Kako do zdravih in lepih las: 8 nasvetov za nego

8 nasvetov za nego las, do katerih sem prišla tekom lastnega raziskovanja zaradi izkušnje poškodbe las z rednim barvanjem, ki so praktično zastonj oz. vam bodo pomagali prihraniti denar pri izbiri lasne kozmetike.

Znanost za lasno kozmetiko in ravnanjem z lasmi je izjemno zapletena in slabo razumljena, zato je tudi prežeta s kontradiktornimi nasveti in mnenji.

Moja lastna izkušnja prehoda iz zdravih, gostih in neproblematičnih las v lomljive in tanke lase me je vodila v raziskovanje lasne kozmetike in ukrepov, ki bodo pripomogli k obnovi las in vračanju nazaj v njihovo prvotno stanje. Tekom raziskovanja prihajam do zaključkov, da je za obnovo las najpomembnejše naše ravnanje z njimi in večina nasvetov, ki jih danes delim z vami je brezplačnih oz. vas ne bo stalo nič, da jih poskusite uvesti v svojo rutino nege las. Šele nato pride na vrsto ustrezna lasna kozmetika, ki pa tudi ne rabi biti visokega cenovnega ranga, da deluje. Z implementacijo spodnjih 8 nasvetov verjamem, da boste prihranili tudi precej denarja, saj boste zmanjšali število zgrešenih nakupov lasne kozmetike.

1. Šampon izbiramo glede na problematike lasišča, ne glede na problematike las

Moje mastno lasišče, a hkrati suhi, barvani in poškodovani lasje, so me vodili do spoznanja, da za čiščenje lasišča ne morem uporabljati negovalnega šampona za suhe lase, ker mi nezadostno odstrani sebum in nečistoče. Posledično sem imela že 2. dan po umivanju ponovno mastno lasišče.

Iz lastne dolgoletne napake sem prišla do spoznanja, da je glavni namen uporabe šampona čiščenje lasišča in las ob lasišču, ne dolžine las. Dolžina las običajno ni umazana, zato morda ne potrebuje vedno ločenega čiščenja.

Zato je torej smiselno, da šampon izberemo glede na potrebe našega lasišča. Obstajajo različni tipi šamponov, namenjeni različnim tipom las in problematikam lasišča. Ti šamponi se med seboj razlikujejo po sestavi – vsebujejo različne površinsko aktivne snovi, različne negovalne in funkcionalne sestavine. Površinsko aktivne snovi so ključne za čiščenje las in lasišča, saj oslabijo sile, ki vežejo sebum in umazanijo na lase. Katere površinsko aktivne snovi so dodane, kakšen je delež le-teh in kakšen je delež negovalnih sestavin, pa velikokrat določa čistilno moč šampona.

Za nego dolžine las (ne glede na problematiko) bomo poskrbeli po čiščenju z nanosom negovalnih izdelkov, kot so balzami in maske.

Mastno lasišče

Šamponi za mastno lasišče običajno vsebujejo močnejše površinsko aktivne snovi (anionske) in manjši delež negovalnih sestavin, kar omogoča temeljitejše čiščenje in manj ‘odlaganja’ negovalnih sestavin na lasišče, ki bi lahko povzročile build-up ali dodatno mastenje. Tovrstne izdelke se označuje z izrazom ‘cleansing shampoo’ ali čistilni šampon. To ne pomeni, da ostali šamponi pa ne čistijo lasišča, a je njihova čistilna moč šibkejša kot pri čistilnih šamponih.

Za čiščenje izbiramo: čistilne šampone oz. šampone za mastno lasišče (slednji običajo vsebujejo manj negovalnih sestavin).

Suho lasišče

Šamponi za suho lasišče običajno vsebujejo šibkejše površinsko aktivne snovi, lahko pa tudi anionske površinsko aktivne snovi, uravnovešene z večjim deležem negovalnih sestavin, kar omogoča nežnejše čiščenje in odlaganje negovalnih sestavin na lasišče, ki zmanjšajo suhost in razdraženost lasišča. Tovrstne izdelke se označuje z izrazom ‘repairing shampoo’ ali negovalni šampon.

Za čiščenje izbiramo: vlažilne šampone, negovalne šampone, šampone za občutljivo lasišče

Problematično lasišče

Šamponi za lasišča, ki imajo težave s prhljajem, seboroičnim dermatitisom ali luskavico, običajno poleg površinsko aktivnih snovi vsebujejo še funkcionalne sestavine (protiglivične učinkovine ali eksfoliante). Ti šamponi običajno temeljito očistijo lasišče, poleg tega pa targetirajo vzroke za omenjene problematike. Pri prhljaju in seboroičnem dermatitisu je to glivica Malassezia, ki jo targetiramo s protiglivičnimi učinkovinami.

Za čiščenje izbiramo: specializirane šampone glede na našo problematiko, ki jih pustimo delovati na lasišču vsaj 5min, preden jih izperemo

2. Dolžina las ne potrebuje šamponiranja

Kot že zgoraj omenjeno, dolžina las v večini primerov ne potrebuje čiščenja, zato se z izbiro šampona usmerjamo glede na potrebe lasišča. Potrebe lasišča so običajno precej drugačne od potreb las. Samo na mojem primeru lahko vidimo, da lasišče potrebuje čiščenje, dolžina las pa potrebuje nego. Za lasišče poskrbim z uporabo čistilnega šampona, ki pa ga ne nanašam tudi na dolžino las.

V primeru, da bi imela izredno umazano dolžino las (zaradi narave dela, gibanja v bolj prašnih okoljih itd.), bi nanjo nanesla negovalen šampon, ker je dolžina lasu suha.

Če imate izjemno suhe in/ali barvane lase, ki so kljub neuporabi šampona po dolžini zaradi temeljitejšega čiščenja lasišča suhi, lahko dolžino las pred umivanjem zaščitite z nanosom olja. Oljenje las naredi zaščitni film, ki omogoča manjše odstranjevanje lasem lastnim maščob.

3. Način nanosa lasne kozmetike je pomemben tako za čistejše lasišče, kot za bolj zdrave in mehke lase

Kako nanašate šampon in negovalne izdelke ni nezanemarljivo. Ste vedeli, da večinoma šampon za lase nanesemo le na osrednji del lasišča, negovalne izdelke pa le na zunanje dele las? Posledično se lahko lasišče prej zmasti, večina las pa še zmeraj ne bo dosegala mehkobe in gladkosti, ki si jo kot uporabniki negovalnih izdelkov želimo.

Način nanosa šampona za bolj čisto lasišče

Nanos šampona zaradi zgoraj omenjenih razlogov omejim izključno na lasišče, pri čemer poskrbim, da šampon enakomerno nanesem na vse dele lasišča. Večinoma šampon nanesemo le na osrednji del lasišča, kar vodi v to, da je na tem delu lasišča visoka koncentracija šampona, ki lahko izsuši las in vodi v njihovo vozlanje. To, da šampon nanesemo samo na osrednji del lasišča bo vodilo tudi v to, da lasišče ne bo zadostno čisto in da bomo kljub uporabi pravilnega šampona morali lase umivati pogosteje.

Poskrbite, da šampon enakomerno razporedite po celotnem lasišču in ga temeljito vmasirajte. Šampon boste najlažje razporedili po celotnem lasišču, če si boste lase razdelili v sekcije. Sama najprej šampon nanesem na osrednji del lasišča, nato na stranske dele lasišča, na koncu pa še na zadnji del lasišča.

Način nanosa negovalnih izdelkov za bolj zdrave lase

Je še kateri znano, da lase vse lase pograbi naenkrat, jih stisne skupaj in nato nanese balzam (ali olje)? S takšnim načinom nanosa izdelke razporedimo le na najbolj zunanje dele las, večina las znotraj tega šopa pa še zmeraj ostane netretiranih. Za moje barvane, poškodovane in suhe lase je bilo največje odkritje sekcioniranje las in nanos negovalnih izdelkov po sekcijah tako, da nežno s prsti drsim med lasmi.

Lase ob nanosu balzama in maske razdelim na dva dela in s prsti nežno razpiram različne predele med nanosom. Ob nanosu leave-on izdelkov med umivanju lase običajno razdelim v štiri dele in ponovim enak postopek, kot pri nanosu balzama. Po dobrih dveh mesecih prakticiranja takšnih nanosov so lasje že v bistveno boljšem stanju.

4. Po vsakem umivanju nanesemo balzam na dolžino las

Uporaba balzama oz. regeneratorja je obvezna po šamponiranju las, ker bo omogočila, da se struktura lasu zapre in je posledično manj dovzetna za poškodbe.

Lasje imajo negativen naboj, ki se po čiščenju (predvsem s čistilnimi šamponi) še dodatno ojača, saj imajo anionske površinsko aktivne snovi negativen naboj. Negativni naboji na vsakem lasnem vlaknu se med seboj odbijajo (lasje se dobesedno poskušajo ločiti drug od drugega), kar povzroči nastanek trenja. Krtačenje, nega in oblikovanje naelektrenih las vodi v večjo grobost lasnega vlakna, lahko pa tudi v lomljenje.

Z uporabo regeneratorjev zmanjšamo trenje med lasmi in s tem možnost za lomljenje. Regeneratorji običajno vsebujejo kationske površinsko aktivne snovi (primeri: behentrimonijev klorid, stearamidopropil dimetilamin, behenamidopropil dimetilamin), ki imajo pozitiven naboj in posledično nevralizirajo negativen naboj na lasnih vlaknih. To vodi v manjše trenje med lasmi in posledično manjšo lomljivost, izboljša drsljivost las in olajša njihovo česanje. Balzami lahko vsebujejo tudi maščobne alkohole, silikone in proteine, ki na površini lasu tvorijo tanek film, ki zapolni oz. zapre lasno povrhnjico.

5. Nega las (leave-on izdelki) po umivanju je enako pomembna kot nega med umivanjem

Nanos balzama in mask je seveda izjemno pomemben za vzdrževanje zdravih las, ampak če imate poškodovane in suhe lase zaradi barvanja ali toplotne obdelave je nega z leave-on izdelki enako pomemben del rutine.

Večina mask in balzamov deluje instantno in zgolj kratkočasno, saj po izpiranju običajno več ne more zagotavljati lubrikacije in zaščite, sploh, če si lase umivate na nekaj dni. Za suhe in izjemno poškodovane lase svetujem, da uporabljate leave-in balzame, ki dodatno poskrbijo za ‘zapiranje’ lasu in povečanje njegove hidrofobnosti. Za dodatno nego in glajenje lasu lahko uporabljate tudi leave-in maske ali olja.

Vse izdelke nanesite na z brisačo osušene lase pred umivanjem na celotno dolžino las. Izdelke izbirajte na podlagi vašega tipa las.

Tanki lasje: izbirajte skladno primerne izdelke (izdelki za tanke lase) lažjih tekstur, da ne povzročite build-upa in obteženosti las.
Gosti lasje: izbirate lahko bogatejše, hranilnejše izdelke oz. nanašate več plasti.

6. Termična zaščita las je ključna za dolgoročno zdrav las

Toplotno obdelovanje negativno vpliva na zdravje naših las. Že pri temperaturah med 50-60 °C prihaja do poškodbe lasne povrhnjice. Lasna povrhnjica je ključna za zaščito lasu in za zaščito glavnega gradnika naših las – keratina. Poškodba povrhnjice pomeni poškodbo zaščitnega sloja las, zaradi česar bodo lasje hrapavi in grobi, po dolgotrajni nezaščiteni termični obdelavi pa lahko tudi bolj lomljivi.

Pred sušenjem las ali toplotnim oblikovanjem s krtačami za sušenje, kodralniki ali likalniki, na laseh uporabite zaščitno sredstvo pred toploto (t.i. heat protectant). Uporaba termične zaščite zmanjša toplotno razgradnjo keratina v skorji in poškodbe površine las. Tovrstni izdelki vsebujejo polimere, ki so odporni na visoke temprature in preprečujejo poškodbo lasne povrhnjice. Eden izmed najbolj uporabljanih polimerov za zaščito las so silikoni. V izdelkih za toplotno zaščito las boste zasledili tudi sledeče polimere: kopolimer VP/akrilati/lauril metakrilat, polikvaternij-55 in polielektrolitni kompleks kopolimera PVM/MA in polikvaternium-28.

7. Optimalni načini za sušenje las?

Glede na to, da že zelo nizke temperature lahko povzročijo poškodbe las, se smiselno pojavlja vprašanje ali bi bilo potem bolje lase sušiti na zraku, brez uporabe toplote. Odgovor bo morda kontradiktoren, ampak tudi sušenje las brez toplote (samo na zraku) poškoduje lase.

Kako je to mogoče? Da se las na sobni temperaturi v celoti posuši, traja približno 2 uri. Las ob stiku z vodo nabreka, prav tako celični membranski kompleks (CMC). CMC si lahko predstavljamo kot material, ki drži skupaj lasne celice (tako, kot pri koži lipidi oz. maščobe). Daljši stik z vodo je bolj škodljiv za CMC in zato, ker lasje potrebujejo las časa, da se v celoti posušijo, je škoda na laseh večja v primerjavi s sušenjem las pri nizki temperaturi.

Najbolj optimalen način sušenja las je, da po umivanju iz las z brisačo iz mikrofibre iztisnete vso vodo in jih zavijete v turban iz ramije ali mikrofibre, ki bo še dodatno vezal vodo iz las, posledično pa skrajšal potreben čas sušenja s sušilnikom. Nato lase posušite z uporabo sušilnika pri najnižji temperaturi, katerega uporaba svetuje na razdalji 15 cm z neprekinjenim gibanjem.

Sušenje las s kodralniki, likalniki ali krtačami za oblikovanje?

Uporaba stilirnih pripomočkov, ki uporabljajo visoko temperaturo (nad 100°C) na mokrih laseh je najbolj škodljiva za lase. Mokri lasje so najbolj dovzetni za poškodbe, zato uporaba visoke temperature in vlečenje las (ki povzroča trenje), lahko povzročita nepopravljivo škodo v celotni lasni strukturi. S tovrstno toplotno obdelavo lahko pride do pojava mehurčaste deformacije las (t.i. bubble hair). Zaradi uporabe visoke temperature in posledično hitrega izhlapevanja vode pride do nastanka z zrakom napolnjenih votlin v lasnem steblu.

Pojav imenovan bubble hair, do katerega pride zaradi termične poškodbe las (povzeto po: Albers LN, Maley AM, MacKelfresh JB. Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. Int J Trichology. 2017;9(3):122-123.)

Nastajanje mehurčkov v laseh vodi v lomljivost in povečano izpadanje las, spremeni pa tudi teksturo las v trde in grobe lase. Nastanek tega preprečimo tako, da ne stiliramo mokrih las, se izogibamo prekomerni toplotni obdelavi ter uporabljamo sredstva za zaščito pred toploto.

Pomembno: Pred uporabo stilirnih pripomočkov zmeraj vsaj do 80% posušite lase.

8. 'Protective hairstyle' za zaščito las pred trenjem z vglavnikom

Največji povzročitelj škode na laseh je pa trenje med lasnimi vlakni, do katerega prihaja praktično na dnevni ravni, najbolj intenzivno pa ponoči, ko so lasje v direktnem stiku z vzglavnikom. Ta nasvet je praktično zastonj, lahko pa tistim z izjemno tankimi, lomljivimi lasmi zmanjša verjetnost za lomljenje las.

Pred spanjem si lase zelo nežno in ohlapno spletite v kito ali spnite v nizek čop. Svetujem, da za spenjanje uporabljate svilene elastike, ki manj direktno stisnejo las in povzročijo manjšo škodo na laseh. S tem boste zmanjšali tudi jutranjo naelektrenost las, ker s tem, ko se lasje drgnejo ob blazino, se nanje prenaša negativen naboj, kar pomeni, da se bodo med seboj bolj intenzivno odbijali.

Za še dodatno zmanjšanje trenja med lasmi, sploh, če imate težave s ‘frizzom’, pa lahko uporabljate svilene prevleke za vzglavnike, ki omogočajo, da prihaja do manjših trenj med blazino in lasmi.

V primeru, da se vam porajajo še kakšna vprašanja dobrodošli, da vprašate!

Objava je nastala v sodelovanju z Notino.si
V objavi so najdete povezave, ki vodijo v spletno trgovino Notino.si in niso affiliate.
  • Bories MF, Martini MC, Et MF, Cotte J. Effects of heat treatment on hair structure. Int J Cosmet Sci. 1984;6(5):201-211.
  • Christian P, Winsey N, Whatmough M, Cornwell PA. The effects of water on heat-styling damage. J Cosmet Sci. 2011;62(1):15-27.
  • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29.
  • Fernandes C, Medronho B, Alves L, Rasteiro MG. On Hair Care Physicochemistry: From Structure and Degradation to Novel Biobased Conditioning Agents. Polymers (Basel). 2023;15(3):608. Published 2023 Jan 24.
  • Gamez-Garcia, Manuel. (1998). The cracking of human hair cuticles by cyclical thermal stresses. Journal of Cosmetic Science. 49. 141-153
  • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15.
  • Lee Y, Kim YD, Hyun HJ, Pi LQ, Jin X, Lee WS. Hair shaft damage from heat and drying time of hair dryer. Ann Dermatol. 2011;23(4):455-462.
  • Savitha A, Sacchidanand S, Revathy T. Bubble hair and other acquired hair shaft anomalies due to hot ironing on wet hair. Int J Trichology. 2011;3(2):118-120.
  • Zhou Y, Rigoletto R, Koelmel D, et al. The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. J Cosmet Sci. 2011;62(2):265-282.
  • Wolfram, L. J. (2003). Human hair: A unique physicochemical composite. Journal of the American Academy of Dermatology, 48(6), S106–S114.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar