Sestavine za posvetljevanje hiperpigmentacij

Kozmecevtiki so kozmetično-farmacevtski hibridi, ki se običajno uporabljajo za izboljševanje stanja hiperpigmentacij. Hiperpigmentacije je na splošno težko zdraviti, saj starejša, kot je hiperpigmentacija, težje jo je odstraniti. Za posvetljevanje hiperpigmentacij je potrebno uporabljati učinkovine, ki posvetljujejo kožo. Aktivne posvetlitvene sestavine selektivno delujejo na hiperaktivne celice, ki proizvajajo melanin (melanocite) in zavirajo ključne korake v sintezi melanina.

Kozmecevtiki so kozmetično-farmacevtski hibridi, ki se običajno uporabljajo za izboljševanje stanja hiperpigmentacij. Hiperpigmentacije je na splošno težko zdraviti, saj starejša, kot je hiperpigmentacija, težje jo je odstraniti. Za posvetljevanje hiperpigmentacij je potrebno uporabljati učinkovine, ki posvetljujejo kožo. Aktivne posvetlitvene sestavine selektivno delujejo na hiperaktivne celice, ki proizvajajo melanin (melanocite) in zavirajo ključne korake v sintezi melanina.

Aktivne posvetlitvene sestavine delujejo na različne stopnje sinteze melanina. S posvetlitvenimi sestavinami lahko vplivamo na melanin že pred sintezo melanina, med sintezo melanina in pa po sami sintezi.


Načini, kako lahko aktivne posvetlitvene sestavine delujejo pri zdravljenju hiperpigmentacij. Vir: Briganti, S., Camera, E., & Picardo, M. (2003). Chemical and Instrumental Approaches to Treat Hyperpigmentation. Pigment Cell Research, 16(2), 101–110.

Posvetlitvene sestavine, ki vplivajo direktno na sintezo melanina

Nekatere posvetlitvene sestavine delujejo direktno na sintezo melanina tako, da zavirajo encim tirozinazo. Ta encim predstavlja glavni korak v sintezi melanina. S tem, da ta encim zaviramo preprečimo, da bi se sintetiziral melanin, kar je ugodno predvsem v hiperpigmentacijah, kjer je melanina že tako preveč.

Hidrokinon

Hidrokinon velja za zlati standard za zdravljenje hiperpigmentacij. Deluje tako, da zavira sintezo melanina z zaviranjem encima tirozinaza. V celicah, ki proizvajajo melanin zavira sintezo DNA in povzroča spremembe v nastajanju teh celic. Povzroča selektivne poškodbe, kar pomeni, da deluje samo na hiperaktivna mesta (hiperpigmentacije).

Pripravki s hidrokinonom so učinkoviti v koncentracijah med 2-4 %. Klinične študije poročajo o odličnih učinkih, ki jih je povzročil 2% hidrokinon. Višje koncentracije so sicer bolj učinkovite, vendar lahko povzročijo draženje. Varno ga lahko kombiniramo z retinoidi in steroidi.

Uprava za hrano in zdravila (FDA) je izdala prepoved za belilna sredstva, ki vsebujejo hidrokinon. Do prepovedi je prišlo, ker so študije pokazale, da je peroralno zaužit povzročal poškodbe DNA. Ta kancerogeni učinek je sprožil zaskrbljenost glede njegove uporabe. Vendar je treba upoštevati, da so te študije temeljile na peroralnih odmerkih in ni bilo nobenih kliničnih študij ali primerov kožnega raka ali notranje malignosti, povezane s lokalno uporabo.

Kojična kislina

Kojična kislina je naravni produkt, ki izvira iz nekaterih vrst gliv. Zmanjšuje hiperpigmentacije z zaviranjem proizvodnje tirozinaze in je tudi močan antioksidant. Kojična kislina se uporablja v koncentracijah od 1-4 %. Redko se uporablja kot samostojno posvetlitveno sredstvo. V študijah so kojično kislino kombinirali z glikolno kislino ali pa z vitaminom C. V obeh primerih je izkazala dobre posvetlitvene učinke na melazmo, vendar je za učinke potrebno preparate nanašati dalj časa v primerjavi s hidrokinonom. Lahko povzroča stranske učinke, kot so eritem, preobčutljivost in kontaktni dermatitis.

Azelaična kislina

Azelaična kislina zavira encim tirozinazo. Je ena izmed najbolj selektivnih aktivnih posvetlitvenih sestavin, kar pomeni, da deluje izključno na hiperpigmentacije, ne pa tudi na dele kože, kjer hiperpigmentacij ni. Učinkovita je pri zdravljenju melazme, postinflamatornih hiperpigmentacij in lentigov. Topikalno nanešena azelaična kislina je učinkovita v koncentracijah med 15-20 %. Je ena izmed aktivnih posvetlitvenih učinkovin, ki izkazuje najmanj stranskih učinkov, z izjemo blagega prehodnega eritema.

Arbutin

Arbutin je eno izmed najpogosteje predpisanih sredstev za posvetlitev in odpravljanje pigmentacij na svetu. Arbutin, derivat hidrokinona, je naravna rastlinska spojina, ki jo najdemo v posušenih listih različnih vrst rastlin. Arbutin zavira aktivnost tirozinaze, zavira pa tudi zorenje melanosomov.

Oprijemljivih kliničnih študij, ki bi dokazovale učinkovitost arbutina pri odpravljanju hiperpigmentacij praktično ni. Več raziskav je pokazale, da je arbutin pri odpravljanju hiperpigmentaciji manj učinkovit od kojične kisline.

Deoksiarbutin

Deoksiarbutin je sintetiziran derivat arbutina, ki se uporablja topikalno. Študije so pokazale, da ima topikalno nanešen učinek pri posvetlitvi kože, hkrati pa je bolj varen za uporabo v primerjavi s hidrokinonom.

Ostale sestavine, ki vplivajo na melanin med njegovo sintezo: aloezin, elaginska kislina, resveratrol, -hidroksi-anizol, izvleček sladkega korena, izvleček murve.

Posvetlitvene sestavine, ki delujejo antioksidativno

V objavi o hiperpigmentacijah smo omenili, da UV sevanje lahko še poslabša stanje hiperpigmentacij. Namreč nezaščiteno izpostavljanje UV sevanju povzroča večjo sintezo melanina v koži. Posledično se več melanina sintetizira tudi v hiperpigmentiranih mestih, zaradi česar ta izgledajo še temnejša. Antioksidanti delujejo tako, da preprečijo, da bi reaktivne kisikove spojine prišle v stik z melaninom in ga oksidirale v temnejšo obliko.

Vitamin C

Vitamin C je verjetno najbolj opevana sestavina na blogu Cosmedoc.si. Kaj, ko pa izkazuje toliko koristnih učinkov. Askorbinska kislina posega v različne korake tvorbe melanina. Najbolj pomembno je, da uniči proste radikale in tako prepreči njihovo množenje, hkrati pa interagira z bakrovimi ioni v encimu tirozinaza in zmanjšuje vmesne stopnje sinteze melanina. Za askorbinsko kislino sedaj že vemo, da je zelo nestabilna in da zelo slabo prehaja v kožo, zato je pomembno, da izberemo bolj stabilne derivate vitamina C, ki bodo lažje prehajali v kožo. Več o tem kateri derivati vitamina C so stabilni in boljše prehajajo kožo pa TUKAJ.

α-lipoična kislina

Tioktična kislina (a-lipoična kislina) prav tako izkazuje učinke na posvetljevanje pigmentnih madežev. Najbolj pomemben učinek lipoične kisline je ta, da deluje fotoprotektivno. To pomeni, da preprečuje nastanek fotopoškodb (hiperpigmentacij).

Posvetlitvene sestavine, ki zmanjšajo prenos melanosomov

Ta skupina posvetlitvenih sestavin deluje tako, da zmanjša prenos melanosomov. Melanosomi so organeli v katerih melanin potuje do aktivnega mesta. Torej manjši, kot je prenos melanosomov, manjša bo pigmentacija. V to skupino sodijo sestavine, kot so niacinamid, lecitin, ekstrakt soje.

Spojine, ki posredno vplivajo na posvetljevanje kože, tako da pospešujejo njeno obnavljanje

V to skupino sodijo kozmetično aktivne sestavine, ki nimajo direktnega vpliva na katerokoli izmed faz sinteze melanina. Mednje štejemo sestavine, ki stimulirajo obnavljanje celic in na tak način sprožijo odstranjevanje kožnih celic, ki vsebujejo ogromno melanina. Kozmetično aktivne sestavine, ki lahko razpršijo pigment melanin ali pospešijo luščenje kože, kar lahko povzroči posvetlitev kože so alfa in beta-hidroksi kisline, retinojska kislina (tretinoin) in proste maščobne kisline.

Za vidne učinke posvetlitve hiperpigmentacij je potreben čas

Večina naštetih aktivnih posvetlitvenih učinkovin potrebuje za učinek čas. Za posvetljevanje pigmentnih madežev je potreben čas in pa stalna uporaba posvetlitvenih sredstev. Nujno je, da se konstantno ščitite pred UV svetlobo, saj boste zaščiteni pred nastankom novih pigmentnih madežev.

Viri:

  • Sarkar, R., Arora, P., & Garg, Kv. (2013). Cosmeceuticals for hyperpigmentation: What is available? Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, 6(1), 4.
  • Briganti, S., Camera, E., & Picardo, M. (2003). Chemical and Instrumental Approaches to Treat Hyperpigmentation. Pigment Cell Research, 16(2), 101–110.
  • Smit, N., Vicanova, J., & Pavel, S. (2009). The Hunt for Natural Skin Whitening Agents. International Journal of Molecular Sciences, 10(12), 5326–5349.
  • Smit, N., Vicanova, J., & Pavel, S. (2009). The hunt for natural skin whitening agents. International journal of molecular sciences10(12), 5326–5349.
  • Desai S. R. (2014). Hyperpigmentation therapy: a review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology7(8), 13–17.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar