Peptidi – prihodnost anti-age nege?

Kaj so peptidi? Zakaj so sploh prišli na idejo, da bi jih lahko uporabljali tudi v kozmetiki? V tej objavi izveste vse o peptidih, njihovih koristnih lastnostih in o izzivi s katerimi se spopadajo pri sintezi peptidov in vgrajevanju v kozmetične izdelke.

Kaj so peptidi? Zakaj so sploh prišli na idejo, da bi jih lahko uporabljali tudi v kozmetiki? V tej objavi izveste vse o peptidih, njihovih koristnih lastnostih in o izzivih, s katerimi se spopadajo pri sintezi peptidov in vgrajevanju v kozmetične izdelke.

Torej, dejstvo je, da se staramo in posledično se stara tudi naša koža, najbolj je to vidno na obrazu. Začnejo se pojavljati gubice, rdečica, hiperpigmentacije, količina kolagena začne upadati in količina vlage v koži se zmanjša. Tudi stalna mimika obraza pusti gubice. Kadilcem se naredijo gubice okrog ust, tistim, ki se veliko smejimo, pa okrog oči.

Kaj so sploh peptidi?

Peptidi so spojine sestavljene iz krajšega zaporedja aminokislin. Poznamo oligopeptide, ki so krajši peptidi in polipeptide, ki so nekoliko daljši. Zelo dolga zaporedja aminokislin pa so značilna za proteine kot je npr. kolagen. Peptidi se med seboj razlikujejo po fizioloških funkcijah, nekateri so peptidni hormoni, drugi so protimikrobni peptidi,…

Pridobivamo jih z delno hidrolizo proteinov. A tukaj pride do prvega problema. Tukaj žal nimamo nadzora nad tem kako dolg bo peptid (koliko aminokislin ga bo sestavljalo), kakšna bo njegova kemijska sestava in, če bo ta pri vsaki sintezi drugačna. Posledično tudi ne vemo, kakšen bo mehanizem delovanja in kako dolgo bo peptid sploh obstojen.

Matryxyl
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić
Sintezni peptidi

Sintezni peptidi so boljši, saj imajo točno določeno kemijsko sestavo. Posledično ne prihaja do napak, varnejše pa je tudi njihovo pridobivanje. Eden izmed sinteznih peptidov je glutation.

Zakaj bi sploh uporabljali peptide v kozmetiki?

Ker delujejo na celične receptorje, receptorji pa sodelujejo pri fiziološkem odgovoru.

 1. Stimulirajo sintezo kolagena in pripomorejo k večji čvrstosti in debelini kože – idealna aktivna sestavina proti staranju
 2. Stimulirajo/zavirajo sintezo melanina – uporabni so v izdelkih za porjavitev/posvetlitev
 3. Delujejo protivnetno – vgrajevanje v kozmetične izdelke za pomirjanje kože
Vplivajo na homeostazo kožne bariere

Peptidi nanešeni topikalno, sodeč po študijah, zavirajo staranje. Na obrazu je vidno očitno poboljšanje videza finih gub, poveča pa se tudi čvrstost kože. Peptidi skrbijo za homeostazo kožne bariere.

Primeri peptidov, ki se uporabljajo v kozmetiki

 • Acetil heksapeptid-8 – v 2 študijah se je po uporabi tega peptida zmanjšala globina gub (topikalen nanos).
 • Trifluoroacetil tripeprid-2 – izkazuje lifting efekt, spodbudi produkcijo kolagena in zavira matrikse metaloproteinaze in zmanjšuje ohlapnost kože.
 • Palmitoleil tripeptid-7 vzpostavi celično komunikacijo in upočasni staranje. Zavira proinflamatorna interlevkina 6 in 8 (povročitelja vnetja). Kaj to pomeni? V koži prihaja do vnetij z razlogom, namreč, vsako vnetje pusti posledice na naši koži in jo utrudi, ker se v bistvu bori sama s sabo.

V študiji so testirali serum s peptidi pri ženskah z blago do zmerno fotostarano kožo. Testiranke niso poročale o draženju. Opazile so zmanjšano rdečico v primerjavi s placebo serumom. Po 14 tednih uporabe seruma s peptidi, je bila razlika očitna, sploh pri gubah pod očmi. Opazili so tudi zmanjšan videz smejalnih gub. Poročale so tudi o veliko boljšem splošnem videzu kot je gladkost, mehkost, sijaj kože (ampak ne tisti sijaj, ki ga imamo pri mastni koži!).

Primer peptida
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Zakaj ne zasledimo peptidov kar povsod?

 1. Vprašljiva je njihova topnost in stabilnost – ne vemo, ali bo peptid obstojen v formulaciji, ne vemo niti, ali bo v formulaciji ohranil biološko aktivnost.
 2. Ali prehaja kožo? Najboljše bi bilo, če bi jih lahko zapakirali v določene dostavne sisteme, a to seveda ni ravno enostavno in ne vemo, ali pridejo do tarčnega mesta, ali se prej razgradijo v aminokisline.
 3. Niso ravno poceni, kar za sabo potegne kar nekaj problemov, sploh, ker smo navadno za kremo pripravljeni odšteti tam nekje do 30e (govoriva o povprečju, seveda)
 4. Potrebujemo nizke koncentracije peptidov, kar je dobro. A je zaradi tega tudi večja verjetnost, da se peptidi v originalni obliki ne bodo ohranili toliko časa, da bi lahko prišli prav naši kožo. Verjetno se prej razgradijo in izgubijo delovanje (še vedno bi delovali vlažilno, ne bi pa recimo stimulirali kolagena)
 5. Varnost peptidov – ne vemo, v kaj se lahko peptid pretvori v primeru, da se poveže s kakšno drugo snovjo/celico, lahko pride do neželenih učinkov, ki jih je nemogoče predvideti.
Matryxyl The Ordinary
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

S peptidi ciljamo na celice, ki so v usnjici ali podkožju. Kot pa že verjetno veš, je koža zasnovana tako, da snovi težko prehajajo povrhnjico, kaj šele usnjico. Posledično peptidi težko pridejo do tarčnega mesta in tudi, če delujejo na npr. fibroblaste (celice v dermisu), mi tega ne opazimo, ker do tja sploh ne uspejo priti.

Kaj lahko zaključimo?

Uporabljamo lahko malo spremenjene peptide, ki so bolj stabilni, delujejo vlažilno, mehčajo kožo, pri laseh pa vračajo sijaj in zaščitijo las. Če jih mešamo s silikoni, dobimo sestavine za nego las, ki pripomorejo k večjemu sijaju in vlažnosti las.

Midve misliva, da so peptidi odlična sestavina v kozmetičnih izdelkih. Potrebno jih je še malo raziskati in najti kvaliteten dostavni sistem, ki jih bo dostavil na tarčno mesto v prvotni obliki. Študije kažejo na zelo obetavne rezultate, vendar so formulacije top secret!

Vir: Kocbek P. Aminokisline, peptidi, proteini in zaviralci metaloproteinaz. Predavanje: 21.3.2018

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar