Prhljaj – simptomi in zdravljenje

Prhljaj je najpogostejša bolezen lasišča. ki prizadene kar 50 % svetovne populacije. Gre za nenevarno bolezen, ki pa lahko predstavlja velik estetski in posledično psihološki problem v primeru kroničnega ponavljanja.

Prhljaj je najpogostejša bolezen lasišča. ki prizadene kar 50 % svetovne populacije. Gre za nenevarno bolezen, ki pa lahko predstavlja velik estetski in posledično psihološki problem v primeru kroničnega ponavljanja.

Lastnosti kože na lasišču

Koža je največji človeški organ, ki pokriva tudi lasišče. Lastnosti kože na lasišču se razlikujejo od kože na preostalih delih telesa. Na lasišču je prisotna večja gostota lasnih foliklov in povečana tvorba sebuma (maščob). Velika gostota lasnih foliklov ustvarja temno in toplo okolje, ki je idealno za razvoj mikroorganizmov. Mikroorganizme na lasišče vnesemo z vsakodnevnimi aktivnostmi, kot so dotikanje lasišča, česanje in stiliranje las, nošenje pokrival. Zaradi ugodnega okolja se mikroorganizmi v lasišču lahko namnožijo in povzročijo številne bolezni. Veliko bolezni lasišča ima podobne simptome in klinične značilnosti, kar otežuje določitev pravilnega načina zdravljenja.

Prhljaj

Ena izmed najpogostejših bolezni, ki prizadane lasišče, je prhljaj. Zanj je značilen nastanek drobnih belkastih ali belo-rumenkastih kožnih lusk, ki so lahko suhe ali mastne in prosto padajo iz las in lasišča. Sočasno s prhljajem se lahko pojavi tudi srbečica.

Kaj povzroča nastanek prhljaja?

Prhljaj se najpogosteje pojavi med 15. in 50. letom starosti, ko so žleze lojnice najbolj aktivne. Aktivnost žlez lojnic nadzorujejo hormoni, zato lahko hormonske spremembe, ki so posledica starosti, bolezenskih stanj ali stresnih dogodkov, stimulirajo tvorbo sebuma in s tem povečajo tveganje za razvoj prhljaja. Ni pa nujno, da vsi posamezniki, ki imajo bolj aktivne žleze lojnice tudi razvijejo prhljaj.

Prhljaj lahko povzročajo:

  • različni notranji dejavniki (genetika, hormonsko stanje)
  • zunanji dejavniki (način življenja, prehrana, vplivi okolja)
  • glivice Malassezia.

Prhljaj je posledica motnje obnove kože

Človeška koža se ves čas obnavlja. V tem procesu v globini kože nastajajo nove kožne celice. Ko te dozorijo, se pričnejo pomikati proti površini, s čemer izpodrinejo starejše kožne celice. Te se običajno odluščijo kot nevidni, drobni delci. Pojav prhljaja nakazuje, da je funkcija obnove kože motena. Kožne celice v globini nastajajo hitreje, pri čimer tudi hitreje izpodrivajo odmrle kožne celice. Te se odluščijo v obliki večjih suhih skupkov, ki so bele barve. V kolikor je lasišče izredno mastno, so luske mastne in rumenkaste barve.

Ali prhljaj vedno povzročajo glive Malassezia?

Mnoge študije prhljaj povezujejo s prisotnotjo gliv kvasovk rodu Malassezia. Ta kvasovka je naravno prisotna na koži odraslega človeka in je v večini primerov neproblematična. Pod vplivom različnih zunanjih ali notranjih dejavnikov se lahko ta kvasovka prične prekomerno razmnoževati, kar lahko povzroči razdraženost lasišča. Posledično pospešeno nastajajo kožne celice, ki se luščijo v večjih skupkih, imenovanih prhljaj. K nastanku prhljaja torej ne prispeva samo prisotnost Malessezie, pač pa tudi posameznikova dovzetnost na njihov vpliv.

Kako se lotiti zdravljenja v primeru prhljaja?

Zdravljenje prhljaja zahteva večstopenjski pristop. V večini primerov se priporoča protiglivično zdravljenje, v kombinaciji s splošno nego lasišča, ki kasneje pomaga vzdrževati stanje brez prhljaja. Za zdravljenje se največkrat uporabljajo šamponi ali drugi topikalni pripravki, ki jih nanesemo na lasišče. V primerih, ko se prhljaj ne odziva na topikalno zdravljenje, se predpiše tudi sistemska terapija.

Aktivne učinkovine, ki delujejo proti prhljaju in režimi zdravljenja (povzeto po: Borda, L. J., & Wikramanayake, T. C. (2015))

ANTIMIKOTIK
KONCENTRACIJA
REŽIM ZDRAVLJENJA

Ketokonazol

2% – šampon

Dvakrat na teden × 4 tedne, nato enkrat na teden za vzdrževanje.

Bifonazol

1 % – šampon

Vsak drugi dan ali enkrat na dan.

Ciclopirox Olamin

1,5 % – šampon

2-3 krat na teden × 4 tedne, nato enkrat na teden za vzdrževanje.

Selenov sulfid

2,5 % – šampon

Dvakrat na teden × 2 tedna, nato enkrat na teden × 2 tedna. Ponovite po 4–6 tednih.

Cinkov pirition

1 % – šampon

2-3 krat na teden.

Pirokton olamin

0,75 % – šampon

Dvakrat na teden × 4 tedne, nato enkrat na teden za vzdrževanje.

Antimikotične šampone uporabljajte v skladu z navodili. Če je prhljaj prisoten v bradi ali obrveh, jih lahko uporabite tudi na teh predelih.

Pirokton olamin – učinkovitejše zdravljenje prhljaja brez stranskih učinkov?

Večina šamponov z antimikotiki ima močan razmaščevalni učinek. Dolgoročna uporaba šamponov proti prhljaju, ki vsebujejo te aktivne učinkovine, lahko povzroči atrofijo lojnic, pospeši luščenje kožnih celic in še dodatno poslabša videz prhljaja. Povzroča lahko tudi suhe in krhke lase. Pirokton olamin je novejša aktivna učinkovina za zdravljenje prhljaja, ki ne izkazuje razmaščevalnega učinka. Deluje namreč protimikrobno, razgrajuje peroksid, ki ga kot stranski produkt sproščajo nekateri mikroorganizmi in tako zmanjša pojavnost vnetja.

V študijah se je v primerjavi z najpogosteje uporabljenima antimikotikoma ketokonazolom in cinkovim piritionom izkazal za bolj učinkovitega pri zdravljenju prhljaja.

Vichy Dercos Anti-dandruff šampon proti prhljaju vsebuje pirokton olamin. Na voljo na Notino.si.

Prhljaj in preventiva

Prhljaj je običajno kronično ponavljajoče se stanje, pri katerem enkratno zdravljenje ne zadostuje. S preventivnimi ukrepi lahko bistveno zmanjšamo tveganje za ponovni pojav prhljaja.

Splošni ukrepi proti prhljaju:

  • Redno, a ne prepogosto umivanje lasišča
  • Izogibanje uporabi izdelkov za stiliranje las
  • Krepitev imunskega sistema
  • Uživanje zadostnih količin vitaminov B, cinka, omega-3 maščobnih kislin
  • Ustrezna prehrana, ki ne vsebuje veliko trans maščob in sladkorjev

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Notino.si.

Viri:

  • Borda, L. J., & Wikramanayake, T. C. (2015). Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. Journal of clinical and investigative dermatology3(2), 10.13188/2373-1044.1000019.
  • Hay, R. J. (2011). Malassezia, dandruff and seborrhoeic dermatitis: an overview. British Journal of Dermatology, 165, 2–8.
  • Loing, E., Lamarque, E., & Borel, M. (2017). New targets in the battle against dandruff. Journal of cosmetic science68(1), 107–113.
  • Ranganathan, S., & Mukhopadhyay, T. (2010). Dandruff: the most commercially exploited skin disease. Indian journal of dermatology55(2), 130–134.
  • Schmidt-Rose, T., Braren, S., Fölster, H., Hillemann, T., Oltrogge, B., Philipp, P., … Fey, S. (2011). Efficacy of a piroctone olamine/climbazol shampoo in comparison with a zinc pyrithione shampoo in subjects with moderate to severe dandruff. International Journal of Cosmetic Science, 33(3), 276–282.
  • Schwartz, J. R., Messenger, A. G., Tosti, A., Todd, G., Hordinsky, M., Hay, R. J., Wang, X., Zachariae, C., Kerr, K. M., Henry, J. P., Rust, R. C., & Robinson, M. K. (2013). A comprehensive pathophysiology of dandruff and seborrheic dermatitis – towards a more precise definition of scalp health. Acta dermato-venereologica93(2), 131–137.
     

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar