Ste vedeli, da je vitamin E tako nestabilen, da mogoče sploh ne ostane v izdelku/formulaciji? Verjetno že prej poteče njegova ˝delovna doba˝. V tem zapisu ti bova predstavili vitamin E, ter vse njegove prednosti in slabosti.

Osnovno o tokoferolu

Najprej poglejmo osnove, tudi če jih že poznamo. Vitamin E je antioksidant. Antioksidant je katerakoli substanca, ki že v nizkih koncentracijah zmanjša ali prepreči vpliv radikalov na tarčnem mestu. Glavni namen vitamina E je, da zakasni ali prepreči oksidacijo občutljivih spojin v izdelku. Zagotavlja obrambo pred reaktivnimi kisikovimi spojinami. Če ne zagotavljamo obrambe pred reaktivnimi kisikovimi spojinami lahko kozmetični izdelek razpade, na koži pa povzročajo prehitro staranje ter poškodbe dednega zapisa.

Bolj natančno smo antioksidante in radikale obdelali že pri vitaminu C, če imate kakšne dvom, skočite na objavo, da vam bo bolj jasno o čem govoriva.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Za razliko od vitamina C pa je tokoferol vitamin, ki je topen v lipidih. Deluje kot lovilec prostih radikalov v lipofilnih delih celice. Učinkoviti antioksidanti so običajno nestabilni, saj so zelo reaktivni. Vitamin E je recimo zelo občutljiv na UV svetlobo. Torej, če ne pazimo in ga ne shranjujemo v temni embalaži, obstaja možnost, da ne bo več uspešen pri nalogah, ki jih ima takrat, ko bi si to želeli.

Katere oblike vitamina E obstajajo?

Najprej ločimo med tokoferoli in tokotrienoli. Razlikujejo se v vlogi in po odstotku, ki je dovoljen, da ga vgradimo v kozmetični izdelek. Obstajajo pa po štiri različne oblike vsakega in sicer α, β, γ in δ. Torej vsega skupaj 8 različnih oblik vitamina E.

Vrsta Tokoferol Tokotrienol
Vloga v KI AO, glajenje kože, masking Stabilizator, v izdelkih za ustno nego, glajenje kože
Dovoljen % V KI 5,4% 0,12%

Kakšne pozitivne lastnosti izkazuje vitamin E na kožo?

  • gladi fine gube, ki so nastale s fotostaranjem
  • deluje kot vlažilec
  • koža je po nanosu mehkejša in bolj gladka (smoothing effect)
  • malo neželenih učinkov, ker je prisoten v našem telesu (če ga dodajamo na kožo, ga naše telo prepozna za svojega)
  • pospešuje celjenje ran/brazgotin
  • zavira vnetja
  • zmanjšuje poškodbe, ki so nastale zaradi UV svetlobe
  • ščiti kožo pred škodljivimi kemijskimi snovmi
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

V kozmetiki ga uporabljamo v koncentracijah od 1-5%. Največkrat uporabljamo sicer estre vitamina E, saj so ti bolj stabilni in bolje topni v formulacijah. Uporabljata se na primer tokoferil sukcinat in tokoferil acetat. Tokoferil acetat je v izdelkih dovoljen celo do 36%. Tokoferil acetat ima še eno dobro lastnost in sicer ni fototoksičen. Kaj to pomeni?

Če so snovi fototoksične pomeni, da če gremo na sonce, nas bo sonce zaradi te sestavine še bolj opeklo in pustilo posledice za dlje časa.

Naravna prisotnost vitamina E?

Tokoferol najdemo v semenih, sadju in lateksu. Največ ga je v olju granatnega jabolka in v olju rakitovca. Med drugim pa se nahaja tudi v sončničnem, arašidovem, orehovem, sezamovem in olivnem olju. Palmovo olje pa je eno izmed najbogatejših virov tokotrienolov, te najdemo tudi v kokosovem olju, kakavovem maslu in soji. Vendar v kozmetični izdelke moramo dodatno vgrajevati vitamin E, saj njegova vsebnost v oljih ni zadostna, da bi zagotavljala dovolj dobro antioksidativno vlogo.

Obstojnost vitamina E je najbolj odvisna od maščobno-kislinske sestave olj (predvsem od nenasičenih maščobih kislin – tiste z dvojnimi vezmi, ki se hitro oksidirajo).

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Kako ga izolirajo?

Tokoferol izoliramo iz rastlinskih olj (naravni tokoferol). Tokotrienole lahko izoliramo iz vinske trte in ovsa. Lahko pa ga pridobimo tudi z drugimi sintetičnimi postopki.

Kako pride vitamin E do celic?

Se še spomnite, ko sva pri sestavi kože omenili keratinocite (celice epidermisa)? No, vitamin E je shranjen tudi v keratinocitih, ki se s procesom keratinizacije premikajo na površino kože. Torej vitamin E potuje z njimi. Druga možnost, da pride vitamin E na površino kože pa je s sebumom, saj vitamin E izločajo tudi žleze lojnice. Zakaj sva vse tako zakomplicirali?

Aktivnost žlez lojnic začne upadati po 50. letu pri ženskah in po 70. letu pri moških. In kaj po navadi naredimo, če nečesa zmanjkuje v našem telesu? Ja, priskočimo mu na pomoč. Nanos vitamina E izkazuje pozitivne učinke za našo kožo, v smislu preloženega staranja. Seveda, ga ne prepreči, da se razumemo.

Kaj pa presnavljanje?

α-tokoferol se vgradi v lipoproteine (VLDL), le ti pa omogočajo porazdelitev te oblike tokoferola po telesu. Druge oblike pa prehajajo v krvni obtok, ampak se hitro presnovijo in izločijo iz telesa. Zato v koži najdemo veliko večje količine α-tokoferola in zelo majhne količine γ-tokoferola.

Vitamin E je še ena izmed nepogrešljivih sestavin kozmetične industrije. Proizvajalci ga vgrajujejo v olja in masla s čimer preprečijo njihovo žarkost in pokvarljivost. Lahko pa je tudi nepogrešljiv del tvoje kozmetične rutine, sedaj ko poznaš njegove pozitivne učinke, verjameva, da boš razmislil/a o vključitvi vitamina E v svojo rutino.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja