Kako ustrezno negovati kožo v zimskih mesecih?

Z vstopom v december lahko že skoraj uradno potrdimo prihod zime. Temperature zunaj so se znižale, ves čas piha mrzel veter, doma pa imamo radiatorje odprte na maksimum. Vsi ti zunanji dejavniki lahko vplivajo na stanje, izgled ter obnašanje naše kože. Koža je predvsem v zimskih mesecih bistveno bolj suha, izgleda bolj bledo, lahko se lušči in kaže znake preobčutljivosti, kot so zategovanje, srbež, rdečica. Mnogi zaradi pojava suhe kože tavajo v temi, saj ne vejo kako ustrezno negovati kožo.

Z vstopom v december lahko že skoraj uradno potrdimo prihod zime. Temperature zunaj so se znižale, ves čas piha mrzel veter, doma pa imamo radiatorje odprte na maksimum. Vsi ti zunanji dejavniki lahko vplivajo na stanje, izgled ter obnašanje naše kože. Koža je predvsem v zimskih mesecih bistveno bolj suha, izgleda bolj bledo, lahko se lušči in kaže znake preobčutljivosti, kot so zategovanje, srbež, rdečica. Mnogi zaradi pojava suhe kože tavajo v temi, saj ne vejo kako ustrezno negovati kožo. Nega kože pozimi morda deluje komplicirano, vendar ni.

Največji sovražnik naše kože je ogrevanje prostorov

Ja, pa še hudič je, ker ne moremo kar nehati ogrevati, ampak moramo problem rešiti na drugačen način. Z ogrevanjem prostorov povzročimo razvlaževanje zraka. V prostorih, kjer ogrevamo je zrak precej suh. To povzroči, da voda izhlapeva iz naše kože v okolico. Osvežimo nekaj srednješolskega znanja kemije in biologije in se spomnimo difuzije. Difuzija deluje tako, da molekule prehajajo iz območja z višjo koncentracijo na območje z nižjo koncentracijo. Podobno deluje tudi prepuščanje vode iz naše kože. Ko je v okolici dovolj visoka vlažnost, voda prehaja v kožo. Ko pa je relativna vlažnost okolice nižja, kot je vlažnost kože, pa začnemo vodo izgubljati iz kože. Posledica je dehidrirana koža, ki izgleda bleda, lahko pa kaže tudi znake preobčutljivosti.

Kako preprečimo dehidriranost kože?

Najprej je potrebno poskrbeti, da vnesemo nekaj vlage v okolje v katerem živimo. To najlažje storimo z nakupom difuzorja ali pa na radiatorje postavimo posode z vodo. Zelo nujno je, da zagotovimo dovolj visok vnos tekočine v telo. Če ne pijemo dovolj tekočine, ne more koža od nikoder črpati novih zalog vode. Če smo odkljukali tako zadosten vnos tekočine, kot vlaženje prostorov lahko preidemo na ustrezno nego obraza. Marsikdo pozimi dela veliko napako in sicer na obraz oziroma telo nanaša samo velike količine olja, njegova koža pa še vedno ostaja dehidrirana.

Kako naj ustrezno negujem kožo v zimskih mesecih?

Pozimi moramo biti še posebej pozorni na sestavine v naših kozmetičnih izdelkih, saj lahko nekatere delujejo izsušujoče, česar seveda nočemo.

Kožo je tudi pozimi potrebno ustrezno čistiti, pri čemer je zaželjeno, da uporabimo zelo nežna čistilna sredstva. Najbolj priporočam uporabo gelov za čiščenje, saj pene lahko zaradi dodatka penilcev izsušijo kožo. Geli za čiščenje naj vsebujejo nežne površinsko aktivne snovi. Zaželjeno je, da se izogibamo vsem čistilnim sredstvom, ki vsebujejo mila ter alkohole. Mila nastanejo z alkalizacijo baz, pri čemer običajno uporabljamo KOH, ki ima zelo visok pH. Dolgotrajna uporaba mil pri čiščenju obraza lahko povzroči dvig pH na koži, ter posledično oslabljeno bariero funkcijo in večjo izgubo vode iz kože. Alkoholom se je potrebno izogibati, saj popolnoma razmastijo kožo, kar povzroči, da je ta še bolj suha.

Morda tonik za nego kože pozimi ni najboljša izbira

Namen tonikov je, da delujejo adstringentno. Adstríngent (tudi adstríngens) ali krčílo je snov, ki zmanjšuje permeabilnost površine sluznice ali kože in kapilar. Bolj poenostavljeno povedano povzroči, da se pore po čiščenju zaprejo in da se ponovno vzpostavi pH na površini kože. Pozimi pa se delovanje žlez lojnic oslabi. Žleze lojnice se skrčijo in posledično se skrčijo tudi pore. Iz tega razloga se na površino kože izloča manjša količina sebuma. Zmanjšana količina sebuma je lahko povezana s pojavom suhe kože in oslabljeno barierno funkcijo kože, saj so ravno lipidi v sebumu tisti, ki omogočajo, da koža ne izgublja prekomernih količin vode. Uporaba tonikov lahko pozimi še zmanjša pore in tako zmanjša izločanje sebuma na površino kože.

Vlaga, vlaga, vlaga

Ogrevanje prostorov povzroči, da iz kože izgubljamo vodo. Izgubljeno vodo je potrebno nekako nadomestiti in tega ne boste storili z utapljanjem v olju. V olju se lahko utopite šele po tem, ko nanesete vlažilno sredstvo. Kožo najenostavneje navlažimo z uporabo serumov na vodni osnovi.  Serumi za vlaženje naj vsebujejo dobra vlažilna sredstva, kot so urea, aminokisline, glicerol ali hialuronska kislina. Od vseh vlažilcev pozimi najbolj priporočam glicerol in sicer iz enega razloga. Večina vlažilcev pri nizki relativni vlažnosti veže vlago iz kože in jo odda v okolico, namesto da bi vezala vlago nase in jo oddala koži. Glicerol je zlata izjema, ki tudi pri zelo nizki relativni vlažnosti veže vlago iz okolice in jo odda koži.

Zima je čas za aktive

Šele, ko kožo navlažimo nanesemo naslednje negovalne izdelke, je pa potrebno, da izdelke nanesemo čim prej, da vlago zaklenemo v kožo. Namreč tako, kot voda izhlapi iz naše kože, izhlapijo tudi vlažila nanesena na površino naše vode. Če izhlapijo pa pomeni, da praktično nimajo učinka.

Tudi v zimskih mesecih je potrebno kožo zaščititi z antioksidativnimi aktivnimi sestavinami, saj mraz in veter prav tako lahko povzročata nastanek radikalov v koži. Aktivnost radikalov nevtraliziramo z uporabo vitaminov C, E, ekstraktov borovnic/acai jagod,.. Zaradi manjšega UV indeksa lahko v zimskih mesecih posežemo po močnejših aktivnih sestavinah, kot so retinoidi ali hidroksi kisline. Te sestavine uporabimo po vlaženju kože, nato pa nadaljujemo z nanosom kreme.

Šele po vlaženju nanesemo olja

Večina pozimi poseže po težjih kremah, ker imajo občutek, da jim je vsak izdelek ”premalo”. Ta občutek velikokrat pripišemo le pomanjkanju vlage, tako da preden posežeš po težji kremi, kot običajno, najprej preveri ali dovolj ustrezno navlažiš kožo. V zimskih mesecih sem sama še posebej pozorna, da moja krema vsebuje sestavine, ki so potrebne za obnavljanje bariere, saj se na površino kože izloča manj sebuma, kar pomeni slabšo barierno zaščito. Tudi kožni lipidi so lahko zaradi nizkih temperatur poškodovani.

Med sestavine, ki želim, da so v moji kremi sodijo ceramidi, fosfolipidi, holesterol, skvalan. V kolikor je tvoja trenutna krema ”premalo” za tvojo zimsko nego lahko to elegantno rešiš z dodajanjem olja. Navadno kapljica ali dve olja v kremo zadostita potrebe naše kože po lipidih. Predvsem za zimsko nego so primerna šipkovo olje, jojobino olje, borečevo olje in svetlinovo olje, saj imajo pravilna razmerja maščobnih kislin in na tak način koži predstavljajo oporo in zaščito.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar