Atopijski dermatitis: pomen nege kože

Atopijski dermatitis je kompleksna bolezen, ki poleg zdravljenja s topikalnimi ali sistemskimi dermatološkimi zdravili od pacienta zahteva veliko samoiniciative z uporabo podporne terapije v obliki indiferentnih kozmetičnih izdelkov.

Atopijski dermatitis je kompleksna bolezen, ki poleg zdravljenja s topikalnimi ali sistemskimi dermatološkimi zdravili od pacienta zahteva veliko samoiniciative z uporabo podporne terapije v obliki indiferentnih kozmetičnih izdelkov.

Kožna bariera

Atopijski dermatitis je bolezen, ki jo povezujemo predvsem s poškodbo kožne bariere. Primarna funkcija kožne bariere je omejiti izgubo vode in preprečiti vstop dražilnih snovi, alergenov in kožnih patogenov. Najbolj zunanja plast kože, imenovana stratum corneum, je ključnega pomena za celovitost kožne pregrade, pri čemer je protein filagrin ključni akter v strukturi in tvorbi rožene plasti.

Nezadostna proizvodnja filagrina vodi do zmanjšane sposobnosti kožnih celic, da v koži zadržujejo vlago in omejijo transepidermalno izgubo vode, kar nato vodi do povečane suhosti kože.

Poškodovana bariera prav tako omogoča vstop alergenov, kar vodi do vnetnega odziva kože. Povečano izgubo vode iz kože običajno spremlja tudi lokalno višji pH v primerjavi z zdravo kožo. Višji pH pomeni neugodno okolje za razvoj koži koristnih mikroorganizmov in posledično je na površini kože sestava mikroorganizmov spremenjena. To običajno vodi v prekomerno razrast bakterij, kot je Staphylococcus aureus, ki lahko sproži prirojen imunski odziv, kar vodi do razvoja vnetnih kožnih lezij.

Vse te faktorje moramo upoštevati pri formuliranju in svetovanju kozmetičnih izdelkov za nego atopijske kože.

Nega kože

Osnovna nega kože je temelj pri obvladovanju atopijskega dermatitisa, ne glede na resnost bolezni in trenutno aktivnost bolezni. Dosledna uporaba osnovnih, indiferentnih izdelkov za nego kože ima ključno vlogo pri obnovi poškodovane kožne bariere in zmanjšanju kseroze (suhosti kože) ter srbenja.

Čiščenje kože

Naravni pH normalne kože se giblje med 4,5 do 5,0. Pri atopikih je pH na površini kože bistveno višji, običajno med 5,5 in 6,0. Tako morajo pacienti z atopijskim dermatitisom še posebej paziti, da za čiščenje izbirajo izdelke, ki ne vplivajo bistveno na pH kože.

Sredstva za čiščenje kože so površinsko aktivne snovi (tj. emulgatorji/detergenti/mila), ki znižujejo površinsko napetost na koži in v emulgirani obliki odstranijo umazanijo, sebum, olje iz kozmetičnih izdelkov, mikroorganizme in odluščene celice povrhnje plasti kože. Medtem, ko so v preteklosti za čiščenje kože prevladovala predvsem trdna mila, se danes trend obrača v smer sindetov (sintetičnih detergentov) in čistil na oljni osnovi.

Uporaba trdnih mil namreč vodi do prehodnega povečanja pH za skoraj 2 enoti. Dolgotrajna uporaba takšnih izdelkov za čiščenje povzroči spremembo v stanju dinamičnega ravnovesja pH kože in spremljajoče spremembe kožne mikroflore, kar je pri osebah z atopijskim dermatitisom, ki imajo že naravno višji pH kože, zelo neugodno.

Za čiščenje atopijske kože se priporočajo čistila brez mila (npr. sindeti, vodne raztopine), ki imajo nevtralen ali nizek pH in nimajo dodanih dišav. Svetuje se predvsem uporaba oljnih čistil, ki vsebujejo kompleksne mešanice lipidov, sestavljenih iz ceramidov, maščobnih kislin in holesterola, ki lahko tvorijo hidro-lipidnemu plašču podoben film na površini kože. Tvorba takšnega filma zmanjša transepidermalno izgubo vode in pripomore k obnovi kožne bariere.

Kopanje

Kopanje prav tako predstavlja odlično strategijo za ohranjanje zdravja kožne pregrade ter preprečevanje in odpravljanje okužb kože. Kopanje lahko zagotovi hidracijo kože in odstranitev odmrlih kožnih celic ter dražilnih snovi.

Kopanje se priporoča enkrat dnevno v krajših intervalih (5-10 min). Prav tako se svetuje uporaba tople ali mlačne vode (27 °C do 30 °C), saj je za obvladovanje atopijskega dermatitisa zaželjeno izogibanje temperaturnim ekstremom. Močno drgnjenje z brisačo za osušitev kože ni priporočljivo.

Primer kreme za nego atopijske kože na obrazu z lihokalkonom A in ceramidi: Eucerin Atopicontrol

Nega kože z indiferentnimi mazili

Ustrezna uporaba negovalnih in ustreznih kozmetičnih izdelkov je pri pacientih z atopijskim dermatitisom povezana z zmanjšanjem pojavnosti akutnih faz. Nanos vlažilne kreme takoj po čiščenju kože je ključnega pomena za nadaljnje vzdrževanje hidracije kože. Po tuširanju ne čakajte, pač pa takoj nanesite na kožo debelo plast negovalnega izdelka. Pri nanosu izdelka ne ”šparajte”. Pacienti z atopijskim dermatitisom, ki so na kožo nanašali večje količine negovalnih izdelkov so imeli v povprečju manj akutnih faz v primerjavi s tistimi, ki so nanašali manjše količine.

pH negovalnih izdelkov je idealno nizek (okoli 5,5), izdelki morajo biti neodišavljeni in vsebovati minimalne količine konzervansov. Nanos teh izdelkov se ne svetuje samo za predele kože, kjer se pojavljajo izbruhi dermatitisa, ampak po celotnem telesu.

Kozmetični izdelki za nego atopijske kože so večinoma terapevtske narave, saj poleg osnovnih sestavin vsebujejo še sestavine, ki targetirajo specifične problematike povezane z atopijskim dermatitisom. To so:

  1. Obnova kožne bariere (ceramidi)
  2. Zmanjšanje srbečice (gliciretinska kislina)
  3. Vlaženje (naravni vlažilni faktorji – urea, laktična kislina..)
  4. Vzpostavljanje mikrobiote kože (prebiotiki, postbiotiki).

SESTAVINA
UČINEK NA ATOPIJSKO KOŽO

Ceramidi

Ceramidi imajo odličen vlažilen učinek, hkrati pa spodbudijo kožo k sintezi novih ceramidov in posledično okrepijo kožno bariero oziroma strukturo opeke-malta.

Urea

Uporaba indiferentnega negovalnega izdelka, ki vsebuje 5–10 % uree, vodi do izboljšanja hidratacije kože in zmanjšanja indeksa SCORAD (indeks, ki se uporablja za vrednotenje atopijskega dermatitisa). Vsebnost sečnine ≥ 10 % izboljša tudi penetracijo kortikosteroidov.

Niacinamid (vitamin B3)

V nižjih koncentracijah (<10 %) izkazuje vlažilen in protivneten učinek. Deluje tudi proti rdečici in zmanjša srbečico.

Pantotenska kislina (vitamin B5)

Izkazuje protivnetno delovanje in pospeši procese celjenja kože.

Koloidni oves

Škrob in β-D-glukani v ovesu pomagajo na koži ustvariti okluzivno pregrado, ki vlaži in lajša srbenje.

A-Derma Exomega Control je indiferentni emolientni losjon za nego atopijske kože z niacinamidom in ekstraktom ovsa

Mikrobiota kože

Mikrobiota je skupek vseh mikroorganizmov, ki živijo na določenem predelu telesa. Sestava mikroorganizmov na koži pri pacientih z atopijskim dermatitisom se bistveno razlikuje od mikrobiote pri normalni, zdravi koži. Cilj pri atopikih je zmanjšati prekomerno rast Staphylococcus aureus in spodbujati okrevanje komenzalnih Staphylococcus hominis in Staphylococcus epidermidis.

V zadnjem času vse več kozmetičnih podjetij proučuje učinke prebiotikov, probiotikov in postbiotikov na atopijsko kožo.

Prebiotiki

Prebiotik je selektivno fermentirana sestavina, ki omogoča specifične spremembe, tako v sestavi, kot v aktivnosti mikroflore in ugodno vpliva na zdravje gostitelja. V kozmetičnih formulacijah prebiotiki  selektivno stimulirajo aktivnost in rast koristne “normalne” mikrobiote kože.

Primeri: fruktooligosaharidi, galaktooligosaharidi, oligosaharidi glukomanana, inulin, izomaltooligosaharidi, laktosaharoza, laktuloza, neosladkorji, palatinoza, rafinoza, sorbitol, sojini oligosaharidi, ksilitol in ksilooligosaharidi.

Probiotiki

Probiotike večinoma poznamo po njihovem učinku po peroralnem vnosu, a se danes pojavljajo tudi formulacije s probiotiki, namenjene dermalnemu nanosu. Njihov namen je, da povrnejo ravnovesje kožni mikrobioti. Natančnega mehanizma delovanja probiotikov še ne poznamo, a glede na to, da so nekateri probiotični rodovi tudi sestavni del kožne mikrobiote, sklepamo, da zavirajo nastanek biofilma, ki ga tvori S. aureus, tako da prerastejo področje kože in s tem preprečijo, da bi se na ta mesta naselil S. aureus.

Probiotični sevi z dokazano pozitivnimi učinki na atopijsko kožo so Lactobacillus, Bifidobacterium in Streptococcus.

Postbiotiki

Postbiotiki so ekstrakti in lizati probiotičnih sevov in so tako kot probiotiki namenjeni doseganju neposrednih učinkov na kožo. Postbiotiki zaradi indukcije diferenciacije regulatornih limfocitov T in sinteze protivnetnih citokinov vzpostavijo ravnovesje med dvema glavnima krakoma imunskega sistema, ki ju predstavljata limfociti Th1 in Th2.

Najpogosteje zastopani postbiotiki v kozmetičnih izdelkih za nego atopijske kože: Lactobacillus Ferment Lysate (Filtrate), Lactococcus Ferment Lysate, Bifida Ferment Lysate.


Imaš še kakšno vprašanje na temo atopijskega dermatitisa ali nege atopijske kože? Z veseljem odgovorim nanj.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar