Krema za okoli oči – ali jo zares potrebuješ?

Zaradi anatomskih posebnosti je prvo mesto, kjer se začnejo pojavljati vidni znaki staranja, okoli oči. Krema za okoli oči je zaželjena za nego tega predela.

Eno izmed prvih mest na obrazu, kjer se začnejo pojavljati vidni znaki staranja, je okoli oči. Koža je na tem predelu izredno tanka in vsebuje malo podkožnega maščobnega tkiva. Na predelu okoli oči je zelo malo žlez lojnic, zato je koža bolj suha v primerjavi s preostalimi deli obraza.

Koža okoli oči izkazuje svoje zakonitosti staranja

Z nastopom procesov staranja se kožne celice delijo počasneje, plast kože odgovorna za vzdrževanje elastičnosti, imenovana dermis, pa se začne tanjšati. Omrežja elastinskih in kolagenih vlaken se zrahljajo in pričnejo razpadati, kar povzroči nastajanje vdolbin. Proces staranja vodi v izgubo elastičnosti kože, slabšega zadrževanja vlage, slabše aktivnosti žlez lojnic in počasnejšnega celjenja kože. Vse to prispeva k razvoju gub.

Predel okoli oči izkazuje svoje zakonitosti staranja, kar je povezano s posebnimi lastnostmi kože na tem delu obraza. Zanj je značilna tanka povrhnjica (debelina kože vek: 0,5-1,0 mm), stanjšan dermis, majhno število žlez lojnic ter ohlapno subkutano tkivo. Vse te značilnosti vodijo v bolj suho, tanko, manj elastično kožo, ki je nagnjena k temnemu zabarvanju, hiperpigmentacijam ter nastanku otekline.

Kako pravilno negovati kožo okoli oči?

Zaradi vseh anatomskih posebnosti je potrebno predelu okoli oči posvetiti več pozornosti, hkrati pa nego izvajati pravilno. Pomembno ni samo vlaženje tega predela, pač pa tudi kako se lotevate čiščenja, kako nanašate izdelke za okoli oči in seveda, uporaba kreme z zaščitnim faktorjem na dnevni ravni.

Vse počni nežno

Bodisi samo odstranjujete ličila, bodisi nanašate izdelke za nego, pomembno je, da ste nežni. Koža okoli oči je izredno tanka in zato lahko z vsakodnevnim mehanskim pritiskom dodatno prispevamo k nastanku gub. Celotne nege tega predela se lotite nežno.

Vse se začne z ustreznim čiščenjem obraza. Tako, kot ličila in nečistoče zvečer odstranite iz celotnega obraza, jih morate tudi temeljito odstraniti okoli oči. Temeljito pa ne pomeni, da izvajate močan mehanski pritisk. Nasveti, kako nežno odstraniti ličila okoli oči:

  • Svetujem uporabo čistila na oljni osnovi, ki ga s pomočjo prstov vmasirate okoli oči in se s tem izognete uporabi bombažnih blazinic s katerimi kožo vlečemo.
  • V kolikor vam čiščenje z oljnimi čistili okoli oči ne ustreza, dobro prepojite bombažno blazinico z micelno vodico ali drugim odstranjevalcem ličil in jo nežno pritisnite na kožo.
  • Blazinico nekaj časa držite v stiku z očmi, da se ličila raztopijo, nato pa z nežnimi gibi povlecite navzven ter ponavljajte, dokler ličil popolnoma ne odstranite.

Krema za okoli oči

Vedno po čiščenju je pomembno, da ta predel kože ustrezno navlažite. Velikokrat kar pozabimo, da je potrebno izdelke za nego kože nanesti tudi okoli oči. Dalj časa, kot tega predela ne negujemo, večja je verjetnost, da bo koža bolj suha in bo pričela izkazovati pospešene znake staranja v obliki drobnih, finih gubic.

Za vlaženje lahko uporabite kremo, zasnovano za nego predela okoli oči ali vlažilno kremo, ki jo uporabljate za obraz. Ker je koža okoli oči tanka in suha obstaja verjetnost, da vam navadna vlažilna krema za obraz ne bo dovolj. Pri nekaterih se ob uporabi krem za obraz lahko pojavi tudi pekoč občutek, solzenje oči ali rdečica, kar je posledica občutljivosti tega predela. V tem primeru je seveda smiselno, da uporabljate kremo zasnovano za nego predela okoli oči, ki je po možnosti oftalmološko testirana.

Nega za okoli oči je običajno formuliranana s sestavinami, ki niso alergene. Prav tako ne smejo vsebovati dišav, ki lahko povzročajo draženje in pa določenih konzervansov, za katere obstaja verjetnost, da bi sprožili kožno reakcijo. Tudi koncentracije aktivnih učinkovin so prilagojene temu, da je koža tanjša in bolj občutljiva. Še zmeraj je pa njihova koncentracija dovolj visoka, da na tem specifičnem predelu pomagajo upočasnjevati procese staranja.

Kako pravilno nanesti kremo za nego predela okoli oči?

Najboljši način za nanos kreme za predel okoli oči je tapkanje. S tapkanjem kremo vtremo v predel okoli oči, brez da bi pri tem povzročali mehanski stres in kožo vlekli. Poleg tehnike tapkanja je omembe vredno tudi, da je koža na vekah enako pomembna kot koža pod očmi. Zato ob nanosu izdelkov ne pozabite tudi na ta predel.

Krema z zaščitnim faktorjem je nujna

Nezaščiteno izpostavljanje UV sevanju pomembno prispeva k hitrejšemu procesu staranja kože. UV žarki povzročajo, da se regenerativne spremembe prevesijo v degenerativne (razgradne) spremembe, kar pospeši naravni proces staranja. Periorbitalna regija je zaradi svojih specifičnih lastnosti, kot sta stanjšana povrhnjica in usnjica (dermis), najbolj dovzetna za spremembe.

Predvsem pomembno je, da se zaščitimo pred UVA žarki, ki povzročajo nastanek radikalov, ki uničujejo komponente kože, ki skrbijo za elastičnost, pa tudi vse vrstne kožnih celic in njihov dedni material. Krema z zaščitnim faktorjem je zato resnično nepogrešljiv del vsake rutine nege kože in jo je potrebno uporabljati vsak dan.

Kremo za zaščito pred soncem je potrebno nanašati tudi okoli oči, zaželjeno tudi na veke. V kolikor vas kemični filtri dražijo predlagam, da za ta predel uporabljate kremo z fizikalnimi (mineralnimi) UV filtri.

Pogoste težave s kožo okoli oči

Ker je koža okoli očesa tako delikatna, obstaja večja verjetnost, da se bodo na tem predelu obraza najprej pojavili znaki staranja, kot sta razpokanost in gube. Toda orbitalno območje je nagnjeno tudi k nastanku podočnjakov, zabuhlosti in splošnemu videzu utrujenosti, ki je lahko posledica genetike, življenjskega sloga ali drugih okoljskih dejavnikov.

Gubice

Znaki staranja orbitalnega območja se pojavljajo hitreje v primerjavi z drugimi predeli obraza. Resorpcija kostnega tkiva, zmanjšanje mišičnega volumna, ki ga spremlja povečan mišični tonus in izguba elastičnosti kože, vodijo v povešanje maščobnega tkiva v loku obrvi in ​​zgornje veke, kar povzroča nastanek gub.

Za upočasnitev procesa staranja okoli oči moramo ubrati dva pristopa: vlaženje in spodbujanje sinteze kolagena. Kot smo že večkrat omenili, odsotnost žlez lojnic in stanjšana povrhnjica vodita v večjo suhost kože, ki se kaže v bolj izraženih gubah. Tanjša plast dermisa, v katerem se nahaja kolagen prav tako ne dela usluge pri vzdrževanju elastičnosti kože, zato je zaželjena uporaba aktivnih učinkovin, ki spodbujajo sintezo kolagena v koži.

Zaželjene aktivne učinkovine:

  • Retinoidi
  • Peptidi
  • Rastni faktorji

Poleg uporabe krem ​​za oči obstajajo tudi nekirurški posegi, ki lahko ublažijo videz drobnih linij in gub. Eni izmed takšnih so neablativni laserski tretmaji, hialuronski filerji ali botoks.

Podočnjaki

Podočnjaki lahko nastanejo kot posledica večih dejavnikov. Lahko so genetskega izvora, žilnega izvora, lahko pa nastanejo tudi kot posledica življenjskega stila (pomanjkanje spanja, neustrezna prehrana). Več informacij o podočnjakih in kako jih odpraviti lahko prebereš v objavi Podočnjaki – kakšne vrste poznamo in kako jih zdraviti?.

Otekline okoli oči

Oteklina ali edem vek je lahko lokaliziran na zgornji in spodnji veki ali le na spodnji veki. Lahko se pojavi spontano ali pa je povezan z različnimi dermatozami in sistemskimi boleznimi. Pojavlja se kot izoliran simptom, ki prizadene le oko, ali kot spremljajoči simptom skupaj z oteklino na drugih delih telesa.

V večini primerov se pojavi kot posledica slabega pretoka limfe in kopičenja vode v tkivih, njegov pojav pa lahko spodbudijo tudi utrujenost, uživanje pretirano slane hrane, nepravilna nega kože na tem področju, delovanje dražilnih in alergenih dejavnikov (sezonske alergije), alkohol , zdravila (steroidi, acetaminofen, nesteroidna protivnetna zdravila), suh zrak in nezaščiteno izpostavljanje UV sevanju (UV poškoduje limfne žile). Edem je lahko bolj izrazit pri starejših ljudeh, ker se s starostjo zmanjša gostota limfne mreže, kar olajša kopičenje vode v tkivih.

Zaželjene aktivne učinkovine so tiste, ki izboljšajo pretok limfe in mikrocirkulacijo:

  • Vitamin K
  • Kofein

Viri

Ahmadraji, F., & Shatalebi, M. A. (2015). Evaluation of the clinical efficacy and safety of an eye counter pad containing caffeine and vitamin K in emulsified Emu oil base. Advanced biomedical research4, 10.

Friedmann, D. P., & Goldman, M. P. (2015). Dark Circles. Clinics in Plastic Surgery, 42(1), 33–50.

Kołodziejczak, A., & Rotsztejn, H. (2020). The eye area as the most difficult area of activity for aesthetic treatment. Journal of Dermatological Treatment, 1–21.

Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology9(1), 49–55.

Tamatsu, Y., Tsukahara, K., Sugawara, Y., & Shimada, K. (2015). New finding that might explain why the skin wrinkles more on various parts of the face. Clinical anatomy (New York, N.Y.)28(6), 745–752.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Notino.si.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar