Kaj je skupno parabenom in borovnicam?

Parabeni so estri p-hidroksibenzojske kisline. V kozmetiki največkrat zasledimo: metil-, etil-, propil- in butilparaben. So najbolj uporabljeni konzervansi že 80 let.

Parabeni so estri p-hidroksibenzojske kisline. V kozmetiki največkrat zasledimo: metil-, etil-, propil- in butilparaben. So najbolj uporabljeni konzervansi že 80 let.

Parabeni imajo širok spekter delovanja (bakterije, plesni, kvasovke), povzročajo relativno malo alergijskih reakcij in delujejo v različnih pH območjih. Nimajo barve, vonja in so poceni. Delujejo sinergistično, kar pomeni, da vplivajo en na drugega in na koncu za večjo učinkovitost potrebujemo manjšo vsebnost, kar je super za nas. Varnost parabenov pa proučujejo že zadnjih 50 let.

Po navadi združujemo metil- in propil paraben, ter etil- in butilparaben. Za metil- in etilparaben velja, da je koncentracija posameznega konzervansa omejena na 0,4%, v kombinaciji pa do 0,8%. Pri propil- in butilparabenu pa so kriteriji še bolj strogi. Po zadnjih podatkih je EU komisija omejila uporabo teh dveh konzervansov na 0,14% (posamično ali skupaj). Realno pa je recimo metilparabena v izdelkih do 0,2%, propilparabena pa do 0,1%. Kar je polovico manj kot je najvišja dovoljena koncentracija.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Fun fact: metilparaben je naravno prisoten v borovnicah in deluje protimikrobno. Ampak borovnice so pa ja tako zelo zdrave, ampak vsebujejo parabene?! Ampak kot po navadi nam marketing malo zamegli um in verjamemo čisto vse, kar piše, ker, če smo nekje prebrali, da so škodljivi, potem najbrž tudi so, ne?

Izpostavljenost parabenom

No, veliko bolj smo parabenom izpostavljeni s hrano, nahajajo se tudi v prehranskih dopolnilih in zdravilih. In vse te stvari navadno celo zaužijemo, kozmetične izdelke pa si samo namažemo in načeloma ne prehajajo v sistem. Ampak od tega nenadnega preplaha, ki je nastal glede parabenov, je večina kozmetičnih hiš imela na izbiro, da zamenja konzervanse in vgradi v izdelke nekaj druga, kar ne sliši na besedo paraben. Ali pa poskusi prepričati vse ljudi, da parabeni pa le niso takšen bav bav. No, večina podjetij se je odločila za menjavo konzervansov, saj je to ˝lažje˝. Čeprav iz strokovnega vidika to za sabo potegne marsikaj, od novih testiranj, študij, do preverjanja kakovosti in stabilnosti izdelka itd. Marketing, hvala še enkrat!

Kakšen bav bav so v resnici parabeni?

Parabenom pripisujejo estrogenske učinke (estrogen je ženski hormon). Največji estrogenski potencial ima butilparaben, ki ima tudi največji potencial za vpliv na razmnoževanje, kar je logično glede na vpliv na estrogenske učinke.

Kar se tiče dermalnega nanosa (nanosa kozmetičnih izdelkov) so parabeni varni. Raziskave so pokazale, da pri ljudeh z normalno kožo ne povzroča nobenega draženja, kar pa ne velja za ljudi z občutljivo kožo. Takšna koža je poškodovana in je posledično večja verjetnost za absorpcijo parabenov in kasnejšo alergijsko reakcijo ali pa iritacijo.

Tudi o povezavi med parabeni in rakom na dojkah ste verjetno že slišali. Kot sva že v objavi o antiperspirantih napisali, da dokazov, ki bi potrjevala to navezo, ni. Pa tudi v 98% deodorantov ali antiperspirantov parabeni kot konzervansi sploh niso prisotni. Tako da je to le odvečna skrb.

In če parabene zaužijemo?

Koliko borovnic smo že pojedli, pa smo še vedno tu? Veliko! Če parabene zaužijemo, se le ti hitro absorbirajo, a se tudi hitro metabolizirajo in izločijo, se ne zadržujejo v telesu. Če pa se absorbirajo skozi kožo, pa se tudi pretvorijo in izločijo z urinom. Poleg borovnic parabene najdemo še v jagodah, črnem ribezu, korenju, čebuli, breskvah, celo v siru in drugod. Delujejo antibakterijsko in antioksidativno, kar je samo en velik plus.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Parabenski paradoks

Pri parabenih je vse malo zakomplicirano. Obstaja epikutani test, ki ga izvedemo, da ugotovimo, ali nam neka določena snov povzroča probleme ali ne. Pri parabenih pa se dostikrat zgodi paradoks. Namreč, lahko je epikutani test na parabene pozitiven (kar pomeni, da nam da snov povzroča alergijske reakcije), ampak lahko ta pacient kljub temu normalno uporablja izdelke, ki vsebujejo parabene, pa nima nobenih težav. Lahko pa se zgodi tudi obratna situacija, da je test negativen, a ima pacient alergijo na izdelke s parabeni. Zanimivo, ne?

Kaj pa otroci?

Danska je pred nekaj leti prepovedala uporabo propil- in butilparabena v izdelkih za otroke, ki so mlajši od 3 let. Sploh so bili problem izdelki, ki se ne izpirajo na delih pod plenico.

Katere parabene so prepovedali?

Vsi izdelki, ki so prišli na trg po letu 2014 ne smejo vsebovati naslednjih parabenov: izopropilparaben, izobutilparaben, fenilparaben, benzilparaben in pentilparaben. To je prepovedala EU komisija.

Torej, če malo povzameva, parabeni so na trgu že res lep čas, so učinkoviti in povzročajo relativno malo alergijskih reakcij. Strokovnjaki so jih omejili ravno zato, da bi bilo vseh skrbi glede varnosti parabenov manj.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar