Kako preiti iz zimske v spomladansko nego kože?

Upam, da se je zima uradno končala. S koncem zimskih mesecev, nizkih temperatur, centralnega ogrevanja se malenkost spremeni tudi naša koža in njene potrebe, zato je potrebno, da to upoštevamo in nego ustrezno prilagodimo prehodu v nov letni čas.

Upam, da se je zima uradno končala. S koncem zimskih mesecev, nizkih temperatur in centralnega ogrevanja se malenkost spremenijo tudi potrebe naše kože, zato je potrebno, da to upoštevamo in nego kože ustrezno prilagodimo prehodu v nov letni čas.

April in maj že prinaša toplejše temperature, poleg tega pa tudi višji UV indeks in višjo relativno vlažnost. Toplota in višja relativna vlažnost spodbudita kožo k temu, da proizvaja večjo količino sebuma kot v zimskih mesecih, zato je potrebno nego kože temu primerno prilagoditi. Pozimi zaradi nizke relativne vlažnosti koža proizvaja manj sebuma in posledično ima manj naravne zaščite pred izgubo vode. Pozimi zato potrebujemo kreme in serume, ki so bolj bogati z lipidi. Pomlad je del leta, ko vam bodo sčasoma izdelki za zimsko nego kože postali malenkost pretežki. In četudi ste se morda pozimi izogibali vsakodnevni uporabi sončne kreme z srednje visokim zaščitnim faktorjem je sedaj čas, da v svojo nego vsakodnevno kot zadnji korak vpeljete sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF30, če ne 50).

Vsakodnevna aplikacija sončne kreme kliče po ustreznem večernem čiščenju kože!

Tudi, če ne nosite ličil, bi zdaj morali vsakodnevno nositi sončno kremo. To posledično pomeni, da boste morali začeti z metodo dvojnega čiščenja, s katero najprej z čistilcem na oljni osnovi raztopimo UV filtre, pigmente, minerale in polimere, nato pa boste s čistilcem na vodni osnovi sprali še ostanke oljnega čistilca in odstranili še v vodi topne nečistoče.

Vlaga ostaja, olja se umikajo

Serumi so skozi celo leto odličen dodatek k negi. Medtem, ko nekateri bolj posegajo po vlažilnih serumih, ki so uporabni celo leto, drugi posegajo po serumih na oljni osnovi, ki lahko v prehodnem času hitro postanejo preveč, saj kožo preveč zmastijo. Serumi na oljni osnovi so sicer super dodatek k negi pozimi, saj koži zagotavljajo vir lipidov in jo še dodatno ščitijo pred izgubo vode in zunanjimi dejavniki. Pomladi in poleti pa koža prične sama proizvajati večje količine sebuma in lahko dodatek serumov na oljni osnovi prekomerno obteži kožo in privede do packanja por. Da se ne odpoveste svoji najljubši aktivni sestavini naj vas malo potolažim, dandanes za vse aktivne sestavine obstajajo tako v olju, kot v vodi topni derivati. Zimske serume na oljni osnovi zamenjajte za drugo obliko enake aktivne sestavine na vodni osnovi.

 

 

Ali moram spomladi prenehati z uporabo aktivnih sestavin?

Vsekakor ne, večino serumov z aktivnimi sestavinami lahko brez problema uporabljate čez celo leto, v primeru da se seveda pravilno in ustrezno zaščitite s sončno kremo. Razmisliti morate tudi o tem, da nekatere serume z aktivnimi sestavinami v spomladanskem času iz jutranje rutine prestavite v večerni čas, saj so nekatere sestavine občutljive na sonce in posledično razpadejo.

Hidroksi kisline in azelaično kislino brez večjih težav še vedno uporabljate, le da morate ob tem uporabljati ustrezno visok zaščitni faktor. Tudi z derivati retinoidov lahko nadaljujete, le tretinoin postaja problematičen, bolj kot se bližamo poletnim mesecem. Mnogi čez poletje (od maja do septembra) opustijo uporabo tretinoina, saj je koža bistveno bolj občutljiva in dovzetna za fotopoškodbe. V tem času lahko uporabljate bolj nežne oblike retinoidov. ž

Poskrbite, da boste uporabljali antioksidante, a pazite, da jih nanesete zvečer, da nevtralizirajo negativne učinke radikalov, ki so se čez dan nabrali v koži ali vsaj pol ure pred izpostavitvijo soncu, da ne razpadejo.

Ali nujno potrebujem kremo za obraz?

Pozimi naša koža potrebuje z lipidi bogate kreme, da jo zaščitijo pred izgubo vode. Spomladi in poleti naša koža naravno proizvede več olja in zadrži vlago bolje kot v hladnejših mesecih. Kljub temu pa tudi v pomladnih in poletnih mesecih potrebujete kvalitetno vlažilno kremo. Obstaja napačno prepričanje, da mastna koža ne potrebuje kreme, saj bo ta še dodatno zmastila kožo. Če v resnici kože ne navlažite in ji dovedete vsaj osnovnih lipidov, bo koža verjetno proizvedla še več sebuma, da bi nadomestila pomanjkanje vlage. Rešitev? Lahka vlažilna krema, ki se hitro vpije in poskrbi da koža dobi potrebne komponente, kot so vlažila.

Pomlad kriči po SPF zaščiti!

Dandanes se nas verjetno velika večina zaveda, da je sončna krema glavna sestavina za lepo in zdravo kožo. Škodljivi UV žarki niso nevarni samo zaradi razvoja raka, ampak tudi zato, ker UVA žarki povzročajo prezgodnje staranje. UVA žarki povzročajo nastanek hiperpigmentacij, gubic in drugih kožnih težav, kot je na primer suhost, ki je nikoli ne bi povezali z UV sevanjem.

Še vedno nekateri SPF zaščito uporabljajo samo, ko so na morju, a to še zdaleč ni dovolj, da bi nas zaščitilo pred prezgodnjim staranje. Daljši dnevi in močnejše sonce povečujeta UV indeks. Višji kot je, bolj se moramo zaščititi. Sončna krema bi morala biti tako normalen del vsake rutine nege kože, kot umivanje obraza. Vsakodnevno se je potrebno zaščititi z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (SPF30, SPF50) in hkrati nanesti zadostno količino sončne kreme, da bomo ustrezno zaščiteni.

 

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar