Ali kozmetični izdelki prehajajo kožo?

Da še enkrat ponovimo od zadnjič. Kaj je kožna bariera? Kožna bariera je v bistvu kisel hidro-lipidni zaščitni plašč na naši povrhnjici. Le tega po navadi porušimo s čistili kot so odstranjevalci ličil, odstranjevalci sebuma, itd. Normalen pH kože pa nazaj vzpostavimo s toniki in posledično se tudi kožna bariera popravi (do neke mere). Odvisno od tega, kako zelo smo jo poškodovali.

Da še enkrat ponovimo od zadnjič. Kaj je kožna bariera? Kožna bariera je v bistvu kisel hidro-lipidni zaščitni plašč na naši povrhnjici. Le tega po navadi porušimo s čistili kot so odstranjevalci ličil, odstranjevalci sebuma, itd. Normalen pH kože pa nazaj vzpostavimo s toniki in posledično se tudi kožna bariera popravi (do neke mere). Odvisno od tega, kako zelo smo jo poškodovali.

Kožno bariero predstavlja rožena plast (vrhnja plast epidermisa). Barierna funkcija rožene plasti je odvisna od kislinsko-lipidnega plašča, sestave rožene plasti, urejenosti in sestave malte (epidermalni lipidi) in ustrezne hidratiranosti kože. Ja, pri kozmetologiji je vse malo zakomplicirano, ker ne smemo uporabljati sestavin, ki prehajajo v naš sistemski obtok. Ne smemo zaužiti snovi, ne smemo aplicirati snovi preko injekcij, ampak si vseeno želimo, da krema do neke točke prodre v notranjost kože in tam opravi svoje delo.

Fotografija: Nel Čater

Zakaj si sploh želimo, da kaj prodre v kožo?

Po navadi si želimo, da v kožo prodrejo izdelki, ki vsebujejo kozmetično aktivno sestavino. Te dostavljamo s pomočjo kozmecevtikov (to je križanec med farmacevtskimi in kozmetičnimi oblikami). V tem primeru želimo vplivati na točno določeno mesto. Ampak v teh primerih je linija zelo tanka, saj ne sme priti do zdravilnega učinka, ker, če pride do učinka, potem to ni več kozmetični izdelek, ampak zdravilo.

Kaj vpliva na prehod snovi v kožo?

Pri kozmetično aktivnih sestavinah je pomembno, da niso prevelike molekule, saj le če so majhne prodrejo v kožo in se izrazijo v zmerni koncentraciji. Če je koncentracija aktivne sestavine v izdelku premajhna, potem zagotovo ne bo prišla do željenega mesta. Velikokrat dodajamo pospeševalce penetracije v vehikel (osnovna podlaga, kamor vgrajujemo kozmetično aktivne sestavine). Najbolj znani pospeševalci penetracije so recimo alkoholi, terpeni, maščobne kisline, površinsko aktivne snovi,… Seveda si želimo, da nimajo nekega dodatnega učinka, ampak, da služijo svojemu namenu. Te snovi so sposobne reverzibilno spremeniti lastnosti bariere v roženi plasti. Kaj to pomeni? Pomeni, da spremenijo bariero, penetrirajo v kožo in potem se bariera ponovno vrne v prvotno stanje.

Fotografija: Nel Čater

Obstajajo pa tudi sodobni dostavni sistemi, ki sva jih omenile že pri vitaminu C.

Ti temeljijo na uporabi takšnih nosilnih sistemov (vehiklov), ki zaradi svoje oblike prodrejo v kožo. Zagotovo ste že slišali za liposome in nanodelce. Poleg njih pa obstajajo še etosomi, niosomi, transferosomi in mikroemulzije. Zakaj toliko tega? Na nek način želimo kožo pretentati in vstaviti snovi, ki jih sama po sebi noče sprejeti, ker je tako naravnana. Ti sistemi pa so lahko podobni kožni sestavi in jih koža prepozna za svoje, lahko so tako majhni, da prodrejo brez problemov, ali pa vsebujejo pospeševalce penetracije in pordrejo zaradi tega. Načinov je ogromno.

Torej, porušili smo kožno bariero, kaj pa zdaj?

Tukaj pridejo na vrsto kozmetični izdelki. Pri negi obraza, kožno bariero najlažje vzpostavimo nazaj s tonikom in primerno kremo. Če pa je porušena bariera po telesu pa uporabimo mleko za telo.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

To je preveč splošno. Na kaj moramo biti pozorni pri kupovanju kozmetičnih izdelkov?

Pri porušeni barieri lahko imamo premajhno vsebnost vode. To lahko uredimo z izbiro izdelkov za vlaženje kot so urea, alantoin, glicerol, hialuronska kislina,… (več o tem v objavi glicerol ni glicerin). Moramo pa poskrbeti tudi za našo ˝malto˝. Zato posegamo po izdelkih, ki vsebujejo ceramide, holesterol, trigliceride (kakavovo maslo, rastlinska olja) ali pa posamezne maščobne kisline (linolna, linolenska, oleinska,…). Z njimi nadomestimo izgubljene epidermalne lipide in s tem pripomoremo k ponovni vzpostavitvi kožne bariere. Lahko pa si naredite oljno kopel, ki tudi pomaga pri vzpostavitvi kožne bariere, poleg tega pa se še sprostite.

Torej kozmetični izdelki lahko do neke mere pomagajo pri vzpostavljanju in obnavljanju kožne bariere. Novih kozmetičnih izdelkov in aktivnih sestavin je na trgu vse več, vendar vseeno je njihovo prehajanje v kožo omejeno. Zato čuvajte svojo kožo, saj je edini prostor v katerem moramo biti celo življenje.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar