Samoporjavitveni izdelki: zagorela polt brez sončenja

V začetku poletja so raznorazni članki o zagoreli polti v eksponentnem porastu. Včasih se vprašam ali je to, da si tako želimo zagorele polti še vedno in? Potem pa vidim, da je v letu 2017 trg samoporjavitvenih izdelkov presegel milijardno vrednost. Ok, očitno je zagorelost res nek ideal. Menim, da smo se v zadnjih nekaj letih resnično začeli zavedati kako škodljivo je pravzaprav sončenje. Zato je kozmetična industrija hitro zaznala željo potrošnikov in na trg poslala samoporjavitvene izdelke. Kako delujejo samoporjavitveni izdelki? Katere sestavine so pravzaprav tiste, ki obarvajo kožo? Kakšna je razlika med samoporjavitvenimi izdelki in makeupom za telo?

V začetku poletja so raznorazni članki o zagoreli polti v eksponentnem porastu. Včasih se vprašam ali je to, da si tako želimo zagorele polti še vedno in? Potem pa vidim, da je v letu 2017 trg samoporjavitvenih izdelkov presegel milijardno vrednost. Ok, očitno je zagorelost res nek ideal. Menim, da smo se v zadnjih nekaj letih resnično začeli zavedati kako škodljivo je pravzaprav sončenje. To, da UV žarki povzročajo raka vemo že od nekdaj, ampak da povzročajo tudi hitrejše staranje, poškodbe celic, nastanek nepravilnih hiperpigmentacij – hja, saj ti članki so obstajali še pred letom 2010, a žal takrat socialna omrežja in družbena ozaveščenost nista bili tako razviti kot danes. Ker je zagorela polt že od nekaj zahodnjaški ideal, je kozmetična industrija našla dobro nišo, ki jo je bilo potrebno zapolniti. S samoporjavitvenimi izdelki namreč. Ženskam so dali to, kar si želimo – torej zagorelo polt, pri tem pa so nas odvrnili od sončenja. Jaz bi temu rekla win-win.

Kaj so samoporjavitveni izdelki in kako delujejo?’

Samoporjavitveni izdelki so izdelki, ki nam pomagajo pri doseganju zagorele polti, brez izpostavljanja soncu. Takšni izdelki NE vsebujejo zaščite pred UV žarki oziroma je ta izredno nizka, zato morate izdelke, ki zagotavljajo UV zaščito nanašati dodatno. Samoporjavitveni izdelki prihajajo v vseh možnih oblikah, od sprejev, pen, losjonov, krem, ki jih lahko nanašate z roko ali za nanos namenjeno rokavičko. Samoporjavitvene kreme delujejo tako, da reagirajo s proteini v roženi plasti kože. Reakcija poteče samo na površini kože, zato je barva obstojna le relativno kratek čas. Na reakcijo samoporjavitvenih izdelkov s kožo, pa lahko vpliva več dejavnikov oz. karakteristik kože (tip, čvrstost, suhost…). Barva zbledi zaradi naravnega luščenja kože. Delovanje samporjavitvenega izdelka je odvisno tudi od izbire kozmetično aktivne sestavine za samoporjavitev.

 

 

Katere kozmetično aktivne spojine se uporabljajo za samoporjavitev?

Dihidroksiaceton (DHA)

Kot kozmetično aktivna spojina za samoporjavitev se najpogosteje uporablja dihidroksiaceton (v nadaljevanju DHA). DHA je pridobljen iz glicerola z mikrobno fermentacijo in je najpreprostejša ketonska oblika sladkorjev (ketoze). V telesu nastaja v procesu presnove ogljikovih hidratov, tako da je človeku naravna snov. V značilni Maillardovi reakciji (reakcija sladkorjev z aminokislinami) DHA reagira z molekulo keratina na površini kože, pri čemer nastanejo pigmenti, imenovani melanoidini. 

Kako so odkrili, da dihidroksiaceton povzroči obarvanje kože? 

Potencial dihidroksiacetona, da povzroči obarvanje kože so odkrili po čistem naključju.Vlogo dihidroksiacetona pri obarvanju kože so odkrili v tridesetih letih prejšnjega stoletja pri poskusih zdravljenja sladkornih bolnikov. Le tem so skozi usta aplicirali raztopino dihidroksiacetona, kar je povzročilo močno rumeno obarvanje dlesni. Prvi samoporjavitveni losjon je prišel na trg leta 1945. 

Dihidroksiaceton se v kozmetičnih izdelkih uporablja v koncentracijah do 10 %.  Običajno se doda kremni podlagi v koncentracijah 3 do 5%. Nižje koncentracije dihidroksiacetona povzročajo blago porjavelost, medtem ko višje koncentracije povzročijo intenzivnejše temnenje. To omogoča, da se kreme za samoporjavitev oblikujejo v svetlih, srednjih in temnih odtenkih. Povečana vsebnost beljakovin v roženi plasti kože lahko poveča intenzivnost obarvjanja, ki jo proizvede samoporjavitven izdelek. Torej kožna območja z več beljakovinami se obarvajo temneje. Beljakovinsko bogata področja kože so komolci, kolena, dlani in podplati. 

Kemična reakcija je običajno vidna že dobro uro po nanosu samoporjavitvenega losjona z dihidroksiacetonom, a barva se dokončno razvije v obdobju med 8 do 24 urami po nanosu samoporjavitvenega izdelka. Dihidroksiaceton je najbolj priljubljena samoporjavitvena kozmetično aktivna sestavina, saj zagotavlja najdaljše učinke in sicer obstojnost na koži je med 3 in 10 dni.

Eritruloza

L- eritruloza je še ena kozmetično aktivna sestavina, ki se uporablja v samoporjavitvenih izdelkih. Samoporjavitveni izdelki, ki vsebujejo samo eritrulozo kot porjavitveno sestavino zagotavljajo bistveno bolj naravno in enakomerno obarvanost kože. Reakcija eritruloze s kožnimi proteini je bistveno počasnejša (do obarvanja pride v roku 2 dni) in tudi manj intenzivna. V izdelkih za samoporjavitev eritrulozo najdemo v koncentracijah od 1 do 3 %. Ne izsuši in ne draži kože, prav tako pa ne povzroča alergijskih reakcij. Sicer pa je najboljši kompromis prav kombinacija DHA in eritruloze. Zakaj? Ker s to kombinacijo v samporjavitvenem izdelku dosežemo hitro obarvanje (DHA) in bolj naraven ten (eritruloza).

Rastlinske alternative za doseganje porjavitve

Obstajajo tudi rastlinska barvila, ki lahko pripomorejo k obarvanju kože, na osnovi kane in oreha, ki pa niso tako obstojna in so zato manj pogosta v kozmetičnih izdelkih.

Beta-karoten za temnenje kože

Karotenoidi spadajo med molekule, ki dajejo človeški koži barvo. Sicer je raven beta karotena v koži je običajno precej nizka. Po uživanju prehrane bogate z beta-karotenom ali prehranskih dopolnil z beta-karotenom lahko nivo le tega v koži naraste tudi za do 17-krat. Povečana količina beta karotena v telesu se klinično kaže kot rumenkasta polt (“karotenodermija”). Torej ali beta karoten prispeva k porjavelosti kože? Ne, beta-karoten povzroča rumeno obarvanje kože, ki pa porjavi šele po tem, ko ste izpostavljeni soncu. Beta karoten izkazuje dobro antioksidativno delovanje in tako kožo zaščiti pred škodljivimi radikali, a to ne pomeni, da ob uporabi beta karotena ne potrebujete kreme z zelo visokim zaščitnim faktorjem ob izpostavitvi soncu!

 

Kako pripraviti kožo na nanos samoporjavitvenih izdelkov?

Pred nanosom samoporjavitvenih izdelkov je priporočljivo odstraniti vso odmrlo kožo, z uporabo pilinga z abrazivnimi delci, kislinami ali s suhim krtačenjem. Zaželjeno je, da nekaj dni pred nanosom samoporjavitvenih izdelkov kožo intenzivno vlažimo z uporabo kreme ali losjona. Na dan nanosa samoporjavitvenega izdelka ne nanašamo losjona, razen, če imate zelo suhe komolce in kolena – v tem primeru nanesete zelo tanko plast vlažilnega losjona na ta področja in počakate, da se vpije. Samoporjavitvene izdelke nanašamo z roko ali z za to namenjeno rokavičko, ki omogoča lepši in bolj enakomeren nanos. Številni samoporjavitveni izdelki vsebujejo začasno barvilo, da uporabniku omogoča vpogled v natančnost aplikacije. Ta začasna barvila nimajo vpliva na končen razvoj barve. Po nanosu samoporjavitvenih izdelkov vsaj 4-8 ur ne smemo priti v stik z vodo.

Kakšna je razlika med samoporjavitvenimi izdelki in obarvanimi losjoni za telo?

Glavna razlika med samoporjavitvenimi izdelki in obarvanimi losjoni ali make-upom za telo je v tem, da samoporjavitveni izdelki reagirajo s proteini kože, da razvijejo barvo, medtem ko obarvani losjoni ali makeup za telo vsebujejo barvila, ki dajejo takojšen učinek porjavitve, a pri tem ne reagirajo s proteini kože. Medtem, ko samoporjavitveni losjoni zaradi reakcije s proteini kože dajejo daljše učinke (obstojnost do nekaj dni), se obarvani losjoni oziroma makeup za telo spere ob prvem stiku z vodo oziroma jih odstranimo z oljem. Slednji dajejo koži barvo, ker vsebujejo barvila in pigmente, ki se oprimejo povrhnje plasti kože, a pri tem ne reagirajo z njo, medtem, ko samoporjavitveni izdelki reagirajo s povrhnjimi plastmi kože.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar