S - svetujem

Brazgotin ne moremo sanirati s kozmetiko, lahko pa si pomagamo s tretmaji

Kakršnekoli brazgotine na koži lahko močno zaznamujejo posameznika. Brazgotine se pojavijo kot posledica kompleksnih procesov celjenja ran. V sklopu tega pride bodisi do pomanjkanja kolagena (nastane atrofična brazgotina) ali do prekomernega nalaganja kolagena (nastane hipertrofična ali keloidna brazgotina). Najpogosteje se brazgotine pojavijo kot posledica spopadanja z aknami.

Ne glede na vrsto brazgotine, je te skorajda nemogoče popraviti le z uporabo kozmetičnih izdelkov. Brazgotine segajo do nivoja dermisa, nekatere tudi globje, kamor kozmetični izdelki ne morejo seči. Naslovi se jih lahko le s kozmetičnimi ali dermatološkimi tretmaji. Tretmajev je ogromno in velikokrat se srečam z vprašanji kaj sploh izbrati.

Z namenom, da bi vam izbiro olajšala, sem na intervju povabila strokovnjakinjo za napredne kozmetične tretmaje dipl. kozm., spec. mediestetike Barbaro Kolar.

Želiš izvedeti več o posamičnih tretmajih, razlikah med njimi in naprednejših pristopih k sanaciji brazgotin? Preberi prispevek Sanacija brazgotin po aknah.

K - koncept

''Klinično dokazano, da izdelek pri 97 % testirancev izboljša teksturo kože''

So vam takšne trditve na izdelkih znane? Prepričana sem, da so vas tudi že kdaj prepričale v nakup. Ampak kaj pomenijo?

Proizvajalci kozmetike niso dolžni dokazati učinkovitosti svojih izdelkov. Klinične študije učinkovitosti so torej prostovoljne in proizvajalci se zanje odločijo z namenom, da bi povečali kredibilnost  izdelkov in navsezadnje dokazali, da so ustvarili učinkovit izdelek. Ampak pozitivni rezultati na globino gub, teksturo in tonus kože še ne pomenijo, da bo izdelek nujno učinkovit tudi za vas.

Zakaj? Tovrstne študije so zelo drage, kar pomeni, da je število testnih subjektov običajno zelo majhno (okoli 10 testirancev). Rezultati iz majhnih študij so težko reprezentativnI za celotno populacijo. Prav tako so testni subjekti običajno tisti, ki ne uporabljajo veliko kozmetičnih izdelkih, kar pomeni, da bodo rezultati seveda v začetku uporabe ”bolj drastični”, kot pri nekomu, ki nego kože prakticira že leta. 

Tovrstne trditve jemljite z rezervo in se raje osredotočajte na ”aktivno” sestavo izdelka.

I - informacije

Ko nanesemo zaščitno kremo z SPF30, zelo verjetno nimamo zaščitnega faktorja 30

Enako velja tudi za kreme z nižjimi ali višjimi zaščitnimi faktorji. Do tega odstopanja ne pride zato, ker bi bila naša zaščitna krema nezanesljiva, ampak ker je preprosto ne nanesemo dovolj, da bi lahko zagotovila zaščitni faktor naveden na embalaži.

Kreme z zaščitnim faktorjem zagotavljajo ustrezno zaščito le, če so nanešene v količini 2mg/cm2 (to je laboratorijska količina na kateri testirajo zaščitno sposobnost izdelka). V primeru, da nanesemo polovično količino zaščitne kreme z SPF30, zaščitni faktor pade na SPF15.

Zato je bolj priporočljivo uporabljati kreme z višjimi zaščitnimi faktorji (SPF50+), ker dopuščajo več prostora za uporabniške napake, ki se zgodijo tudi pri odmerjanju po metodi 2 prstov. V primeru uporabe SPF50 boste vseeno dobili zaščito, ki je verjetno vsaj višja od SPF30.

To pomeni, da SPF stiki zagotavljajo zelo nezanesljivo zaščito, zato naj ne bodo vaša prva zaščitna plast. Še zmeraj pa bodo v redu izbira za hitro reaplikacijo in obnovo zaščite tekom dne.

– Vir: Sciencemeetscosmetics (Dr. Heleen Kibbelaar)

V študiji objavljeni v znanstveni reviji Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine so merili zaščitni faktor v korelaciji s količino nanosa zaščitne kreme. Ugotovili so, da z manjšim nanosom zaščita drastično pada (zadnja vrstica – običajen nanos zaščitne kreme pri splošni populaciji).

N - nasvet

Se želite naučiti več o kozmetičnih sestavinah?

Večini uporabnikov je pomembno, da znajo iz INCI seznama prepoznati vsaj aktivne sestavine v izdelku, če ne še kakšnih nevtralnih, a prav tako pomembnih. Pri tem si lahko pomagamo z aplikacijami za branje INCI, ki pa žal večiinoma slonijo na napačnih informacijah in ustrahovanju, kar ustvarja občutek, da je kozmetika nevarna.

Na srečo obstaja informacijska baza CosmeticsInfo.org, ki zagotavlja kredibilne informacije o uporabi in varnosti sestavin in jih predstavlja na enostaven način. Če se torej želite naučiti brati INCI seznam in se bolje informirati o sestavinah, je to stran, na katero se lahko obrnete.

Do prihodnjega tedna!

Tajka Selan

Pridruži se!

Hvala za branje. Več informacij, idej in praktičnih nasvetov lahko dobite v mojih e-novičkah. Vsak teden svetujem, podam nov koncept (idejo), povzamem zanimive informacije iz objave drugega kreatorja s področja kozmetike in ti podam nasvet, ki ga lahko še v istem tednu implementiraš v svojo rutino. Vnesite svoj e-poštni naslov in se nam pridružite.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar