”Veš tisto, ko se ti po česanju ne naelektrijo lasje? No, jaz tudi ne.”

Ta šampon mi ne pomaga, ta mi masti lase, po tem šamponu imam suhe konice... Ste si že kdaj rekli to? V tej objavi vam bova predstavili dejstva o laseh in kako sploh delujejo šamponi.

Ta šampon mi ne pomaga, ta mi masti lase, po tem šamponu imam suhe konice… Ste si že kdaj rekli to? V tej objavi vam bova predstavili dejstva o laseh in kako sploh delujejo šamponi.

Kako so sestavljeni lasje?

Lasje so sestavljeni iz keratina, ki je protein. Ta je sestavljen iz 85% proteinov, 7% vode, 3% lipidov, pigmentov kot je melanin (eumelanin ali feomelanin) in kovin v sledovih.

Zakaj se nam lasje naelektrijo? (Veš, tisto, ko se ti lasje ne naelektrijo? Tudi jaz ne vem)

Sploh med česanjem pride do trenja, ker se elektroni iz las (ti imajo pozitiven (+) naboj) prenesejo na glavnik (ima negativen (-) naboj). Torej kasneje so tako lasje kot glavnik pozitivno nabiti, kar pomeni da se med seboj odbijajo, kar mi vidimo kot naelektrenost. To težavo rešujemo s kationskimi spojinami (so pozitivno nabite), ki zmanjšajo naelektrenost las in omogočijo lažje razčesavanje.

Fotografija: Nel Čater

Sijaj las? Je odvisen od odboja svetlobe na površini las. Kaj to pomeni? Če je las poškodovan, ni odboja svetlobe, ker ni enakomerne površine, predstavljajte si hrapavo površino in gladko. Enako je pri laseh. Če so lasje zdravi, so gladki in se svetloba odbija. Med drugim cink in vitamin B izboljšujeta elastičnost in sijaj las.

Torej, kateri šampon naj uporabim za svoj tip las? Je kar primerno vprašanje.

Osnovna vloga šampona je čiščenje lasišča in las. Fun fact: beseda ˝shampoo˝ kot se šamponu reče v angleščini, je prišla tudi v Indijo. Hindijska beseda ˝champoo˝ pa se izgovori skoraj enako kot ˝shampoo˝, pa pomeni pritisniti ali masirati. Torej, če povežemo eno besedo z drugo dobimo: čiščenje medtem ko masiramo. Kar na mestu, ne?

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Se vam sploh dozdeva koliko kvadratnih metrov las imamo?

Ženske od 4 do 8 kvadratnih metrov! Kaj pa to? Šok, a?

Tradicionalna mila, ki so jih včasih uporabljali tako za telo kot za lase, se ne uporabljajo več. In to iz enega zelo preprostega razloga. Ko nanesemo milo na lase, se le ta v kombinaciji s trdo vodo težje spira, saj pušča za seboj gosto peno. Tako imenovani ˝moderni˝ šamponi, ki so namreč že iz leta 1930, pa vsebujejo sintetične surfaktante namesto mila. Z njimi so prvotno prali perilo, čistili avte in preproge.

Kaj sploh je v enem šamponu?

  1. Detergenti oz. čistilci (opisani v spodnji razpredelnici)
  2. Regeneratorji (silikoni, proteini svile, glicerol, dimetikon za lesk, antistastičnost – da lasje niso naelektreni in jih lažje razčesavamo)
  3. Zgoščevala in sredstva za motnjenje (sol, PEG-150 distearat – spremenijo fizikalne lastnosti šampona)
  4. Dišave
  5. Konzervansi (natrijev benzoat, parabeni, EDTA),
  6. Sredstva za penjenje (kokodietanolamid – šampon se speni in lažje manjšo količino šampona porazdelimo po celotnem lasišču)
  7. Regulatorji pH (glikolna, citronska kislina – približata pH šampona blizu 5,5)
  8. Posebni dodatki (vitamini, eterično olje čajevca…)

Normalno šamponi vsebujejo sintetične detergente t.i. sindete ali surfaktante kot primarne čistilce. Čistilec je amfifilen. Kakšen? To pomeni, da je sestavljen iz lipofilne (olje-privlačne) in hidrofilne (vodo-privlačne) strani. Lipofilna stran privlači sebum in oljne nečistoče, medtem ko se hidrofilni delci povežejo z vodo in zagotovijo, da se vse lepo spere.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Da še malo zakomplicirava stvari

Obstaja 5 skupin površinsko aktivnih snovi (čistilcev) v šamponih. In sicer: anionski, kationski, amfoterni, neionski, naravni surfaktanti. Še manj jasno kot prej, ne? V razpredelnici so primeri posameznih čistilcev in za kateri tip las so primerni.

PrimeriLastnostiTip las
Anionske PASlavril sulfatmočno čiščenjemastni lasje
lavret sulfatmočno čiščenje in penjenjenormalni lasje
Kationske PASkvarterne amonijeve solislabi čistilci, odlični za mehčanje in obvladovanje laspoškodovani, suhi lasje; lasje, ki so blanžirani, v profesionalnih šamponih
Neionske PASvišje maščobni alkoholi (polyoxyethylene fatty alcohols)najblažji čistilcibarvani lasje, v profesionalnih šamponih
Amfoterne PASbetaini (cocamidopropyl betaine), imidazolinine iritirajo oči, se dobro penijoza tanke in poškodovane lase, tudi v otroških šamponih
Naravne PASsaponini, bršljanslabo čistijo, se odlično penijose skoraj ne uporabljajo več

V ˝medicinskih˝ šamponih so po navadi kombinacije PAS, ki segajo že na področje farmacije in skoraj ne spadajo več pod kozmetologijo in se zato tudi prodajajo v lekarnah in ne v navadnih drogerijah. Vsebujejo sestavine kot je recimo selenijev sulfid, različni kompleksi snovi, cinkov pirition… Te vgrajujejo v šampone, ki so primerni za ljudi s psoriazo, seboroičnim dermatitisom…

Fun fact #2: zakaj se šamponi pri drugem nanosu bolj spenijo kot pri prvem? Ker sebum zavira penjenje in pri drugem nanosu šampona je sebuma manj in je posledično več pene. Kar pa v bistvu pomeni, da so lasje bolj čisti.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Je pa res, da se izdelek ne rabi peniti, da je učinkovit. Kontraverzno? Niti ne. Kakšni šamponi se manj penijo, a to ne pomeni, da so manj učinkoviti. Treba je primerjati prvo in drugo penjenje istega šampona in ne penjenje 2 različnih šamponov. 

Upava, da sva malo razjasnili stvari in predvsem dvome glede tega, kakšni šamponi obstajajo na tržišču, po čem se razlikujejo in kakšen šampon rabite glede na vaš tip las.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar