Moja izkušnja z uporabo hormonske kontracepcije

Tokrat se bomo malenkost oddaljili od klasičnih objav o kozmetičnih izdelkih in negi kože in posvetili nekaj besed tudi stanju telesa. Dolgo sem razmišljala ali naj to objavo sploh napišem, s pomisleki kako bo sploh sprejeta. A ugotovila sem, da še zdaleč nisem edina s takšnimi izkušnjami in da ste se moje sledilke, ko sem včasih spregovorila besedo ali dve na to temo, lahko poistovetile z menoj. O čem govorim? O uporabi hormonske kontracepcije. S to objavo sem vam želela predstaviti svoje izkušnje z uporabo kontracepcijskih tabletk in obročka NuvaRing.

Tokrat se bomo malenkost oddaljili od klasičnih objav o kozmetičnih izdelkih in negi kože in posvetili nekaj besed tudi stanju telesa. Dolgo sem razmišljala ali naj to objavo sploh napišem, s pomisleki kako bo sploh sprejeta. A ugotovila sem, da še zdaleč nisem edina s takšnimi izkušnjami in da ste se moje sledilke, ko sem včasih spregovorila besedo ali dve na to temo, lahko poistovetile z menoj. O čem govorim? O uporabi hormonske kontracepcije. S to objavo sem vam želela predstaviti svoje izkušnje z uporabo kontracepcijskih tabletk in obročka NuvaRing.

Preden začnem s svojo zgodbo želim povedati, da ta objava ni nastala za to, da bi v vas sprožila paniko ali da bi vas želela odvrnit od te oblike kontracepcije. K sreči živimo v zelo razvitem svetu, kjer imamo ženske na voljo ogromno različnih oblik kontracepcije, da vsaka najde nekaj, kar ustreza njej sami. Ta objava je nastala zlasti zaradi osebnih izkušenj, da vam predstavim določene dogodke, ki jih sama sprva nisem povezala z jemanjem kontracepcije.

Kdaj sem se spoznala s hormonsko kontracepcijo?

Da boste popolnoma razumele mojo zgodbo (pišem v ženskem spolu, saj imam občutek, da bo to objavo brala večinoma ženska populacija,  če se najde kak moški predstavnik, ki ga bo zanimal ženski vidik zgodbe, ne bom jezna, a prosim, da nisi užaljen, ker nagovarjam pripadnice svojega spola) se moram vrniti v 2. letnik srednje šole. Imela sem kar nekaj težav s preračunavanjem leta, kdaj je to bilo, a mislim, da začetek leta 2014. Takrat sem začela hoditi s svojim prvim resnejšim fantom in posledično sem seveda razmišljala tudi o načinih zaščite pri spolnosti. Veliko mojih bližnjih prijateljic in sošolk se je takrat že spoznalo z jemanjem kontracepcijskih tabletk. Bližalo se je moje čisto prvo srečanje z ginekologinjo in seveda sem zaradi pozitivnih pričevanj prijateljic tudi sama želela preizkusiti kontracepcijske tabletke.

Prvo srečanje z ginekologinjo in s kontracepcijskimi tabletkami

Ob mojem prvem srečanju z ginekologinjo sva se seveda najprej pogovorili o vseh potrebnih zadevah, nato pa je tema prešla na uporabo zaščite. Predlagala mi je hormonsko zaščito (kontracepcijske tabletke) in mi razložila kako delujejo in kako se jih uporablja. Takrat me je pomirila tudi z dejstvom, da je takrat imela ogromno novih enako starih pacientk, kot sem bila takrat sama, ki jemljejo kontracepcijske tabletke in so z njimi zadovoljne. Če sem čisto iskrena, mi takrat ni šlo po glavi kako bo to vplivalo na moje zdravje, kako bo vplivalo na moje telo, če se odločim prenehati, ampak sej, to je nekako logično. Kot 16-letnici sta se mi v glavi porajali samo dve vprašanji, na kateri so me opozorile moje vrstnice, in sicer ali se bom z jemanjem kontracepcije zredila in ali bom dobila akne. Takratna ginekologinja me je pomirila, da se to zelo redko zgodi in iz ordinacije sem odkorakala s svojim prvim paketkom kontracepcijskih tablet Zoely.

Začetek jemanja kontracepcijskih tabletk je bil še kar v redu, razen sprememb v počutju in večje razdražljivosti nisem opazila drugih drastičnih sprememb. Menstrualni cikli so se mi skrajšali iz 5-6 dni na 3 dni, menstruacije (če lahko temu, kar imamo na kontracepciji sploh tako rečemo) niso bile več boleče. Včasih sem imela težave z zelo bolečimi krči, o katerih sedaj ni bilo ne duha, ne sluha. Ko bi morala dvigniti nov recept za Zoely mi je ginekologinja sporočila, da naj se oglasim pri njej, saj teh kontracepcijskih tabletk več ne morem dobiti. Mislim, da so postale kljub receptu plačljive, zato mi je takrat predlagala, da presedlava na verjetno največkrat predpisane kontracepcijske tabletke (v nadaljevanju bom uporabljala kratico KT) Yaz.

Prehod na kontracepcijske tabletke Yaz

Prehod iz ene vrste tabletk na druge ni bil precej drastičen. Kar moram že vnaprej poudariti, pa boste proti koncu objave razumele, zakaj to poudarjam je, da sama nikoli nisem imela precej lepe kože. Vedno sem imela težave s komedoni, a skoraj nikoli z aknami. Tudi z jemanjem tabletk se ni kaj dosti spremenilo oz. se število komedonov ni drastično zmanjšalo. V času jemanja se spomnim, da mi je precej nihala teža. Pa ne, da bi bila kadarkoli debela, ampak preprosto sem shujšala na 53 kg, nato pa skočila nazaj na 58 kg. Kar sem opazila je, da sem imela med jemanjem KT ogromno vidnega celulita. Seveda s celulitom ni prav nič narobe in ga ima vsaka ženska. Sama sem vedno imela celulit, a je zaradi mojih rednih treningov bil res minimalističen, a na KT je bil celulit kar precej viden, kar seveda, roko na srce, najstnicam precej vpliva na samozavest.

Napihnjenost – posledica jemanja kontracepcije ali alergije na hrano?

Pa da se ne zadržujem predolgo, bom zgodbo prevrtela naprej, na leto 2017, kjer so se mi začeli pojavljati prvi resni problemi. Vem, 3 leta sem že jemala KT, kako je možno, da šele takrat? Iskreno povedano, se to sprašujem še sama, a takrat sem se začela zavedati, da z mojimi hormoni nekaj ne štima, a tega seveda nisem povezala s kontracepcijo. Na tem mestu še moram poudariti, da sem bila že od začetka jemanja kontracepcije vedno napihnjena. In ta napihnjenost se je stopnjevala do nekje maja 2017, ko je dosegla svoj vrhunec.

Moja napihnjenost se je sprevrgla iz tiste manjše v grozljivo bolečo napihnjenost, ki me je omejevala pri vsakodnevnih aktivnostih. Že zbudila sem se tako napihnjena, da me je bolel cel predel trebuha, v popoldanskem času pa se je to skoraj že sprevrglo v nekakšne krče. Takrat sem večkrat obiskala svojega osebnega zdravnika, šla na alergološke teste, ki niso pokazali ničesar. S svojim osebnim zdravnikom sva se dogovorila, da jemljem Nolpazo in pa določeno obdobje ne uživam mlečnih izdelkov in glutena. Vse skupaj je samo omililo takratno situacijo, a rešilo je ni. Dejansko je ta boleča napihnjenost sama popustila po približno 6 mesecih, a to še vedno ni pomenilo, da nisem v popoldanskem času izgledala, kot da sem noseča zaradi napihnjenosti.

Prvič v življenju sem dobila akne

S koncem leta 2017 (to pomeni, da sem jemala KT že 3 leta) so se začeli pojavljati novi problemi in sicer podkožni mozolji. Najprej samo kakšen, tu in tam, večinoma na vratu in na bradi. Ampak ta tu in tam, je prerasel v vedno več vnetih aken, na bradi, pa sčasoma tudi na licih. Takrat sem bila totalno zmedena, nikoli v življenju nisem imela aken, jemljem tabletke, ki naj bi preprečevale nastanek aken, kaj se dogaja in kaj je vzrok? Takrat sem že bila na študiju kozmetologije, ampak nisem imela toliko znanja kot zdaj, čeprav sem uporabljala izdelke, ki naj bi blažili akne. Bolj, kot sem razmišljala, kaj povzroča akne in napihnjenost, manj mi je bilo jasno. A očitno je bilo, da je moje hormonsko ravnovesje totalno na dnu. Mislim, da sem okrog junija 2018 dojela, da so za moje stanje krive kontracepcijske tabletke. Svojo ginekologinjo sem imela takrat še v Mariboru in se celo poletje nisem mogla ujeti, zato sem si ginekologa poiskala v Ljubljani, a na termin sem čakala skoraj 4 mesece, do novembra 2018. Takrat si nisem upala sama prenehati z jemanjem kontracepcije, hkrati pa je niti nisem želela, saj sem bila v zvezi in se mi je zdelo nekako lažje, da nadaljujem z drugim načinom kontracepcije, ki niso kondomi.

Za občutek, kako so izgledale moje akne med jemanjem kontracepcijskih tabletk.

Iz kontracepcijskih tabletk sem presedlala na obroček

V času, ko sem čakala na posvet pri novem ginekologu je moja koža bila v grozljivem stanju, akna na akni. Hodila sem na nege v salon, negovala doma, a preprosto nekako ni šlo na boljše. Takrat mi je par kolegic predlagalo, da naj zaprosim za obroček. Obroček vstavitve v maternični vrat, kjer kontrolirano sprošča hormone 3 tedne, nato ga odstranite za 1 teden, da dobite ”menstruacijo” in nato vstavite novega. Imela sem tudi nekaj takih, ki so nehale z uporabo obročka in niso imele nobenih težav s kožo ali s čimerkoli drugim po prenehanju. Takrat sem zelo, ampak res zelo naivno mislila, da samo zato, ker ga vstavimo v nožnico, da deluje bolj lokalno. Če bi se slišala malo več, kot pol leta kasneje, kot sem na magisteriju iz ind. farmacije, bi se tepla po glavi. Nič ne deluje lokalno, če sprošča hormone, ne glede na to, da v nožnici, to vpliva na celotno telo. Nov ginekolog mi seveda ni verjel, da so moje akne lahko od jemanja tabletk in da to zagotovo mora biti povezano s čem drugim. Novembra 2018 sem prvič vstavila NuvaRing in nehala z jemanjem KT.

Ali je NuvaRing pripomogel k izboljšanju težav?

Prehod iz kontracepcijskih tabletk na NuvaRing ni bil nič drastičnega, hitro sem se navadila, v začetku tudi nisem opazila dosti sprememb, napihnjena sem bila še vedno, menstruacije pa so ostajale kratke in neboleče. Najbolj sem seveda upala, da mi bo pomagal pri mojih aknah. Takrat sem res vestno hodila na nege obraza in v kombinaciji z NuvaRingom se je očitno zadeva obrestovala, saj se mi je do nekje marca resnično koža popravila in nisem imela niti ene akne, pa tudi komedonov ne. Tisti mesec oz. dva sta bila prvič v življenju, da sem imela tako čisto kožo. Ampak pojavljati so se začele nove težave, prva je bila ta, da sem kar naenkrat dobila še več celulita. V tistem času sem redno trenirala v fitnesu, se prehranjevala večinoma zdravo, zato mi res ni bilo jasno, kako je možno, da imam toliko celulita. Še ena stvar, ki sem jo opazila med tem, ko sem imela NuvaRing je bilo otekanje nog, kar sem se zavzela šele kasneje, da se mi je to dogajalo že na tabletkah. Sploh ob toplih dnevnih sem imela tako zatečene noge, da zvečer skoraj nisem imela gležnjev. Po nogah se mi je pojavljalo vse več pajkastih žilic.

Ponovno za občutek, to je bilo najlepše stanje moje kože v življenju, ki je je trajalo samo 2 meseca – slika je posneta 1.5.2019

Kronična utrujenost – pomladna utrujenost ali resnejši zaplet?

Prišel je maj in čas, da res finiširam diplomo, saj sem želela meseca junija diplomirati in imeti poletne počitnice proste, zato, da bi lahko potovala. Ampak mesec maj je bil zame najslabši mesec, kar je bilo možno. Zakaj? Bila sem kronično utrujena. Začelo se je s tem, da sem čez dan postajala velikokrat zaspana, tudi če sem ponoči spala 9 ur. Hitro je zadeva prerasla do stanja, ko sem tudi ob manjših opravilih postala tako utrujena, da sem morala ob 12. uri (sredi dneva seveda) spati vsaj 2 uri, če ne nisem mogla funkcionirati. En čas sem svojo utrujenost pripisovala ”pomladni utrujenosti”, a sem hitro ugotovila, da je bi ta zadeva morala biti že zdavnaj mimo, zato sem se odločila za pogovor z osebnim zdravnikom. V tistem času sem dala 2x kri v preiskave, da bi ugotovili, če je vse v redu s ščitnico, če mi slučajno primanjkuje vitaminov B, D, ali pa železa, bakra in cinka. Ko se me osebni zdravnik klical, da pridem na posvet sem se veselila, da bom končno izvedela kaj je razlog za mojo utrujenost. A ga žal nisem dobila, saj so vsi krvni testi pokazali, da je vse v najlepšem redu. Takrat nisem imela druge možnosti, kot da stisnem in končno sem diplomirala.

Ponovne težave s kožo?

S prihodom poletja pa so se ponovno začele moje težave s kožo, le, da tokrat niso bilo akne, ampak majhni zaprti komedoni, ki jih je bilo po obeh licih malo morje. Bilo je poletje, zato si nisem upala pretiravati z uporabo aktivov, zato sem se nekako sprijaznila, da bom te zadeve pač sanirala jeseni. V času poletja sem ogromno potovala, in proti koncu mojega drugega potovanja so se mi ponovno začele pojavljati vnete akne na področju brade. Prihod domov je pa zaznamoval najhujši izbruh aken, ki sem ga kadarkoli imela. Vnete akne sem imela po licih in po bradi. V tistem času sem se začela zavedati, da je očitno moje telo ponovno v totalnem hormonskem razsulu in začela razmišljati o opustitvi hormonske kontracepcije. Če sem iskrena, me je bilo strah ob tej misli. Strah, kako bo to sprejel moj partner, strah kako bo to sprejelo moje telo, strah pred tem kaj sledi po opustitvi hormonske kontracepcije. Zato sem se želela posvetovati s svojim ginekologom, a ko sem se želela še septembra naročiti na posvet, sem termin dobila decembra in takrat sem preprosto v sebi vedela, da več ne morem čakati.

Stanje mojih aken v septembru 2019

Nehati z uporabo hormonske kontracepcije ali ne, to je zdaj vprašanje

Podala sem se v branje različnih člankov, blogov in forumov. Takrat sem verjetno po čistem naključju naletela na eno spletno stran, kjer so ženske lahko anonimno podale oceno nekega zdravila in takrat sem našla tudi njihova mnenja glede NuvaRinga, ki je imel precej slabo oceno. Ob branju tistih mnenj me je zvilo, saj je bilo na 1 dobro vsaj 10 slabih. Ko sem brala simptome, ki so jih opisovale ženske ob uporabi NuvaRinga mi je postalo jasno, da so bili popolnoma vsi moji simptomi enaki, le, da jih sama nikoli nisem povezala z uporabo kontracepcije. Če sedaj dam vse simptome na kup: napihnjenost, nihanje teže, otekanje nog, pojav krčnih žil, celulit, akne, izguba libida in zanimanja v spolnost, slaba volja, razdražljivost, kronična utrujenost. Medtem, ko so nekatere imele odlično izkušnjo tako s tabletkami, kot z NuvaRingom je meni postalo jasno, da je vse kar se je dogaja v zadnjih dveh letih povezano s tem, da očitno hormonska kontracepcija ni zame. V začetku meseca oktobra sem se odločila, da odstranim NuvaRing in se podam na pot, v kateri ne bo hormonske kontracepije.

Strah pred prenehanjem uporabe hormonske kontracepcije

In če sem čisto iskrena, me je bilo strah. Strah me je bilo kako bo moje telo reagiralo po prenehanju, bo to pomenilo katastrofo za mojo kožo? Kako se bom počutila? Me bo vedno po spolnem odnosu s kondomom strah, da sem noseča? Se bo sploh kaj spremenilo? Kako dolgo bo trajalo, da se moji hormoni spravijo k sebi? Ali se bom mogla odpovedati vsej hrani, ki jo imam rada zato da maksimalno preprečim vnetni odziv v telesu? Ja, vse to in še več vprašanj mi je šlo po glavi in verjamem, da marsikateri izmed vas gredo po glavi enaka vprašanja. Velikokrat po Instagramu dobim vprašanje kako je, ko nehaš s kontracepcijo, da vas je strah nehati. Ampak bodimo iskrene, česa pa nas je strah? Mogoče tistega 1 ali 2 izbruhov aken, ki se bodo itak pomirili? Če si v precepu ali je ali ne, kaj pa te ovira? Boljše nehati sedaj, kot čez 3 leta. Pa ne, da kogarkoli silim v to, da preneha z jemanjem. Vsaka naj se odloči zase. Ni niti nujno, da bodo kakršnikoli negativni učinki, ko prenehate z uporabo hormonske kontracepcije.

Kako je meni po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije?

Verjetno sedaj pričakujete, da bom rekla grozno? Ampak ravno obratno, jaz sem se že drugi dan po prenehanju počutila super. Iskreno povedano, sem se med uporabo kontracepcije počutila ujeto v nekaj kar nisem. Mogoče se to sliši čudno, a obnašala sem se drugače. Bila sem ves čas slabe volje, razdražljiva, polna depresivnih in slabih misli. Še v istem tednu po prenehanju sem se počutila bistveno boljše, sem boljše volje, sem manj razdražljiva in ne gledam več tako negativno na vse situacije. Napihnjenost se je zmanjšala v roku meseca dni po prenehanju. Prenehale so mi otekati noge, po prenehanju pa nisem opazila niti ene nove krčne žile. Pa še ena stvar, ki se mi je zdela neverjetna je, da mi je celulit izginil in več ni viden. Jaz skoraj nisem mogla verjeti, ampak je res. Po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije sem tudi vidno shujšala, a ne zato ker bi dejansko na tehtnici izgubila kilograme, ampak ker se je prenehalo vnetje v telesu in vsa napihnjenost, ki me je spremljala skoraj 5 let. Tudi utrujenost se je prenehala.

Kaj pa akne po prenehanju kontracepcije?

Ja, jaz sem pač nesrečkovič, ampak nič zato. Glede na to, kakšne akne sem imela med uporabo hormonske kontracepcije so bile te, ki so se mi pojavile po prenehanju pač mala malica. Koža se celi in gre na bolje. Trenutno sem 6 mesec po prenehanju jemanja in koža se počasi, ampak res počasi čisti. Imam sicer še vedno precej težav s pojavljanjem milj in zaprtih komedonov, zato ker si mi blazno masti koža. Jaz sem bila vedno ena izmed tistih s suho kožo, zdaj pa je moja koža prav mastna, a verjamem, da se bo to čez čas pomirilo. Najhujša stvar po prenehanju se mi zdi mastenje las. G R O Z A! Sicer sem vedno imela težave z mastnim lasiščem in je bilo pranje na 3 dni že moja stalnica. A sedaj imam že 2 dan po pranju tako mastno lasišče, da bi si ga lahko umila.

Ali ti učinki, ki jih moraš pretrpeti par mesec po prenehanju uporabe hormonske kontracepcije pretehtajo moje stranske učinke med njeno uporabo?

Zagotovo! Ker vem, da se bodo slej kot prej prenehali, a če bi ostala na hormonski kontracepciji zaradi strahu, kaj bo če bom nehala, bi se verjetno še vsi slabi učinki nadaljevali. Na žalost je bil edini pozitiven učinek kontracepcije to, da sem bila zaščitena.

Ta objava ni nastala zato, da vas strašim, ampak da vas opozorim, da morda vidite nekatere znake, ki jih ne pripisujete uporabi kontracepcije. Ali pa, da tiste, ki razmišljate o prenehanju spodbudim k razmišljanju. Vse zapisano je moje iskreno mnenje in izkušnja, ki sem vam jo želela zaupati. Dodajam pa še Zalino objavo, v kateri opisuje svoje izkušnje s kontracepcijo in profil moje drage dr. Ane Debevc Prašnikar, zaradi katere sem sploh začela razmišljati o prenehanju uporabe kontracepcije. Pri njej boste našli informacije o kontracepciji pod Highlightsi.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar