkov z retinoidi lahko pride do pojava purginga. Gre za začetno poslabšanje kože v sklopu katerega prihaja do večjih izbruhov aken, ki sčasoma izzvenijo (običajno v roku enega meseca). Do tega lahko pride ob uvedbi retinoidov v rutino ali ob spremembi odmerka zdravila Roaccutane. To ni nekaj, kar se zgodi vsem, je pa mislim, da vredno opozoriti, saj lahko ob začetku zdravljenja pride do začasnega poslabšanja stanja. Izbruh vztraja dober teden dni, nato se prične umirjati.

Suhost

Ker je bila moja koža pred začetkom jemanja Roaccutana precej mastna niti ne pričakujem večjih sprememb v suhosti kože. Opazim sicer, da se bistveno manj masti, a še zmeraj ni suha.

Posebna opažanja

Prva večja sprememba, ki jo opazim, je prhljaj po lasišču, s katerim sicer običajno nisem imela težav.

3. in 4. teden

Suhost: Koža se še zmeraj rahlo masti na T-coni, bistveno manj pa po drugih predelih obraza.

Najbolj opazna suhost se pojavi na lasišču, saj se to pravzaprav ne masti več. Če sem si pred zdravljenjem z Roaccutanom morala lase prati na 2-3 dni, si jih moram sedaj prati na 7 dni. Nastopi tudi opaznejša suhost ustnic, kar zahteva redno reaplikacijo balzama za ustnice in pa suhost oči, zaradi česar moram približno enkrat ali dvakrat dnevno poseči po kapljicah za vlaženje oči (uporabljala sem Thealoz Duo kapljice).

5. in 6. teden

V postopku pridobivanja novega recepta za Roaccutane opravim krvne teste za:

  • S-AST, S-ALT, S-Gama GT
  • S-Holesterol, S-HDL Holesterol, S-LDL Holesterol, S-Trigliceridi.

7. in 8. teden

Suhost

Suhost kože je bistveno večja in pride bolj do izraza. Koža se drobno lušči na ličnicah kot posledica suhosti. Prav tako so sluznice bistveno bolj suhe v primerjavi s prejšnjim obdobjem: nos, oči, ustnice. Balzam za ustnice nanašam na 1 uro (idelano uporabljam Bepanthen mazilo), kapljice za oči uporabljam na 3-4 ure.

Posebna opažanja

Kljub jemanju Roaccutana sem redno trenirala – treningi z utežmi in kardio. V času jemanja tega zdravila se priporoča zmanjšanje intenzitete vadbe. Ob uvedbi novega (višjega) odmerka opazim bistveno daljši čas regeneracije po treningu (iz 2 dni na 4 dni) in intenzivnejše bolečine v mišicah. Pojavi se mi tudi specifična bolečina v sklepu v stopalu, ki se pojavi predvsem v jutranjem času in tekom dneva izzveni.

Ob zvišanju odmerka sem bistveno bolj občutljiva na močne vonje, občutek za voh je bistveno bolj razvit.

9. in 10. teden

V tem obdobju ne opazim večjih posebnosti glede suhosti kože ali sluznic. Opažam, da intenzivnejše bolečine v mišicah izzvenijo, seveda pa je čas regeneracije po treningih še vedno bistveno daljši, kot je normalno.

11. in 12. teden

V tem obdobju ne opazim večjih posebnosti glede suhosti kože ali sluznic.

Pred pridobivanjem novega recepta ponovno opravim krvne teste za jetrne encime in holesterol. Rezultati so optimalni, zato lahko nadaljujem z zdravljenjem.

13. in 14. teden

S purgingom se ob vnovičnem povišanju odmerka več ne srečam. V tej fazi vnetnih aken praktično več ni. Ker so spremembe na koži sedaj bistveno počasnejše in ker se stranski učinki več ne spreminjajo bistveno, si opažanja glede stranskih učinkov sedaj beležim manj pogosto (na približno 4-5 tednov).

V tem času redno hodim na Hydrafacial tretma, ki ga izvajam enkrat mesečno, sočasno z ekstrakcijami zaprtih komedonov.

16. teden

18. teden

20. teden

V tem obdobju ne opazim večjih posebnosti glede suhosti kože ali sluznic. Zaradi nastopa pomladi in spomladanskih alergij, opažam, da so oči bolj suhe in občutljive kljub redni uporabi kapljic.

22. teden (julij 2021) - februar 2022

Preostala opažanja tekom zdravljenja

Tekom zdravljenja sem opazila že zgoraj omenjene stranske učinke, pa tudi nekaj takšnih, ki jih ne morem časovno umestiti, so se mi pa zdeli zanimivi, da jih izpostavim:

  • Dermatitis po dlaneh v obliki suhe, luščeče se kože s srbečimi bunčicami, ki so lahko polne s prozorno tekočino – ko sem se na Instagramu javila s tem stranskim učinkom so se javili številni sledilci s podobno izkušnjo, tudi tisti, ki sicer nimajo diagnosticiranega atopijskega dermatitisa.
  • Intenzivnejše potenje z močenjšim vonjem – še eno zanimivo opažanje med zdravljenjem je pa povečanje znojenja, ki ima prav tako intenzivnejši vonj. Kljub uporabi antiperspirantov se še vedno precej potim, čeprav bi naj le ti to zavirali.
  • Večja občutljivost na vonjave – tekom zdravljenja sem opazila, da bistveno bolj intenzivno in hitreje zaznavam vonje.
  • Bolečine v mišicah – kot sem že omenila, se med zdravljenjem priporoča zmanjšanje intenzitete treningov, saj se lahko pojavljajo intenzivne bolečine v mišicah v času okrevanja. Ko sem zmanjšala odmerek na enkrat tedensko sem bila pozorna na korelacijo kdaj sem vzela Roaccutane in kako sem v prihodnjih dneh okrevala po treningu – regeneracija je bila bistveno daljša.

 

To je bila moja izkušnja z zdravljenjem z zdravilom Roaccutane. Če imaš tudi ti izkušnjo z zdravljenjem dobrodošel/a, da jo deliš v komentar, da jo bodo lahko prebrali tudi drugi.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar