Spoznavanje z retinoidi 2. del

V prvem delu Spoznavanje z retinoidi smo spoznali retinoide, katere vrste poznamo in kakšne učinke izkazuje na kožo. Pri začetnikih, ki uvajajo aktive je vedno prisoten strah, saj ne vedo katero obliko naj izberejo, kakšno koncentracijo aktivne sestavine naj izberejo za prvi poskus, kakšno količino izdelka sploh nanesti in ali lahko aktivno sestavino, ki smo jo vključili v svojo rutino kombiniramo tudi z drugimi že obstoječimi izdelki v svoji rutini. Na vsa ta vprašanja najdeš odgovor v tej objavi.

V prvem delu Spoznavanje z retinoidi smo spoznali retinoide, katere vrste poznamo in kakšne učinke izkazuje na kožo. Pri začetnikih, ki uvajajo aktive je vedno prisoten strah, saj ne vedo katero obliko naj izberejo, kakšno koncentracijo aktivne sestavine naj izberejo za prvi poskus, kakšno količino izdelka sploh nanesti in ali lahko aktivno sestavino, ki smo jo vključili v svojo rutino kombiniramo tudi z drugimi že obstoječimi izdelki v svoji rutini. Na vsa ta vprašanja najdeš odgovor v tej objavi.

Katero obliko retinoida naj izberem?

V objavi Spoznavanje z retinoidi 1. del smo pogledali možne oblike retinoidov, ki so dostopne na trgu. Ampak katero obliko izbrati? Namreč vsi si želimo maksimalnih učinkov, vendar začetnik vsekakor ne more začeti kar pri tretinoinu (biološko aktivna oblika – zlati standard). Za začetnike je primerno, da izberete najmanj ”močno” obliko retinoida (retinol ali Granactive Retinoid), saj se na tak način izognete neželenim učinkom. Po tem, ko se koža navadi na določeno obliko retinoida in koncentracijo, lahko posežete po močnejši obliki.

Hkrati pa se morate zavedati, da obstajajo kozmetični izdelki in pa zdravila z derivati vitamina A. Če se soočate z resnimi aknami ali melazmo je najboljše, da se o uporabi zdravil z derivati vitamina A posvetujete z dermatologom, ki vam bo predpisal pravilne topikalne ali sistemske oblike.

Katero koncentracijo retinoida izbrati?

Drugi največji problem pri začetnikih je, katero koncentracijo retinoida izbrati in kdaj povečati koncentracijo. Najlažji nasvet je, da se držite oblik retinoidov, ki niso na voljo v veliko koncentracijah. Začnite z najnižjo koncentracijo. Namreč retinol, ki je na voljo v koncentracijah od 0,1-1 % je najbolj begajoča oblika za začetnike, medtem ko retinaldehid in Granactive retinoid prihajata v samo dveh ali treh različnih koncentracijah. Torej po tem, ko izbereš primerno obliko in si popolnoma na začetku izberi najnižjo možno koncentracijo.

Kdaj povečati moč retinoida in se premakniti na višjo koncentracijo?

Naša koža potrebuje okoli 6 tednov, da se popolnoma obnovi in takrat lahko ocenimo ali potrebujemo višje koncentracije, da bi povečali učinke aktiva. V primeru, da se je koža popolnoma navadila na dnevno uporabo retinoida lahko po približno 2 mesecih povečaš koncentracijo izbranega retinoida. Ko dosežeš maksimalno koncentracijo izbranega retinoida, ki je na voljo na trgu lahko uvedeš močnejšo obliko retinoidov.

Primer: začneš z uporabo kompleksa Granactive Retinoid 0,2 %. Koža se privadi na uporabo, zato posežeš po višji koncentracijo – Granactive Retinoid 0,5 %. To je najvišja možna koncentracija, ki je dostopna na trgu, zato je naslednji korak, da preklopiš na retinol v koncentraciji 0,2 %.

Ali lahko že od začetka retinoide uporabljam vsak večer?

Ko začneš z uporabo retinoidov se opomni, da to ni šprint, ampak tek na dolge proge. Torej, začni počasi – vsekakor se ne zaženi z uporabo vsak dan. Mnogi dermatologi priporočajo, da na začetku uporabljaš retinoide vsaki drugi ali tretji večer, pri čemer pričneš z manjšimi količinami (velikost graha ali polovica blazinice).

Če po približno dveh tednih ugotoviš, da ti uporaba retinoidov ustreza lahko povečaš število večerov, ko jih uporabiš (npr. vsak večer). Hkrati pa lahko povečaš tudi količino retinoida, ki ga uporabiš (cela blazinica).

Kako pravilno nanesem retinoid?

Preden začneš z uporabo retinoidov se prepričaj, da imaš dober serum (npr. s ceramidi, niacinamidom), ki ga boš nanašal/a zvečer pred uporabo retinoida. Z uporabo tovrstnih izdelkov pred nanosom retinoida povečamo toleranco kože, hkrati pa preprečimo, da bi se na območjih, kjer je tako ali tako že suha koža retinoid zadržal in dražil kožo. Preden naneseš retinoide nanesi serum in počakaj vsaj 10 min, da se vpije v kožo.

Posebno pozornost s serumom pred nanosom retinoida nameni tanjšim delom kože, torej predvsem okrog oči in pa ustnicam. Na ustnice pred nanosom retinoidov nanesi balzam za ustnice.

Ko naneseš izbran retinoid se prepričaj, da izdelek vtreš v kožo in tako zagotoviš, da bo učinek tam, kjer želimo, da je. Posebej pazi na mestih, kjer imaš gubice, saj se lahko izdelek tam zadrži in potencialno razdraži kožo.

Kako je z uporabo drugih aktivov v času uvajanja retinoidov?

V času, ko začenjaš z uporabo retinoidov prenehaj z uporabo vseh ostalih aktivov, kot so kisline in različni vitamini. Pa ne zato, ker bi se med seboj ”tepli”, ampak zato, da zmanjšamo možnost za pojav stranskih učinkov (suhost, iritacija, rdečica. Ker ima vsaka koža individualne potrebe je možno, da boš lahko hitro ponovno vključila vse ostale aktive v svojo rutino, ni pa nujno. Na začetku se fokusiraj samo na uporabo retinoidov.

Sončna krema, sončna krema, sončna krema!

Vsakodnevno uporabljaj zaščito pred soncem v pravilni količini (2mg/cm2)! Retinoidi povečajo fotosenzitivnost kože in jo naredijo bolj občutljivo na UV sevanje. Ne glede na to, da uporaba retinoidov na dolgi rok poveča debelino dermisa in poveča sintezo kolagena ter elastina lahko neprimerna zaščita pred UV sevanjem povzroči ravno nasprotno in sicer razpadanje kolagena.

Miti o retinoidih

Retinoidov ne smeš uporabljati v kombinaciji s kislinami

Nobena raziskava nikjer ne dokazuje ali zaključi, da AHA ali BHA pilingi deaktivirajo ali naredijo retinol manj učinkovit, če ga uporabljamo v isti rutini za nego kože. Zmota glede uporabe retinola z AHA ali BHA je povezana s pH vrednostjo kislinskih pilingov, ki znižajo kožni pH. To naj bi motilo sposobnost retinola, da se pretvori v aktivno obliko, kar pa seveda ni bilo dokazano.

Retinoidov ne smeš uporabljati v kombinaciji z vitaminom C

Vitamin C je še ena sestavina za katero se trdi, da se ne sme uporabljati v kombinaciji z retinolom. Tako kot mit o AHA in BHA tudi ta temelji na vprašanju pH / kislosti. Vitamin C za svoje delovanje potrebuje nizek pH, da ostane stabilen. Vemo, da retinol deluje v kislem okolju in da je pH kože naravno kisel, zato je iz tega, kar so nam pokazale raziskave, tukaj jasen primer, kjer je kombiniranje vitamina C + retinola smiselno.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar