Medicinski laser – kako deluje, za koga je primeren?

Včasih pridemo do točke, ko ugotovimo da s pravilno in ustrezno dodelano rutino nege kože več ne moremo nič spremeniti oziroma je stanje pri katerem smo zdaj najboljše, kar lahko dosežemo z nego doma. Takrat začnemo premišljevati o kozmetičnih in dermatoloških posegih. Eden izmed dermatoloških posegov, ki se ga lahko poslužimo za različne indikacije je laser.

Včasih pridemo do točke, ko ugotovimo da s pravilno in ustrezno dodelano rutino nege kože več ne moremo nič spremeniti oziroma je stanje pri katerem smo zdaj najboljše, kar lahko dosežemo z nego doma. Takrat začnemo premišljevati o kozmetičnih in dermatoloških posegih. Eden izmed dermatoloških posegov, ki se ga lahko poslužimo za različne indikacije je laser.

Ali je laser primeren za večino kožnih indikacij?

Laser je praktično vsestranski, saj z uravnavanjem valovne dolžine lahko dosežemo različne učinke. Laser lahko pomaga pri odpravljanju neželene poraščenosti, lahko pa ga uporabljamo tudi na obrazu, za zmanjšanje gubic, za zdravljenje aken, za posvetljevanje hiperpigmentacij in postinflamatornih hiperpigmentacij, za odstranjevanje znamenj, za odstranjevanje pajkastih žilic. Poznamo več vrst laserjev, pri čemer moramo vedeti, da lahko za enako kožno indikacijo uporabimo več različnih laserjev. V grobem ločimo ablativne in neablativne laserje. Neablativne laserje lahko razdelimo v 3 glavne skupine:

  • srednje infrardeči laserji, ki ciljajo dermis;
  • vidni laserji, kot je pulzni barvni laser (PDL) in pulzni fosfatni (KTP) laser, sam ali v kombinaciji z Nd:YAG laserjem
  • intenzivna pulzna svetloba (IPL)

Pri ablativnih laserjih poznamo CO2 laser in Er:YAG laser. 

 

 

Ablativni laserji

Z ablativnimi laserji dermatologi dosegajo drastična izboljšanja fotopoškodovane kože, brazgotin ter gub. Čeprav natančen mehanizem delovanja ni popolnoma znan, znanstveniki sklepajo, da toplotna poškodba dosežena s CO2 laserji inducira krčenje kolagena, kar služi kot osnova za nastanek novih kolagenskih tkiv. Pri Er-YAG laserju se energija pretvori v toploto, ki konča v obliki pare, kar zmanjšuje toplotno poškodbo okoliškega tkiva, brez vidnega krčenja dermalnih kolagenskih vlaken. V primerjavi s CO2 laserjem je Er: YAG laser bolj primeren za blage in zmerne fotopoškodbe. CO2 laser je bil ob odkritju okronan z nazivom zlati standard za pomlajevanje, saj so z njim dosegali odlične pomlajevalne rezultate. Vendar so kmalu po uporabi ugotovili, da ponavljajoča se uporaba CO2 laserja predstavlja tveganje zaradi toplotnih poškodb okoliškega tkiva, kar podaljša čas okrevanja. Kot stranski učinki so se pojavljale dolgotrajne otekline in eritem, kožne dispigmentacije in povečano tveganje za kožne okužbe, ekceme in brazgotine. Po drugi strani pa ponavljajoča se uporaba Er:YAG laserja ni pokazala tako pogostih stranskih učinkov in je zato bistveno varnejša metoda.

Neablativni laserji

Za bolnike, ki želijo bolj zmerno izboljšanje, brez možnih stranskih učinkov ablativnih laserjev so pogosto idealna izbira neablativni laserji. Neablativni laserji puščajo povrhnjico nedotaknjeno, kljub temu pa izkazujejo pomlajevalne učinke na koži. Neablativni laserski tretmaji lahko glede na tehnologijo delovanja zmanjšajo videz tankih gub, izboljšajo teksturo in ton kože ter zdravijo hiperpigmentacije. V primerjavi z ablativnimi laserji je način zdravljenja nežnejši, vendar posledično izkazujejo zelo malo stranskih učinkov. Neablativni nefrakcionirani laserji so na trg prišli v poznih devetdesetih letih, predvsem z namenom obnavljanja kože. Ta razred laserjev povzroča blage učinke na koži in povzroči nadzorovano poškodbo tkiva v dermisu, s čimer spodbudi dermalno preoblikovanje in proizvodnjo kolagena. Rezultati neablativnih laserjev so blagi v primerjavi z ablativnimi laserji, vendar pacienti, ki iščejo postopno izboljšanje svoje kože, pogosto izberejo ta laserski razred zaradi minimalnega okrevanja in profila stranskih učinkov.

Laser Nd:YAG za zdravljenje aken

Ker tudi sama obiskujem laserske tretmaje v dermatološkem centru Medilase vam želim predstaviti laser s katerim izvajajo tretmaje in kako ta dotičen laser deluje pri aknasti koži. Laser Nd: YAG deluje tako, da se izogne poškodbam povrhnjice, hkrati pa se usmeri na dermalne plasti, da spodbudi rast novih kolagenskih tkiv.  Nd:YAG laser je znan kot varen in učinkovit pri zdravljenju aken, saj krči žleze lojnice in tako minimizira nastanek sebuma, tako preprečuje nastanek novih aknastih lezij. Fotona ponuja laserski protokol za zdravljenje aken, ki zagotavlja celovito rešitev problema aken. Fotonina natančno nadzorovana Nd: YAG laserska svetloba varno prodira v kožo, da učinkovito cilja prekomerno aktivne lojnice in zmanjša tveganje za nastanek novih vnetnih aken tako, da uniči prekomerno aktivne žleze. Laser Nd: YAG lahko ustvari bližnjo infrardečo svetlobo, ki prodira globoko v kožo in jo zlahka absorbirajo kromoforji hemoglobina in melanina. Z ustvarjanjem spremenljivega dolgega impulza je mogoče znatno segreti globoka kožna tkiva. Lasersko zdravljenje aken Nd: YAG poleg svojih termalnih penetracijskih učinkov pospešuje tudi proces celjenja in spodbuja preoblikovanje kolagena, kar je pomemben korak pri dolgoročnem zdravljenju aken. S segrevanjem podkožne kože (neablativno) spodbudi neokolagenezo, kar izboljša videz obraznih gub.

Viri:

  1. Alexiades-Armenakas, M. R., Dover, J. S., & Arndt, K. A. (2008). The spectrum of laser skin resurfacing: Nonablative, fractional, and ablative laser resurfacing. Journal of the American Academy of Dermatology, 58(5), 719–737.
  2. Lipozenčić, J., & Mokos, Z. B. (2013). Will nonablative rejuvenation replace ablative lasers? Facts and controversies. Clinics in Dermatology, 31(6), 718–724.
  3. Patil, U. A., & Dhami, L. D. (2008). Overview of lasers. Indian journal of plastic surgery : official publication of the Association of Plastic Surgeons of India41(Suppl), S101–S113.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar