Gostujoča objava: Zdravljenje aken z Roaccutanom 2. del

Zdravilo Roaccutane se uporablja za zdravljenje hujših oblik aken, ki se ne odzivajo na lokalno zdravljenje. Po spletu glede Roaccutana krožijo tako pozitivne, kot negativne izkušnje, pri čemer prevladajo predvsem negativne izkušnje. Prav zaradi tega se osebe z aknami velikokrat bojijo začeti zdravljenje z zdravilom Roaccutane, kljub temu, da jim je bilo predpisano. Za tokratno objavo sem za rokav pocukala prijateljico Tajdo, ki se je 7 mesecev zdravila z zdravilom Roaccutane. Z nami je nesebično delila odgovore na vprašanja, ki sem ji jih zastavila glede zdravljanja z zdravilom Roaccutane, posredovala mi je pa tudi before/after fotografije.

Zdravilo Roaccutane se uporablja za zdravljenje hujših oblik aken, ki se ne odzivajo na lokalno zdravljenje. Po spletu glede Roaccutana krožijo tako pozitivne, kot negativne izkušnje, pri čemer prevladajo predvsem negativne izkušnje. Prav zaradi tega se osebe z aknami velikokrat bojijo začeti zdravljenje z zdravilom Roaccutane, kljub temu, da jim je bilo predpisano. Za tokratno objavo sem za rokav pocukala prijateljico Tajdo, ki se je 7 mesecev zdravila z zdravilom Roaccutane. Z nami je nesebično delila odgovore na vprašanja, ki sem ji jih zastavila glede zdravljanja z zdravilom Roaccutane, posredovala mi je pa tudi before/after fotografije.

Kaj je zdravilo Roaccutane?

Zdravilo Roaccutane vsebuje zdravilno učinkovino izotretinoin. Zdravilo se predpisuje za zdravljenje hujših oblik aken, kot so nodulocistične akne ali akne, ki povzročajo trajne brazgotine, ali aken odpornih na ustrezne standardne oblike zdravljenja s sistemskimi antibiotiki in lokalno terapijo. Zdravljenje z izotretinoinom lahko predpiše in nadzoruje le zdravnik, ki ima izkušnje z zdravljenjem hujših oblik aken s sistemskimi retinoidi in se zaveda tveganja ter zahtev za spremljanje bolnikovega zdravljenja.

Zdravljenje z izotretinoinom začnemo z odmerkom 0,5 mg/kg telesne mase na dan. Terapevtski odziv na izotretinoin in nekateri neželeni učinki so odvisni od velikosti odmerka in se med bolniki razlikujejo. Odmerjanje je zato potrebno med zdravljenjem prilagajati posamezniku. Za večino bolnikov se odmerek giblje v območju od 0,5 do 1,0 mg/kg telesne mase na dan.

Odločitev za zdravljenje z Roaccutanom


Akne so bolezen, ki te je spremljala kar nekaj časa. Koliko časa si se trudila, da bi zmanjšala pojavljanje aken sama in po kolikšnem času si se odločila, da s svojo težavo pristopiš do zdravnika?

Z aknami sem se spopadala že v zgodnjih najstniških letih, vendar akne takrat niso bile tako trdovratne. V začetku sem si pomagala z ustrezno kozmetično nego doma ter negami v kozmetičnem salonu, kar je akne nekoliko omililo.

V tistem času sem tudi že obiskala osebnega zdravnika, ki mi je predpisal Klindamicin 1% dermalno raztopino in kremo z azelainsko kislino Skinoren. Obe zdravili sta mi predvsem pomagali, da so akne hitreje izginile. Vendar nove akne so se še vedno pojavljale. Nato mi je ginekologinja predpisala hormonsko kontracepcijo, ki naj bi z uravnavanjem hormonov blagodejno vplivala na kožo (Belara). Stanje se je po približno treh mesecih jemanja kontracepcijskih tabletk občutno izboljšalo in tako je tudi ostalo do prenehanja jemanja kontracepcije.

Kakšno leto po prenehanju pa je bilo stanje moje kože vedno slabše, veliko slabše kot je bilo pred uporabo kontracepcije, zato sem ponovno obiskala zdravnika. Ta je ugotovil, da je stanje precej hudo, zato mi je predpisal tri mesečno zdravljenje z antibiotiki Doksivibra in Zalna gel za topikalno uporabo. Po končani kuri je bila moja koža čista, vendar se stanje ni obdržalo dolgo.

Takrat sem bila tudi naročena pri dermatologinji, kjer sva se odločili za Roaccutane.
Torej če povzamem, je bilo moje ”potovanje” precej dolgo, približno 9 let, z raznimi vzponi in padci v stanju aken. Naj še dodam, da je veliko izboljšanje bilo opazno tudi po prenehanju uživanja mleka in sladkorja.

Si se pred zdravljenjem z Roaccutanom zdravila s kakšnimi drugimi topikalnimi ali sistemskimi zdravili? Kakšen učinek so ta zdravila izkazovala na tvojo kožo?

Topikalna zdravila

Klindamicin: ne preprečuje nastanka aken, temveč jih s topikalnim nanosom raztopine hitreje odpravimo. Negativen stranski učinek je, da zdravilo Klindamicin kožo precej izsuši.

Skinoren: deluje protimikrobno in pomaga pri preprečevanju nastanka aken, je pa učinkovitost azelaične kisline različna med posamezniki. Meni osebno uporaba Skinorena ni naredila velike razlike.

Zalna: zdravilo Zalna vsebuje zdravilni učinkovini klindamicin in tretinoin, zato deluje na več faz nastanka aken. Od topikalnih zdravil, ki sem jih preizkusila je imela največji učinek na moje akne.

Sistemska zdravila

Belara: kontracepcijske tablete: v času jemanja se je koža zelo popravila, po koncu pa je bilo stanje veliko slabše, kot pred začetkom jemanja

Doksivibra: peroralni antibiotik: stanje se je precej izboljšalo, vendar so se akne po mesecu, dveh ponovile

Kako je pravzaprav prišlo do odločitve, da pričneš z zdravljenjem z zdravilom Roaccutane?

Z dermatologinjo sva predebatirali stvari in ugotovili, da sem poskusila že praktično vse ostalo, kar bi mi lahko pomagalo, tudi stanje moje kože je bilo v času začetka zdravljenja najslabše v celotnem času, od kar se borim z aknami.

Zdravljenje z Roaccutanom 


Kakšen odmerek Roaccutana si jemala? Koliko časa je potekalo zdravljenje z Roaccutanom? Kakšni so učinki zdravljenja? Lahko opišeš svojo izkušnjo z jemanjem?

Prejemala sem odmerek 20 mg. Zdravljenje z Roaccutanom je potekalo 7 mesecev.
Prvih nekaj mesecev nisem opazila večjih sprememb. Imela sem tudi nekaj hudih izbruhov aken, kar je tudi eden izmed stranskih učinkov Roaccutana (purging). Po približno 4 mesecih pa se je stanje začelo izboljševati, zadnje mesece zdravljenja pa nisem imela niti ene akne več. Proti koncu se je opazilo tudi, da se mi zmanjšuje vidnost brazgotin. Koža je po zdravljenju suha in tanka, vendar se po določenem času obnovi. Od zdravljenja je sedaj približno pol leta. Moja koža je sedaj normalna, večino časa brez aken, kakšna se pojavi vsako toliko, vendar so tudi te manjše, neboleče in se hitro sanirajo.


Ali si pred začetkom jemanja Roaccutana kaj oklevala? Na internetu namreč najdemo ogromno negativnim izkušenj s tem zdravilom.

Seveda, na internetu je opisanih ogromno negativnih izkušenj, nekaj člankov na  temo jemanja Roaccutana z res groznimi naslovi. Mislim, da je problem v tem, da so te izkušnje povzete predvsem iz ZDA in drugih držav, kjer se zdravilo dobi brez recepta in zdravniškega nadzora nad jemanjem. To pomeni, da se stanje ne spremlja, odmerek ni nujno določen s strani dermatologa, kar lahko privede do navedenih stranskih učinkov. Izmed vseh navedenih stranskih učinkov in negativnih izkušenj me je najbolj skrbela teratogenost zdravila.

Kakšne stranske učinke si opazila med jemanjem Roaccutana? Kako je s samo npr. telovadbo med zdravljenjem?
Med stranske učinke, ki bi jih želela izpostaviti sodijo vsekakor izušene ustnice in suha koža. Ta dva stranska učinka sta me spremljala tekom celotnega zdravljenja. Nujno je, da imate v času jemanja Roaccutana urejeno ustrezno nego kože. Kožo je potrebno navlažiti in okrepiti kožno bariero, da lažje prenese vpliv zunanjih dejavnikov. Obvezna je tudi redna uporaba mazila za ustnice. Potrebno je pa poskrbeti tudi za kožo po telesu, ki je zaradi jemanja tega zdravila tudi izredno suha. Nujna je tudi vsakodnevna uporaba zaščitne kreme z izredno visokim zaščitnim faktorjem SPF50+.
Poleg tega sem v začetku opazila občasne glavobole. Imela sem težave tudi s suhimi očmi, kar sem reševala s kapljicami.
Moja izkušnja je, da lahko telovadiš v mejah normale, zelo hudih treningov pa ne bi priporočala, kar mi je svetovala tudi dermatologinja. Sama sem opazila da so me po intenzivnejših treningih včasih bolele mišice (bolj kot običajno), ob npr. hoji v hrib sem se hitreje utrudila.

Na kaj moraš biti pozoren pri jemanju Roaccutana? So kakšni testi, ki jih moraš izvesti pred jemanjem oziroma jih izvajati med samim jemanjem? Kako pravzaprav to izgleda?

Pred začetkom jemanja Roaccutana se opravi test nosečnosti. Pri svojem zdravniku oddate urin, da se izključi možnost nosečnosti, ker je zdravilo teratogeno, kar pomeni, da lahko povzroča poškodbe ploda. Iz tega razloga je se običajno priporoča, da se poleg zdravila Roaccutane predpiše tudi hormonska kontracepcija. Med časom zdravljenja naj bi zagotavljati dvojno zaščito pred nosečnostjo. Preden vam prepišejo zdravilo Roaccutane preverijo tudi določene parametre v krvi, kot so holesterol, trigliceridi in jetrni encimi. Kri se preverja nato še vsak mesec, preden dobite predpisano novo škatlico zdravila. Če so vrednosti v mejah normale, dermatolog predpiše zdravilo za nov mesec.

Kako pogosto je potrebno javljanje oziroma analiza zdravljenja pri dermatologu? Se lahko vmes tudi spremeni odmerek ali se ves čas sledi v začetku zastavljenemu protokolu?

Vsak mesec oziroma na manj kot 30 dni (v škatli je 30 tablet). Pred vsakim pregledom so potrebni še krvni testi. Za ženske v rodni dobi je  možen predpis in izdaja zdravila le za 1 mesec zdravljenja; zdravilo se sme izdati v 7 dneh po prejemu recepta.
Na začetku dermatolog določi odmerek, navadno glede na težo pacienta. Med samim zdravljenjem se odmerek lahko spremeni, ponavadi če se opazi, da zdravilo nima zadostnega učinka. Po izkušnjah moje dermatologinje, se to običajno zgodi pri fantih. Sama sem imela enak odmerek tekom celotnega zdravljenja.

Po pogovoru z dermatologom, kako ocenujejo možnost, da se po jemanju Roaccutana akne vrnejo?
Točnega odstotka ni, saj je pri vsakem posamezniku drugače. Obstaja določena možnost, da se akne vrnejo, večina ljudi pa zdravljenje opravi le enkrat.

Bi omenila kakšno stvar za katero želiš, da bi jo vedela preden si začela z jemanjem?

Da zdravljenje zame ne bo tako hudo, kot sem v začetku mislila, in da bi z jemanjem začela že prej.
Upam, da vam bo ta objava dala odgovore na nekatera vprašanja, ki se vam porajajo glede jemanja zdravila Roaccutane. V kolikor sem še karkoli pozabila, me prosim pocukajte za rokav.

Viri:

  1. https://mediately.co/si/drugs/UQ6Mwopzw19lHv3n0clDdIfvC05/roaccutane-20-mg-mehke-kapsule#dosing. Dostopano dne 02.11.2020.

Zahvala gre predvsem Tajdi, ki je omogočila, da je ta objava sploh nastala!

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če iščete celosten pristop k negi kože, ki bo ustrezno naslovil vaše problematike, pri tem pa se želite izogniti ugibanju ali eksperimentiranju, dobrodošli v Cosmedoc svetovalnico. Individualna obravnava omogoča, da problematike kože, bodisi so to akne, poškodovana kožna bariera, dermatitis, naslavljanje hiperpigmentacij in starostnih sprememb, dosežemo celostno in hitreje, kot če se poskusov sanacije lotevamo sami.

Individualno, posebej vam prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščemo pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Zanimivo? Deli vsebino!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar