Celulit – nadloga več kot 80% žensk

Celulit, nadloga skoraj vsake ženske. Po podatkih se s celulitom spopada več kot 80% vseh žensk! No, če ga imamo skoraj vse, zakaj se potem v bistvu sekiramo? Lepe smo, takšne kot smo!

Celulit, nadloga skoraj vsake ženske. Po podatkih se s celulitom spopada več kot 80% vseh žensk! No, če ga imamo skoraj vse, zakaj se potem v bistvu sekiramo? Lepe smo, takšne kot smo!

Celulit je stanje, kjer je maščoba značilno porazdeljena v obliki vdolbin in izboklin. Pojavljajo se na področjih telesa s podkožnim maščobnim tkivom (stegna in zadnjica). Celulit prizadene večinoma ženske in ni pogojen z debelostjo.

Zakaj so moški rojeni pod srečno zvezdo?

Najprej imajo en izdelek za tuširanje, pranje las in umivanje avta, potem pa še celulita nimajo, halo? Kje je pravica? Šalo na stran.

Zaradi razlik v naravni porazdelitvi maščobnega tkiva in v razporeditvi vezivnih vlaken, je celulit pri moških zelo redek. Namreč, oni imajo manj maščobnih prekatov kot ženske, njihovo vezivno tkivo pa je bolj diagonalno razporejeno (pri ženskah je bolj pravokotno). Nekateri, celulit pri ženskah uvrščajo med sekundarne spolne znake.

Kozmetični izdelek za omejevanje celulita
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Vloga estrogena pri nastanku celulita

Estrogen, ki je ženski spolni hormon, igra pomembno vlogo pri nastanku celulita. Estrogen namreč stimulira tvorbo encima kolagenaze, ki povzroča razpadanje kolagenskih vlaken. Na mestih, kjer so kolagenska vlakna oslabljena, maščobne celice ali adipociti dobijo več prostora in posledično nastajajo nove maščobne celice.

Kako prepoznamo celulit?

Za celulit so značilna pomarančasta koža, ko kožo globoko potipamo čutimo razlike v gibljivosti maščobnega tkiva, pojavljajo se mikro vozli in zatrdline, tudi neenakomerna temperatura kože.

Biobaza proti celulitu
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Celulit se razvija po stopnjah

1. faza

Koža je še vedno gladka in napeta. Celulit se opazi le ob stiskanju kože. Prihaja do deformacije adipocitov, pojavljati se začnejo edemi, zaradi povečane prepustnosti kapilar. Ta stopnja je še reverzibilna.

2. faza

Celulit je opazen v stoječem stanju. Pretok je oviran v limfnih in krvnih žilicah, poveča se prepustnost kapilar in pojavljajo se edemi. Vezivno tkivo je šibkejše. Ta faza je še reverzibilna.

3. faza

Koža ima izgled pomarančne lupine stoje in leže. Tkivo je ohlapno. Adipociti se zlijejo v večje skupke, ki so obdani s togim kolagenom in posledično nastanejo mikro vozli in zatrdline. Koža izgubi svojo čvrstost in napetost.

4. faza

V tej fazi sta oslabljeni celična presnova in nastajanje beljakovin. Obnavljanje kože je prizadeto. Koža je močno ohlapna. Vidni so vozliči v velikosti do 20mm.

Zakaj sploh nastane celulit?

Vsi vzroki za nastanek celulita so le hipoteze, ki pa še niso popolnoma dokazane.

  • Vpliv prehrane – Azijke imajo sicer manj celulita kot belke, saj je kravje mleko, ki ga uživamo, bogato z estrogenom, vendar še vedno ima več kot 80% žensk težave s celulitom.
  • Genetsko določeno nalaganje maščobe – načeloma je tako, da bo hčerka imela celulit na istih mestih kot mama, ne glede na prehrano in estrogensko stimulacijo, je pa odvisno od količine maščobe v telesu.
  • Vaskularna insuficienca – ok, kaj? To pomeni, da oslabitev žil v dermisu vodi v zadrževanje tekočine in poslabšan izgled celulita.
  • Presežek maščobnega tkiva – ženske z več telesne maščobe imajo več celulita in tudi z zmanjšanjem telesne teže se ne bodo znebile celulita.

Stanje celulita lahko poslabšajo nepravilna prehrana, premalo gibanja, debelost, dedne predispozicije, bolezni ven in mnogi drugi razlogi.

Celulit je lahko nadloga, ki jo lahko omejimo z zdravim življenjskim slogom.
Fotografija: Nel Čater

Obvladovanje celulita?

S fizično aktivnostjo povečamo metabolizem in posledično povečamo prekrvavljenost tkiva, zato je celulit manj viden. Z masažo in limfno drenažo omogočimo boljši pretok krvi in odnašanje odpadnih produktov iz limfe. Hladno/vroči tuši povečajo pretok krvi in zategovanje tkiva.

Kaj pa kozmetični izdelki za odpravljanje celulita?

Roko na srce, kozmetični izdelek, ki bi odpravil celulit, ne obstaja! Obstaja pa ogromno sestavin, ki izboljšajo izgled prizadetih delov. Kozmetične sestavine za omejevanje celulita delimo, glede na mehanizem delovanja: povečanje prekrvavitve oz. mikrocirkulacije, zmanjšanje lipogeneze in povečanje lipolize, vzpostavitev normalne strukture usnjice in podkožja (retinoidi) in snovi, ki preprečijo tvorbo radikalov (antioksidanti).

Sestavine, ki povečajo prekrvavitev

Te spojine so odgovorne za to, da zmanjšajo permeabilnost (prehodnost) kapilar, izboljšajo tonus žil, izboljšajo vensko in limfno drenažo, zmanjšajo edem in delujejo protivnetno. Torej, manjša kot bo prehodnost kapilar, manjši bo edem in boljša bo prekrvavljenost tkiva. Posledično bo celulit manj viden. Katere ˝čudodelce˝ uvrščamo v to skupino? Sem štejemo dvokrpi ginko (Gingko biloba), navadni bršljan (Hedera helix), bodečo lobodiko (Ruscus aculeatus), divji kostanj (Aescelus hippocastaneum), pentoksifilin, papajo in rdeče grozdje.

Celulit - Ingver pomaga pri izboljšanju izgleda celulita
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Spojine, ki zmanjšajo lipogenezo in povečajo lipolizo

Najprej razjasnimo ta dva izraza. Lipogeneza je proces nastanja maščobe, medtem ko je lipoliza proces razgradnje maščobe. To hočemo, ne? V to skupino sodijo kofein, aminofilin, teofilin in teobromin (sestavini zelenega čaja).

Celulit - kofein dobro vpliva na videz celulita
Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Poznamo tudi fizikalne in nekatere invazivne metode za odstranjevanje celulita

Radiofrekvenčna aparatura in liposukcija delujeta tako, da s pomočjo žarka z energijo segrejeta področja s celulitom, to pa povzroči razkroj adipocitov. Kavitacija temelji na ultrazvočnih valovih. Limfna drenaža pa je postopek stimuliranja limfnega žilnega sistema.

Body positivity

Skoraj vse ženske se spopadamo s celulitom, lahko je to v prvi ali četrti stopnji, kar sploh ni pomembno. Pomembno je, da se imamo rade, da spoštujemo svoje telo in, da se ne sramujemo kakšne vdolbinice ali dveh. Naj te potolaživa, da ima celulit več kot 80% žensk in, da bomo letos v kratkih hlačah zažigale! 🙂

Povzeto po: Ahlin Grabnar P.: Celulit in kozmetični izdelki proti celulitu (predavanje 19.05.2015)

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar