Vitamin C: prehransko dopolnilo ali nov trend kozmetične industrije?

Tokrat bo govora o aktivni sestavini, ki je že od nekdaj uveljavljena na področju prehranskih dopolnil, v zadnjem času pa je vse bolj v porastu tudi v kozmetični industriji. Zakaj pa je vitamin C tako popularen? Izkazuje namreč zelo ugodne učinke na koži. Pa poglejmo katere.

Tokrat bo govora o aktivni sestavini, ki je že od nekdaj uveljavljena na področju prehranskih dopolnil, v zadnjem času pa je vse bolj v porastu tudi v kozmetični industriji. Zakaj pa je vitamin C tako popularen? Izkazuje namreč zelo ugodne učinke na koži. Pa poglejmo katere.

Fotografija: Nel Čater

 Ampak preden se kar vržemo na vitamin C, dajmo najprej naštudirat nekaj osnov, ok?

Naša koža je lahko izpostavljena UV žarkom brez zaščite le zelo kratek čas. V tem času naše telo branijo naši lastni antioksidanti, ki pa nimajo neomejenega delovanja, zato ta zaščita po določenem času odpove. In, ko se to zgodi, se v telesu začnejo tvoriti reaktivne oksidacijske zvrsti (ROS). ROS je sinonim za vse spojine, ki v preseženih koncentracijah povzročijo oksidacijski stres. Oksidacijski stres pa je eden izmed glavnih razlogov za prezgodnje staranje kože, kožne nepravilnosti in kožne bolezni. ROS sicer nastajajo pri normalnih fizioloških procesih in so relativno neškodljivi, saj je nastanek radikalov uravnotežen z njihovim odstranjevanjem. Če pa so povzročeni z zunanjimi dejavniki (UV-svetloba, kajenje,..) pa je to malo drugačna zgodba.

Kakšne učinke pa imajo ROS na kožo?

V koži povzročijo poškodbe lipidov, proteinov (kolagen,elastin) in nukleinskih kislin. To vodi v prezgodnje staranje in sicer v nastanek gub, starostnih peg, elastičnost kože se zmanjša, v najslabšem primeru pa vodi do nastanka rakavih obolenj.

Nekje prej smo omenili antioksidante, ne?

Antioksidant je katerakoli substanca, ki že v nizkih koncentracijah zmanjša ali prepreči vpliv radikalov na tarčnem mestu. Antioksidante dodajamo v kozmetične izdelke, ker z njimi preprečimo oksidacijo občutljivih snovi v izdelkih (rastlinska olja) in, da zaščitimo kožo pred ROS, posledično pa tudi pred prezgodnjim staranjem.

Vitamin C ali L-askorbinska kislina je v vodi topen vitamin in je glavni vodotopni antioksidant. Njegova količina v epidermisu s starostjo in ob izpostavitvi UV svetlobi, upada. Njegove druge funkcije: lovilec radikalov, protivnetno delovanje, zaviranje pigmentacije… Kar multipraktik, ne?

Fotografija: Nel Čater

Stimulira sintezo kolagena tipa I in II in posledično izboljša elastičnost kože ter gladi gube. Kot antioksidant ščiti že nastale molekule kolagena pred oksidacijo.

Zavira pigmentacijo in razgradnjo melanina v koži – deluje kot belilno sredstvo.  Zavira sintezo melanina (melanin je pigment, ki nam daje barvo kože, oči in las) z inhibicijo tirozinaze (encim, ki je odgovoren za nastanek melanina). Reducira že sintetiziran melanin, pri čemer se temno obarvana polt spremeni v svetlejšo.

Še vedno pa moramo biti pazljivi pri uporabi. Namreč vitamin C je zelo nestabilen v vodnem okolju. Zato moramo pri nakupu kozmetičnih izdelkov z vitaminom C paziti, da kupujemo oblike vitamina C, ki so bolj stabilne v vodnem okolju. Ena izmed takšnih oblik je askorbil glukozid, ki pa je manj aktiven kot L-askorbinska kislina. Če ga ne vgradimo v vodno okolje pa potrebujemo oblike, ki so bolj lipofilne. Za bolj stabilne derivate vitamina C veljajo: askorbil glukozid (primer izdelka s to obliko: The Ordinary Ascorbyl Glucoside solution 12%), askorbil palmitat, magnezijev askorbil fosfat in tetraheksildecil askorbat (primer izdelka s to obliko: Tetraforce C20). V visokih koncentracijah lahko delujejo kot prooksidant, kar pomeni, da spodbujajo nastanek ROS, kar pa je ravno tisto, kar želimo z antioksidanti preprečiti.

Fotografija: Neja Stojnić, Nel Čater

Novi pristopi dostave antioksidantov se imenujejo sodobni dostavni sistemi. Sem spadajo zloglasni nanodelci, tudi liposomi in mikroemulzije…Takšni sistemi poskrbijo, da oblike, ki so malo bolj problematične in nestabilne, pridejo do določenega mesta v koži, ne da bi se že na poti uničile/poškodovale/razgradile.

Nasvet za nego: uporabite kapljico ali dve raztopine ali suspenzije vitamina C vsak večer (zvečer ga uporabljamo, ker je na svetlobi nestabilen in hitro razpade, ter s tem povzroča nastanek ROS!), namesto seruma ali kot serum. Rezultat bo bolj sijoča in elastična koža!


Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar