6 najpogostejših napak, ki jih počnemo pri negi kože

Tokrat sem želela govoriti o pomembni temi in sicer o pogostih napakah, ki jih počnemo pri negi kože. Koža je kljub temu, da je glaven zaščitni organ, zelo občutljiva in ne dopušča veliko napak pri negi, saj se te hitro maščujejo s poškodovano kožno bariero, prisotnim vnetjem, ekcemom ali aknami.

Tokrat sem želela govoriti o pomembni temi in sicer o pogostih napakah, ki jih počnemo pri negi kože. Koža je kljub temu, da je glaven zaščitni organ, zelo občutljiva in ne dopušča veliko napak pri negi, saj se te hitro maščujejo s poškodovano kožno bariero, prisotnim vnetjem, ekcemom ali aknami.

Zato sem želela pripraviti pregled pogostih napak, ki jih počnemo pri negi kože, z namenom, da vas nanje opozorim, hkrati pa vas tudi napotim k pravilnemu ravnanju. Namen te objave ni grajanje, saj vsi kdaj malo kiksnemo mimo pri negi kože, tudi strokovnjaki. Od začetnikov pričakovati, da bodo obvladali vse osnove je preprosto nerealno, saj je informacij pravilnih, pa tudi nepravilnih malo morje in posledično se izgubimo in ne vemo kako pravilno ravnati.

Kožo čistimo z grobimi čistilnimi sredstvi, saj bo tako bolj čista

Velikokrat opazim zmotno mišljenje in zapise na spletu, da je kožo potrebno ”orng” očistit, da je ta zares čista. To vključuje uporabo agresivnih čistilnih sredstev, ki temeljijo predvsem na visoki vsebnosti alkohola ali pa kožo čistite kar s trdnim milim. To napako najpogosteje počnejo tisti z mastno kožo. Alkohol in trdno milo se slišita super, saj razmastita kožo in dajeta občutek ”suhosti”. Kar pa se ne zavedamo pa je, da takšno ravnanje na dolgi rok povzroči, da se koža začne še bolj mastiti. Ampak zakaj?

Alkohol je dober penetrator, kar pomeni, da prodira v globje plasti kože, kjer uniči celične membrane. To privede do poškodbe barierne funkcije in posledično pričnemo iz kože izgubljati velike količine vlage, saj le-te bariera ne more zadržati. Proti izgubi vlage pa se koža bori s proizvajanjem velikih količin sebuma. Zato prosim, da se v velikem krogu izogibate izdelkov, ki med prvimi mesti na seznamu INCI vsebujejo alkohol – tako čistilcem, kot tonikom, pa tudi kremam.

Več o tem, kako pravilno brati INCI seznam in kaj za vraga to sploh je, lahko prebereš v objavi.

Čistilnih sredstev, kot so micelarne vodice, ne spirate.

Ko vidim na micelarni vodici ali na robčkih za odstranjevanje ličil napisano, da jih ni potrebno spirati dobim ošpice. Vsa čistilna sredstva za obraz, vključno z micelarno vodico, vsebujejo površinsko aktivne snovi. To so poenostavljeno povedano snovi, ki omogočajo, da odstranimo v vodi topne in v olju topne nečistoče z obraza. Površinsko aktivne snovi delujejo tako, da v svojo notranjost ujamejo olja, na zunanji del pa se primejo v vodi topne nečistoče. Čeprav izgleda vse super, z vatico smo pobrisali vso umazanijo z obraza, pa smo površinsko aktivne snovi pustili na obrazu. In če to počnemo dalj časa, lahko površinsko aktivne snovi raztapljajo tudi koži lastna olja – lipide. Lipidi pa so glavni sestavni del barierne funkcije kože. Torej ponovno lahko pride do poškodbe bariere, posledično bo koža suha in dehidrirana. Vse čistilce je potrebno spirati!

Preveč redno uporabljate mehanske pilinge

Mehanski pilingi delujejo tako, da mehanski delci (to so lahko arganove lupine, sladkor, jojobine kroglice) z drgnjenjem odstranijo povrhnje mrtve celice kože. Mehanski pilingi so super z vidika, da dajejo takojšnje rezultate. Koža je bolj mehka, manj groba na otip in bolj sijoča. A prekomerna uporaba mehanskih pilingov lahko povzroči resne poškodbe na koži. Mehanski pilingi povzročajo nastanek mikroureznin. To so ureznine, ki jih s prostim očesom ne vidimo, a v koži povzročajo vnetje, ki se lahko kaže kot vrsta različnih indikacij – koža je dehidrirana, se lušči, je bolj občutljiva, lahko pride do nastanka ekcema ali aken. Sploh pri aknasti koži odsvetujem uporabo mehanskih pilingov, saj lahko mehanski delci predrejo akne in pride do izliva vsebine akne v okoljsko tkivo, kar pomeni, da prenesete akne še na druge dele obraza. Če res želite uporabljati mehanske pilinge to počnite enkrat na 14 dni ali pa rajši presedlajte na kislinske pilinge.

Namesto, da bi kožo vlažili, jo utapljate v olju

Še ena zelo pogosta napaka pri negi kože je, da ne veste, kdaj je koža dehidrirana (potrebuje vlago) in kdaj je koža suha (potrebuje olje). Velikokrat se ti dve stanji enačita, posledično pa tudi dehidrirano kožo preobremenjujete z olji, kar ji ne pomaga pri okrevanju. Dehidrirana koža, ki potrebuje predvsem vlago, ne potrebuje, da jo dušite z olji, saj potem ne more vezati niti vlage z okolice. Dehidrirano kožo prepoznate tako, da je občutljiva, prisoten je občutek zategovanja, izgleda bolj bledo in kaže pospešene znake staranje – bolj vidne gube in povešenost. Če ne uporabljate popolnoma nobenega vlažilnega izdelka, razen kreme je velika verjetnost, da imate dehidrirano kožo. Suha koža pa je tista, ki potrebuje lipide. Suho kožo prepoznamo tako, da se lušči, opazne so bele suhe luske, je groba na otip. Pri suhi koži je potrebno nadomeščati lipide, a ne tako, da se kožo utapljate v rastlinskih oljih, ampak tako, da uporabljate kvalitetne lipide, ki so naraven del kože – to so ceramidi, fosfolipidi, holesterol in izbrane maščobne kisline – linolna, gama linolenska kislina.

Hitite in pretiravate z uporabo aktivov

Mislim, da je to napaka, ki smo jo že kdaj naredili vsi, predvsem pa je pogosta pri tistih, ki se šele spoznavajo z nego kože in čudovitim svetom aktivnih sestavin. Aktivne sestavine, kot so retinoidi, kisline, vitamin C, niacinamid so krasne in z njimi lahko dosežemo preobrazbo kože, a le, če jih ne zlorabljamo. Vsaka aktivna sestavina, ne glede na koncentracijo, je neka novost za kožo, na katero se le ta mora privaditi. Zato vedno začenjamo z uporabo aktivov počasi, najprej 3x tedensko, nato lahko v primeru dobre tolerance povečujemo število dni. Vedno uvajamo le en aktiv naenkrat. Vem, kako je, ko si navdušen nad vsemi učinki, ki jih pripisujejo enemu aktivu in preprosto hočeš te učinke takoj, a te sestavine dajejo učinke na dolgi rok uporabe, zato bodite strpni. Nespametna takojšnja vsakodnevna uporaba in uvajanje več različnih aktivov naenkrat lahko samo privede do resnih poškodb kože, katerih sanacija je bolj dolgotrajna, kot postopno uvajanje.

Preveč plastite različne izdelke

Najprej bi rada razjasnila, da je vse, kjer uporabimo več kot en izdelek za nego že plastenje. Ampak naj bo to v zdravi meri. Moram poudariti, da vsaka koža prenese različno količino plasti. Medtem, ko nekaterim koža dopušča plastenje 7-8 izdelkov, nekaterim dopušča 2-3. Potrebno je pa najti neko mejo, kjer se ustaviti. Vsi, ki me že dalj časa spremljate veste, da nisem proti plastenju, a preprosto z njim ne smemo pretiravati. S plastenjem namreč zmešamo veliko količino različnih sestavin, z različnimi konzervansi, aktivi, vlažili, pH vrednostmi in koncentracijami, kar lahko hitro privede do stanja, kjer se bosta dve sestavini izključevali ali pa bo prišlo do spremembe pH, ki za kožo ni ugoden. Zavedati pa se moramo tudi, da z nanosom 7-8 izdelkov naenkrat ne bomo dosegli nič več, kot z 2-3 izdelki. Če imate veliko izdelkov, ki jih želite vključiti v rutino raje prilagajajte rutino svojim trenutnim potrebam kože ali pa ob različnih večerih uporabljajte različne izdelke. Tudi sama sem delala to napako, ko se mi je zdelo da preprosto moram nanesti vse, če ne ne bo učinka. A velika količina izdelkov na vodni osnovi me je velikokrat le pripeljala do izbruha aken, saj je vodno okolje raj za razvoj bakterij.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar