Podočnjaki – kakšne vrste poznamo in kako jih zdraviti?

Podočnjaki so pogost estetski problem s katerim se spopadamo že od najstniških let. Večina se spopada s težavami, kot so temno zabarvanje okrog oči, vrečke, gube ali otekline okoli oči. Pogosto zaradi podočnjakov izgledamo bolj utrujeni in ne vemo točno, v čem je težava oziroma zakaj se sploh spopadamo s podočnjaki. Podočnjaki so lahko različnega izvora in zato tudi vseh vrst podočnjakov ne moremo zdraviti na enak način.

Podočnjaki so pogost estetski problem s katerim se spopadamo že od najstniških let. Večina se spopada s težavami, kot so temno zabarvanje okrog oči, vrečke, gube ali otekline okoli oči. Pogosto zaradi podočnjakov izgledamo bolj utrujeni in ne vemo točno, v čem je težava oziroma zakaj se sploh spopadamo s podočnjaki. Podočnjaki so lahko različnega izvora in zato tudi vseh vrst podočnjakov ne moremo zdraviti na enak način.

Koža okrog oči je najbolj dovzetna za spremembe pri staranju

Eno izmed prvih mest, kjer se začnejo pojavljati vidni znaki staranja, je okrog oči. Nežna koža na tem področju je izjemno tanka in vsebuje malo podkožnega maščobnega tkiva. Med staranjem se kožne celice počasneje delijo in notranji sloj, imenovan dermis, se začne tanjšati. Mreže elastinskih in kolagenskih vlaken popuščajo. Koža izgubi elastičnost, ima manjšo sposobnost zadrževanja vlage, žleze lojnice so manj aktivne, pa tudi poškodbe na koži se dalj časa celijo. Vsi ti vzroki povzročajo nastanek gub.

Podočnjaki so pogost estetski problem

Čeprav so podočnjaki tako pogost estetski problem še vedno ne obstaja veliko znanstvenih razlag za njihov nastanek, hkrati pa tudi ne obstaja podrobna klasifikacija, ki bi jih delila glede na izvor in glede na strukturne razlike. V grobem ločimo naslednji vrsti podočnjakov: temna zabarvanja in otekline.

Temna zabarvanja in zabuhlost okoli oči imata lahko več vzrokov za nastanek. Za nastanek so odgovorni naslednji dejavniki: alergije, fotopoškodbe, krhkost žil, slaba cirkulacija pod očmi, zastajanje limfe ali razpad maščobnih blazinic.

V naslednjem delu objave si bomo podrobneje pogledali dejavnike odgovorne za nastanek podočnjakov in kako zdraviti različne vrste podočnjakov.

 

 

Temna zabarvanja pod očmi

Temno zabarvanje pod očmi je lahko posledica več vzrokov, kot so alergije, fotopoškodbe in slaba cirkulacija. Usluge nam ne dela niti dejstvo, da je koža okoli oči zelo tanka in celo nekoliko prozorna. Vemo, da se takoj pod kožo že nahaja splet krvnih žil, zato prozorna koža zagotavlja le malo maskirnosti za vidnost spodnjega mehkega tkiva. To ima za posledico zatemnjen videz kože.

Temno zabarvanje pod očmi kot posledica sistemskega vzroka

Temno zabarvanje okrog oči se lahko pojavi kot posledica notranjega vzroka, lahko gre za alergije, atopijo, nahod ali podobno. Vsi ti notranji vzroki lahko povzročijo, da se tekočina nabira v območju mehkega tkiva kar prispeva k zatemnjenemu videzu in zabuhlosti kože na področju okoli oči. Če so vaši podočnjaki posledica sistemskega vzroka je potrebno poiskati notranji vzrok, saj vam v tem primeru noben kozmetični izdelek za nego okrog oči ne bo pomagal zmanjšati zabarvanosti. Potrebno je predvsem zdravljenje sistemskega vzroka z zdravili proti alergijam in pa spiranje oči ter čiščenje nosa.

Podočnjaki, kot posledica slabe cirkulacije pod očmi

Podočnjaki so lahko tudi posledica slabe cirkulacije na področju okrog oči. Podočnjaki, ki imajo za posledico slabo cirkulacijo so modro ali vijolično obarvani in jih ne spremlja zabuhlost. Slaba prekrvavitev povzroči, da je v krvi, ki pride v območje okrog oči, manj kisika kar povzroči modrikast videz. Izgled podočnjakov, ki so posledica slabe cirkulacije lahko ublažimo s nežno masažo okrog oči, ki bo spodbudila cirkulacijo. Za to vrsto podočnjakov so učinkoviti tudi pripravki za nego področja okrog oči, ki imajo dodan kofein. Kofein izkazuje antioksidativne lastnosti in spodbuja cirkulacijo krvi.

Podočnjaki, kot posledica fotopoškodb

Običajno so h podočnjakom, ki so posledica fotopoškodb nagnjeni predvsem posamezniki s temnejšimi teni kože oziroma fototipi IV-VI. Lahko pa si fotopoškodbe okrog oči pridelate tudi posamezniki s svetlejšo poltjo. Namreč razgradni produkti hemoglobina prispevajo v vidnim spremembam pigmentacije v koži. Ta tip podočnjakov je eden izmed enostavnejših za zdravljenje, saj si lahko v veliki meri pomagate s kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo aktivne posvetlitvene sestavine. Fotopoškodbe odpravimo z uporabo posvetlitvenih sredstev, kot so retinoidi, vitamin C, hidrokinon in z redno uporabo sončne kreme, ki bo delovala preventivno na pojav novih fotopoškodb.

Podočnjaki, kot posledica krhkosti žilne stene

Omenili smo že, da je koža okoli oči izredno tanka, zato so lahko vse spremembe zelo hitro vidne. Še eden izmed vzrokov za nastanek temnega obarvanja pa je krhkost žilne stene. Če krvne žile okoli oči postanejo krhke se lahko zlahka poškodujejo. Posledica poškodbe je iztekanje hemoglobina v okoliško kožo. Ko se hemoglobin razgradi, se v dermisu in povrhnjici tvorijo in kopičijo pigmentirani razgradni produkti. To lahko povzroči temno spremembo barve okoli oči. Tudi ta tip podočnjakov lahko dokaj enostavno lajšamo z uporabo kozmetičnih izdelkov. Vendar pozorni moramo biti, da vsebujejo sestavine, ki krepijo žilno steno. Sestavine, ki krepijo žilno steno so: diosmin, hesperedin, ekstrakt divjega kostanja, ekstrakt navadnega bršljana, dvokrpi ginko.

Vsi The Ordinary in NIOD izdelki so na voljo v spletni trgovini Beautyology.eu (s kodo COSMEDOC10 imaš tudi 10 % popust pri nakupu).

Otekline okoli oči

Otekline običajno same niso vzrok na nastanek podočnjakov in le spremljajo temno zabarvanje. Otekline so predvsem posledica zastajanja limfe ali alergijskega vzroka, ki povzroča zastajanje tekočine v okolici očesa.

Tkiva spodnjih vek izkazujejo povečano nagnjenost k kopičenju tekočine zaradi lokalnih procesov, kot je atopija. Edemi na vekah kot manifestacija nabiranja tekočine se po slanem obroku ali zjutraj pogosto poslabšajo. Ta tekočina pogosto prevzame vijolično barvo. Za zdravljenje oteklin, ki so posledica zastajanja limfe si lahko delno pomagate s kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo sestavine za zmanjšanje otekanja in sestavine, ki preprečujejo nabiranje tekočine v medceličnem prostoru. Zastajanje limfe lahko zmanjšate z redno limfno drenažo in pa z iskanjem vzroka za zastajanje limfe (navadno alergija, atopija).

Maščobne blazinice ali vrečke

Kljub temu, da lahko že sama oteklina okoli oči deluje kot vrečka, pa so glavni krivec za nastanek podočesnih vrečk maščobne blazinice.

Vrečke se pojavijo zaradi številnih zapletenih mehanizmov, najpogostejši anatomski razlog je razpad maščobe. S staranjem tkiva okoli očesa postopoma oslabijo in propadajo. Izguba elastičnosti kože omogoča, da se maščoba spusti na območje spodnje veke, zaradi česar je ta videti zabuhla in otekla. Ni pa nujno, da so maščobne blazinice povezane s starostjo. Namreč naše oči so oblazinjene z maščobo in pri nekaterih ljudeh te maščobne blazinice naravno štrlijo bolj, že v mladosti. Maščobne blazinice postanejo vidne, ko se kolagen in elastin začneta razgrajevati. Tako več ni elastičnega tkiva, ki bi zadrževalo maščobo na mestu, zato se ta začne spuščati in pokati.

Podočnjakov, ki so posledica razpada maščobnih blazinic ni mogoče zdraviti s kozmetičnimi izdelki. Za takšen tip podočnjakov je potrebna operacija ali hialuronski filerji.

Viri:

  1. Huang, Y.-L., Chang, S.-L., Ma, L., Lee, M.-C., & Hu, S. (2013). Clinical analysis and classification of dark eye circle. International Journal of Dermatology, 53(2), 164–170.
  2. Vrcek, I., Ozgur, O., & Nakra, T. (2016). Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment. Journal of cutaneous and aesthetic surgery9(2), 65–72.
  3. Ahmadraji, F., & Shatalebi, M. A. (2015). Evaluation of the clinical efficacy and safety of an eye counter pad containing caffeine and vitamin K in emulsified Emu oil base. Advanced biomedical research4, 10.
  4. Freitag, F. M., & Cestari, T. F. (2007). What causes dark circles under the eyes? Journal of Cosmetic Dermatology, 6(3), 211–215.
  5. Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology9(1), 49–55.
  6. Friedmann, D. P., & Goldman, M. P. (2015). Dark Circles. Clinics in Plastic Surgery, 42(1), 33–50.
  7. Goel, A., & Sethi, P. (2019). Concealing of under eye orbital fat pads with hyaluronic acid filler: A case report. Journal of Cosmetic Dermatology.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar