Plastenje kozmetičnih izdelkov

Živimo v dobi v kateri se kozmetična industrija razvija s svetlobno hitrostjo. Skorajda več ni osebe, ki bi uporabljala samo kremo za obraz. Večina nas uporablja vsaj 3 izdelke ali več naenkrat. Temu rečemo plastenje kozmetičnih izdelkov. Metoda plastenja ima veliko privržencev, vendar se najde tudi vedno več nasprotnikov.

Živimo v dobi v kateri se kozmetična industrija razvija s svetlobno hitrostjo. Skorajda več ni osebe, ki bi uporabljala samo kremo za obraz. Večina nas uporablja vsaj 3 izdelke ali več naenkrat. Temu rečemo plastenje kozmetičnih izdelkov. Metoda plastenja ima veliko privržencev, vendar se najde tudi vedno več nasprotnikov.

Plastenje je tehnika nege kože, ki prihaja iz Azije. Ta tehnika je sestavljena iz nanosa različnih kozmetičnih izdelkov na obraz, v določenem zaporedju. Pogosto mislimo, da je ta tehnika priljubljena le med Azijkami. Plastenje je tehnika, ki se je poslužuje vedno več ljudi, ki svoji koži namenijo več, kot le kremo za obraz.

Kako slabo je v resnici plastenje?

Torej nasprotniki plastenja tej metodi očitajo, da na kožo nanesemo količino konzervansov, ki presega maksimalno dovoljeno koncentracijo. Proizvajalci le redko uporabijo maksimalno dovoljeno količino konzervansov. Maksimalne dovoljene koncentracije so določene tako, da tudi pri najbolj občutljivi koži ne povzročijo reakcije. Še ena stvar, ki jo pa tukaj morate vedeti je, da se koncentracije NE seštevajo! Tako, kot se SPF ne sešteva, se tudi koncentracije ne seštevajo.

Če imate 100 ml tonik v katerem je 0,1 % fenoksietanola in 250 ml serum v katerem je 0,15 % fenoksietanola to ni 0,35 % fenoksietanola. Žal izračun ni tako enostaven. Medtem, ko morate vedeti, da koncentracije dveh različnih konzervansov ne morete tako izračunati. Izračun je možen samo za enako sestavino.

Izračun pokaže, da je skupna koncentracija 0,13 %, kar pomeni, da je povečanje koncentracije minimalno. Takšna odstopanja bi težave povzročala samo osebam z res občutljivo kožo. Tako, da če ti paše še vedno uporabljaj tonik za obraz, saj ti konzervansi ne bodo ”odjedli” obraza, zaradi ene plasti več.

Kolikor se zganja preplaha glede plastenja več različnih konzervansov, ali si se kdaj vprašal/a, da tudi v marsikaterem kozmetičnem izdelku uporabljajo več različnih konzervansov, da dosežejo maksimalno zaščito izdelka? Če pri tistem izdelku ni nobenega preplaha, tudi tukaj ni potrebno, da ga zganjamo.

Kako pravilno plastiti kozmetične izdelke?

V primeru plastenja obstaja eno preprosto pravilo in sicer, da vedno najprej nanesemo najmanj viskozen izdelek. Nato pa nadaljujemo z viskoznejšimi izdelki. Postopek nege kože vedno pričnemo z izdelki na vodni osnovi, torej tonikom, vlažilnim serumom, serumom z aktivnimi sestavinami na vodni osnovi. Izdelki na vodni osnovi lažje prehajajo kožo in jih je zato potrebno nanesti prve.

Zakaj bi izdelki na vodni osnovi prehajali kožo?

Kožo si moramo predstavljati kot strukturo, ki vsebuje velike molekule, kot so skvalen, maščobne kisline, voski, estri ter trigliceridi. Te molekule so v primerjavi z vodo sicer ogromne, vendar molekule niso združene, kot opeke, vendar je med njimi nekaj prostora. Zaradi tega prostora med večjimi molekulami lahko voda prehaja iz kože (transepidermalna izguba vode) in v kožo!

Najbolj viskozne izdelke, kot so kreme, olja ali masla je potrebno nanesti na koncu. Te sestavine v večini delujejo emolientno in okluzivno. Okluzivno delovanje pomeni, da ti izdelki na površini kože tvorijo film, ki ne prepušča vode. Torej zato je dobro, da pred kremo ali oljem nanesemo serum na vodni osnovi, saj se bo vlaga zaklenila v kožo. Namreč problemov pri tem, če bi najprej nanesli olje in nato serum na vodni osnovi je več.

  • Aktivna sestavina iz seruma ne bi dosegla kože – voda in olje se odbijata, zato bi serum na vodni osnovi ostal na površini olja
  • Kapljica seruma, ki bi se nahaja na površini olja bi sčasoma izhlapela

Torej škoda, da bi serum tako metali stran. Vendar zavedati se moramo, da noben izdelek ne tvori okluzivne plasti na koži zelo dolgo. Tudi okluzivne kreme, ki so namenjene preprečevanju izgubljanja vlage ter prodiranja drugih snovi v kožo, niso ravno cvetoče pri opravljanju svoje funkcije.

 

Posebno pozornost je potrebno nameniti aktivnim sestavinam

Nekatere kozmetično aktivne sestavine so sicer zelo učinkovite, vendar so znane po tem, da slabo prehajajo kožo. Primer takšne aktivne sestavine je vitamin C (askorbinska kislina), ki zelo slabo prehaja bariero kože. Zato je takšne sestavine potrebno uporabiti v prvih fazah nege, da so čim bližje koži in je tako večja možnost, da bodo prišle do željenega mesta.

Kakšen je pravilen vrstni red plastenja izdelkov?

Najprej začnemo s tonikom s katerim koži povrnemo njen naraven pH. Nadaljujemo s serumom na vodni osnovi, ki je namenjen vlaženju kože (hialuronska kislina, glicerol,..) ali pa serumom, ki vsebuje aktivne sestavine (kisline, vitamin C, vitamin B, peptidi). Zadnji korak, kot smo že zgoraj omenili je nanos kreme ali olja, ki zaklene vse prej nanesene sestavine v kožo. Čez dan pa še obvezno nanesi sončno kremo!

Prekomerna uporaba aktivnih sestavin lahko razdraži kožo!

S plastenjem kozmetičnih izdelkov ni nič narobe. Dokler plastiš izdelke, ki večinoma zagotavljajo vlago je malo stvari, ki bi lahko šle narobe. Vendar enako ne velja za aktivne sestavine. Uporaba prevelikega števila aktivnih sestavin poveča možnost, da se te med seboj ”skregajo”. To lahko povzroči draženje kože ali pa nepopolno prehajanje v kožo. Nepopolno prehajanje povzroči, da sestavina ostaja na koži, kar lahko zamaši pore in posledično povzroči nastanek mozoljčkov.

Ker so sestavine bolj aktivne in učinkovite kot kadarkoli prej, lahko tudi dražijo kožo, če z njimi pretiravate ali jih uporabljate v kombinacijah, ki niso primerne za vaš tip kože. Ena izmed pogostih napak s katero preobremenimo kožo je kombiniranje izdelkov, ki vsebujejo glikolno ali salicilno kislino, z retinoidi ob enakem času – torej, da uporabimo oboje zvečer.

Čim močnejši je izdelek, tem bolj konzervativni bodimo glede količine nanosa in pogostosti uporabe.

Kakšno pa je tvoje mnenje o plastenju kozmetičnih izdelkov?

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar