Oljenje las in lasišča

Oljenje las in lasišča obsega prakso nanosa rastlinskega olja na dolžino las in/ali na lasišče, kot tretma pred umivanjem las. Kako oljenje izvajati pravilno?

Oljenje las in lasišča (t.i. hair and scalp oiling) postajata nova trenda družbenih omrežjih. Medtem, ko večina trendov ne pritegne moje pozornosti, pa jo oljenje vsekakor je, ker za to prakso stoji zelo logično znanstveno ozadje.

Za boljše razumevanje celotne tematike je najprej potrebno poznati anatomijo las. Del las, na katerega vplivamo s kozmetičnimi pripravki za lase je povrhnjica, enako, kot pri koži. Ta del lasu je pravzaprav ovojnica, sestavljena iz večih plasti celic, ki se pokrivajo kot strešniki. Njen namen je zaščiti las pred zunanjimi vplivi. Ta plast lasu sestoji večinoma iz proteinov, ki so pomembni za zdrav izgled las. Manj, kot je proteinov v lasu, bolj uničen je las, posledično pa omogoča tudi večjo vezavo vode in posledično nabrekanje, zaradi česar pride do uničenih, napihnjenih las (t.i. ‘frizz’), ki izgubijo sijaj in obliko.

Struktura lasne povrhnjice pod mikroskopom (povzeto po: Rogers 2019, Cosmetics)

Oljenje las in lasišča

Oljenje las in lasišča obsega prakso nanosa rastlinskega olja na dolžino las in/ali na lasišče, kot tretma pred umivanjem las. Namen nanosa olja na dolžino las je lubrikacija lasu, glajenje povrhnjice in zmanjšanje nabrekanja las. Nanos olja ne bo pomagal samo pri tem, da bomo lase lažje razčesali in da bodo ti bolj mehki in sijoči, ampak bo prispeval tudi k dolgoročno bolj zdravim lasem.

Na drugi strani je namen nanosa olja na lasišče drugačen. Številna olja poleg emolientnega učinka izkazujejo tudi protibakterijske, protiglivične in sebostatične učinke, kar lahko koristi tudi lasišču. Za lasišče je značilna visoka gosta las s številnimi žlezami lojnicami, ki prispevajo k razvoju specifičnega mikrookolja, ki se razlikuje od kože na preostalih delih telesa. To vpliva tudi na hitrost obnove kože na lasišču. Olja lahko pomagajo zmehčati odmrle kožne celice in jih odstraniti, kar je ugodno predvsem za zelo suha lasišča, na katerih se kažejo znaki luščenja ali za lasišča nagnjena k razvoju prhljaja. Oljenje lahko koristi tudi mastnim lasiščem, saj nekatera olja delujejo sebostatično, kar pomeni, da regulirajo izločanje sebuma, s svojo maščobno-kislinsko sestavo pa lahko vplivajo tudi na mikrobiom lasišča in posledično tudi na njegovo mastenje.

Vodič za oljenje las in lasišča

Če se na tej točki sprašujete zakaj bi potrebovali vodič za nanos olja za lase in lasišče, naj vam povem, da moramo olja nanašati pravilno, če želimo z oljenjem doseči željene učinke. Namreč neustrezno olje, neustrezen nanos, krtačenje, neustrezno čiščenje las in lasišča po nanosu olja lahko vodijo v suhost, izpadanje las ali povečano mastenje.

Je oljenje primerno za vsakogar?

Oljenje las je lahko koristno za vsako dolgolasko, ki si želi zdrave in lepe lase, še posebej, če so ti barvani ali pogosto stilirani.

Oljenje lasišča na drugi strani pa je bolj specifično. Družbena omrežja predstavljajo, da ga potrebuje vsak, a ni nujno, da se obnese za vsako lasišče. Nanos olja na lasišče bo najbolj prijal suhemu in luščečemu lasišču, saj bo olje nahranilo lasišče in zmehčalo kožo.

Oljenje za problematična lasišča?

Sočasno z oljenjem lasišča je zaželjeno, da le-to tudi zmasiramo. S tem izboljšamo mikrocirkulacijo (pretok krvi), odstranimo povrhnje odmrle kožne celice (pravzaprav naredimo rahel piling), kar naj bi pripomoglo k izboljšani rasti las, pa tudi izboljšanju stanj lasišča, za katera je značilno zaostajanje odmrlih kožnih celic. To so prhljaj, seboroični dermatitis in luskavica lasišča. Študije, ki bi dokazovale te učinke, so zaenkrat v manjšini, a dejstvo je, da je za vsem naštetim stanjem skupno, da je na lasišču povečana količina glive Malassezia. Z ustrezno izbranimi olji s protiglivičnim učinkom, sočasno z ostalimi ukrepi, bi torej lahko vplivali na razvoj bolj zdravega mikrobioma lasišča.

Kaj pa mastno lasišče?

Ustrezno izbrana olja sicer lahko delujejo sebostatično in jaz sem z eksperimentom na svojem mastnem lasišču ugotovila, da temu je tako in da si z oljenjem dejansko podaljšam obdobje med umivanju las. A dejstvo je, da oljenje ne bo ustrezalo vsakemu mastnemu lasišču. Če upoštevaš nadalje napisano v vodiču pa je seveda možno, da najdeš tudi ti način kako ti lahko oljenje pomaga pri podaljšanju obdobja med umivanji las.

Izbira olj za lase

Za oljenje las je smiselno izbirati rastlinska olja ali mešanice rastlinskih olj, katerim so lahko dodani tudi silikoni. Vsa olja ne bodo enako primerna za lase in lasišče, saj zaradi maščobno-kislinske sestave izkazujejo različne učinke na kožo in lase.

Najboljša olja za oljenje las:

 • Kokosovo olje: ima visoko afiniteto za proteine in nizko molekulsko maso, zato lahko penetrira v povrhnjico lasu. S tem pomaga pri izgubi proteinov iz las, tako kot pre-wash, kot post-wash treatment.

Pozor: čisto jedilno kokosovo olje je prav tako sprejemljiva izbira, a se zaradi neoptimizirane formulacije za lase lahko preveč oprime lasu, kar rezultira v tem, da ne moremo zadostno izprati, posledično pa bo las na otip trd in suh.

 • Arganovo olje: omogoča dobro zadrževanje vode v laseh in poveča njihovo elastičnost.
 • Olje sladkega mandlja: zgladi lase in poveča njihovo elastičnost.
 • Sezamovo olje: ima visoko stopnjo penetracije v povrhnjico lasu,  s čimer lahko prispeva k boljši zaščiti.

Izbira olj za lasišče

Najboljša olja za oljenje lasišča:

 • Kokosovo olje: vsebuje visok delež monolavrina, ki deluje protibakterijsko in protiglivično.

Dobra izbira za: suho lasišče

Pozor: čisto jedilno kokosovo olje je sprejemljiva izbira, a se zaradi neoptimizirane formulacije za lase lahko preveč oprime lasu, kar rezultira v tem, da ne moremo zadostno izprati, posledično pa bo las na otip trd in suh. Enako problem lahko predstavljajo pripravki s kokosovim oljem in silikoni, ki se prav tako oprimejo lasu.

 • Ricinusovo olje: ricin in ricinolenjska kislina delujeta protiglivično. Ricinolna kislina naj bi delovala kot zaviralec prostaglandin D2 sintaze (PGD2) in naj bi izkazovala tudi določen učinek na rast las.

Dobra izbira za: problematično lasišče

 • Arganovo olje: deluje sebostatično, kar pomeni, da regulira izločanje sebuma

Dobra izbira za: mastno lasišče

 • Olje črne kumine: vsebuje timokinon, ki deluje antioksidativno in protivnetno. Problematike s lasiščem povezujejo predvsem z oksidativnim stresom, do katerega pride zaradi povečane kolonizacije z glivo Malassezia. Antioksidanti naj bi pomagali pri sanaciji le-teh. Olje deluje tudi protibakterijsko.

Dobra izbira za: mastno, problematično lasišče

Izberemo lahko olja, ki vsebujejo kombinacijo različnih olj, za lasišče tudi takšna, ki vsebujejo regulirane deleže eteričnih olj, ki izkazujejo protibakterijski ali protiglivičen učinek. Ob uporabi olj z eteričnimi olji svetujem povečano previdnost in predhoden ‘patch test’, ter maksimalen čas stika z lasiščem do 2 uri, da ne pride do kontaktnega dermatitisa.

Tehnika oljenja las in lasišča

Tehnika nanosa

Pred oljenjem lase dobro razčešemo. Česanje naoljenih las lahko rezultira v povečani lomljivosti in izpadanju. Ko oljimo lase in lasišče, le-te zmeraj segmentiramo in oljimo po delih. Na lasišče na različne predele razporedimo za približno skupno 1 kapalko olja. Olje nato z blazinicami vmasiramo v lasišče.

Tudi dolžino las oljimo po segmentih. Namesto, da bi lasje zvili v en del in olje razporedili samo na najbolj zunanje dele, poskušamo vsako stran las segmentirati na 4 predele in olje nanašamo tako, da s prsti nežno razpiramo različne dele las. Poskušamo ne prstov vleči med lasmi, da ne trgamo las. Osredotočimo se, da olje nanesemo predvsem na skrajno konico lasu, ki je običajno najbolj poškodovana.

Lase nežno spnemo s sponko ali jih pustimo spuščene.

Čas na laseh/lasišču

V primeru, da oljimo tudi lasišče, olje pustimo na lasišču med 1 in 4 ure, ne pa tudi čez noč. Puščanje olja na lasišču čez noč lahko rezultira v zamašitvi foliklov žlez lojnic in nastanku aken na lasišču, oteži pa tudi njegovo odstranjevanje ob umivanju.

V primeru, da oljite samo konice las, lahko olje pustite tudi čez noč.

Če nimate zmeraj časa za oljenje las, se lahko poslužujete tudi ‘sendvič metode’, ki ne zahteva, da pustite olje na laseh več ur. Tik pred umivanjem las le-te razčešite in segmentirano na konice nanesite olje. Lase zmočite, iz konic iztisnite vodo in nanesite balzam, na lasišče pa normalno šampon. Med izpiranjem bo šampon izpral tudi balzam in olje iz konic. Nato še enkrat nanesite balzam in izperite.

Umivanje las po oljenju

Olja so različnih viskoznosti, zato se lahko bolj ali manj oprimejo lasu in lasišča. To lahko postane problematično, če nezadostno čistite lasišče, saj bodo ostanki olja ostali na lasišču ali laseh, kjer bodo povzročali potencialne težave z mastenjem ali lomljivostjo las.

Po oljenju je potrebno opraviti temeljito čiščenje lasišča. Uporabite čistilni (ne negovalni) šampon, da zadostno odstranite vsa olja iz lasišča in lasu. Čistilni šampon nima dodanih negovalnih sestavin. Jaz na dni, ko naoljim lasišče, izvedem predpranje tako, da naprej naredim piling lasišča s salicilno kislino, ki je še dodatno koristen za obvladovanje mastenja lasišča, nato pa umijem lasišče še s čistilnim šamponom. Ko oljim samo konice, čistim lasišče s čistilnim šamponom.

Pogoste težave z oljenjem

Kot že omenjeno, oljenje lasišča ne bo za vsakogar. V primeru, da vas skrbi, da bo oljenje povzročalo še mastnejše lasišče, naoljite samo dolžino las. Pri tem kako se bo obneslo oljenje lasišča ima vlogo več različnih faktorjev: kakšno olje izberemo, koliko časa bo v stiku z lasiščem, kateri šampon imamo in kako kvalitetno ta očisti lasišče, pa tudi od lastnosti naših las.

Svetujem, da upoštevate vsa navodila opisana v tej objavi. Če za vas kljub temu oljenje ne funkcionira, iščete pa način kako zmanjšati mastenje lasišča, svetujem, da pogledate nasvete za obvladovanje mastnosti lasišča.

Olja so zelo viskozna, kar pomeni, da v vsakem primeru malo obtežijo las. Zato je pomembno kakšne formulacije z olji izbiramo – sploh za oljenje las je smiselno izbirati oljne mešanice s silikoni, ki so bistveno lažje kot čista rastlinska olja (npr. namesto čistega jedilnega kokosovega olja svetujem OGX Coconut Oil). Na tanke lase bo nanos gostih olj vsekakor bolj vplival kot na goste in debele lase, zato je pomembno tudi, da najdemo ustrezno količino olja, ki ustreza glede na naše karakteristike las.

Pomembno je tudi, da pred nanosom olj lase dobro razčešemo, pa tudi med nanosom pazimo, da lase čim manj zapletamo in trgamo.

Če so po oljenju lasje suhi, krhki, žimasti, je to lahko posledica neustrezne tehnike oljenja in neustreznega odstranjevanja olja. Olje, ki ga ne bomo odstranili z lasu, bo predstavljajo build-up. Lasje, na katerih je ogromno build-upa so na otip trdi in žimasti, brez sijaja, ker na njih zaostaja debela plast olja. Ustrezno čiščenje in nanos manjših količin olja bo pri večini rešilo težavo.

Olja predstavljajo eno izmed najboljših elementov v lasni negi za preprečevanje higralne utrujenosti las (t.i. hygral fatigue). Do tega pojava pride, ker lasje konstantno vežejo in oddajo vodo, zaradi česar postane las utrujen in se poenostavljeno povedano napihne, postane krhek in lomljiv. Olja na površini lasu tvorijo zaščitno plast, ki zgladi strešnike kutike in s tem zmanjša sposobnost lasu, da bi absorbiral vodo. Voda je za las slaba, zato je pomembno vedeti, da las ne potrebuje hidracije z vodo (ali hialuronsko kislino).

V primeru, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

Objava je nastala v sodelovanju z Notino.si
V objavi so najdete povezave, ki vodijo v spletno trgovino Notino.si in niso affiliate.
 • Mysore V, Arghya A. Hair Oils: Indigenous Knowledge Revisited. Int J Trichology. 2022;14(3):84-90.
 • Phong C, Lee V, Yale K, Sung C, Mesinkovska N. Coconut, Castor, and Argan Oil for Hair in Skin of Color Patients: A Systematic Review. J Drugs Dermatol. 2022;21(7):751-757. 
 • Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003;54(2):175-192.
 • Ruetsch SB, Kamath YK, Rele AS, Mohile RB. Secondary ion mass spectrometric investigation of penetration of coconut and mineral oils into human hair fibers: relevance to hair damage. J Cosmet Sci. 2001;52(3):169-184.
 • Saxena R, Mittal P, Clavaud C, et al. Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals. Sci Rep. 2021;11(1):7220. Published 2021 Mar 31.
 • Tosti A, Schwartz JR. Role of scalp health in achieving optimal hair growth and retention. Int J Cosmet Sci. 2021;43 Suppl 1:S1-S8.
 • Trüeb RM, Henry JP, Davis MG, Schwartz JR. Scalp Condition Impacts Hair Growth and Retention via Oxidative Stress. Int J Trichology. 2018;10(6):262-270. doi:10.4103/ijt.ijt_57_18

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar