UV zaščita oči in izkušnja z optiko Dellaspina

Od nekdaj sem oboževala sončna očala. Včasih zgolj, ker so dober modni dodatek, danes pa jih cenim predvsem zato, ker mojim očem in koži okrog oči nudijo dodatno UV zaščito. Odlična sončna očala z dioptrijo sem našla v optiki Dellaspina. Ko sem raziskovala članke za to objavo, pa sem šele spoznala zakaj je UV zaščita predela okrog oči in oči samih tako izredno pomembna.

Od nekdaj sem oboževala sončna očala. Včasih zgolj, ker so dober modni dodatek, danes pa jih cenim predvsem zato, ker mojim očem in koži okrog oči nudijo dodatno UV zaščito.

Ponovitev o UV sevanju

Spet smo pri UV sevanju, pa v primeru, da smo že pozabili ali ste tukaj na novo ponovimo osnove.

Ultravijolično (UV) sevanje je del elektromagnetnega valovanja svetlobe. UV sevanje lahko poškoduje kožo in očesne strukture, vpliva pa tudi na imunski sistem. Ozaveščenost o poškodbah, ki jih lahko povzroči UV sevanje se je v zadnjem desetletju znatno povečalo. Ljudi se vse pogosteje opozarja na pomembnost zaščitnih ukrepov pred UV sevanjem, kot so:

  • Redna aplikacija sončne kreme
  • Redno nošenje sončnih očal
  • Redno nošenje pokrival
  • Izogibanje soncu med 11 in 17. uro

Ultravijolično sevanje lahko izkazuje akutne in kronične učinke na človeško kožo. Akuten odziv človeške kože na UVB sevanje se na koži pokaže kot eritem (rdečica), oteklina, bolečina. Zapoznele reakcije na UVB svetlobo pa se lahko pokažejo v obliki hiperpigmentacije ali zadebelitve kožnega epitelija. Ampak UV sevanje nima samo akutnih učinkov, temveč tudi kronične. Za te učinke so krivi predvsem UVA žarki, ki so prav tako del ultravijoličnega spektra svetlobe. UVA žarki povzročajo fotostaranje. Ta izraz se uporablja za opis kliničnih, histoloških in funkcionalnih sprememb na kronično izpostavljenih predelih kože, vključno s periorbitalno kožo (kožo okrog oči).

Koliko damo na zaščito oči?

Oko je struktura, ki je prav tako izredno občutljiva na UV sevanje. Čeprav je vsako leto več dokazov za škodljive učinke UV sevanja na oči, žal še danes ni splošno sprejete definicije zaščitnega faktorja za oči (tako, kot je na primer za kožo SPF – sun protection factor).

Absorpcija UV žarkov v očesu je odvisna od starosti osebe in prejete valovne dolžine (UVB 280–315 nm ali UVA 315–400 nm). Pred starostjo 8–10 let lahko 2–5% UV sevanja, ki ga prejmejo oči, doseže mrežnico. Pri starejših od 25 let pa le 1–2%. Ker večino prejetih odmerkov UV sevanja predstavljajo valovne dolžine pod 300 nm (skoraj vsi UVB), le te blokirajo roženica in periorbitalna območja kože. Torej roženica in koža okrog oči prejmeta največjo količino UV sevanja.

Koža okrog oči je najbolj izpostavljena UV sevanju

Periorbitalna regija je v primerjavi s celotno površino obraza izredno majhna. Vendar se 5–10% vseh nemelanomskih kožnih rakov pojavi prav na vekah. Glede na avstralsko bazo podatkov se tumorji vek večinoma pojavljajo na spodnji veki v približno 50% primerov (ploščatocelični karcinom, 68%; karcinom bazalnih celic, 54%). Ker je nemelanomski kožni rak izredno pogost, je zaščita področja oči ključnega pomena. Uporaba kreme za sončenje na področju oči je večinoma slabo tolerirana. Sončne kreme niso prilagojene nanašanju okrog oči, saj v primeru, da zaidejo v oči lahko povzročajo motnje vida in draženje.

Očesne bolezni, vključno s katarakto, malignimi melanomi na vekah, degeneracijo rumene pege, sproži izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju in vidni modri svetlobi. Dokazi kažejo na močno povezavo med izpostavljenostjo UV sevanju in kožnimi in očesnimi boleznimi.

Sončna očala niso le modni dodatek, pač pa pomemben del zaščite

Sončna očala in prozorne leče učinkovito zmanjšajo prepustnost UV sevanja. Obstajajo edinstvene zahteve za zaščito očesnih tkiv, saj je delovanje oči odvisno od neposredne izpostavljenosti svetlobi. UV obremenitev očesa se razlikuje od UV obremenitve kože.

Oči so najbolj izpostavljene UV sevanju, saj jih lahko visoki odmerki UV sevanja lahko dosežejo tudi, če nosite sončna očala. Sončno sevanje doseže oči od zgoraj zaradi neposrednega sevanja, ki zaobide sončna očala, od spodaj z odbitim sevanjem od tal in iz vseh drugih smeri zaradi difuznega sevanja zaradi sipanja oblakov in delcev. Kvalitetna sončna očala s certifikati zaščite pred UV svetlobo so zato izredno pomembna!

Moja izkušnja z optiko Dellaspina

Sama sem navajena nositi sončna očala kadarkoli je vsaj malo sončen dan. Seveda pa je prej, ker prej nisem imela sončnih očal z dioptrijo, to pomenilo, da sem večino časa svoje oči naprezala. Najbolj je postalo moteče pri vožnji ob sončnih dneh, ko vem, da sem nujno potrebovala dioptrijska očala, a hkrati zaradi sonca nisem nič videla. Sončna očala z dioptrijskimi stekli so v običajni optiki zasoljeno draga. Za korekcijska stekla v sončnih očalih ne moreš vnovčiti subvencije, ki ti jo nameni država za delno kritje stroška korekcijskih stekel.

Že nekaj časa nazaj sem naletela na optiko Dellaspina. Dellaspina je optika, ki deluje brez posrednikov. Tako lahko nudi ugodnejše cene za dioptrijska in sončna korekcijska očala kot druge optike. V optiki Dellaspina sami oblikujejo okvirje in delajo neposredno z enim izmed največjih proizvajalcev dioptrijskih leč na svetu. Ker v verigi ni vmesnih členov, lahko ponudijo očala za bistveno nižjo ceno.

Pri Dellaspini so mi pred samo izdelavo očal naredili pregled oči in ponovno izmerili dioptrijo. V njihovi optiki v Ljubljani sem sprobala številna sončna očala, a najbolj sem se navdušila nad sončnimi očali na spodnji sliki, ki so šla z menoj domov. Prijazna gospa, ki dela v optiki je zame naročila sončna očala z izmerjeno dioptrijo. Ko so bila izdelana, so me obvestili, da jih lahko prevzamem. Odločila sem se za očala srednje velikosti in pa zaobljena, saj pokrijejo velik del področja okrog oči, kjer je koža izredno tanka in občutljiva na UV sevanje.

Ali Dellaspinina očala nudijo zaščito pred UV sevanjem?

Vsa Dellaspinina očala imajo na notranji strani antirefleksni sloj, ki preprečuje, da bi se svetloba odbijala nazaj v oko, ko ste soncu izpostavljeni tako, da vam le to sveti za hrbtom. Verjetno najbolj pomemben podatek glede njihovih sončnih očal je ta, da vsa njihova korekcijska in sončna očala ustrezajo ISO 8980-3:2013 standardu glede UV zaščite. Njihova očala imajo tudi UV400 zaščito, kar vam pove, da vas ta očala ščitijo pred celotnim spektrom UV sevanja in delom svetlobe v vidnem spektru.

Kompletna očala, leče in okvir skupaj, za nižje dioptrije do +/- 4,50 (seštevek sfere in cilindrov) stanejo 99 €, za večje dioptrije pa 149 €. Doplačilo za običajne sončne leče z dioptrijo je 30 €, za polarizirane pa 50 €. Kompletna sončna dioptrijska očala stanejo 129 € in 199 €, odvisno od dioptrije in tipa leč.

Prednost Dellaspine je pa tudi, da lahko na njihovi spletni strani naročite 3 okvirje z željeno dioptrijo, ki vam jih pošljejo v test na dom brezplačno. Po enem tednu lahko vsa očala vrnete, lahko se odločite samo za en okvir ali pa kar vse tri. To možnost zaenkrat nudijo samo za korekcijska očala, medtem, ko se za sončna očala morate oglasiti v njihovi optiki na Kersnikovi ulici v Ljubljani.

Objava je nastala v sodelovanju z Optiko Dellaspina. Še enkrat se vam zahvaljujem za strokovnost, prijaznost in pa posredovane informacije, kar se tiče UV zaščite vaših leč.

Viri:

  • Behar-Cohen, Francine et al. “Ultraviolet damage to the eye revisited: eye-sun protection factor (E-SPF®), a new ultraviolet protection label for eyewear.” Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.) vol. 8 (2014): 87-104. doi:10.2147/OPTH.S46189
  • Backes, C et al. “Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses.” Journal of exposure science & environmental epidemiology vol. 29,6 (2019): 753-764. doi:10.1038/s41370-018-0087-0
  • Rifai, Katharina et al. “Efficiency of ocular UV protection by clear lenses.” Biomedical optics express vol. 9,4 1948-1963. 27 Mar. 2018, doi:10.1364/BOE.9.001948
  • van Kuijk, F J. “Effects of ultraviolet light on the eye: role of protective glasses.” Environmental health perspectives vol. 96 (1991): 177-84. doi:10.1289/ehp.9196177

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar