Vlažilci so ena izmed sestavin, ki jo boste zasledili v skoraj vsakem kozmetičnem izdelku, saj so odgovorna, da se izdelek, ki vsebuje vodo, ne posuši. Am, kako?!

No, najprej k osnovam.

Torej, vsaka plast naše kože ima določen odstotek vsebnosti vode, ki je optimalen. Če se ta % zmanjša (okoljski dejavniki, prepogosto umivanje,…), naša koža postane suha, začne pokati, se lušči,… Pri takšnem stanju kože si lahko pomagamo z različnimi kozmetičnimi izdelki, s katerimi lahko pripomoremo k večji vsebnosti vode v koži.

Kožni lipidi, ki so odgovorni za barierno funckijo, so tudi odločilnega pomena pri vzpostavljanju vlažnosti, še bolj pa pri ohranjanju. Ker, če je naša bariera normalna, potem ne izgubljamo odvečne vode. Če pa je poškodovana, pa voda nekontrolirano uhaja ven. In tudi barierno funkcijo  lahko nekoliko popravimo s kozmetičnimi izdelki.

Fotografija: Tajka Selan

Vse te sestavine imenujemo vlažila.  Obstaja več vrst vlažil, vsak ima svoj mehanizem delovanja. Poznamo okluzive, ki so večinoma lipofilne snovi, ki zadržijo vodo v roženi (vrhnji) plasti kože, hkrati pa ne prepuščajo vodi, da bi vstopila v kožo  (vazelin, lanolin, nekateri silikoni). Dolgotrajna uporaba okluzivov lahko na dolgi rok vodi v izsušitev kože, saj voda ne more prehajati in posledično je koža bolj suha. Obstajajo pa tudi emolienti, ki so tudi lipofilne snovi, le da te kožo naredijo mehko in gladko, po navadi se vgradijo v lipidno plast (nadomeščajo kožne lipide) rožene plasti in posledično zmanjšajo izgubo vode. Nekatere snovi lahko delujejo kot emolienti in kot okluzivi.

Kar pa si največkrat predstavljamo pod besedo vlažilci, jih strokovno imenujemo humektanti. To so večinoma hidrofilne snovi, ki zadržijo vodo v koži, lahko pa jo zadržijo tudi v izdelku oziroma preprečijo, da se izdelek posuši. Pri relativni vlažnosti nad 80% vežejo vodo iz zraka, če pa je vlažnost nižja, pa vodo vežejo iz nižjih plasti kože in tako le še dodatno izsušijo kožo. Ravno zaradi tega jih kombiniramo z okluzivi.

Najbolj znani humektanti?

Glicerol, seveda! No, večinoma ga v slovenščini zasledimo kot ˝glicerin˝. V kozmetične izdelke ga res zelo pogosto vgrajujejo. V izdelkih, ki so namenjeni vlaženju kože, se nahaja tudi v koncentraciji do 25%, v izdelkih za lase v koncentraciji do 5%, v izdelkih za čiščenje kože in las do 10%, v zobnem gelu ali pasti, pa ga je lahko tudi do 50%. Priporočena je kombinacija glicerola in vitamina B3 (nikotinamid), v koncentraciji do 5%.

Fotografija: Nel Čater

Humektant, ki se dostikrat znajde na listi izdelkov, ki potencialno dražijo kožo je propilen glikol, ki je tudi zelo pogost humektant. Njegov brat je butilen glikol, ki po študijah draži manj kot propilen glikol.

Sladilo brez kalorij, ki je hkrati tudi humektant je sorbitol. Njegova zanimivost je, da po zaužitju velikih količin deluje kot odvajalo. Tako, da naslednjič pazite koliko sladkorja brez kalorij si želite.

Pantenol se velikokrat pojavlja v kozmetičnih izdelkih za otroke, saj pomirja pordelo kožo, sposoben je prodreti v kožo in jo hkrati navlažiti. Je varen za uporabo in ne povzroča alergij, ker pa je sam pantenol dokaj občutljiv, ga večkrat zasledimo v kakšni drugi obliki, ki je bolj stabilna in obstojna v kozmetičnem izdelku.

Zadnje čase pa je veliko govora o hialuronski kislini. Več kot 50 % hialuronske kisline v telesu najdemo ravno v koži, sploh v usnjici, kjer uravnava ravnovesje vode. Naj bi imela odlične učinke, sploh pri negi proti staranju. Dragi moji, hialuronska kislina je polimer, sama po sebi je zelo velika molekula in ne prehaja v kožo. Da bi dosegli njen efekt proti staranju, bi si jo mogli vnesti v obliki injekcij in tako bi se gube zgladile. Obstaja pa hialuronska kislina, ki ima manjšo molekulsko maso, ki prehaja globlje v povrhnjico. Torej hialuronska kislina, ki je manjša molekula vlaži kožo bolj globinsko. Njena slabost je, da pri nizki relativni vlažnosti zraka, veže vodo iz globljih plasti kože in kožo še dodatno izsuši. V kozmetičnih izdelkih je sposobna tvorbe gela, deluje pa tudi kot zgoščevalo (le hialuronska kislina z večjo molekulsko maso).

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Kot vlažila se uporabljajo tudi aminokisline (alanin, asparagin, glutamin, glicin, serin…), organske kisline in njihove soli (natrijev laktat).

Proteina, ki vlažita kožo sta kolagen in elastin, uporabljajo pa se tudi mlečni  in pšenični proteini.

Zelo poznana pa sta tudi alantoin in sečnina. Ne, ne vgrajujejo našega urina v kozmetične izdelke, ampak je sečnina končni produkt presnove dušikovih spojin, ki se izloča s sečem ali znojem. Če sečnino kombiniramo z glicerolom, kožo zelo dobro navlažimo. Kot keratolitik pa deluje pri 10% koncentraciji. Alantoin pa deluje kot vlažilo in keratoplastik. Kerato kaj? To pomeni le, da je alantoin sposoben mehčanja poroženele plasti kože. Poleg tega pa je sposoben tudi celjenja ran, zato ga vgrajujejo v izdelke za nego razdražene kože, sploh po sončenju ali britju.

Humektanti so zelo pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov, zato se jih ne smemo bati. Namreč tako kot o ostalih kozmetičnih sestavinah tudi o glicerolu krožijo novice, da maši pore. Jih je pa treba uporabljati po pameti, kot sva že zgoraj omenili lahko z uporabo okluzivov kožo še bolj izsušimo. Vendar načeloma so humektanti sestavine namenjene pozitivnim učinkom na koži in vzdržujejo nas kozmetični izdelek pri ”življenju”.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar