INCI seznam – kaj nam pove o kozmetičnem izdelku?

Vedno, ko obrnete kozmetični izdelek, so nekje na njem navedene sestavine. In poimenovanje teh sestavin temelji na seznamu INCI. Če ta ni na voljo, pa na podlagi kemijskega imena.

Vedno, ko pogledate na kozmetični izdelek, so nekje na njem navedene sestavine. In poimenovanje teh sestavin temelji na seznamu INCI. Če ta ni na voljo, pa na podlagi kemijskega imena.

Sestavine kozmetičnega izdelka morajo biti navedene po padajočem vrstnem redu glede na maso. A le, če je njihova vsebnost v izdelku večja od 1%. Če je manjša, so lahko sestavine navedene po naključnem vrstnem redu.

Ampak vseh sestavin ne moremo uporabljati kar prosto po Prešernu. Obstaja Uredba o kozmetičnih izdelkih. V tej uredbi so navedeni:

  1. Poročilo o varnosti kozmetičnega izdelka
  2. Seznam prepovedanih snovi v kozmetičnih izdelkih
  3. Priloge o omejitvah KI (barvila, konzervansi, UV filtri)

Sestavine, katerim posvečamo posebno pozornost, so poleg sestavin v prilogah (z omejitvami) še nanomateriali in CMR snovi (hormonski motilci). Zakaj? Ker le tako lahko zagotovimo, da bodo za potrošnika tudi varni. O nanodelcih se bova še razpisali v bližnji prihodnosti.

Photography of an INCI listing
Fotografija: Neja Stojnić

In še nekaj, da razjasniva za vse večne čase. Testiranje na živalih je prepovedano že od leta 2013. Pri pisanju Poročila o varnosti kozmetičnih izdelkov se lahko uporabijo raziskave, ki so bile v preteklosti izvedene na živalih, ne smejo pa se delati nove. Namesto testiranja živali so uvedli alternativne metode, ki dandanes nadomeščajo testiranje na živalih. Je pa res, da je to prepovedano v EU. Če naročimo izdelek iz drugega kontinenta, kjer teh omejitev nimajo, nam nihče ne more zagotoviti, da izdelek ni bil testiran na živalih.

Iz teorije v prakso

Zdaj bomo pogledali primer v praksi. Skoraj vsi konzervansi, ki so dovoljeni za uporabo v kozmetičnih izdelkih, imajo določene omejitve. Saj se še spomimo, kaj so konzervansi, ne? Če ne, preberi tukaj.

Torej, najlažje se ˝orientiramo˝ po INCI, če vemo, kakšne so omejitve določene snovi. Odstotek koliko je katere snovi v izdelku ne rabi biti naveden, mi pa želimo vsaj približno vedeti, kolikšen je.

Poglejmo sestavo kreme z vitaminom C. In seveda, če že kupimo kremo z vitaminom C, od tega želimo nek učinek. Ampak, če je le-ta v prenizki koncentraciji, učinka pač ne bo.

Aqua, Isoamyl P-Methoxycinnamate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Aloe barbadensis leaf juice, Glycerin, Gyceryl Stearate, Phenoxyethanol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Stearoyl Glutamate, 3-0-Ethyl Ascorbic Acid, Xanthan Gum, Tocopherol, Fragrance, Sodium Citrate, Ethylhexylglycerin, Sodium Hyaluronate, Panthenol, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium hydroxide, Hexyl cinnamal, Linalool, Limonene, CI 15510, Citronellol, Benzyl Salicylate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Geraniol, Sodium Chloride, Sodium Sulfate, CI 14700

Torej, v INCI listi lahko poiščemo konzervans. V našem primeru je to fenoksietanol (phenoxyethanol), katerega koncentracija je v Uredbi o kozmetičnih izdelkih omejena na 1%. No, glej ga zlomka, da se vitamin C (ethyl ascorbic acid) nahaja šele za fenoksietanolom, kar pomeni, da ga je v izdelku prisotnega manj kot 1%.

Aqua, Isoamyl P-Methoxycinnamate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Aloe barbadensis leaf juice, Glycerin, 3-0-Ethyl Ascorbic Acid, Gyceryl Stearate, Phenoxyethanol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Tocopherol, Fragrance, Sodium Citrate, Ethylhexylglycerin, Sodium Hyaluronate, Panthenol, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium hydroxide, Hexyl cinnamal, Linalool, Limonene, CI 15510, Citronellol, Benzyl Salicylate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Geraniol, Sodium Chloride, Sodium Sulfate, CI 14700

No, tole pa je že malo boljše. V tem primeru lahko pogledamo druge sestavine z omejitvijo in sicer UV filtre. Metoksi cinamat in triazin sta omejena na maksimalno koncentracijo 10%. Fenoksietanol pa se nahaja za vitaminom C (ascorbic acid). Kar bi načeloma pomenilo, da je vitamina C v izdelku več, kakor v zgornjem primeru, ampak ni nujno. Ker ni pravila, ki bi narekovalo, da morajo biti točne koncentracije sestavin navedene na izdelkih, lahko o koncentracijah v izdelkih le sklepamo.

Še nekaj uporabnih spletnih strani, če se kdaj ˝zatakne˝.

Obstaja najbolj preverjena spletna stran za snovi v kozmetičnih izdelkih, imenuje se CosIng. Kaj lahko najdemo tu?

Cosing data base
  1. Vsa imena snovi (kemijsko, INCI, druge variacije imena)
  2. Omejitve, če so (pripisana priloga in kje je zapisana omejitev)
  3. Kakšno funkcijo opravlja spojina v izdelkih
  4. Mnenje SCCS (o tem sva že govorili, v primeru parabenov, katerim jim je cel svet pripisoval kancerogene učinke – komite je preveril vse študije in omejil odstotek, da je sedaj uporaba sigurno varna)

SCCS= skupina (komite) neodvisnih ekspertov, ki piše mnenja o snoveh.

Obstaja še Rapex, kjer so navedeni vsi kozmetični izdelki, ki vsebujejo kakšno prepovedano snov. Če se izdelek znajde v sistemu Rapex, se ga odstrani s tržišča. Lahko mu sicer spremenijo sestavo (zamenjajo problematično snov z drugo) in ga potem ponovno pošljejo nazaj v prodajo.

Ja, pri kozmetičnih izdelkih je vse omejeno le približno. Ampak še vseeno se lahko bolj ali manj znajdemo v tem kaosu. Ni najbolj enostaven način, ampak je učinkovit. Upava, da boste naslednjič že kot pravi doktorji preverili sestavo kozmetičnih izdelkov in sami presodili ali vas vlečejo za nos ali ne.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

2 komentarja

  1. Odlično napisano…. Poučna zadeva. Pa eno vprašanje – A ni tako, da lahko na izdelku piše Ni testiran na živalih…. Pa to vseeno ne velja nujno za posamezne sestavine? Ali mora proizvajalec zagotoviti tudi ti sledljivost?

    • Najlepša hvala! Zakonodaja v Evropski uniji prepoveduje testiranje na živalih (tako surovin kot končnega kozmetičnega izdelka). Vendar, če znamka naroča surovine iz držav, kjer je dovoljeno testiranje, se pa te na žalost še vedno testirajo na živalih. Zakonodaja glede kozmetike je zelo ohlapna, tako da sledljivost zagotavljajo samo tisti, ki želijo. Upamo, da bo v prihodnosti tudi to urejeno in, da se bo ukinilo testiranje posameznih sestavin tudi v Aziji.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar