Ali UV lučke za geliranje nohtov povzročajo raka?

Permanentno lakiranje in geliranje nohtov sta vse bolj popularna med pripadnicami ženskega spola. Pa začnimo najprej z enim zanimivim dejstvom. Gelirani nohti so se prvič pojavili v ZDA v začetku 80. let prejšnjega stoletja, vendar so bili precej neuspešni. Dandanes so pravi hit, vendar se je začelo vse pogosteje pojavljati vprašanje ali UV lučke, ki jih uporabljamo za sušenje gela lahko povzročajo raka na koži.

Gelirani nohti so na trgu že od 80. let prejšnjega stoletja

Permanentno lakiranje in geliranje nohtov sta vse bolj popularna med pripadnicami ženskega spola. Pa začnimo najprej z enim zanimivim dejstvom. Gelirani nohti so se prvič pojavili v ZDA v začetku 80. let prejšnjega stoletja, vendar so bili precej neuspešni. Takrat proizvajalci lučk za sušenje gela ter gela samega še niso prepoznali potrebe po natančnem usklajevanju jakosti svetlobe s fotoiniciatorji v gelu, ki so potrebni, da se gel strdi. Kozmetičarke in stranke so kmalu ugotovile, da uporaba napačne luči povzroči pekoč občutek na prstih stranke. Poleg tega je bilo izobraževanje o uporabi gela omejeno. Do konca 80. let so številna podjetja svoje izdelke za geliranje nohtov odstranila s trga.

Beseda gel je prvotno opisovala fizično stanje izdelka, ne kategorije izdelkov

Druga zanimivost glede gela pa je, da je dobil ime po končni fizični obliki izdelka. Beseda “gel” je namreč prvotno opisovala fizično stanje izdelka, vendar je z leti postala splošno ime za kategorijo izdelkov. Gel je homogen izdelek, v katerem monomeri in oligomeri (gradniki polimerov) ostanejo v poltrdni obliki, ker ni polimerizirana.

Kako so geli sestavljeni?

Gel tvori močno in prožno plast na nohtu, ki omogoča njihovo podaljševanje. Geli so formulirani z več različnimi kombinacijami oligomerov. V gelu najdemo smole, fotoiniciatorje, stabilizatorje, zaviralce ter pigmente. Vendar dve najbolj pomembni komponenti sta fotoiniciator v gelu in ultravijolična svetloba. Fotoiniciator je sestavina, ki absorbira svetlobo in jo pretvori v energijo, ki je potrebna za začetek procesa polimerizacije. UV svetloba začne postopek polimerizacije, ko gel postavimo podnjo. Energija svetlobe povzroči, da se določene vezi v molekulah fotoiniciatorja porušijo in pride do tvorbe prostih radikalov. Radikali začnejo napadati dvojne vezi v molekulah sestavnih delov gela, prične pa teči reakcija polimerizacije, ki sčasoma zajame vse molekule gela. Postopek polimerizacije je, ko se vse majhne molekule v gelu zmešajo in se premikajo po celotni površini, po določenem času v stiku z UV svetlobo pa se več ne morejo premikati, zaradi česar se gel strdi.

 

 

UV lučke za geliranje nohtov

Kot smo na začetku povedali, se včasih proizvajalci niso zavedali pomena vpliva valovne dolžine na sušenje gela. Lučke za sušenje gela običajno vsebujejo več žarnic, ki oddajajo svetlobo v pravilnem spektru in na tak način aktivirajo fotoiniciator. Večina gelov vsebuje fotoiniciatorje, ki reagirajo na valovne dolžine med 340 in 380 nm, kar je ravno spekter UV-A žarkov.

Hm, UV-A žarki? Kaj niso to tisti, ki povzročajo fotostaranje in lahko potencialno povzročajo raka? Ja, to si ti žarki. Kako se pa potem lahko uporabljajo brez omejitev? Dobro vprašanje.

Ali UV lučke, ki jih uporabljamo pri geliranju nohtov povzročajo raka?

Glede uporabe UV lučk se pojavlja ogromno vprašanj, ki se tičejo njihove varnosti in potencialne kancerogenosti. Tako, kot na področju kozmetičnih izdelkov, je tudi področje naprav, ki se uporabljajo s kozmetičnimi izdelki zelo slabo regulirano. Trenutno obstaja zelo malo podatkov o varnosti uporabe UV lučk.

Nekatere študije zavračajo možnost, da bi UV lučke za geliranje nohtov povzročale raka

Zagovorniki geliranja nohtov trdijo, da postopek sušenja nohtov pod UV svetlobo traja relativno kratek čas. Za geliranje je potrebna približno 5-minutna izpostavljenosti UV svetlobi. To je dovolj dolga izpostavitev, da nekateri redni uporabniki geliranih nohtov lahko razvijejo starostne pege na svojih rokah, kar je predhodni znak poškodbe kože zaradi UV-sevanja. Ob prebiranju študij, kolikokrat bi morala biti oseba izpostavljena UV lučki, da bi razvila raka na koži, najdemo nasprotujoče si podatke. V eni izmed študij so na podlagi matematičnega modela sklenili, da bi moralo sto-tisoč ljudi uporabljati UV lučke za sušenje gela, da bi nato eden razvil ploščato celični karcinom na hrbtišču rok. Biologa, ki se sicer ukvarjata s svetlobo, sta preučevala fotobiološko varnost šestih komercialno dostopnih UV lučk in pri tem ugotovila, da so dnevno sprejemljivi časi uporabe od 36 min do 4,5 h. Podobno sta avtorja študije z naslovom: Risk of Skin Cancer Associated With The Use of UV Nail Lamp poročala, da bi bilo za razvoj karcinoma potrebnih vsaj 13 700 obiskov geliranih nohtov. Te študije podpirajo domnevo, da je tveganje izpostavljenosti je zanemarljivo.

Druga plat študij kaže, da bi UV lučke za geliranje lahko povzročale raka

Nekatere raziskave kažejo, da tveganje lahko obstaja. Dermatologi iz Georgie so ocenili 17 različnih UV lučk za nohte in izračunali, da je prag za poškodbe DNK mogoče doseči med 8 in 208 obiski salona. Kljub svojim ugotovitvam, pa so v zaključek zapisali, da bi bilo glede na nizko izpostavljenost UV-A svetlobi pri obisku kozmetičarke, potrebno opraviti veliko število obiskov, da bi bila možnost za poškodbo DNK povečana. Njihovi podatki kažejo, da tudi pri večkratni izpostavljenosti tveganje za nastanek raka ostaja majhno. Dermatologi iz univerze Utah so ugotovili, da naj bi v 10 min izpostavitvi UV lučki roke lahko prejele odmerek UV sevanja, ki ustreza priporočeni dnevni meji. Te študije kažejo na tveganje, ki ga predstavljajo UV lučke.

Torej ali UV lučke za geliranje nohtov povzročajo raka ali ne?

Kolikor sem zasledila, sta do sedaj objavljena le dva primera kožnega raka zaradi pogostega geliranja nohtov in posledično izpostavitve UV lučkam. Sicer so študijo ali UV lučke povzročajo nastanek kožnega raka izvedli tudi giganti v proizvodnji gelov. Njihovi rezultati ovržejo kakršnokoli tveganje za nastanek raka. Seveda, ko pa jim bi čez noč odneslo milijonski biznis. Šalo na stran. Torej večina avtorjev študij se strinja, da je tveganje za nastanek raka, tudi pri rednem geliranju nohtov zelo majhno. UV lučke za sušenje gela namreč predstavljajo nizko tveganje za nastanek raka. Kljub temu pa priporočam, da vsaj 30min pred obiskom salona nanesete na roke sončno kremo z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več in tako roke zaščitite pred UVA žarki. Lahko pa se poslužujete tudi uporabe rokavic brez prstov, ter tako koži na rokah zagotovite dodatno zaščito pred potencialno škodljivim UVA sevanjem, ter na tak način omejite tveganje za karcinogenezo in staranje. 

Viri:

  • Bollard, S. M., Beecher, S. M., Moriarty, N., Kelly, J. L., Regan, P. J., & Potter, S. M. (2018). Skin cancer risk and the use of UV nail lamps. Australasian Journal of Dermatology.
  • Shipp, L. R., Warner, C. A., Rueggeberg, F. A., & Davis, L. S. (2014). Further Investigation Into the Risk of Skin Cancer Associated With the Use of UV Nail Lamps. JAMA Dermatology, 150(7), 775.
  • https://www.nailsmag.com/387528/uv-nail-lamps-are-safe-say-industry-experts
  • Markova, A., & Weinstock, M. A. (2013). Risk of Skin Cancer Associated with the Use of UV Nail Lamp. Journal of Investigative Dermatology, 133(4), 1097–1099.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar