Vodič po kislinah za začetnike

Hidroksi kisline v zadnjih letih izredno pridobivajo na popularnosti. Predvsem v zadnjem času so začele nadomeščati mehanske pilinge (hvala Bogu za to!). Danes predstavljajo stalnico v negi tistim, ki si želijo bolj sijoče kože, manj težav z aknami, pa tudi anti-ageing učinka. Hidroksi kisline uvrščamo med kozmetično aktivne učinkovine. Ker gre za aktivno učinkovino se je pred začetkom uporabe potrebno pozanimati katero hidroksi kislino sploh izbrati za nego kože,kako pravilno uvesti hidroksi kislino v nego kože,kako pravilno kombinirati hidroksi kisline z drugimi izdelki.

Hidroksi kisline v zadnjih letih izredno pridobivajo na popularnosti. Predvsem v zadnjem času so začele nadomeščati mehanske pilinge (hvala Bogu za to!). Danes predstavljajo stalnico v negi tistim, ki si želijo bolj sijoče kože, manj težav z aknami, pa tudi anti-ageing učinka.

Hidroksi kisline uvrščamo med kozmetično aktivne učinkovine. Ker gre za aktivno učinkovino se je pred začetkom uporabe potrebno pozanimati:

  • katero hidroksi kislino sploh izbrati za nego kože,
  • kako pravilno uvesti hidroksi kislino v nego kože,
  • kako pravilno kombinirati hidroksi kisline z drugimi izdelki.

Katero hidroksi kislino naj izberem za nego kože?

Če najprej naredimo uvod v hidroksi kisline. Poznamo alfahidroksi kisline, betahidroksi kisline (zelo redko, jih ne bomo obravnavali), aromatske hidroksi kisline, polihidroksi kisline in aldobionske kisline. Jih je malenkost več, kot ste mislili, ne? Predlagam, da se z vsako skupino posebej spoznamo.

Alfahidroksi kisline

Alfahidroksi kisline so ene izmed najbolj proučenih hidroksi kislin na trgu. Alfahidroksi kisline delimo na mono-karboksilne (glikolna, mlečna in mandljeva kislina), di-karboksilne (jabolčna in vinska kislina), tri-karboksilne (citronska kislina). Monokarboksilne alfa hidroksi kisline lahko dobite kot samostojne kozmetične izdelke, torej kot aktivne učinkovine za nego kože, medtem, ko se di- in tri-karboksilne alfa hidroksi kisline uporabljajo predvsem pri formuliranju kozmetičnih izdelkov.

Aromatske hidroksi kisline

Kako misliš, da ne bomo obravnavali betahidroksi kislin? Ne sodi salicilna kislina med betahidroksi kisline? Pravzaprav, če smo čisto pikolovski ne. Salicilna kislina je derivat benzojske kisline in zato sodi med aromatske hidroksi kisline, ki se po lastnostih malenkost razlikujejo od betahidroksi kislin. Salicilna kislina bistveno bolje penetrira v kožo v primerjavi z alfahidroksi kislinami zaradi njenega lipofilnega značaja.

Polihidroksi kisline

Gre pravzaprav za novince med hidroksi kislinami, ki so v primerjavi z alfahidroksi in aromatskimi hidroksi kislinami bistveno bolj nežni in primerni tudi za zelo občutljivo kožo. Med polihidroksi kisline štejemo glukonsko kislino in glukonolakton.

Polihidroksi bionske kisline

Tudi polihidroksi bionske ali aldobionske kisline so relativno nove na kozmetičnem trgu. Te kisline so sestavljene iz sladkorne enote, ki je povezana s polihidroksi kislino. Imajo večjo molekulsko maso kot ostale hidroksi kisline (okoli 360 Da), vendar še vedno prehajajo v kožo.

Kako se odločiti za kislino glede na problematiko kože?

Sedaj smo se spoznali z različnimi vrstami hidroksi kislin, njihovimi predstavniki in njihovim delovanjem, sedaj pa mislim, da je čas, da kakšno rečemo še na temo katera hidroksi kislina je pravzaprav primerna za vašo kožo. Kisline se med seboj razlikujejo po delovanju, pa tudi učinkih, zato ne gre pričakovati, da bo vsaka kislina dejansko imela željene učinke na vaši koži. Kislino je potrebno izbrati glede na to, katere problematike lahko odpravi in kakšnemu tipu kože ustreza.

Kako pravilno uvesti kisline v svojo nego?

Katero koncentracijo kisline izbrati?

Mislim, da lahko vse bodoče uporabnike hidroksi kislin pomirim, da pri kozmetičnih izdelkih s kislinami ravno ne morete veliko čarati. Za razliko od retinoidov, kjer je na voljo ogromno različnih koncentracij, pri kislinah običajno izbirate med eno, pa do največ tremi različnimi koncentracijami. Ko izbereš za svojo kožo ustrezno kislino narediš pregled trga in kot začetnik vzameš najnižjo dostopno koncentracijo. Na primer, če imaš na voljo serum s 5 % glikolne kisline in tonik s 7 % glikolne kisline se na začetku odločiš za 5 %.

Kdaj povečati moč kisline in se premakniti na višjo koncentracijo?

Zakaj pravim, da so kisline lažje za uporabo kot retinoidi? Ker se pri retinoidih pojavi še en problem, kdaj preiti iz ene koncentracije npr. retinola na drugo. Bodočim uporabnikom kislin je tako prihranjen še kak siv las, ker kot sem napisala, možnosti za izmišljevanje pravzaprav ni. Sicer pa bi rekla, da v kolikor imate pri določeni kislini možnost izbire, naredite tako, da prvi kozmetični izdelek z najnižjo koncentracijo porabite do konca. Zakaj? Za viden učinek kislin moramo le te uporabljati vsaj 3-6 mesecev. Šele nato se odločite ali potrebujete močnejšo kislino ali boste ostali na enaki.

Ali lahko že od začetka kisline uporabljam vsak večer?

Ko pričneš z uporabo hidroksi kislin se opomni, da to ni šprint, ampak tek na dolge proge. Torej, začni počasi – vsekakor se ne zaženi z uporabo vsak dan. Priporočam, da v začetku uporabljaš kisline vsaki drugi ali tretji večer.

Če po približno treh tednih do mesecu dni ugotoviš, da ti uporaba kislin ustreza, lahko povečaš število večerov, ko jih uporabiš na npr. vsak večer.

Kako pravilno nanesem kisline?

Tukaj postanejo kisline malenkost tricky. Namreč tukaj se pojavi vprašanje ali nanesti kisline na čisto kožo ali pred kislinami še kaj nanesti na obraz. Menim, da v začetku ni slaba ideja, da pred kislinami nanesete kak vlažilni serum. Sicer s tem res malenkost razredčite učinkovino, ampak tudi zmanjšate možnost pojava stranskih učinkov – luščenje, pekoč občutek, draženje. Alfahidroksi kisline tudi bolje vlažijo kožo, ko so nanašene čez vlažilni serum. Za bolj napredne uporabnike kislin pa pride v poštev uporaba kislin na čisti, suhi koži. Po nanosu kisline počakaj vsaj 5-10 minut, da se plast posuši in da začne prehajati v kožo. Nujno se izogibajte področju okrog oči, saj je tam koža bistveno tanjša in to področje ni primerno za nanos kislin.

Priporočam tudi, da sočasno s kislinami uvedeš serum za pomirjanje kože oziroma serum za obnovo kožne bariere. Sicer kisline ob pravilni uporabi ne povzročijo poškodbe bariere, je vseeno za začetek varna izbira, da uporabite še serum, ki bo kožo pomiril. Z uporabo tovrstnih izdelkov povečamo toleranco kože.

Kako je z uporabo drugih aktivov v času uvajanja kislin?

Kisline sicer ne dopuščajo veliko eksperimentiranja, saj z večino aktivnih učinkovin niso kompatibilne. Kisline lahko v isti rutini uporabljaš samo sočasno z niacinamidom. Druge aktivne učinkovine še vedno lahko uporabljaš v drugem delu dneva (če kisline uporabiš zvečer, uporabiš druge aktive zjutraj). V času, ko začenjaš z uporabo kislin omeji uporabo vseh ostalih aktivov, kot so retinoidi in različni vitamini. Tako zmanjšamo možnost za pojav stranskih učinkov (suhost, iritacija, rdečica.) Ker ima vsaka koža individualne potrebe je možno, da boš lahko hitro ponovno vključil/a vse ostale aktive v svojo rutino, ni pa nujno. Na začetku se fokusiraj samo na pravilno uporabo kislin.

Sončna krema naj bo tvoj najboljši prijatelj!

Vsakodnevno uporabljaj zaščito pred soncem v pravilni količini (2mg/cm2 ali 2 polna prsta)! Kisline lahko povečajo fotosenzitivnost kože in jo naredijo bolj občutljivo na UV sevanje. Neprimerna zaščita pred UV sevanjem lahko povzroči fotopoškodbe in posledično razgradnjo kolagena. Sicer sem o uporabi sončne kreme že veliko pisala, tako da pobrskajte po blogu za starimi objavami, ki priporočam, da jih preberete v kolikor še ne uporabljate sončne kreme ali je ne uporabljate v pravilni količini.

Primerjava med uporabniki začetniki in uporabniki nadaljevalci

Z namenom, da se boste lažje znašli sem pripravila še primerjalno tabelo s ključnimi informacijami, ki jih morate imeti pred začetkom uporabe kislin začetniki, pa tudi tisti, ki že nekaj časa uporabljate kisline in si želite malenkost več eksperimentiranja.

Upam, da vam bo ta objava odgovorila na nekatera vprašanja, ki se vam porajajo glede izbire hidroksi kislin in njihovega uvajanja. V kolikor sem še karkoli pozabila, me prosim pocukajte za rokav.

Viri:

  1. Kornhauser, Andrija & Coelho, Sergio & Hearing, Vincent. (2012). Effects of Cosmetic Formulations Containing Hydroxyacids on Sun-Exposed Skin: Current Applications and Future Developments. Dermatology research and practice. 2012. 710893. 10.1155/2012/710893.
  2. Kornhauser, Andrija et al. “Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 3 135-42. 24 Nov. 2010, doi:10.2147/CCID.S9042
  3. Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Cosmetics and Colors: Guidance for Industry: Labeling for Cosmetics Containing Alpha Hydroxy Acids.U.S. Food & Drug. Jan 2005. Dostopano dne: 22.09.2020

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

3 komentarji

  1. Tri dni ze tuhtam o tem,kako postaviti nego in kisline, zdaj ko sem dokupila vse, in brskam po FB skupini in insti in blogih. Ta prispevek je perfekten odgovor. Hvala ti!!

    • Najlepša hvala za tako pozitiven odziv na objavo! Sem vesela, da so v njej zbrane vse koristne informacije, ki so primerne tudi za začetnike! 🙂

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar