Nega las

Lasje so pravzaprav zelo podobni koži. Pri vsakem posamezniku so popolnoma samosvoji. Bil je že čas, da skupaj pogledamo kako naj bi izgledala nega las, da bo ta najbolj optimalna za tvoj tip lasu.

Čeprav se zdi, da velikokrat igrajo bolj ali manj le estetsko vlogo, je glavna funkcija las pravzaprav zaščita telesa pred zunanjimi dejavniki. Tako, kot pri koži, je tudi pri laseh, vsak posameznik ima drugačne in vsak las se na določeno nego ali ravnanja odziva drugače. Kljub temu je nekaj osnovnih korakov, ki jih pri negi las prakticiramo praktično vsi, zato sem tokrat pripravila pregled teh korakov, nekaj teoretičnega ozadja za vsakega izmed njih in svoje nasvete za lepše in bolj zdrave lase.

Lasje: kemijska sestava

Vsak las je sestavljen iz povrhnjice, korteksa in sredice. Povrhnjica ali kutikula je najbolj zunanji del lasu, ki je kemijsko najbolj odporen in ščiti las pred zunanjimi dejavniki. Predstavljamo si jo lahko tako, kot stratum corneum pri koži. Ta zunanji del je sestavljen iz lusk, ki se prekrivajo, kot stešniki na strehi. Več kot je slojev teh lusk, bolj odporni so lasje proti lomljenju in zunanjim dejavnikom.

Vsaka luska je prevlečena s tanko beljakovinsko membrano, epikutikulo, prekrito z lipidno plastjo, ki vključuje 18-metileikozanojsko kislino (18-MEA) in proste lipide. 18-MEA je odgovorna za hidrofobnost las, ki las ščiti pred izgubo vlage, a tudi pred vstopom vode in tujkov.

Nega las

Nega las v splošnem sestoji iz čistilnega in negovalnega dela.

Čiščenje las

V čistilni del sodi predvsem uporaba šamponov ali drugih čistilnih sredstev, ki z lasišča odstranijo sebum, odmrle kožne celice in ostale nečistoče. Čistilna sredstva vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki so odgovorne za to, da se lahko oljne komponente sploh odstranijo s površine lasišča, saj delujejo po principu solubilizacije.

Anionske površinsko aktivne snovi

Najbolj pogosto uporabljane površinsko aktivne snovi so anionske. Mednje sodijo večinoma sulfati, ki na splošno veljajo za ”slabo površinsko aktivno snov”. Sulfati so precej popularni na račun odlične čistilne sposobnosti in odlične sposobnosti penjenja, a njihova glavna slabost je, da so pri čiščenju agresivni, zato izsušujejo ne samo kože na lasišču, pač pa tudi sam las. Ravno zaradi tega jih običajno najdemo v kombinaciji z drugimi površinsko aktivnimi snovmi, kot so neionske (cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetostearyl alcohol, oleyl alcohol) in amfoterne (alkyl iminopropionate, (amido) betaine).

Šamponi brez sulfatov

V zadnjem času na popularnosti dobivajo ”šamponi brez sulfatov”, kar v praksi pomeni, da šampon ne vsebuje sulfatov. Žal velikokrat kot nadomestek tega vsebuje natrijev C14-16 olefin sulfonat, ki je po čistilni moči zelo podoben natrijevemu lavril sulfatu (SLS), prav tako pa ima podoben potencial izsuševanja lasu.

Kako se pravilno lotiti pranja las?

Potrebe po pranju las so individualno pogojene glede na aktivnost žlez lojnic na lasišču. Aktivnost žlez lojnic se ne glede na sicer popularno mnenje, ne spreminja s frekvenco pranja las. Naše železe lojnice sebum proizvajajo kontunuirano in ne morejo zaznati koliko sebuma je že prisotnega na lasišču. To pomeni, da tudi, če lase umivamo vsak dan, se ti zaradi tega ne mastijo bolj.

 

Glede na potrebe sami določimo frekvenco umivanja las. V kolikor lase umivamo vsak dan gledamo, da za večino dni izberemo šampon brez dodanih sulfatov in sulfonatov. Šampon s sulfati uporabljamo enkrat tedensko za bolj globinsko čiščenje, zato da odstranimo vse nečistoče, ki jih sicer z nežnejšimi površinsko aktivnimi snovmi ne moremo odstraniti.

Zavedati pa se moramo, da je del, ki potrebuje čiščenje, lasišče. Površinsko aktivne snovi negativno vplivajo na naravno količino lipidov, ki se nahajajo v laseh, saj ne ločijo med sebumom, ki ga je potrebno odstraniti in intercelularnimi lipidi, ki tvorijo bariero in preprečujejo, da bi las izgubljal vlago. Zato je nujno, da šamponiramo le lasišče, ne pa celotne dolžine las.

Balzami za lase

Balzami ali regeneratorji predstavljajo negovalen del, saj se uporabljajo za zmanjševanje trenja, razpletanje las ter izboljšanje česljivosti. Lasje so po pranju s šamponom, ki vsebuje anionske površinsko aktivne snovi negativnega naboja. Tega negativnega naboja je na površini veliko, zato se lasje med seboj odbijajo, kar ob česanju ali stiliranju las lahko vodi v lomljenje las. Balzami delujejo tako, da nevtralizirajo negativen električni naboj lasnih vlaken z dodajanjem pozitivnih nabojev na povrhnjico lasu, kar zmanjša hidrofilnost vlaken.

Funkcije balzama so:

  • Izboljšati česljivost
  • Mimetizirajte naravne zunanje lipidne plasti las: 18-MEA
  • Obnoviti hidrofobnost
  • Nevtralizirati negativen naboj na površini lasu
  • Izboljšati sijaj, gladkost in vodljivost.

Balzami običajno vsebujejo kationske površinske aktivne snovi (npr. behentrimonijev klorid, stearamidopropil dimetilamin,..) in maščobne alkohole, da se zmanjša odbijanje med lasmi in poveča njihova lubrikacija. Kombinacija kationske površinsko aktivne snovi in maščobnih alkoholov vodi v tvorbo lamelarne faze, ki pa je odlična za ”dostavo” aktivnih učinkovin globje v las.

Najpogostejša sestavina v balzamih za lase: silikoni

Najpogosteje uporabljene sestavine za regeneracijo las so silikoni. Obstajajo različne vrste silikonov z različno ”močjo” odlaganja, oprijema in izpiranja, kar določa tudi intenziteto balzama. Idealno je balzam sposoben obnoviti hidrofobnost vlaken in nevtralizirati negativen naboj na površini las.

'Kontroverzni'' silikoni v izdelkih za nego las

Balzami za lase v večini primerov vsebujejo silikone. Medtem, ko silikoni še zdaleč niso ”bau-bau” lasne kozmetike, se jih večina izogiba. Izogibanje tej sestavini je prav tako del curly girl method, ki je metoda, ki se je poslužujejo številne ženske (in moški) s kodrastimi lasmi, saj naj bi pomagala, da z njo dosežete poln potencial svojih kodrov.

Silikoni so sicer ena izmed odličnih sestavin, ki izboljša strukturo lasu in hkrati deluje kot zaščita pred toplotno obdelavo las. Nekatere vrste silikonov so nevodotopne, kar lahko pri določenih posameznikih povzroči t.i. ”build up” ali nabiranje v laseh. Posledično so lasje obteženi in zato kodri padejo, prav tako pa lahko ravni lasje izgledajo bolj obteženi in mastni. Silikoni niso slabi za vse kodrolaske ali ravnolaske, tako da opazujte kako se lasje obnašajo po nanosu negovalnih izdelkov, ki vsebujejo tovrstno sestavino.

Vsekakor je tiste z mastnim lasiščem vredno opozoriti, da negovalne izdelke nanašajte le na spodnje konce las, ne pa tudi na lasišče, saj bo to dodatno obtežilo lase in dalo videz ''mastnega lasišča''. Balzame in vse negovalne izdelke nanašajte na spodnji dve tretjini las.

Orofluido olje za lase

Maske za lase

Maske za lase v večini primerov ne vsebujejo površinsko aktivnih snovi, vsebujejo pa silikone, mineralna olja, rastlinska olja, proteine in druge negovalne sestavine. Njihova naloga je, da lasem povrnejo hidrofobnost in da na površini lasu tvorijo negovalen sloj, ki preprečuje izgubo vode, zmanjša negativen naboj in zgladi kutikulo lasu. Nekatera olja imajo visoko afiniteto do lasnih proteinov. Če ima olje visok delež laurinske kisline (npr. kokosovo olje), ki ima nizko molekulsko maso, lahko prodre globje v las in tako od znotraj zapolni prazne prostore med strešniki v kutikuli. Tako lahko poveča zaščito las pred zunanjimi dejavniki.

Moj nasvet pri uporabi mask za lase

V kolikor imate zelo suhe, barvane in pogosto toplotno obdelovane lase svetujem, da z maskami delate kure, kar pomeni, da jih uporabljajte enkrat tedensko čez noč, preden operete lase. Tako ima maska res priložnost prodreti globoko v las in ga tako zaščititi.

Metoda, ki sicer najbolj deluje zame in so nanjo navdušene tudi moje sledilke je pa sočasen nanos balzama in maske za lase. Kot sem že zgoraj omenjala, balzami, ki vsebujejo kombinacijo kationskih površinsko aktivnih snovi in maščobnih kislin ustvarijo lamelarno fazo, ki izboljša prodor negovalnih sestavin globje v las, kar je ugodno v kombinaciji z masko za lase, ki dostavlja negovalne sestavine.

Med (maskami) izdelki za kodraste lase, pa tudi za ravne, barvane, uničene lase, ki jih ne morem prehvaliti, je tudi Revlon Uniq One maska. Ni CGM approved.

Nega po umivanju

Olja za lase

Po pranju las svetujem tudi uporabo olja za lase, ki ga nanesemo samo na konice. Nanašamo jih z namenom, da lasem povrnemo hidrofobnost. Lasje so struktura, ki lahko absorbira vodo, kar povzroča njihovo nabrekanje. Konstantno nabrekanje in sušenje las povzroča t.i. higralno utrujenost, ki poveča lomljivost las.

Olja imajo zato pomembno vlogo pri zaščiti las pred poškodbo. Nekatera olja, kot že zgoraj omenjeno, lahko prodrejo globje v lase in zmanjšajo količino vode, ki se absorbira v laseh, kar vodi do zmanjšanja nabrekanja las. Olje zapolni vrzel med celicami kutikule in prepreči prodiranje agresivnih snovi, kot so površinsko aktivne snovi, v folikel.

Med najbolj popularnimi olji za lase je Orofluido olje. Dostopen je v kategoriji Izdelki za kodraste lase na Notino.si.

Hialuronska kislina

Zanimiva sestavina, ki jo prav tako vkomponiramo v rutino nege las, je hialuronska kislina. Ta ima lubricirajoče sposobnodti, kar pomeni, da omogoča boljšo drsljivost las in manj trenja med lasnimi vlakni. Pomembno je, da je hialuronska kislina v izdelku dodana v ustrezni obliki, saj je sicer sama po sebi higroskopna sestavina, površina lasu pa je hidrofobna, kar ne pomoča njene penetracije v njegovo notranjost.

V takšni obliki je dodana v Schwarzkopf Professional Moisture Kick BB Hydra Pearl with Cell Perfector, ki je primeren tudi za kodrolaske, ki se držijo CG metode.

Izdelek je CGM approved.

Proteinska nega

Človeški lasje v glavnem sestojijo iz beljakovin (zlasti keratina) in ravno zato je nega las s proteini tako popularna. Ko razpravljamo o beljakovinah, jih moramo razlikovati po velikosti:

1️. Visokomolekularne beljakovine: ne morejo prodreti v kutikulo, zato se lahko pritrdijo le na površino lasu. Adsorbirajo se na površino las in tvorijo zaščitni film ter gladijo njegovo strukturo. Delujejo pravzaprav popolnoma enako kot druge snovi za regeneriranje las (preberi del: Balzami). Visokomolekularne beljakovine so tako kot druga sredstva za nego in tvorijo zaščitni film okoli povrhnjice las

2️. Nizkomolekularne beljakovine: v to skupino sodijo hidroliziran keratin, hidrolizirana svila ali aminokisline, kot je alanin. Gre za hidrolizirane beljakovine ali aminokisline, ki so manjše in lahko potencialno prodrejo v notranjost lasu in ga tako okrepijo. Ampak, dobro preberi POTENCIALNO. Vsi hidrolizirani proteini ne morejo prodreti v globino lasu, saj mora biti afiniteta beljakovin z lasnim keratinom dovolj dobra, da se resnično veže na lase.

V splošnem je zelo pomembno, da z lasmi ravnamo nežno, jih ne pretirano češemo (sploh ne, ko so mokri), jih sušimo pri nizkih temperaturah in se čim manj poslužujemo toplotne obdelave. Uporaba balzamov po pranju las je izrednega pomena, da zmanjšamo lomljivost las in negativen naboj med njimi. Vse ostalo je zgolj dodatek in luksuz, ki ga pri lasni kozmetiki vemo, da ni nikoli dovolj.

Blog zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Notino.si.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar