Vitamin C: Vodič za začetnike

Vitamin C je izredno popularna učinkovina za anti-ageing in posvetljevanje kože. Koliko pa pravzaprav vemo o oblikah vitamina C, njihovi učinkovitosti in kako jih vpeljati v svojo rutino nege kože?

Verjamem, da še zmeraj večina potrošnikov izdelek z vitaminom C kupi zaradi njegovega stasa, ne zato, ker bi ga pravzaprav potrebovali v rutini ali vedeli kaj z njim početi. Ta aktivna učinkovina je danes na voljo v številnih oblikah, ki pogojujejo učinkovitost izdelka. Če že kupujemo izdelek z vitaminom C menim, da moramo vedeti kaj kupujemo, zato je danes pred vami Vitamin C: Vodič za začetnike.

Še nedolgo nazaj, ko je bilo govora o vitaminu C, smo se vsi pogovarjali o enaki obliki – L-askorbinski kislini ali njegovi aktivni obliki. Danes, ko govorimo o vitaminu C, pa moramo biti bistveno bolj specifični:

  • Za katero obliko vitamina C gre?
  • Kakšne so razlike med posameznimi oblikami vitamina C in katera oblika je primerna za koga?
  • Kako izdelek glede na obliko vitamina C, ki jo vsebuje, uvesti v svojo rutino?

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je najbolj zastopan antioksidant v človeški koži. Za razliko od rastlin in nekaterih živali, ljudje ne znamo sami sintetizirati tega vitamina, zato se v celoti zanašamo na prehranska dopolnila (katerih le majhen del pride do kože) in topikalno uporabo kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo vitamin C.

Vitamin C je sicer glede na mehanizem delovanja precejšen ‘‘multitasker”, saj je uporaben pri reševanju številnih kožnih problematik. Ker gre za enega izmed najmočnejših naravnih antioksidantov, je odlična izbira za anti-ageing. S svojim antioksidativnim delovanjem zmanjša škodo, na molekulah kolagena in elastina, ki pa so ključne z za vzdrževanje elastičnosti kože. Ima tudi posvetlitven učinek, zato se svetuje v primeru težav s hiperpigmentacijami, postinflamatornimi eritemi ali neenotnim tenom kože. Nekatere oblike vitamina C izkazujejo tudi hidratirajoč ter protivneten učinek.

Oblike vitamina C

L-askorbinska kislina

Kaj je: Biološko aktivna oblika vitamina C, zaradi česar je tudi najbolje raziskana. Topna je v vodi, zato jo najdemo v formulacijah na vodni osnovi, a gre za precej nestabilno molekulo, zato lahko hitro razpade tudi znotraj formulacije.

Kako deluje: Je močan antioksidant, ki nevtralizira radikale, pospešuje proizvodnjo kolagena in deluje posvetlitveno.

Za koga je primerna: Za zelo neobčutljive, predvsem pa tiste z intenzivno pigmentacijo ter željo po anti-ageingu.

3-O-etil-askorbinska kislina

Kaj je: 3-O-etil askorbinska kislina ali etilirana askorbinska kislina je modificiran derivat askorbinske kisline, ki je topen v vodi. Modifikacija ščiti molekulo pred oksidacijo, zmanjša pa tudi kislost in omogoča formuliranje v izdelke z višjim pH.

Kako deluje: 5-krat višja antioksidativna aktivnost v primerjavi z L-askorbinsko kislino, vpliv na teksturo kože, posvetlitven učinek.

Za koga je primerna: Za vse tipe kože, predvsem za tiste z željo po močnejšem antioksidativnem delovanju, anti-ageingu in posvetljevanju kože.

Askorbil tetraizopalmitat

Kaj je: V olju topen ester L-askorbinske kisline in izopalmitinske kisline, ki se odlično absorbira v kožo, v koži pa se tudi zadrži bistveno dlje kot biološko aktivna oblika.

Kako deluje: Zmanjša poškodbe celic povzročene s strani UVB sevanja, izboljša teksturo kože, zmanjša transepidermalno izgubo vode, deluje posvetlitveno.

Za koga je primerna: Generalno za vse tipe kože, ki dobro tolerirajo oljnate formulacije, sicer pa predvsem za tiste z željo po anti-ageingu.

Askorbil glukozid

Kaj je: L-askorbinska kislina stabilizirana z molekulo glukoze. Je vodotopna in stabilna oblika.

Kako deluje: Nevtralizira radikale, ki se v koži tvorijo po izpostavitvi UV sevanju, posvetljuje pigmentne nepravilnosti*.

Za koga je primerna: Za občutljivo, slabo tolerantno kožo, ki ji primanjkuje sijaja.

 

Magnezijev askorbil fosfat

Kaj je: L-askorbinska kislina stabilizirana z magnezijevo soljo, da se tvori vodotopna stabilna oblika. Za razliko od ostalih derivatov je magnezijev askorbil fosfat (magnesium ascorbyl phosphate – MAP) tudi delno lipofilen, zato bolje penetrira v kožo.

Kako deluje: Nevtralizira radikale, ki se v koži tvorijo po izpostavitvi UV sevanju.

Za koga je primeren: Ima bistveno manjši dražilni potencial in je bolj učinkovit pri nižjih koncentracijah v primerjavi z L-askorbinsko kislino, zato je primeren občutljivo, slabo tolerantno kožo, ki ji primanjkuje sijaja.

Uvajanje vitamina C v rutino nege kože

Huh, to pa je bil pregled.. Sedaj ti je verjetno že malenkost bolj jasno kako kompleksni so lahko izdelki z vitaminom C in zakaj ni vseeno katerega izberemo za nego kože. Če bi morala na hitro razporediti derivate vitamina C od najljubšega do najmanj ljubega, bi jih postavila v naslednji vrstni red:

3-O-etil askorbinska kislina > Askorbil tetraizopalmitat > Askorbil glukozid > Magnezijev askorbil fosfat

Katero obliko vitamina C izbrati glede na svojo obstoječo rutino nege kože?

Že v začetku recimo ”bobu bob”, večina serum z vitaminom C uporablja kot dodatek, k že zelo obsežno dodelani rutini z aktivnimi učinkovinami. V kolikor že uporabljamo retinoide ali hidroksi kisline menim, da v rutini ne potrebujemo še askorbinske kisline, ki lahko še dodatno razdraži kožo, prav tako pa so njeni učinki na spodbujanje sinteze kolagena v primerjavi z retinoidi zanemarljivi.

Obliko vitamina C moramo izbrati tako, da bo komplementarna z našo obstoječo rutino, predvsem pa glede na preference glede teksture (kam v rutino jo lahko umestimo) in stanje kože. 

Spodnji plonk listek ti lahko pomaga določiti katera oblika vitamina C je prava zate.

Kako pravilno uvesti vitamin C v svojo rutino?

Pred uvedbo katerekoli aktivne učinkovine je potrebno poskrbeti za osnovno rutino nege kože, ki obsega ustrezno čiščenje, vlaženje ter vsakodnevno uporabo kreme z zaščitnim faktorjem. 

Serum z vitaminom C lahko uporabljamo v jutranji ali večerni rutini. Ob uvrščanju v rutino se ravnamo glede na samo konsistenco seruma in plastimo najlažje teksture do najbogatejših, nato pa izdelke na oljni osnovi. Po nanosu aktivnih serumov je zaželjeno nekaj minut počakati, da se izdelek popolnoma vpije v kožo.

Primer jutranje rutine z Collistar Attivi Puri Vitamin C + Alpha-Arbutina:

  1. Čiščenje kože z nežnim čistilnim gelom na vodni osnovi
  2. Collistar Vitamine C + Alpha-Arbutine (vsebuje 3-O-etil askorbinsko kislino)
  3. Nevtralna vlažilna krema
  4. Krema z zaščitnim faktorjem SPF50+

Kolikokrat tedensko lahko uporabim serum z vitaminom C?

Vitamin C v nekislinski obliki je načeloma neproblematičen in ga sploh v nizkih koncentracijah lahko relativno hitro in brez stranskih učinkov uvedemo v svojo rutino.

Uporabo vitamina C svetujem le enkrat dnevno. Večina kvalitetnejših oblik (3-O-etil askorbinska kislina, askorbil tetraizopalmitat) penetrira globje v kožo in se tam tudi dalj časa zadrži, zato ni potrebe, da jih nanašamo dvakrat dnevno.

L-askorbinska kislina

Če se odločiš za uvajanje L-askorbinske kisline, jo tretiraj enako, kot ostale kisline, kar pomeni, da prični z uvajanjem do dvakrat tedensko in sicer v večernem delu rutine (zaradi nestabilnosti). Glede na toleranco kože lahko postopoma vsak teden poskusiš povečati frekvenco uporabe.

Visoke koncentracije derivatov vitamina C

Bodisi gre za vodotopno ali oljetopno obliko, visoke koncentracije niso najboljša izbira za popolne začetnike. Če nimaš možnosti izbrati manj koncentriranega seruma z željeno obliko vitamina C, svetujem uvajanje dva do trikrat tedensko, v željenem delu rutine. Nato lahko glede na toleranco postopoma povečuješ frekvenco uporabe.

S katerimi aktivnimi učinkovinami lahko kombiniram vitamin C?

Nisi čisti začetnik in že imaš dodelano rutino v smislu aktivnih učinkovin? Potem je potrebne nekaj pazljivosti, da boš aktivne učinkovine med seboj pokombinirala pravilno. V splošnem je vitamin C neproblematičen za kombiniranje (z izjemo L-askorbinske kisline), a z določenimi kombinacijami lahko le škodujemo naši kožni barieri.

Najbolj optimalno je, da si določiš eno aktivno učinkovino za večerno rutino (npr. retinoid ali AHA/BHA) in eno aktivno učinkovino za jutranjo rutino (npr. 3-O-etil askorbinska kislina).

V kolikor imaš več aktivnih učinkovin, moraš pametno izbirati kombinacije aktivov, pri čemer ti bo pomagala spodnja tabela.

OBLIKA VITAMINA C
USTREZNE KOMBINACIJE
NEUSTREZNE KOMBINACIJE

L-askorbinska kislina

niacinamid, azeloglicin, določeni peptidi

retinoidi, AHA/BHA, traneksaminska kislina, azelaična kislina

3-O-etil askorbinska kislina

niacinamid, azeloglicin, peptidi, retinoidi, azelaična kislina (pogojno, če ste že vajeni, ne za koncentracije > 10%)

AHA/BHA (zaradi draženja)

Askorbil tetraizopalmitat

niacinamid, azeloglicin, peptidi, retinoidi (pogojno, če ste že vajeni redni uporabe retinoidov)

AHA/BHA, azelaična kislina

Askorbil glukozid

niacinamid, azeloglicin, peptidi, retinoidi, AHA (nižje koncentracije in pogojno, če ste že vajeni redni uporabe)

BHA, azelaična kislina (>10 %)

Magnezijev askorbil fosfat

niacinamid, azeloglicin, peptidi, retinoidi, AHA (nižje koncentracije in pogojno, če ste že vajeni redni uporabe)

BHA, azelaična kislina (>10 %)

Imaš še kakšno vprašanje na temo vitamina C? Katera oblika vitamina C tebe najbolj navdušuje in zakaj?

Objava je sponzorirana s strani podjetja Notino.si. V objavi se nahajajo povezave do omenjenih izdelkov, ki vas vodijo v njihovo spletno trgovino. Povezave niso affiliate.

Vse objave na Cosmedoc blogu so podprte s strokovnimi viri.

  1. Al-Niaimi, F., & Chiang, N. (2017). Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 10(7), 14–17.
  2. Balaguer, A., Chisvert, A., & Salvador, A. (2008). Environmentally friendly LC for the simultaneous determination of ascorbic acid and its derivatives in skin-whitening cosmetics. Journal of separation science31(2), 229–236. 
  3. Enescu, C. D., Bedford, L. M., Potts, G., & Fahs, F. (2022). A review of topical vitamin C derivatives and their efficacy. Journal of cosmetic dermatology21(6), 2349–2359.
  4. Iliopoulos, F., Sil, B. C., Moore, D. J., Lucas, R. A., & Lane, M. E. (2019). 3-O-ethyl-l-ascorbic acid: Characterisation and investigation of single solvent systems for delivery to the skin. International journal of pharmaceutics: X, 1, 100025. 
  5. Kumano, Y., Sakamoto, T., Egawa, M., Iwai, I., Tanaka, M., & Yamamoto, I. (1998). In vitro and in vivo prolonged biological activities of novel vitamin C derivative, 2-O-alpha-D-glucopyranosyl-L-ascorbic acid (AA-2G), in cosmetic fields. Journal of nutritional science and vitaminology44(3), 345–359.
  6. Machado, N. C. F., dos Santos, L., Carvalho, B. G., Singh, P., Téllez Soto, C. A., Azoia, N. G., … Favero, P. P. (2016). Assessment of penetration of Ascorbyl Tetraisopalmitate into biological membranes by molecular dynamics. Computers in Biology and Medicine, 75, 151–159.
  7. Maia Campos, P. M. B. G., Gianeti, M. D., Camargo, F. B., & Gaspar, L. R. (2012). Application of tetra-isopalmitoyl ascorbic acid in cosmetic formulations: Stability studies and in vivo efficacy. European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 82(3), 580–586.
  8. Ochiai Y., Kaburagi S., Obayashi K., Ujiie N., Hashimoto S., Okano Y., Masaki H., Ichihashi M., & Sakurai H. (2006). A new lipophilic pro-vitamin C, tetra-isopalmitoyl ascorbic acid (VC-IP), revents UV-induced skin pigmentation through its anti-oxidative properties. Journal of Dermatological Science, 44(1), 37–44.
  9. Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients9(8), 866. 
  10. Stamford N. P. (2012). Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives. Journal of cosmetic dermatology, 11(4), 310–317. https://doi.org/10.1111/jocd.12006
  11. Sundaram H., Geissler M., Nachtweide D., Meunier S., Kerscher D. (2018). Pilot evaluation of safety, efficacy, and tolerability of a new topical formulation for facial hyperpigmentation, combining ascorbyl tetraisopalmitate and crosslinked resilient hyaluronic acid. Journal of the American Academy of Dermatology, 79(3), AB222.
  12. Zerbinati, N., Sommatis, S., Maccario, C., Di Francesco, S., Capillo, M. C., Rauso, R., Herrera, M., Bencini, P. L., Guida, S., & Mocchi, R. (2021). The Anti-Ageing and Whitening Potential of a Cosmetic Serum Containing 3-O-ethyl-l-ascorbic Acid. Life (Basel, Switzerland)11(5), 406. 

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar