Kako negovati kožo in lase na morju?

Zagotovo si že kdaj razmišljal/a ali na morju moraš negovati kožo kako drugače kot običajno. Koža na morju potrebuje več nege, saj smo izpostavljeni soncu, ki nas lahko opeče ter morski soli, ki izsušuje kožo. Torej kako negovati kožo na morju? Kako ravnati v primeru, da nas je opeklo? Kako negovati kožo, da ohranimo ten, ki smo ga pridobili?

Zagotovo si že kdaj razmišljal/a ali na morju moraš negovati kožo kako drugače kot običajno. Koža na morju potrebuje več nege, saj smo izpostavljeni soncu, ki nas lahko opeče ter morski soli, ki izsušuje kožo. Torej kako negovati kožo na morju? Kako ravnati v primeru, da nas je opeklo? Kako negovati kožo, da ohranimo ten, ki smo ga pridobili?

Kako ravnati v primeru, da nas opeče sonce?

Danes se že zavedamo škodljivih učinkov sončenja, vendar vsakomur se lahko zgodi, da ga opeče. Bodisi je to zaradi premajhne količine sončne kreme ali prekomernega nastavljanja soncu. Opeklina je akutna kožna vnetna reakcija, ki se po navadi pojavi 1-24 ur po sončenju. Opeklina je odvisna od intenzitete in od valovne dolžine svetlobe. Lahko se pojavi eritem, ki ga lahko spremlja bolečina, oteklina ali celo mehurji. Seveda je najboljše, da vse to preprečimo z ustreznimi UVA in UVB zaščitnimi kremami za sonce.

Ne samo, da izpostavljanje soncu povzroča hitrejše staranje (fotostaranje), povzroči lahko tudi nastanek lentigov, teleangiektazij (pajkaste žilice), kožnega raka itd, če se izpostavljamo soncu brez zaščite.

Nad opeklino z ustreznimi sestavinami!

V primeru, da nas opeče sonce se tuširajmo z mlačno ali hladno vodo in z nežnimi čistilnimi sredstvi. Po tuširanju pa nanesemo losjone ali kreme za po sončenju. V primeru, da smo opečeni naj vsebujejo naslednje izvlečke, ki kožo pomirjajo.

Izvleček
Delovanje

Prava kamilica (bisabolol, hamazulen)

protivnetno, celjenje ran, pomirjanje kože

Laški smilj

deluje adstringentno, protimikrobno, protivnetno, antioksidativno

Oves

protimikrobno, antioksidativno, blaži vnetje in srbečico

Navadni ognjič

protivnetno, antiseptično, celjenje ran

Karitejevo maslo

Zaradi vsebnosti terpenoidov deluje protivnetno in protimikrobno. Hkrati deluje tudi kot antioksidant in nas tako ščiti pred reaktivnimi kisikovimi radikali. Pomaga pri ponovni vzpostavitvi kožne bariere in deluje regenerativno.

Kako deluje aloe vera?

V študiji so testirali 97,5 % aloe vera gel in 1 % hidrokortizon v kremi ter 0,25 % prednikarbat v kremi, oba sta kortikosteroida. Učinek naravnih ekstraktov je zapoznel. Kortikosteroida sta zmanjšala eritem že po 24 urah, medtem ko gel aloe vere zmanjšal eritem šele po 48 urah. Čeprav se nam zdi, da je procent gela aloe vere visok, pa ni izkazoval nobenih hipersenzitivnih reakcij na testirancih. Torej, gel aloe vere zmanjšuje vnetje, ni pa nujno, da bi lahko gel uporabljali pri kroničnih vnetnih boleznih. Lahko pa jo uporabimo kot dodatno nego, sploh v izdelkih za po sončenju.

Dodatni načini za zmanjšanje opekline

Navadno za nego opečene kože uporabljamo olja, ki so bogata z omega-3 in/ali omega-6, saj delujejo regenerativno in protivnetno. Lahko pa uporabimo tudi antioksidante (vitamin C, E, resveratrol), ki preprečujejo škodljiv vpliv ROS na nas DNA. Nekatere študije pa dokazujejo, da bi naj vitamin D tudi vplival na lajšanje opeklin, ki smo jih pridelali na soncu.

Ohranjanje zagorelosti

No, druga možnost pa je, da se uspemo malo posončiti, ker nas sonce ne opeče vedno na rdeče. Pridobljeno barvo želimo ohraniti čim dalje. Ena možnost za ohranjanje zagorelosti so samoporjavitveni izdelki, kjer je barva kar opazna, a se spere v roku 1 tedna. Kako torej pridobiti zagorelo polt, brez sončenja lahko prebereš tukaj.

Kako podaljšati obstojnost zagorelosti kože?

Korenčkovemu olju, ki je bil v formulacijah prisoten v koncentracijah 2, 4 in 6 % so dokazali SPF faktor. Izmerjene SPF vrednosti so znašale med 4 in 7. To seveda ne zadostuje za ustrezno zaščito. Korenčkovo olje deluje tudi antioksidativno in pomlajevalno, hkrati pa ustrezno nahrani kožo. Uporablja se kot olje, ki pomaga podaljšati intenzivnost tena. Na oblačilih navadno pušča sledi, saj je pravo korenčkovo olje oranžne barve, ki v formulaciji ne izgine, tudi, če je prisoten v 3 %.

Kakavovo maslo

Kakavovo maslo ima SPF okoli 3, kar ni dovolj, da bi nas ščitil pred sončnimi žarki, a vseeno deluje fotoprotektivno. Hkrati pa deluje antioksidativno in regenerativno, saj vsebuje fitosterole in vitamin E. Pomaga nam ohraniti ten, ki ga imamo.

Kaj pa zaščita las?

Sigurni sva, da ste že opazili, kako tako naša naravna barva las, kot barva pobarvanih las na morju zbledi. Pri temnejših laseh pride do fotooksidacije melanina, pri svetlejših laseh pa do degradacije aminokislin v keratinu, ki je glavni strukturni protein v laseh. Temnejši lasje so nekako boljše zaščiteni pred bledenjem lasje svetlejših nijans.

Zakaj barva las bledi?

UVA žarki so v glavnem krivi za izgubo barve pri barvanih laseh, saj prodrejo vse do korteksa, kjer se nahaja melanin in barvni pigmenti. UVB žarki pa so krivi za bledenje naravne barve las, saj prehajajo v vse plasti las.

Keratin se v končni fazi (preko cisteina) spremeni v cisteinsko kislino. Ta pa zmanjša rezistentnost lasu in njegovo elastičnost. Zato do lasje poleti bolj suhi, brez sijaja in jih je težje česati.

Kutikula, ki je najbolj zunanja plast, je najbolj izpostavljena. Melanin se nahaja v korteksu in ni sposoben zaščititi kutikule pred UV sevanjem. Sevanje uničuje proteine in lipide, ki so v kutikuli. ˝Strešniki˝ se odprejo in lasje posledično izgubijo voljnost. Pri UV sevanju nastajajo tudi ROS, ki še dodatno uničujejo lase.

Je rešitev kozmetika za nego las z UV filtri?

Do sedaj po tovrstnih izdelkih na našem trgu ni bilo pretiranega povpraševanja. Vendar obstajajo šamponi in balzami z UV filtri. V resnici kar cela linija za nego las z UV filtri. V kozmetiki za lase se lahko uporabljajo enaki UV filtri kot v kremah za sončenje, obstajajo pa tudi kvaterniji in polisilikoni, ki izkazujejo UV zaščito las, ne pa tudi kože. Obstajajo pa seveda tudi naravna olja in ekstrakti, ki tudi pomagajo zaščititi lase pred UV sevanjem.

UVA večinoma promovirajo nastajanje ROS, medtem ko UVB uničujejo pigment melanin (ga uničijo ali pa posvetlijo), in za spremembo mehanskih sposobnosti, saj ruši vezi v naših laseh (cistein, ki je prisoten v keratinu), kar pa naše lase naredi manj močne.

Kako negovati obraz?

Na morju večinoma ne potrebujete ”težke nege”. Za večino tipov kože je uporaba bogatih in negovalnih krem ter olj poleti enostavno preveč. Preveč bogata nega lahko vodi v nastanek zamašenih por in mozoljev. Zato je bolje, da posegate po vlažilnih formulah. Poleg dnevne sončne kreme pa se priporoča tudi uporabljanje serumov z antioksidanti, ki bodo dodatno podprli delovanje sončne kreme.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar