S - svetujem

Krepitev kožne bariere

Osnova zdrave in lepe kože je zdrava kožna bariera. Koža je sama po sebi sicer odporen organ, ki se zna obnoviti sam, a jo velikokrat s kozmetičnimi eksperimenti ali spremembo okolja pahnemo v neugodno stanje, ko pri obnovi potrebuje ”zunanjo” pomoč. V osnovi je za ohranjanje zdrave bariere potrebno poskrbeti za temeljno, osnovno nego z ustreznim čiščenjem, vlaženjem in UV zaščito. V kolikor kljub osnovni negi koža še zmeraj izkazuje znake občutljivosti ali se slabo odziva ob uporabi aktivnih učinkovin, je smiselno razmisliti o uvedbi seruma za krepitev bariere.

Barierni serumi so zasnovani na podlagi epidermalnih lipidov (ceramidov) in/ali prebiotikov (postbiotikov), ki dokazano spodbujajo sintezo koži lastnih lipidov in razrast dobrih mikroorganizmov, kar bo zagotovilo zaščito pred izgubo vode in zunanjimi dejavniki. 

Kako uporabljamo barierne serume? Uporabljamo jih lahko kot samostojen serum ali po nanosu aktivnih učinkovin, zjutraj in/ali zvečer.

Ne veš kateri barierni serum izbrati v poplavi izdelkov? Za vas sem opravila večmesečno delo in stestirala kar 11 serumov. Kateri so me najbolj prepričali?

K - koncept

Že po 15 dneh uporabe zaščitne kreme je vidno bistveno zmanjšanje vnetnih procesov v koži

Že dolgo se zavedamo, da so glavni negativni učinki UV sevanja očem nevidni. Dogajajo se v globokih plasteh kože in na makroskopskem nivoju, dokler ne privrejo na plan po letih akumulacije in se izrazijo kot globoke gube, pigmentni madeži in vnetni procesi.

Raziskovalci so odkrili, da se pri osebah, ki prej niso uporabljale kreme z zaščitnim faktorjem, ob začetku redne uporabe zaščitne kreme z dodanimi antioksidanti vnetni procesi v koži zmanjšajo že po 15 dneh! Samo 15 dni uporabe zaščitne kreme že ima pozitivne učinke na kožo, kaj šele, če to počnemo leta. Kožo se zatorej splača dosledno ščititi, še posebej, če ste nagnjeni k vnetnim procesom (atopija, akne, rozacea).

Makroskopska primerjava stanja kože pred začetkom uporabe kreme z zaščitnim faktorjem (leva stran) in po 15 dneh uporabe kreme z zaščitnim faktorjem.

 

 

– Vir: Infante et al. 2022 / 10.1111/jocd.15528

I - informacije

Ali SPF stiki zagotavljajo zanesljivo zaščito?

Vse zaščitne kreme, ki niso v obliki medijev, pri katerih lahko nadzorujemo nanašeno količino, ne predstavljajo zelo zanesljivega vira zaščite pred UV sevanjem. Med tovrstne oblike sodijo SPF spreji in stiki, po katerih uporabniki radi posegamo zaradi enostavnosti uporabe. Na podlagi priporočil Ameriške dermatološke akademije (AAD), naj bi SPF stik nanesli vsaj 4-krat na istem področju kože, da bi dosegli solidno zaščito. Dr. Michelle Wong je to trditev ovrgla z zanimivim preizkusom, ki ga je opravila z zaščitnimi stiki s faktorji SPF50+. Ugotovila je, da z 9-kratnim nanosom SPF stika na isto področje kože doseže le zaščitni faktor SPF19, šele s 34-kratnim nanosom pa SPF42!

To pomeni, da SPF stiki zagotavljajo zelo nezanesljivo zaščito, zato naj ne bodo vaša prva zaščitna plast. Še zmeraj pa bodo v redu izbira za hitro reaplikacijo in obnovo zaščite tekom dne.

– Vir: Labmuffin.com

N - nasvet

Kdaj ste nazadnje preverili rok uporabnosti odprte kozmetike?

Verjamem, da nas ima večina (pre)polne kozmetične omarice izdelkov. Verjetno se niti ne spomnimo kdaj smo nazadnje preverili rok uporabnosti naših izdelkov. Trenutno obdobje in zagon za spomladansko čiščenje uporabite tudi v svoji kozmetični omarici – preglejte vse odprte izdelke in zavrzite tiste, ki so čez rok.

Če se nikakor ne morete spomniti kdaj ste odprli izdelke, pa od sedaj naprej na vsak odprt izdelek nalepite nalepko z datumom odprtja – tako bo lažje slediti do kdaj je potrebno posamičen izdelek uporabiti!

Rok uporabnosti izdelka nam pove simbol odprtega lončka, v katerem je s številko navedeno število mesecev v katerih moramo izdelek uporabiti. Izdelkov, ki jim je potekel rok uporabnosti ne uporabljamo, ker več ni zagotovljena kemijska, fizikalna ter mikrobiološka varnost.

Do prihodnjega tedna!

Tajka Selan

Pridruži se!

Hvala za branje. Več informacij, idej in praktičnih nasvetov lahko dobite v mojih e-novičkah. Vsak teden svetujem, podam nov koncept (idejo), povzamem zanimive informacije iz objave drugega kreatorja s področja kozmetike in ti podam nasvet, ki ga lahko še v istem tednu implementiraš v svojo rutino. Vnesite svoj e-poštni naslov in se nam pridružite.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar