Ogljikovodiki v kozmetiki – ali moji izdelki vsebujejo nafto?

Ali moji kozmetični izdelki vsebujejo nafto? No, nafte, ki jo uporabljamo za gorivo sigurno ne. Uporabljajo pa se derivati nafte. A le, če so ti derivati pridobljeni pod točno določenimi pogoji in so pri tudi zelo dobro očiščeni.

No, nafte, ki jo uporabljamo za gorivo sigurno ne. Uporabljajo pa se derivati nafte. A le, če so ti derivati pridobljeni pod točno določenimi pogoji in so pri tudi zelo dobro očiščeni.

Ogljikovodiki, za tiste, ki niste ravno v svetu kemije, so verige v kateri so konstantno izmenjujejo ogljiki (C) in vodiki (H). Pri naftnih derivatih je ogljikov od 18 pa tam do 90+, vsak ogljik ima tudi določeno število vodikov, tako pač je po kemijskih zakonih. 

In, če vam zaupava, da so to zelo velike spojine. Prodrejo v kožo ali ne? Seveda, da ne! No, v mislih imava zdravo kožo, da se razumemo. Študije, ki so jih opravili na prostovoljcih po vsem svetu, so pokazale, da zmesi ogljikovodikov ne penetrirajo v žive plasti epidermisa. Nekatere prodrejo čez roženo plast, sploh pa ne prodrejo do dermisa. Saj vemo, o čem govorimo, ne? Če ne, si preberite objavo Pod drobnogledom: Sestava kože.

Večinoma se naftni derivati v kozmetiki uporabljajo kot okluzivi . To so spojine, ki preprečujejo prekomerno izhlapevanje vode in nas zaščitijo pred zunanjimi dejavniki. Imajo funkcijo vlaženja kože. Dolgotrajna uporaba okluzivov lahko vodi v izsušitev kože, saj voda ne more prehajati ne v kožo in ne iz nje, zato se koža sčasoma še bolj izsuši.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

V kateri kozmetiki najdemo naftne derivate?

Na splošno v izdelkih za osebno nego. Torej v kremah, losjonih, čistilcih in v izdelkih za nego ustnic. Zelo pogosti so tudi v šminkah.

Katere ogljikovodike (OV) poznamo?

INCI imeSLO prevodOpisFunkcije
Paraffinum liquidum  Tekoči parafinZmes ogljikovodikov (C15-C20), dobro rafineriranEmolient, antistatično delovanje, topilo
ParaffinTrdi parafinKrhek, drobljivKontrola viskoznosti, nega kože
Microcrystalline waxmikrokristalinični vosekVosek iz finih kristalov, ima visoko molekulsko masoStabilizator emulzij, kontrola viskoznosti
OzokeriteOzokeritZmes ogljikovodikov, ki se dobro meša z oljiStabilizator emulzij, kontrola viskoznosti
Petrolatum/Petroleum jellyVazelin, beli vazelinZmes trdnih in tekočih ogljikovodikovAntistatično delovanje, emolient
CeresinCerezinZmes očiščenih ozokeritov, najboljša snov za povečanje trdnostiAntistatično delovanje, kontrola viskoznosti, stabilizator emulzij

Kako pridobivajo naftne derivate in ali ti povzročajo raka?

Naftne derivate pridobivajo iz surove nafte. Pri procesu nafto večkrat rafinirajo (destilacija, ekstrakcija in kristalizacija, očiščenje s kislim postopkom,..). Zakaj toliko tega? Zato, da se znebijo potencialnih kontaminantov, ki bi lahko škodljivo delovale na zdravje človeka. Najpogostejši kontaminant derivatov nafte, predvsem vazelina, je PAH ali policiklični aromatski ogljikovodik. Za tega je znano, da sodi med potencialne kancerogene, torej, da lahko povzroča raka. Vendar z dobrimi postopki čiščenja se teh kontaminantov lahko znebimo, zato ni bojazni za preplah. Namreč evropska regulativa o kozmetičnih izdelkih predpisuje stroge postopke s katerimi mora biti nafta prečiščena, preden se lahko vgradi v kozmetiko. Kaj misliva s tem? Postopek je tako zelo strog, očiščenje je tako zelo natančno, da ni možnosti, da bi potencialni kancerogeni dejavniki ostali v snovi.

Je pa res, da se Ameriška zakonodaja glede kozmetičnih izdelkov razlikuje od Evropske. Vazelin v Ameriki je lahko pridelan na drugačen način. Tam je lahko manj očiščen in zato je večja možnost, da vsebuje policiklične aromatske ogljikovodike in s tem predstavlja tveganje za nastanek raka. Le očiščen beli vazelin ne vsebuje policikličnih aromatskih ogljikovodikov in to mora biti tudi navedeno na izdelku.

Zakaj takšna znanost, če pa sva prej napisali, da ne prehajajo kože?

Derivati vseeno lahko prehajajo v sistemski obtok skozi lasne folikle in žleze znojnice. Ampak procentualno je tega zelo malo, je pa fino, če se zavedamo vseh možnosti prehajanja izdelkov in posledice, ki jih povzročajo določeni izdelki v globjih plasteh kože.

Zakaj bi sploh kdo želel derivate nafte v kozmetiki?

Iskreno? Zelo lahko se vgrajujejo v formulacije, lahko se kombinirajo v drugimi kozmetično aktivnimi sestavinami, se ne tepejo. S tremi besedami – trpežni in simpl. In še, za tiste, ki imajo bolj občutljivo kožo, so naftni derivati rešitev, saj ne povzročajo alergijskih reakcij.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Ampak ali je res vse tako super in odlično?

Res je, da naftni derivati nimajo vonja niti okusa in se ne pokvarijo, kar je za kozmetiko super. A poleg okluzivnega delovanja praktično nimajo nobene posebne lastnosti. Dobri so za teksturo, niso dragi, se ne pokvarijo in to je po večini tudi vse od ˝posebnih ugodnosti˝.

Se je že tudi vam zgodilo, da ste generalizirali vse negovalne izdelke za ustnice kar na ˝vazelin˝? Zakaj je prišlo do tega? Ker je skoraj v vsakem negovalnem izdelku vazelin.

Upava, da sva malo razjasnili vsa vprašanja glede ˝nafte˝ v kozmetiki. Derivati niso škodljivi, vendar pri večini so še vedno nezaželjeni. Naša koža živa, zato se nama zdi bolj primerno, da negujemo kožo s čim bolj primernim kot so derivati nafte, ki so popolnoma neživa stvar.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar