Samoporjavitveni izdelki za zagorelo polt, brez sončenja

Verjetno ste si že kdaj zaželeli hitro zagorelo polt, brez, da bi se za to morali pražiti na soncu. Dobra rešitev so samoporjavitveni izdelki. V današnjem svetu zagorela koža predstavlja nek ideal. Pa je ta ideal zdrav?

Verjetno ste si že kdaj zaželeli hitro zagorelo polt, brez, da bi se za to morali pražiti na soncu. Dobra rešitev so samoporjavitveni izdelki. V današnjem svetu zagorela koža predstavlja nek ideal. Pa je ta ideal zdrav?

Dandanes se večina na srečo že zaveda, da so UV žarki glavni krivec za staranje kože, hkrati pa povečajo možnost za nastanek kožnega raka. Ker v nekaterih državah sonce ne sije tako pogosto kot recimo v Barceloni, so potrebe potrošnika ˝klicale na pomoč˝ in bile uslišane s pojavom samoporjavitvenih izdelkov na tržišču.

Kaj določa barvo kože?

V naši koži se nahajata 2 različni vrsti pigmenta melanina in sicer eumelanin (rjavočrn pigment) in feomelanin (rumenordeč pigment), ki sta odgovorni za barvo naše kože.

Kaj sploh so samoporjavitveni izdelki?

Samoporjavitveni izdelki so izdelki, ki nam pomagajo pri doseganju zagorele polti in to brez sončenja. Takšni izdelki NE vsebujejo zaščite pred UV žarki. Izdelke, ki zagotavljajo UV zaščito je vedno treba nanašati dodatno.

V sklopu vaj na fakulteti smo izdelali samoporjavitven izdelek.
(Fotografija je objavljena z dovoljenjem avtorice)

Katere aktivne sestavine pomagajo pri doseganju videza zagorele polti?

Dihidroksiaceton (DHA)

Dihidroksiaceton ali DHA je najbolj poznana kozmetično aktivna sestavina za obarvanje kože. Poleg tega, da se nahaja v skoraj v vseh samoporjavitvenih izdelkih pa nastaja tudi v našem telesu, zato je varen za uporabo. Je edini barvni dodatek, ki ga dovoljuje FDA (Food and Drug Administration), za uporabo v samoporjavitvenih izdelkih.

Kako so sploh ugotovili, da DHA lahko obarva kožo?

Do tega spoznanja so prišli v letu 1950, v Ameriški pediatrični bolnišnici. Pri otrocih, ki so imeli težave s pravilnim shranjevanjem glikogena (sladkorna bolezen), so naredili oralni test z DHA. Ker je pri nekaterih otrocih prišlo do regurgitacije (nekaj zdravila so izpljunili), je po nesreči DHA prišel na površino in posledično v stik s kožo. Kjer je prišel v stik s kožo, je koža porjavela. Tako so ugotovili, da DHA deluje kot sredstvo za porjavitev. Po čistem slučaju, seveda.

Prvi samoporjavitveni izdelki so na trg prišli leta 1977 (po nekaterih podatkih že celo 1959). Od takrat naprej pa povpraševanje za tovrstne izdelke raste. Problemi z DHA v samoporjavitvenih izdelkih pa so se začeli že takrat. Problem je, da ga je težko enakomerno nanesti, barva deluje umetno, ton je lahko tudi temno oranžen, kar ni ravno okusno za videti.

Kako hitro po nanosu je viden učinek?

Navadno je DHA v samoporjavitvenih kremah prisoten v koncentracijah od 3 do 5 %. Pigment je navadno viden 1 uro po aplikaciji, potrebuje pa 8-24 ur, da se popolnoma razvije in je obstojen 5-7 dni.

Število potrebnih aplikacij je odvisno od lokacije in sestave kože (obraz potrebuje bolj pogosto reaplikacijo kot recimo roke in nog).

Slabosti DHA v samoporjavitvenih izdelkih

Največji problem DHA je rumeno/oranžen ton kože, ki  ga ustvari in ta izgleda zelo umetno. DHA kožo tudi zelo izsuši. Občutljiv je na močne kisline in baze, povišano temperaturo, na prisotnost mikroorganizmov in je stabilen pri pH 4-6. Ni primeren za nosečnice, astmatike in tiste, ki imajo alergijo na izdelke za samoporjavitev. Redna in dolgo trajajoča uporaba nista priporočeni. Ne sme priti v stik z ustnicami, očmi ali sluznicami. Lahko draži kožo, vendar pa študije trdijo, da je pri normalnem nanosu, DHA varen za uporabo.

Eritruloza

L- eritruloza je še ena aktivna porjavitvena sestavina. Polt po nanosu izdelka z eritrulozo izgleda veliko bolj naravno, obarvanost pa je veliko bolj enakomerna. To je zato, ker reakcija na koži poteče počasneje (do obarvanja pride v roku 2 dni) in je tudi manj intenzivna. V izdelkih za samoporjavitev jo najdemo v koncentracijah od 1 do 3 %. Ne izsuši in ne draži kože, prav tako pa ne povzroča alergijskih reakcij.

Obstajajo tudi rastlinska barvila, ki lahko pripomorejo k obarvanju kože, na osnovi kane in oreha, ki pa niso tako obstojna in so zato manj pogosta v kozmetičnih izdelkih.

Sicer pa je najboljši kompromis prav kombinacija DHA in eritruloze. Zakaj? Ker tako dosežemo hitro obarvanje (DHA) in bolj naraven ten (eritruloza). Mi pa ravno to iščemo, ne?

Kakšen je mehanizem delovanja samoporjavitvenih izdelkov?

DHA in eritruloza delujeta po enakem mehanizmu. Obe spojini reagirata z amino skupinami, peptidi in proteini v roženi plasti. Do reakcije pride samo na površini kože, zato je tudi barva obstojna le relativno kratek čas. Na reakcijo DHA in eritruloze s kožo, pa lahko vpliva več dejavnikov oz. karakteristik kože (tip, čvrstost, suhost…). Barva zbledi zaradi naravnega luščenja kože.

Kako do lepšega tena in bolj obstojne barve?

V samoporjavitvenih izdelkih pa ne najdemo samo kozmetično aktivnih spojin, ampak tudi ostale dodatke, ki pripomorejo k nastanku barve, obstojnosti in izgledu. Dodatki se razlikujejo glede na to, ali je aktivna sestavina DHA ali eritruloza. Vse dodatne sestavine vplivajo na razvoj barve in ubijajo rdeč oziroma rumen ton.

  DHA ERITRULOZA
Vlažila (do 5%) Velik vpliv na rumen in rdeč odtenek Velik vpliv na rumenkast odtenek
Olja Velik vpliv na rumen odtenek, manj na rdečega Velik vpliv na rdeč odtenek, manj na rumen
UV filtri (do 2%) Velik vpliv na rumen in rdeč odtenek TiO2 – rdeče Velik vpliv na rumen odtenek TiO2 – rumeno
Vitamini (do 5%) Majhen vpliv na rumeno in rdečo
Retinil palmitat – najbolj intenzivna barva
Velik vpliv na rumeno, malo na rdečo Askorbinska kislina – rdeče
Zgoščevala Velik vpliv na rumeno in malo na rdečo Malo vpliva na rumeno, ni vpliva na rdeč odtenek
Aktivne sestavine Malo vpliva na rumeno in rdečo Malo vpliva na rumeno

Poleg vsega naštetega pa na končne učinke samoporjavitvenega izdelka vplivajo tudi derivati aminokislin in antioksidanti v kombinaciji z aktivnimi sestavinami.

Po aplikaciji je priporočljivo, da se nekaj časa ne izpostavljamo soncu, kože ne brišemo z brisačo. Koža ne sme priti v stik z vodo.

Kaj pa vi? Uporabljate samoporjavitvene izdelke ali se rajši sončite? Ali pa morda tretja možnost, ste jogurt, tako kot midve?

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

2 komentarja

  1. Greetings! Very helpful advice within this article! It’s the little changes that
    produce the most important changes. Thanks a lot for sharing!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar